PÅ KINO 13. OKTOBER 2023: Et viktig stykke smarttelefonhistorie skildres på en overraskende morsom måte i filmen som bærer den aktuelle dingsens navn.

«BlackBerry» forteller hvordan produktet ble skapt i 1996, hvordan det dominerte markedet utover 2000-tallet, og hvordan det hele i realiteten endte da Steve Jobs overraskende annonserte Apples revolusjonerende iPhone i 2007.

GRÛNDERE: Douglas Fregin (Matt Johnson) og Mike Lazaridis (Jay Baruchel) har funnet opp den første smarttelefonen i «BlackBerry». Foto: Another World Entertainment

Hovedtrekkene er altså godt kjent, men regissør Matt Johnson, som også spiller en av hovedrollene, krydrer historien med teknologisk 90-talls-nostalgi og noen mildt sagt fargerike figurer som man kan både elske og hate (med smilet på lur).

En tekstplakat understreker at filmen er inspirert av sanne hendelser og figurer, så man kan kanskje ikke forvente en helt nøyaktig fremstilling av de faktiske forhold.

ANMELDELSE: «Everything Now» er ingen ny «Euphoria»

«BlackBerry» gir like fullt et interessant bilde av smarttelefonenes barndom, og hvordan snart 30 år gamle begivenheter har resultert i teknologien vi putter i lommene våre den dag i dag.

En suksess uten like

Historien er basert på 2015-boka «Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry» av Jacquie McNish og Sean Silcoff, og skildrer smarttelefonens trange fødsel.

Filmversjonen starter i Ontario, Canada i 1996, der vi møter gründerne Mike Lazaridis (Jay Baruchel) og Douglas Fregin (Matt Johnson) fra selskapet RIM (Research in Motion).

De forsøker å få tak i investorer til sin nye idé: en telefon med tastatur som også er en personsøker og e-post-maskin.

Etter innledende startvansker, får de endelig napp hos den iskalde forretningsmannen Jim Balsillie (Glenn Howerton), mot at han blir co-direktør og får en stor andel i selskapet.

Han oppdager snart at RIM består av en gruppe ustrukturerte datanerder som kan lite om forretningsvirksomhet, men mye om teknologi og det fremvoksende internettet.

ANMELDELSE: «The Exorcist: Believer» fremstår som en billig hastverksjobb

Mot opptil flere odds blir BlackBerry en suksess uten like gjennom det neste tiåret, men denne suksessen gjør dem også blinde for konkurransen de snart skal møte.

Sitter på en gullgruve

Det er lett å forstå hva som står på spill for Mike, Doug og Jim, i hvert fall når man – sett i etterpåklokskapens lys – vet hvilken gullgruve de egentlig sitter på.

Derfor er det ekstra underholdende å se dem slite med å selge ideen til utdaterte teleoperatører som ikke vet bedre, blant andre John Woodman (Saul Rubinek).

Filmen veksler mellom å være en skarp og energisk arbeidsplasskomedie og et knallhardt businessdrama, og lykkes omtrent like godt med begge deler.

KYNISK KAR: Forretningsmannen Jim Balsillie (Glenn Howerton) går inn som co-direktør i «BlackBerry». Foto: Another World Entertainment

Anslaget pøser på med popkulturelle referanser for å sette tematikken, blant annet med de en gang så futuristiske smarttelefonklippene fra «2001 – En romodyssé» og «Blade Runner».

Tidsånden fra 1990-tallet etableres med referanser til andre populære filmer som «Jakten på den forsvunne skatten», «TRON», «Point Break» og «Teenage Mutant Ninja Turtles».

ANMELDELSE: «In the Land of Saints and Sinners» er en vakker klisjé

Filmen bruker også flere referanser til nord-amerikansk sport, som ikke fungerer like effektivt her hjemme, men vi forstår musikkvalgene med blant andre Joy Division, Mark Morrison, Moby og M.C. Hammer.

Morsomt og engasjerende

En stor del av filmens suksess skyldes de fargerike, men ulike hovedfigurene. Jay Baruchel («Dragetreneren», «Knocked Up», «Tropic Thunder») spiller Mike som den forsiktige og introverte datanerden.

Regissør og manusforfatter Matt Johnston («The Dirties», «Operation Avalanche») fremstiller Doug som den glade og bekymringsløse varianten, mens Glenn Howerton («It’s Always Sunny in Philadelphia», «Fargo») er topp som den kyniske og hensynsløse strategen Jim.

Samspillet mellom dem resulterer i flere morsomme og engasjerende scener, der de to førstnevntes høytflyvende teknodrømmer krasjer med sistnevnte harde og virkelighetsorienterte innstilling.

NY KOLLEGA: Doug Fregin (Matt Johnson) og Mike (Jay Baruchel) møter Paul Stanos (Rich Summer i midten) i «BlackBerry». Foto: Another World Entertainment

De støttes også av spennende biroller fra blant andre Rich Summer («Mad Men»), Cary Elwes («Prinsessebruden», «Days of Thunder») og Michael Ironside («Top Gun», «Total Recall»).

ANMELDELSE: «Sulis 1907» er en helstøpt og handlingsmettet historieleksjon

Som i flere andre historier om suksessrike merkevarers tilblivelse, som Facebook-filmen «The Social Network», Nike-filmen «Air» og Tetris-filmen «Tetris», vet de fleste hvordan det går til slutt.

Også i «BlackBerry» er veien dit imidlertid full av gjenkjennbare kulturelle holdepunkter og fornøyelige situasjonsbeskrivelser.

Om FILMEN

BlackBerry
  • BlackBerry
  • Slippdato: 13.10.2023
  • Regi: Matt Johnson
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: BlackBerry
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Drama, Komedie