PÅ KINO 13. OKTOBER 2023: Det sitrer av spenning når tre av Danmarks beste skuespillere braker sammen i et gnistrende kammerspill. «Toves værelse» er nemlig full av bitende emosjoner, destruktive krangler og forrykende følelser.

Her handler det om kjærlighet, utroskap, mistro og misbruk mellom tre figurer basert på virkelige personer.

Alt foregår i en fornem leilighet i København i 1963, og aktørene er forfatteren Tove Ditlevsen (Paprika Steen), hennes ektemann, redaktøren Victor Andreasen (Lars Brygmann) og hennes venn, poeten Klaus Rifbjerg (Joachim Fjelstrup).

KONFRONTASJON: Forholdet mellom Tove Ditlevsen (Paprika Steen) og Victor Andreasen (Lars Brygmann) preges av fysisk og psykisk misbruk i «Toves værelse». Foto: AS Fidalgo

Regissør Martin Zandvliet («Under sanden», «The Outsider», «Marcoeffekten») legger ikke skjul på historiens opprinnelse som et teaterstykke av Jacob Weis, som også har skrevet manuset.

Stilmessig er dette nemlig på mange måter filmet teater, der alt foregår på en og samme lokasjon. Dette forsterker imidlertid bare nerven, der fotograf Camilla Hjelms nærmest klaustrofobiske bilder gjør det sentrale værelset til en trykkoker som står i fare for å eksplodere.

Spydige og velartikulerte verbalangrep

Det skarpe anslaget formidler raskt at ekteskapet mellom Tove og Victor er anstrengt og ustabilt, med både fysisk og psykisk misbruk.

ANMELDELSE: «BlackBerry» er en overraskende morsom film om de første smarttelefonene

Begges utstrakte utroskapshistorier, hennes narkotikamisbruk og mentale uberegnelighet og hans stadige sarkasme og undertrykte misunnelse på konas suksess, er blant de bakenforliggende årsakene.

Når Klaus kommer på besøk, med en oppfatning av at han skal diskutere litteratur med Tove, som han ser opp til, blir han i stedet en ufrivillig aktør i en bitter krangel mellom ekteparet.

En innledende diskusjon øker stadig i temperatur mens det røykes og drikkes, der begge parter bruker sitt intellekt og analytiske observasjonsevne til å såre den andre maksimalt med særdeles spydige og velartikulerte verbalangrep.

Klaus er altså den uskyldige tredjeparten som motvillig blir en del av konflikten som utspiller seg, der flere krasse anklager og avsløringer bygger opp mot en mørk konklusjon.

Nevnes må også ekteparets husholderske, Fru Andersen (Sonja Oppenhagen), som bivåner absurditetene som utspiller seg i leiligheten.

Rå og usminket skildring

«Toves værelse» er som nevnt basert på virkelige figurer som på hver sin måte var viktige aktører i dansk kulturliv på 1960-tallet (og tiårene rundt).

Tove Ditlevsen (1917-1976) var en av landets største forfattere, Victor Andreasen (1920-2000) var blant annet nyhetsredaktør for Ekstra Bladet, mens Klaus Rifbjerg (1931-2015) var både journalist, kritiker og forfatter (og fikk Nordisk Råds litteraturpris i 1970).

ANMELDELSE: «Ola – En helt vanlig uvanlig fyr» setter en skikkelig sjarmør i søkelyset

Ditlevsen skildret selv sitt stormfulle ekteskap med Andreasen i romanen «Vilhelms værelse», som ble utgitt i 1975, ett år før hun begikk selvmord.

Jeg kjenner ikke innholdet i boka, men den er åpenbart utgangspunktet for manuset, som er en rå og usminket skildring av et giftig forhold bak lukkede dører.

EN SKULDER Å GRÅTE PÅ: Klaus Rifbjerg (Joachim Fjelstrup) trøster Tove Ditlevsen (Paprika Steen) i «Toves værelse». Foto: AS Fidalgo

De hater tilsynelatende hverandre, og hvem de selv har blitt i dette forholdet, selv om den gjensidige avhengigheten og kjærligheten av og til siver frem.

Fantastiske Paprika Steen og Lars Brygmann spilte de samme rollene i teaterstykket som filmen bygger på, og gir figurene all den hudløse og feilbarlige menneskeligheten som trengs for å både tåkelegge og klargjøre dynamikken i det giftige ekteskapet.

Fjelstrups gode rolle som det tredje hjulet på sykkelen er våre øyne inn i dramatikken, i en sterk film som både morer, ryster og underholder på samme tid.

Om FILMEN

Toves værelse
  • Toves værelse
  • Slippdato: 13.10.2023
  • Regi: Martin Zandvliet
  • Utgiver: AS Fidalgo
  • Originaltittel: Toves værelse
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama