PÅ KINO 11. AUGUST 2023: Barn har godt av å bli skremt på kino, men hadde de ikke fortjent litt sterkere krutt enn dette? «Haunted Mansion» er en skuffende mild og ufarlig Disney-grøsser, selv om filmens gjennomførte skrekk-estetikk på både bilde- og lydfronten faktisk imponerer.

Regissør Justin Simian («Dear White People») forteller en grei historie med forsiktige grøss for et ungt alderssegment (12-års-grensa er et hakk for streng).

BESKYTTENDE: Gabbie (Rosario Dawson) og sønnen Travis (Chase Dillon) i «Haunted Mansion». Foto: © 2023 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Med tanke på alle de pengene og verktøyene som han åpenbart har hatt til sin disposisjon, hadde jeg gjerne sett at spenningen ble skrudd opp betydelig. Det hadde ungene tålt.

ANMELDELSE: Bare noen få av låtene får virkelig skinne i «Greatest Days»

«Haunted Mansion» er for så vidt en velsmurt og effektiv underholdningsmaskin, men blir for tam til å appellere til andre enn de som ligger nærmest aldersgrensa.

Tror ikke på spøkelser

Den tidligere astrofysikeren Ben (LaKeith Stanfield) blir hyret av Gabbie (Rosario Dawson) for å undersøke den gamle herregården Gracey Manor i New Orleans, som hun nettopp har flyttet inn i sammen med sønnen Travis (Chase Dillon).

Ben tviler på påstandene om hektisk spøkelsesaktivitet i huset, men blir overbevist når han fotograferer et spøkelse med et spesialkamera.

De får med seg fader Kent (Owen Wilson), mediet Harriet (Tiffany Haddish) og teoretikeren Bruce (Danny De Vito) for å komme til bunns i saken, der spøkelsene i huset virker å være redde for et spesielt dystert spøkelse med hatt (Jared Leto).

Gjør en kompetent jobb

Filmen er basert på en attraksjon fra Disneys fornøyelsesparker som faktisk har blitt filmatisert en gang før, nemlig «The Haunted Mansion» fra 2003.

Guillermo Del Toro var opprinnelig tiltenkt rollen som både produsent og manusforfatter av den nye versjonen, og man kan se for seg at den kunne blitt mye mørkere og skumlere. Regissør Justin Simian gjør en kompetent jobb, men han er ingen Del Toro, og ufarliggjør mystikken heller enn å forsterke den.

SPØKELSESJAKT: Gabbie (Rosario Dawson), Harriet (Tiffany Haddish), Ben (LaKeith Stanfield) og fader Kent (Owen Wilson) leter etter ånder i «Haunted Mansion». Foto: Jalen Marlowe © 2023 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Flinke skuespillere skaper sympatiske figurer, men man bør stille med lave forventninger til hvordan de benyttes, for de har lite å spille på i et manus som aldri tøyer grensene for hva en Disney-grøsser kan gjøre.

«Haunted Mansion» vil sannsynligvis more 12-åringer, men den har verken nok skrekk eller humor til å nå særlig lenger.

Om FILMEN

Haunted Mansion
  • Haunted Mansion
  • Slippdato: 11.08.2023
  • Regi: Justin Simien
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: Haunted Mansion
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Eventyr, Overnaturlig, Skrekk