PÅ KINO 20. OKTOBER 2023: Denne dokumentaren vil vekke berettiget oppsikt. Regissør Tonje Hessen Schei («Drone», «iHuman») skildrer amerikanske evangeliske kristnes drøm om verdens undergang på en grundig og overbevisende måte.

Den forklarer deres bokstavelige tolkninger av Bibelen, som får den til å fremstå som en dårlig fantasy-roman. Kanskje kan innholdet til og med klargjøre foruroligende elementer i nyhetsbildet for noen.

ANMELDELSE: «Killers of the Flower Moon» er filmkunst på høyt nivå

Den formidler nemlig mektige evangelisters illevarslende synspunkter på en ønsket krig i Midtøsten, noe som dessverre har fått fornyet aktualitet rundt filmens strategisk «heldige» lanseringstidspunkt.

6. JANUAR: Stormingen av Kongressbygningen i Washington er med i «Praying for Armageddon». Foto: Upnorth Film/Tour de Force

Schei bruker et vell av godt redigerte og informative kilder til å trekke tydelige linjer mellom kristen fanatisme og internasjonal storpolitikk, som vekker en rekke spørsmål rundt de tilsynelatende tette båndene mellom stat og kirke på øverste nivå i det amerikanske samfunnet.

«Praying for Armageddon» er derfor en kruttsterk dokumentarfilm som vil være en provokasjon for noen, og en advarsel for andre. En ting er sikkert: det er umulig å stille seg likegyldig til den.

Jesus kommer tilbake som kriger

Filmen forklarer gjennom evangeliske forkynnere som John Hagee og Robert Jeffress, samt enkelte republikanske medlemmer av den amerikanske Kongressen, hvordan de drømmer om apokalypsen. Ikke som et religiøst konsept, men som en profetisk hendelse som vil skje.

ANMELDELSE: «BlackBerry» er en overraskende morsom film om de første smarttelefonene

Den skal utløses av et siste slag om Jerusalem, hvorpå Jesus skal komme tilbake som en kriger på hvit hest og drepe alle vantro med sitt sverd, som noen i filmen tror vil være en AR-15 halvautomatisk rifle.

Denne krigen skal bli så brutal at blodet vil flyte opp til hestenes bissel, og dette er ikke ment i overført betydning, men som et faktisk bilde på hva som kommer til å skje, skal vi tro enkelte av beretningene vi får servert.

Dette understrekes av andre interessante stemmer, blant andre motorsykkel-pastoren Gary Burd, den tidligere forkynneren Frank Schaeffer og den undersøkende The Intercept-journalisten Lee Fang.

Summen av alle kilder tegner et troverdig og urovekkende bilde av hvordan evangeliske krefter forsøker å påvirke både amerikansk utenrikspolitikk og landets militære styrker. Målet er å legge forholdene til rette for å fremskynde dommedagen.

Iskald innsikt og merkbar nerve

Tonje Hessen Schei peprer seeren med mange stemmer og sammenhenger, men det rike innholdet er godt klippet av Torkel Gjørv og Matti Näränen til en forståelig skildring med både iskald innsikt, merkbar nerve og kyndig klarhet.

ANMELDELSE: «Ola – En helt vanlig uvanlig fyr» setter en skikkelig sjarmør i søkelyset

Dokumentaren har åpenbart en kritisk slagside mot kristen fanatisme, men lar samtidig deres synspunkter komme klart frem, uten behov for ondsinnet kryssklipping eller forvrenging av kontekst.

Den har heller ikke overdreven bruk av manipulerende virkemidler, men de finnes, som for eksempel Lukas Berkemar og Uno Helmerssons dramatiske musikk og Sølve Huse-Amundsens slagkraftige lyddesign, som på hvert sitt vis understreker både alvoret og de bibelske forbindelsene.

FORKYNNER: Robert Jeffress gjør seg klar til et intervju i «Praying for Armageddon». Foto: Upnorth Film/Tour de Force

Bare ved to anledninger føles dokumentarens dramaturgi en smule konstruert. Den første gjelder en episode under motorsykkel-pastorens bønnereise gjennom USA, der vi holdes på pinebenken. Den andre gjelder journalisten Lee Fangs forsøk på å få forkynneren John Hagee i tale, i en situasjon der han åpenbart er ute etter å fremprovosere ett bestemt utfall.

Det forandrer ikke det faktum at Tonje Hessen Schei og co-regissør Michael Rowley (som også er fotograf) har ellers laget en god og tankevekkende film som betimelig belyser det betente forholdet mellom jøder og palestinere, blant annet med scener fra 2021 som minner mistenkelig mye om ting vi har sett i dagens nyhetsbilde.

ANMELDELSE: «Toves værelse» er et gnistrende kammerspill

Derfor er «Praying for Armageddon» en uhyggelig aktuell dokumentar å miste nattesøvnen av. Det kanskje mest foruroligende er hvordan den gir seeren følelsen av at visse evangeliske kristne i USA kanskje jubler over det som nå skjer i Israel og på Gazastripen, fordi det – etter deres syn – bringer oss et skritt nærmere dommedagen de lengter etter.

Om FILMEN

Praying for Armageddon
  • Praying for Armageddon
  • Slippdato: 20.10.2023
  • Regi: Tonje Hessen Schei
  • Utgiver: Tour de Force
  • Originaltittel: Praying for Armageddon
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Dokumentar