PÅ KINO 2. FEBRUAR 2024: Den britiske regissøren Matthew Vaughn («Kick-Ass», «X-Men: First Class») har hatt suksess med sine «Kingsman»-filmer, og hans nyeste følger i samme fotspor.

«Argylle» er nemlig også et stilisert og strømlinjeformet spioneventyr som på ingen måte er ment å være rotfestet i virkeligheten.

ANMELDELSE: «Perfect Days» er en nydelig, poetisk fundering over meningen med livet

Dette er en sjanger jeg godt kan la meg underholde av, men «Argylle» er altfor lang med sine 2 timer og 19 minutter, inkludert flere strekk som er direkte kjedelige.

MÅ SAMARBEIDE: Aiden (Sam Rockwell) og Elly (Bryce Dallas Howard) hjelper hverandre i «Argylle». Foto: Peter Mountain/Universal Pictures

Når det endelig bryter ut action, er det av den snille sorten med lav aldersgrense og åpenbare digitale effekter, slik at det føles litt tannløst.

Det er også en skuffelse å konstatere at Henry Cavill, som fronter filmplakaten, egentlig ikke er så mye med.

ANMELDELSE: Dokumentaren «Mirakelet i Gullspång» er nesten for god til å være sann

«Argylle» er ingen direkte katastrofe, men forbedringspotensialet er åpenbart, slik at dette litt for ofte virker som en bortkastet mulighet.

Får agenter etter seg

En handlingsmettet prolog med agentene Argylle (Henry Cavill) og Wyatt (John Cena) i kamp mot Lagrange (Dua Lipa) viser seg å være utdrag fra en bok, forfattet av Elly Conway (Bryce Dallas Howard).

Hun har faktisk skrevet fire suksessrike bøker om Argylle og hans kamp mot den hemmelige organisasjonen Direktoratet, og en femte er på vei.

Hun er ikke klar over at det hun skriver faktisk ligger ubehagelig tett opptil virkeligheten, og at den hemmelige organisasjonen Divisjonen, under ledelse av Ritter (Bryan Cranston), nå vil fange henne.

Han sender derfor agenter etter Elly, men amerikanske Aiden (Sam Rockwell) kommer inn som en reddende engel med Alfred Solomon (Samuel L. Jackson) som sin mystiske arbeidsgiver.

De trenger også Ellys unike forfatteregenskaper til å forsøke å forutsi Divisjonens neste trekk.

Tamt og blodfattig

Utgangspunktet for handlingen er fiffig, og har flere spennende utviklinger på lur. Likevel greier ikke Matthew Vaughn helt å få det til å svinge.

ANMELDELSE: «Masters of the Air» er en mektig og monumental krigsserie

Noe skyldes manglende kjemi mellom hovedrolleinnehaverne Howard og Rockwell. De er flinke og hardtarbeidende skuespillere, men det blir aldri så hett mellom dem som ønsket.

Et annet problem er uttværede scener med eksposisjon der manusforfatter Jason Fuchs burde ha redigert teksten langt strammere.

GAMMEL KJENNING: Elly (Bryce Dallas Howard) møter Alfred Solomon (Samuel L. Jackson) i «Argylle». Foto: Peter Mountain/Universal Pictures

I tillegg er det vanskelig å tro på Ellys suksess som forfatter, for hennes høytlesing av sin siste roman får teksten til å fremstå som en dårlig skolestil.

Alt dette kunne kanskje ha vært «reddet» med heftig action, men det blir litt for tamt og blodfattig. To hederlige unntak mot slutten er en aldeles nydelig skuddveksling innhyllet i farget røyk, samt en oppfinnsom scene på glatt underlag.

ANMELDELSE: «The Holdovers» er varm, vittig og uvanlig velskrevet

«Argylle» ligner på en vennlig parodi på alt fra Bond og Bourne til de nevnte Kingsman-filmene (og følg med på rulleteksten for nok et bevis på dette), men burde vært hardere, strammere og morsommere.

Det er i hvert fall til filmens fordel at den aldri later som om den er noe mer enn hva den er, nemlig en uforpliktende actionkomedie som du ikke behøver å bruke særlig mye hjernekapasitet på.

Om FILMEN

Argylle
  • Argylle
  • Slippdato: 02.02.2024
  • Regi: Matthew Vaughn
  • Utgiver: United International Pictures
  • Originaltittel: Argylle
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Komedie