nrk.no

Kunsten å svare som en politiker

Endelig får vi vanlige mennesker svaret på det vi har lurt på siden tidenes morgen. Hva gjør politikerne når de får et vanskelig spørsmål?

Her om dagen fikk jeg et spørsmål fra faren min som jeg ikke hadde peiling på hva jeg skulle svare på:

– Har du husket å fylle opp BSU-kontoen din i år?

Det var et vanskelig spørsmål å svare på.

Ikke bare fordi det ærlige svaret var nei. Men fordi årsaken til at svaret er nei er at jeg har brukt de resterende sparepengene mine på hjemme-, borte-, og tredjedrakten til Manchester United med Ronaldo på ryggen.

Hva bør man egentlig gjøre når man blir stilt til veggs med et spørsmål man ikke har et godt svar på?

I P3-serien «Latterlig politikk» blir syv norske komikere trent opp til å bli ekte politikere før de møtes til debatt 9. september. Hver komiker får en mentor som gir dem triksene de trenger for å bli en mester på å svare på vanskelige spørsmål.

For man kan si mye rart om politikere, men en ting er sikkert:

De er eksperter på å svare på spørsmål uten å egentlig svare på spørsmål.

Jeg har fremdeles ikke svart faren min. Kanskje kan jeg overføre noen av tipsene fra politikerne over til svaret mitt?

Synes du politikk er vanskelig?  Sjekk ut «Latterlig politikk» i NRK TV nå!

Anerkjenn spørsmålet

I P3-serien får forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i oppgave å gjøre standupkomiker Sofie Frøysaa (32) til en skikkelig høyrepolitiker.

En illustrasjon av Henrik Asheim. Han har på seg en grå dressjakke, med en hvit t-skjorte med v-hals. Han smiler fra øre til øre.
SOLID PLAN: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har en solid plan for hva han skal si dersom han får et vanskelig spørsmål. Illustrasjon: Malin Skagen Rotnes

Asheim tror Frøysaa må forberede seg på å bli angrepet fra de andre partilederne i debatten. Når angrepene hagler fra alle kanter er det viktig å løfte blikket, ifølge Asheim.

– Først anerkjenner man spørsmålet som veldig godt, for så å si ting det er lett å være enig i som på en måte høres ut som det samme temaet.

Til P3.no gir han et eksempel:

– Altså: «Her stiller du et veldig godt spørsmål, og jeg sier det fordi det åpenbart ikke er noen enkle løsninger på det du spør om. Men vi har allerede gjort A, B og C innenfor dette fordi det er viktig og nødvendig. Så er det viktig å si at vi ikke er i mål og må jobbe videre med det du tar opp og en rekke andre ting på det feltet.»

Asheim sine råd kan potensielt fungere godt før jeg skal svare for min manglende boligsparing.

La oss se hvordan det kan fungere i praksis:

– Har du husket å fylle opp BSU-kontoen din i år?

– Det er et veldig godt spørsmål. Det er jo ikke et enkelt svar på det du spør om, men det er viktig å huske på at jeg hvert fall har opprettet en BSU-konto, noe som er en god start. Samtidig som jeg har en plan for å betale tilbake studielånet mitt.

– Det er viktig å si at jeg ikke er i mål med å fylle opp BSU-en min, men jeg jobber videre med dette og ser på flere andre sparemuligheter.

Sirkle inn på noen poeng

Når P3.no spør Arbeiderparti-politiker Kamzy Gunaratnam hvilke triks hun bruker i møte med vanskelige spørsmål får vi to ulike svar på e-post.

Foran det første svaret står det: «Helt seriøst».

Det seriøse svaret er rett og slett å anerkjenne utfordringen med spørsmålet.

– Hvis et spørsmål er vanskelig, er selvsagt svaret vanskeligere. Da må man være ærlig på at det er vanskelig.

Det er et brutalt seriøst svar. Men jeg vet ikke helt om det er den metoden jeg helst vil bruke i møte med min far.

En tegning av Kamzy Gunaratnam. I illustrasjonen har hun på seg en svart dressjakke og en rød topp. Hun smiler, har svart hår og røde øyne.
VANSKELIG FØRER TIL VANSKELIG: – Hvis et spørsmål er vanskelig, er selvsagt svaret vanskeligere, mener Kamzy Gunaratnam. Illustrasjon: Malin Skagen Rotnes

Jeg sjekker det andre svaret. Foran det svaret står det: «Tullete».

Hun kaller kanskje svaret for tullete, men for oss ikke-politikere er dette et svar med mye inspirasjon som vi kan ta med videre i livet.

– Jeg som politiker har en agenda, jeg skal få ut et budskap. Jeg har alltid 2–3 poeng jeg vil få fram i enhver debatt og diskusjon. Uansett hva du spør meg om, så sirkler jeg inn på det, skriver Gunaratnam.

Fokuset på å ha 2–3 poeng som man alltid sirkler inn på, er nok ikke så tullete som Gunaratnam skal ha det til. Dette kan absolutt fungere.

Jeg har troa. Vi prøver:

– Har du husket å fylle opp BSU-kontoen din i år?

– Det kunne absolutt vært lurt å fylle opp BSU-en min. Noe annet som også kunne vært lurt hadde vært å betale tilbake studielånet. Her har jeg en plan som jeg vil begynne på om ikke så altfor lenge. Jeg har også begynt å handle i halv-pris disken i matbutikkene, noe som kutter matbudsjettet mitt betraktelig.

– Det er også ganske utrolig at Ronaldo nå har returnert til Manchester United, og personlig mener jeg at det er det vi bør prate om nå.

Sleng på litt latter

At politikere har sine triks i ermet er en etablert sannhet, men denne tiden kan være forbi skal vi tro Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.

En illustrasjon av Mimir Kristjansson. Han smiler og har på seg en blå skjorte. Han har en tjukk bart, og litt skjegg. Han har på seg en blå skjorte hvor den øverste knappen er åpen. Han har tynt blondt hår.
IKKE BEDRE: Mímir Kristjánsson vil ikke si at han er et bedre menneske enn andre politikere bare fordi han prøver å svare ærlig på alle spørsmål. Illustrasjon: Malin Skagen Rotnes

Han mener hvert fall selv at disse triksene ikke er den lureste fremgangsmåten.

– Da prøver jeg å svare så ærlig som mulig, og er heller åpen om at jeg er usikker eller ikke har så gode svar. Det er ikke fordi jeg er noe bedre menneske enn andre politikere, men fordi det er det som i min erfaring fungerer best, sier Kristjánsson til P3.no.

– Folk er nemlig så drit lei av politikertriks at det nesten ikke er vits å bruke dem lenger.

Men Kristjánsson har likevel et minitriks han drar opp av hatten, dersom han ser det som nødvendig.

– Det kan hende jeg slenger på en smånervøs latter på slutten for å skape god stemning.

Det er godt mulig at Kristjánsson sin erfaring også gjelder for sønner med dårlige økonomiske vurderinger.

La oss se:

– Har du husket å fylle opp BSU-kontoen din i år?

– Nei. Hehe.

Vanskelig å forstå forskjellen på de politiske partiene? Sjekk ut NRKs partiguide!

Konklusjon

Det er ingen tvil om at politikerne vet hva de snakker om når det kommer til å svare på vanskelige spørsmål og selv om det er noen forskjeller, er det visse vesentlige kjennetegn. Her er et sammendrag fra tipsene som kommer fram i «Latterlig politikk»:

  1. Anerkjenn at spørsmålet er vanskelig og viktig.
  2. Svar på spørsmålet, men gjør det kort!
  3. Ha noen klare poeng på hvert tema som du kan sirkle deg inn på.
  4. Smil!

Ved en samlet hjelp fra politikerne i serien har jeg derfor bestemt meg for hvordan svaret mitt skal bli:

– Har du husket å fylle opp BSU-kontoen din i år?

– Det er et viktig spørsmål og svaret er dessverre nei. Jeg jobber med å få gjort det så fort som mulig. Men det som er enda viktigere pappa:

– Cristiano Ronaldo er tilbake i Manchester United!

En illustrasjon av fotballspilleren Cristiano Ronaldo. Han har på seg en rød Manchester United drakt. Han smiler med kritthvite tenner. Har har armene i kors.
LØSNINGEN: Når man får et spørsmål man helst ikke vil prate om, så kan løsningen rett og slett være å prate om Cristiano Ronaldo. Illustrasjon: Malin Skagen Rotnes

Ikke bestemt deg for hva du skal stemme? Ta NRKs valgomat her!

Lær mer om politikk i P3-serien «Latterlig politikk». Ni komikere får utdelt hvert sitt politiske parti som de skal forsvare i den ultimate finalen: Debatten på NRK.

Se serien i NRK TV !

Følg debatten torsdag på NRK 1 eller i NRK TV kl. 22.00-23.00!

LES MER:

Siste fra P3.no: