PÅ KINO FRA 12. JULI: Tom Cruise er i storform, og «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One» er en sommerblockbuster stappfull av fengende popkornunderholdning.

Regissør og manusforfatter Christopher McQuarrie («De mistenkte») viser med sin tredje «Mission: Impossible»-film at han stortrives på toppen av kinonæringskjeden.

ANMELDELSE: Indiana Jones and the Dial of Destiny – Lett å la seg underholde

Filmskaperen vet hva publikum liker, og har fylt sin filmgigant med spektakulær action, verdensødeleggende trusler, ville jaktscener, kule spiontriks, morsomme replikkvekslinger og noen velplasserte doser kjærlighet.

Alt dundret ut i et drivende tempo som virkelig lar den tekniske filmkunsten og actionscenenes størrelse begeistre på kinolerretet.

SPIONMORO: Nykomlingen Grace (Hayley Atwell) og veteranen Ethan Hunt (Tom Cruise) får spille på flere av spionsjangerens styrker i både biljakter, i selskapsliv og på oppdrag. De to har en vittig kjemi som kler filmens glimt i øyet. FOTO: Paramount Pictures

Med en spilletid på 163 minutter (og dette er bare del 1), så er det noen scener som oppleves mer sjangerobligatoriske enn inspirerte. Her er det også rikelig med karikerte birollefigurer, og jeg kjenner litt slitasje når det gjelder hvor personlig alt på død og liv må være hele tiden.

Men fra intens ubåtspenning, via ørkenwestern og gallafester, til løpske tog i alpene (filmet i Norge) – dette er en velsmurt og polert underholdningsmaskin.

*SPOILERADVARSEL: Nedenfor følger litt om handlingen i filmen.*

En digital trussel mot verdensfreden

Denne sjuende filmen i «Mission: Impossible»-rekken setter opp stolkantspenningen med et plott som spiller effektivt på engstelsen for hva en selvtenkende kunstig intelligens kan gjøre hvis den har tilgang til verdens militære systemer.

Alle mektige nasjoner vil ha tak i denne ustoppelige programvaren, og det er selvsagt en fysisk nøkkel som kan gi menneskelig kontroll.

Men siden AI-enheten selv ikke ønsker å bli kontrollert, så må våre IMF-venner denne gangen kjempe både mot andre agenter og mot en stadig utviklende kode som kan kontrollere det meste av moderne kommunikasjon.

Nevnte jeg at det dukker opp flere gamle kjente? Selvsagt dukker det opp gamle kjente, det skal jo tross alt bli personlig for Ethan Hunt (Tom Cruise).

NAVNET ER HUNT, ETHAN HUNT: Det blir tid til fest og luksusliv innimellom biljakter og skarpe oppdrag. Og Ethan Hunt får også treffe igjen den tidligere britiske agenten Ilsa Faust (Rebecca Ferguson). FOTO: Paramount Pictures

For dem som elsker spionsjangerens spill med dobbeltagenter, forkledninger, oppfinnsomme dingser, overvåkingstriks og tepper som stadig trekkes fra under føttene på publikum, så har denne filmen rikelig med sjangergleder.

Og det spillet hektes naturlig på filmens store AI-trussel. Med en enorm evne til analyse, fremtidsberegninger og digital manipulering blir enhetens intelligens en skremmende forlengelse av de etterretningstriksene som allerede eksisterer i «Mission: Impossible»-universet.

MORSOM DUO: Ving Rhames og Simon Pegg sørger for å holde den humoristiske kjeklingen på et høyt nivå i sine velkjente roller som Luther Stickell og Benji Dunn. FOTO: Paramount Pictures

AI-baserte utfordringer med overvåking, feller og hacking får en sentral plass i flere av oppdragene. Det aktiviserer de to faste hjelperne Luther Stickell (Ving Rhames) og Benji Dunn (Simon Pegg) på en måte som både gir humor og hjerte til den dedikasjonen våre agenthelter legger i jobben sin.

Den kodebaserte fienden gir også Ethan Hunt noen interessante konflikter, da oppdragets utvikling utfordrer selve kjernen i hans egen kode.

Togaction som kler norsk natur

Som i forrige film «Mission: Impossible – Fallout», er viktige scener av filmen spilt inn i Norge. Og som i forrige film, så har billedskjønn norsk natur blitt til et helt annet land enn Norge i filmen.

LES MER: Noreg spelar Austerrike

Det er en høydramatisk togtur gjennom de østerrikske alper som får låne Møre og Romsdals vakre fjellfarger, bratte vegger og gule veiskilt – og for en togtur det har blitt.

NYTER UTSIKTEN: Tom Cruise leverer flere imponerende stunt, og selv om Norge ikke får være med i handlingen, så ser de østerrikske alpene fjellvakre ut i norsk naturdrakt. FOTO: Paramount Pictures

Tom Cruise sine svimlende stunt og actionscener i «Mission: Impossible»-filmene er viden kjent. Her får vi både et motorsykkelhopp fra en fjelltopp og et takslagsmål, som begge gir noen herlige «wow»-øyeblikk i all sin halsbrekkende bravur.

Det er en attraksjon å se en film som går så stort og vellykket til verks for å bygge sine scener på en måte som virkelig lar spesiallagde kulisser, spektakulære ødeleggelser og magesugende gravitasjonskrefter kjennes gjennom filmens magiske opplevelseskraft.

«Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One» klarer også å bruke et innholdsrikt actionklimaks til runde av sin første del på en måte som gjør at dette oppleves som en egen film, og ikke bare en pause i fortellingen. Del to skal komme til neste sommer.

«Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One» har kinopremiere onsdag 12. juli.

Om FILMEN

«Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One»
  • «Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One»
  • Slippdato: 12.07.2023
  • Regi: Christopher McQuarrie
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Action, Spion