Jeg elsker Enok fra Anno. Han har siden starten av januar i år vært grunnen til at jeg for første gang på flere år faktisk har fulgt med på en reality-serie.

Enok er den perfekte casting til sånne realityserier. Kombinasjonen av selvtillit og mangel på selvinnsikt gjør at en realityserie som i stor grad baserer seg på å konkurrere i ulike ferdigheter blir til timevis med tv-gull – hver eneste uke.

Men det er ikke bare det – Enok er faktisk en veldig likandes fyr. Han er omsorgsfull og rettferdig, snill og følsom. Jeg liker Enok på ordentlig. Men det endrer ikke det faktum at han gjennom 30 episoder har levert en enorm mengde replikker som gir en tjukk, lang finger til alt som heter jantelov, og som står igjen som noe av det mest underholdende som har blitt levert i norsk reality-tv.

Dette er en hyllest til Enok.

Enok fortalte tidlig, veldig tidlig, at han er en fyr som kan ting. Han fortalte i første episode, uten å egentlig vite noe særlig om de andre deltagerne, at han er den som har vært mest ute i naturen av alle, fordi han har vært 10 år i speideren. Han burde derfor være den som klarte å først lage bål ved hjelp av tennstål. Det ble han ikke.

enok anno

Enok tok fort ledelsen i den første oppgaven de fikk i programmet, nemlig å legge brostein. Enok har aldri lagt brostein, men han har sett mye brostein. Altså sett brostein ligge i gatene, og derfor er det helt naturlig at gruppa bør høre på han når de diskuterer hvordan man skal legge brostein.

brostein

I episode 2 får gruppa i oppgave å lage sine egne brannbøtter i skinn. Også her har Enok gode råd og tips å komme med.
huskeagjoredetrett
Man kan heller ikke si noe imot argumenter som «Jeg vet dette, for jeg kjenner folk som lager vikingsko».

Da gutta tape den første svenneoppgaven måtte de ut i en turnering som dreide seg om knyting og klatring i master. Burde ikke være noe stress for Enok.

flinktilaknyte

Det ble litt stress
fobranna kan dette bedre

På dette tidspunket er det utenkelig å se for seg Anno uten Enok. Jeg ser Anno utelukkende for å se på Enok. Anno sesong 2 burde bare hete «Enok».

Så kom endelig episoden der Enok skal prøve seg som svenn. Dette måtte altså bli en hitparade av sitater av en annen verden.
smiiking i vikingmiljoet

Det skal sies at det er også andre i serien med trua på seg sjøl. De sier det bare med litt mer ydmykhet og glimt i øyet.

forrutsetningerforavinne

Det vistes tydelig at Enok ble mer ydmyk ut i serien. Om han har blitt klippa mjukere eller om han bare ble det er uvisst, men han slutter ikke å underholde av den grunn. Eller å være ganske tydelig på hvordan han velger å gjøre ting. Han er for eksempel mer opptatt av å lage et fint vikingskaft på kniven sin til svennestykket enn å lage den helt rett etter tegningene.

vikingskip

Det ble heller ikke noen umiddelbar suksess.
sikkerpaaseier

Men så skjedde det noe med Enok. Der og da tenkte jeg at fadesen med vikingkniven hadde blitt for mye for selvtilliten til knutemesteren, brosteinseksperten, og speiderveteranen Enok.

lareavmalin

Men så kommer vi til neste episode der Enok deler av sine helt unike kunnskaper innen fekting. Så, bare glem det jeg sa der oppe.

motstander

Det skal sies at Enok tydeligvis hadde noen kunnskaper innen fekting – i hvert fall nok til at han kom seg videre i fekteduellen med Tore. Så vi er kommet til episode 10 og Enok er fortsatt med! <3 <3 <3 Det er tid for å velge en ny svenn, og deltagerne får vite på forhånd at det skal handle om slakting. Til tross for at Enok selger seg inn som en fagmann på området, velger guttene Kjetil som svenn. Så får guttene vite at selve svennebrevet er i kokkefaget. Og Enok har jo gått kokkeskolen - på ordentlig!

toarskokkeskole

Gjett om Enok blir glad eller sint da
enoksint

Ettersom episodene går blir det tydelig at Enok aspirerer til å kunne kalle seg en annen type ekspert. Nemlig KJÆRLIGHETSEKSPERT <3 <3 <3 loveenok

Enok vinner middag utenfor festningen og tar med seg Marie på romantisk segway-date.
segway

Denne episoden er på mange måter gaven som aldri slutter å gi. Det viser seg at Enok også er en diktmester! Men selv en stor Enok-fan som meg selv må ta frem puta under akkurat denne sekvensen.

diktenehandlerom

En gave som aldri slutter å gi.
diktenok

I neste episode overbeviser Enok nok en gang gjengen om at han burde bli svenn.
Gjett hvilke argumenter han brukte: (Gjør det, det er gøy!)

A) Jeg er faktisk mesterskredder
B) Oldefaren min var mesterskredder

minoldefar

For de som tenkte «men dere, gi Enok en sjanse da, oldefaren hans var jo tross alt mesterskredder, kanskje han får det til»? Sorry.

forstarikke

Det beste i hele episoden er når han retter seg selv idet han sier «Jeg må hvile nå fordi jeg har lært så mye nytt i dag, og i stedet sier «Jeg må hvile i dag fordi…
enokrepertert

Enok tapte svennestykket, og gutta måtte ut i turnering i gammeldags bowling. Vi har nå kommet til episode 18, og tror du jammen ikke Enok viser en helt ny side av seg selv: Selvinnsiktsmester!

dettekanjeg

Men det viser seg faktisk at, jo, dette kan Enok, for han slipper å gå i turnering, og det betyr… ENOK ER FORTSATT MED<3<3<3. Vi har nå kommet til episode 22, og det er på tide å velge ny svennelærling. Og har det ikke vært en svenneoppgave som har passa Enok godt før, så hold på hatten, for denne uka skulle én av deltagerne bli svenn i landskapsmaling! Gro blir jentenes kandidat, og guttenes kandidat bliiiiir... hunerflinkjegerflink

hakket tøffere
jegermyebedre
godt øyemål
enokjegfaarmegikketilaatro
enokjegkan

Men det skal sies, at dette kunne jo tydeligvis Enok, for etter to forsøk på svennestykket fikk han det endelig til, og Enok ble svenn!

eoksvennestykke

Og det betyr ikke bare at guttene (og Enok, woho!) er trygge enda en uke i bygården. Det betyr at Enok skal lede et mesterstykke!

Stemninga er mildt sagt elendig gjennom mesterstykket. Enok vil ha ting gjort på sin måte, og de andre deltagerne blir provoserte av lederstilen hans. Enok ender opp med å gjøre mesterparten av kulissene selv – men uflaksen har snudd for Enok, og han klarer også mesterstykket!

Vi hopper rett til turneringen – og vi har kommet så langt at alle deltagerne nå skal konkurrere mot alle. Denne gangen består turneringen av klassiske 17.mai-aktige leker som ringspill og styltegåing. Dette går ikke super-bra for Enok.

stylterenokgåut

Nå er det ikke sånn at stylter er et like populært leketøy nå som det var for unger født på 30-tallet, så det er kanskje ikke så rart å aldri ha prøvd det. Men jeg ville ha oppfordra Enok til å se hvordan de andre holder styltene, det er ikke megavanskelig.

stylter enok

Enok må videre til duell og må være med i en bøtteholdekonkurranse mot Claus. Hvis Enok ryker nå, klikker det for meg.

Han har heldigvis trua. Da har jeg også trua.

sliteniarmene

«Dette kan eg»

enokbøtte

Kom igjen nå Enok. (De utspekulerte Anno-skaperne legger på The Ecstasy of Gold av Ennio Morricone i bakgrunnen) Jeg klarer ikke mer spenning nå. Seriøst.

IKKE GI DEG NÅ ENOK.

enokkomigjen

JAAAAAAAAAAAAAAAA
enok vant

Nå er de bare 5 igjen i bygården, og det er alle mot alle. I episode 28 skal deltagerne lage hver sin stol. møbelsnekkersønnen Enok er tydelig nervøs, og sliter med litt andre ting enn de andre deltagerne under stolbygginga.

enokhoyelyder

Enok får ikke gjort ferdig stolen sin. Å dra slektskortet som sjarmtriks funker tydeligvis ikke på oldemannen, skal man dømme ut fra blikket han gir Enok.

barnestolerlittforstor

Den nervepirrende finalen hvor deltagerne skal legge et kompass-puslespill ender dårlig for Kjetil, men heldigvis betyr det at Enok enda er med i spillet. Det betyr i hvert fall én episode til med gull fra Enok.

I semifinalen skal deltagerne holde igjen en luke med fisk med én hånd. Og nå tror jeg jo faktisk Enok vinner, han var jo megasterk i bøtteholdekonkurransen!
enokviljestyrke

Det er forskjell på bøttekonkurranse og lukekonkurranse, tydeligvis.
enokharsluppet

Laugsprøven deres handler om glassblåsing. Det går dårlig for dem alle – INGEN klarer å blåse glass, men Emilie var den som likevel gjorde det best, noe som betyr at Enok og Marie må duellere.

Etter å ha sett Enok si «dette kan eg» i to og en halv måned kommer virkelig Enoks revansj. Han vinner over Marie i skyting, og blir den andre finalisten i Anno. Som han så ydmykt spådde på forhånd.

Skjermbilde 2015-03-06 kl. 20.13.53
Skjermbilde 2015-03-06 kl. 20.14.46

Selve finalen blir trist. Det er så nervepirrende jevnt. Deltagerne brøler ut i jubel for hvert poeng Enok tar. Når de begge har sju poeng blir det tydelig at det ikke går Enoks vei. Når Emilie tar det avgjørende poenget skjer det noe rart.

Det tar litt tid før jubelen kommer. Det er tydelig at mange er triste på vegne av knutemesteren, brosteinseksperten, han som har venner som lager vikingsko, sønnen av møbelsnekkeren, vikingkokken, fotomodellen.

Skjermbilde 2015-03-06 kl. 20.26.10
Skjermbilde 2015-03-06 kl. 20.22.25

«Dette kan eg» ble til «Dette klarte eg ikkje»

Norges mest underholdende realitystjerne tapte på oppløpet.

Takk for alt, Enok.

Meld deg på sesong 2 i Fredrikstad også. Plis.