PÅ KINO 1. SEPTEMBER 2023: Denne filmens tittel er både hovedpersonens fornavn og en pekepinn på at dette er en historie fra virkeligheten.

Reality Winner, en tidligere ansatt i U.S. Airforce, ble nemlig arrestert i 2017 for å ha lekket et topphemmelig dokument om russisk innblanding i USAs presidentvalg året før.

HYGGELIG TONE: FBI-etterforskerne Garrick (Josh Hamilton) og Taylor (Marchánt Davis) småprater med Reality (Sydney Sweeney) i «Reality». Foto: Selmer Media

Regissør Tina Satter har laget en film, basert på sitt eget teaterstykke, som tydelig beskriver situasjonen Reality setter seg i, og hvordan nervene står i høyspenn når alvorsgraden går opp for henne.

ANMELDELSE: «Vesper» er en spennende overraskelse for sjangerelskere

Sydney Sweeney («Euphoria», «The Handmaid’s Tale», «The White Lotus») storspiller i en rolle som virkelig viser hva hun er i stand til, og er med på å gjøre «Reality» til et spennende og intenst drama, der ubehaget konstant ligger på lur.

Forsterker dramatikken

All dialogen skal være hentet fra transkripsjonen av FBIs virkelige opptak fra 3. juni 2017. Det var dagen de kom til Realitys hus for å gjennomsøke det og stille henne en rekke vage spørsmål om en sak de etterforsker. Dette gir filmen en følelse av autentisitet som forsterker dramatikken.

Selv stiller hun seg helt uforstående til hva FBI vil med henne, og fremstår som en pliktoppfyllende tolk med ambisjoner om å bli sendt på oppdrag til Midtøsten.

Selv for en amatørdetektiv er det imidlertid litt avslørende at hun verken spør dem konkret om hva saken gjelder eller ber om en advokat.

Gradvis begynner hun også å snakke seg bort, noe som gir FBI-etterforskerne Garrick (Josh Hamilton) og Taylor (Marchánt Davis) grunn til å grave mer i hva hun eventuelt vet om lekkingen av dokumentet.

Spenningsnivået settes umiddelbart

Det er imponerende å se hvordan Tina Satter setter spenningsnivået ganske umiddelbart, selv om historiens utfall er godt kjent.

ANMELDELSE: «Rebel» er tidvis så sterk at den får blodet til å koke

Man føler på den rare stemninga, der hyggelige FBI-etterforskere legger an til en personlig tone overfor Reality, mens man forstår gjennom Hamilton og Davis’ gode spill, at figurene vet de har å gjøre med en person som kan være ille ute.

Sidney Sweeneys hovedrolle, den kanskje beste hun har hatt til nå, gjør at man får sympati for Reality, en tilsynelatende ensom kvinne med et begrenset kontaktnett og jobben som eneste syssel.

RANSAKING: Reality (Sydney Sweeney) passes på av FBI-etterforskerne Garrick (Josh Hamilton) og Taylor (Marchánt Davis) i «Reality». Foto: Selmer Media

Det er også mulig å føle en viss sympati for hennes motiver når de til slutt avdekkes, selv om det selvsagt er en ganske dårlig idé å lekke et «top secret»-stemplet papir.

Selv om man mer eller mindre vet hvordan det hele går, holder «Reality» på spenninga til siste slutt, noe som må kunne sies å være litt av en bragd.

Om FILMEN

Reality
  • Reality
  • Slippdato: 01.09.2023
  • Regi: Tina Satter
  • Utgiver: Selmer Media
  • Originaltittel: Reality
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Drama