Leo har tatt valget

Etter å ha tatt et dypere blikk inn i norsk politikk har Leo Ajkic brukt stemmeretten sin for første gang. Nettmøte i kveld kl. 1900. Send inn ditt spørsmål!

Det er mye å sette seg inn i under valgkampen, og mange unge velgere tar ofte den enkle utveien, som er å ikke bruke stemmen.

I en miniserie har vi de siste ukene fulgt Leo Ajkic utforske blant annet oljeboring, ostetoll og tigging for å klare å ta et valg. Nå har dagen kommet der Leo Ajkic endelig skal stemme på stortingsvalget 2013.

– Mange unge tror det ikke gjør noe forskjell om de stemmer eller ikke. En hel del har det for bra i Norge, så man må kanskje kjenne krisen for at de skal involvere seg, sier Leo til P3.

Har du ikke har fått med deg alle episodene av Leo tar valget? Se dem her!

– Wow

I løpet av miniserien har Leo satt seg inn i norsk politikk og tatt opp enkeltsaker for å klare å bestemme seg for hvilket parti om fortjener hans stemme. Han har vært igjennom en lang reise for å lære seg forskjellen mellom de ulike partiene og hva de står for. Men før han var klar til å ta sitt endelige valg – gjorde han som mange andre og prøvde NRKs Valgomat, for å se om det kunne hjelpe han en siste gang.

”Politiet må få lagre brukerdata om nordmenns nettbruk til bruk i etterforsking (Datalagringsdirektivet).”

– Svært uenig, sier Leo.

Etter å ha fullført NRKs Valgomat der Leo både var enig, uenig og delvis uenig fikk han seg en overraskelse.

– Wow, ifølge Valgomatet skal jeg ha stemt på Miljøpartiet de Grønne. Det gjør jo ikke ting akkurat lettere. 

Leo-i-stemmebåsen-Av-Mattias

– Godt å være en del av fellesskapet

– Jeg er nærmere enn noensinne før på hvem jeg skal stemme på, men er fortsatt litt i tvil. Det er blandet følelser, det føles bra at jeg har en stemme som kan utgjøre en forskjell, men samtidig er jeg i tvil og redd for å gi stemmen min til noen som skuffer meg, sier Leo før han skal gå inn på Rådhuset for å avgi sin stemme.

Etter noen minutter i stemmeboksen, ”krone eller mynt” og ”elle melle” – har Leo for første gang brukt stemmeretten sin og endelig tatt valget.

– Det føles godt å være en del av demokratiet og fellesskapet. Nå kan jeg faktisk klage over ting som jeg ikke liker og ting jeg har lyst til å forandre. Nå vil jeg påvirke dere der ute til å bruke stemmen.