Ghibli

  • Ghibli 30 år på NRK3
  • Filmpolitiet hyller Studio Ghibli med Ghibli-måned på NRK3.
  • Hver fredag i juni sender vi en Ghibli-film på NRK3 klokka 21.55.
  • 5.juni: Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal
  • 12.juni: Laputa – Himmelslottet
  • 19. juni: Min Nabo Totoro
  • 26.juni: Porco Rosso

Nå i juni er det tretti år siden de japanske filmskaperne Hayao Miyazaki og Isao Takahata, og produsent Toshio Suzuki, grunnla animasjonsselskapet Studio Ghibli.

Vi i Filmpolitiet elsker Studio Ghibli, som står bak filmer som Min nabo Totoro og Chihiro og heksene, og feirer derfor med å vie juni til det japanske selskapet.

Studio Ghibli 30 år: De har gitt oss noen av de beste tegnefilmene i filmhistorien

Et postapokalyptisk eventyr

Hver fredag i juni tar vi deg med til Ghiblis vakre, håndtegnede filmunivers på NRK3. Først ut er filmen som startet hele Ghibli-eventyret, nemlig Hayao Miyazakis Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal.

Nausicaä tar oss med til en postapokalyptisk verden, og forteller en sterk historie om en ung jente som prøver å redde miljøet fra menneskenes ødeleggelse.

Det er tusen år siden verden slik vi kjenner den gikk til grunne. Menneskene måtte til slutt betale for sin hensynsløshet overfor jorda – naturen har slått hardt tilbake og jordens overflate er nå dekket av en giftig jungel full av muterte monsterinsekter.

Artikkelen fortsetter under traileren.
https://www.youtube.com/watch?v=apiGfVyrtpQ

Trosser alt for det hun tror på

Hayao Miyazaki er god på å skape sterke og gode kvinnelige rollefigurer, og akkurat det er prinsesse Nausicaä et strålende eksempel på. Den unge jenta trosser både venner og fiender for å gjøre det hun føler er rett.

Når militærstaten Talmekia vekker et urgammelt kjempeuhyre til live, for å bruke det som et våpen mot den dødelige skogen og insektene i den, griper prinsesse Nausicaä fra Vindens Dal inn. Hun kjenner skogen og tror ikke den er ond, men har en følelse av at skogens ødeleggelse vil få store konsekvenser for menneskeheten.

Det er egentlig litt juks å ha med Nausicaä i feiringen, for filmen kom ut i 1984, men det var på grunn av filmens suksess at Miyazaki, Takahata og Suzuki grunnla Studio Ghibli året etter. Det er med andre ord en film som har betydd svært mye for utviklingen av japansk animéfilm.

Nausicaä var også starten på et annet samarbeid som har bidratt mye til å gjøre Studio Ghiblis filmer så magiske som de er. Det er nemlig komponisten Joe Hisaishi som står for det stemningsfulle lydsporet i filmen, og han har laget musikken for flesteparten av Ghibli filmer siden.