PÅ DISNEY+ FRA 6. OKTOBER: «Loki» S2 blir for teknisk og flokete til å bevare den umiddelbare gleden ved Lokis mange tvilsomme innfall. Men sesongen er likevel slagkraftig nok til å slå i hjel tiden med.
Jeg koste meg godt med første sesong av «Loki» som i 2021 lekte seg på rampete premisser i Marvel-universet og gravde en kostelig tidslinje-nisje. Ikke minst dro den Lokis flytende kjønnsidentitet, veldyrkede narsissisme og evne til å snu kappen etter vinden til det underholdende ekstreme.
Tidstrøbbel
Vi befinner oss i etaten TVA (Time Variance Authority) som forvalter den hellige tidslinjen. Byråkratene og de tidsbevarende styrkene der jobber med å beskjære alle alternative tidslinjer som vokser frem med varianter av alle levende vesener.
De sier de gjør dette for å unngå kaos, men dreper med det hundretusener av mennesker på veien. Alt gjør de angivelig på oppdrag fra tids-toppen He Who Remains (Jonathan Majors), en variant av Kang the Conqueror (som dukket opp i første MCU-film med «Ant-Man and the Wasp: Quantumania»).
OBS: Under følger avsløringer av handlingen i sesong 1!
I slutten av sesong 1 oppsøkte Loki (Tom Hiddleston) og hans variant Sylvie (Sophia Di Martino) He Who Remains ved tidenes slutt, der Sylvie gjorde noe som åpnet for fullt kaos i fremveksten av tidslinjer, og samtidig sendte Loki tilbake til en annen tid ved TVA.
Når vi møter Loki i sesong 2, rives han i filler mellom ulike tidslinjer. Han «glir» i tidsklemma på en ytterst ukomfortabel måte – det ser nærmest ut som han raspes eller går gjennom en kjøttkvern. I den ene versjonen kjenner verken Mobius (Owen Wilson) eller B-15 (Wunmi Mosaku) ham igjen, og Loki må dermed prøve å stabilisere seg selv samtidig som han sammen med de andre må prøve å redde verden (igjen) – hva nå enn det innebærer.
Nye og kjente ansikter
Den mest markante nykommeren er Oscar-vinner Ke Huy Quan som det tekniske vidunderet Orobourous, bare kalt O.B. Men vi får også se mye til kjente (klokke-)fjes som Miss Minutes (Tara Strongs stemme) og Ravona Renslayer (Gugu Mbatha-Raw).
Ke Huy Quan tilfører høyenergi som mannen som har skrevet TVAs tekniske manual, i en rolle som kan gi assosiasjoner til hans tidlige oppfinnsomme barneroller som Data i «Dødninghodegjengen» og Short Round i «Indiana Jones og de fordømtes tempel».
ANMELDELSE: «Sulis 1907»: Velgjort og engasjerende
Til tider blir det litt vel mye av det gode, men O.B. står i fin kontrast til Mobius’ slentrende stil og Lokis insisterende desperasjon.
De to er fremdeles seriens mest fornøyelige umake par å se sammen, med Loki og Sylvies sparring på en god andreplass.
Jonathan Majors dukker opp i en ny variant-rolle som Victor Timely, en stammende oppfinner og «con man» på 1800-tallet. Den rolletolkningen blir aldri overbevisende i episodene anmelderne har fått se.
Vakker verden
Ut fra de fire første episodene, er det høyere tempo i denne sesongen. Mens den første bygget opp til et gigantisk slutt-klimaks, ser den andre ut til å kjøre full pinne fra start. For min del blir resultatet litt flatere når absolutt alt står på spill hele tiden. Hvorfor bry seg, om det likevel blir både atomkrig og apokalypse?
Jeg ville likt å se enda mer av Loki og hans personlige dueller i kampen mellom å være helt eller antihelt. I stedet er det TVA som har hovedrollen i sesong 2.
ANMELDELSE: «Gen V»: Et Kinder-egg kun for voksne
Og TVA-universet er fremdeles en designerperle et sted mellom høyteknologi og 60-tall. Bildene fylles av jordfarger, symmetri og sirkler, en slags Marvel-variant av Wes Anderson.
Tidsfordriv
Men utenom de visuelle lekkerbiskene, er den interne logikken i TVA enda vondere å henge med på i denne sesongen. Tidstrøbbelet ikke bare truer med kaos, det er faktisk ganske kaotisk å følge med på tidsvevene, tidsauraene og tidsglidningene.
Når det er sagt, er «Loki» fremdeles blant de sterkeste serieavleggerne MCU har levert. Owen Wilson står i enda større grad for såre øyeblikk med Mobius’ virkelighetsvegring rundt egne varianter, og Tom Hiddleston ser man kose seg med å spille den ugagnsguden Loki faktisk er.
Som tidsfordriv fungerer det fremdeles, så gjenstår det bare å se om «Loki» S2 får til å slå tiden helt i hjel.
Basert på fire av seks episoder. Episodene kommer én ukentlig.