Louisa Warwin (29) er kunstløper.
Hun vil ha mer mangfold i sporten.
– Jeg var god på isen, men følte ikke at jeg hørte til
I fjor vinter publiserte Louisa Warwin en TikTok-video fra da hun skulle konkurrere i et kunstløp.
I videoen påpekte 29-åringen, som er vokst opp i Oslo-området, at det ikke var strømper tilgjengelig i hennes hudfarge.
Hun fortalte om desperasjonen til produksjonsteamet i England, som prøvde alt de kunne for å få tak i tights i mørk hudfarge:
«De løper rundt, og får ikke tak i brune kunstløp-tights. Nå prøver de å farge hvite tights med kaffe, det feila.»
Videoen, der Louisa forteller om sin store skuffelse, gikk viralt. TikTok-klippet har i skrivende stund over 100.000 likes. Dette har ført til medieoppmerksomhet i utlandet.
Det som fikk henne til å publisere på TikTok, var minner fra barndommen og historier fra hennes egne elever i Oslo idrettslag skøyter.
– Jeg tenkte: «Herregud, nå er jeg i den situasjonen igjen.» Jeg hadde ikke vært det på mange år, men da jeg var liten, hadde jeg aldri tights i min hudfarge. Jeg brukte lyse tights fordi det var det eneste man fikk tak på.
– Det var først da jeg dro til USA at jeg fikk høre: «Hvorfor går du med den tightsen? Den er jo ikke til din hudfarge.» Nå har jeg funnet leverandører, og jeg vet om en skøytebutikk i USA som har fargen mokka, sier hun.
Feil hudfarge
Louisa har drevet med kunstløp i 22 år. Hun har konkurrert mye internasjonalt og deltatt i junior- og senior-NM. 29-åringen har blant annet vunnet gullmedalje i regionalt kunstløp i 2019 og bronsemedalje i Reykjavík international games i 2020.
Kunstløperen mener det er synd at det fortsatt er vanskelig å få tak i tights som ligner hennes hudfarge.
– I USA er det litt enklere, men det er fortsatt et problem, sier hun. En gang jeg var i Østerrike, ble hele kofferten min borte. Da måtte jeg gå med hvite tights, og det var veldig ukomfortabelt.
Ifølge Louisa får man også poeng for antrekk i sporten, og en av elevene til 29-åringen har fortalt at hun har fått kommentarer fra dommere.
– Dommeren hadde kommet bort til henne og klagd på at tightsen var for lys, forteller Louisa. Tightsen er viktig fordi vi bruker det ofte. Når det gjelder konkurranse, er det kjempeviktig. Det er en del av sporten vår, legger hun til.
Selv om Louisa ikke har fått kommentarer fra dommere, har hun opplevd å føle seg annerledes på grunn av kommentarer fra andre. Hun husker spesielt at kommentarer hun fikk som yngre, påvirket henne.
– Det er trist fordi jeg elsker sporten min. Jeg var god på isen, men følte ikke at jeg hørte til. Ordene er fortsatt vanskelige å få tak i, men jeg var lei meg, selv om de ikke mente noe vondt med det, sier hun.
Målet til Louisa er at flere unge kunstløpere med mørk hudfarge skal føle seg inkludert i sporten. Hun bruker blant annet TikTok til dette, og der har hun over 250.000 følgere.
– Da jeg først begynte å poste på TikTok, delte jeg kunstløp-videoer og andre ting jeg liker å gjøre. Jeg skjønte ikke helt hvor spesielt det var for folk å se på. Så begynte jeg å få meldinger fra folk som fortalte at de hadde startet på kunstløp på grunn av meg. Jeg syntes det var utrolig kult, forteller hun.
Hadde aldri sett en svart kunstløper
For Louisa betyr sporten alt. Når det er sesong, er hun å finne på skøytebanen, men også resten av året kan du se henne med skøytene på. Da bruker hun skøyter som også kan brukes som rulleskøyter.
Det er mye takket være moren at 29-åringen er så besatt av skøyter og kunstløp.
Allerede da Louisa var syv år gammel, fikk hun sitt første par med skøyter av moren. Hennes første skøytetur var på Spikersuppa i Oslo. Det snødde, og hun ville ikke gå av isen.
– Jeg husker fortsatt den følelsen, og får den selv når jeg snakker om det nå. Jeg elsket det så mye, forteller hun.
Skøytene fikk hun etter at moren så den franske kunstløperen Surya Bonaly på TV under OL. Dette var samtidig som hun var gravid med Louisa.
– Mamma hadde aldri sett en svart kunstløper før, og hun tenkte at hvis hun fikk en datter, skulle hun bli kunstløper.
Men Louisa ble også interessert i andre ting.
– Jeg gikk på ballett og har alltid vært aktiv. Hvis du ser bilder fra da jeg var liten, er jeg alltid i spagaten. Jeg gikk på tennis, kunstløp, ballett, turning og fiolin, sier hun.
Likevel var det kunstløpet som skulle bli det største fokuset.
Da Louisa bare var 10 år gammel, fløy hun til Lake Arrowhead i California for å delta på skøyteleiren Ice Castle International Training Center. Ifølge Louisa har flere kjente kunstløpere vært på den leiren tidligere, for eksempel den verdenskjente kunstløperen Michelle Kwan.
– Det ble en rutine å dra til Ice Castle hvert år. Der fikk jeg god trening, og da jeg var 15 år, flyttet jeg til USA. Da ble Surya treneren min.
29-åringen synes det er gøy å tenke på at Surya endte opp med å bli treneren hennes i USA, 15 år etter at moren til Louisa så utøveren på TV.
Louisa bodde hjemme hos den kjente kunstløperen i et stort hus i Las Vegas og gikk på hjemmeskole for å få mer tid til å trene.
– Surya hadde vært i OL mange ganger, og det ble også drømmen min.
Da Louisa bodde i USA, var moren hjemme i Norge med hennes yngre søsken.
– Jeg var hjemme kanskje fire ganger i året. Jeg flyttet tilbake til Norge i ett år da jeg var 18 til 19 år. Så begynte jeg på universitetet i USA og studerte biologi med premedisin.
Ble skadet
Etter mange år med hard trening pådro Louisa seg en skade rett før NM i 2020, og drømmen om å delta i OL ble knust.
– Jeg trente til NM i 2020 og kvalifiserte meg i USA. Etter «regionals» reiste jeg mye frem og tilbake. Jeg var sliten og utbrent fordi jeg gjorde så mye og studerte samtidig. Jeg tror kombinasjonen ble for mye for meg. Jeg fikk en ryggskadde, men jeg ville fortsatt til NM. Etter konkurransen dro jeg til legen og fant ut at disken nederst i ryggen hadde kollapset, forteller 29-åringen.
Etter at Louisa ble skadet har hun ikke kunnet trene som hun gjorde før.
– Jeg ble deprimert fordi jeg hadde brukt 22 år av livet mitt på dette, og målene mine kom ikke til å bli nådd. Jeg har prøvd å være positiv og tenkt på tingene jeg har klart. Jeg er fornøyd med det jeg har gjort i konkurransekarrieren min, og setter pris på det. Det er surt, men livet går videre, sier hun.
Har blitt en «Disney-prinsesse»
Louisa har i hele sin karriere hatt store forbilder. Den norske kunstløperen og 10 ganger verdensmesteren Sonja Henie er hennes største. Louisa har fulgt i hennes fotspor og driver nå mest med show etter at hun ble skadet. Hun har tidligere turnert med «Disney on Ice» i USA.
Hør: Sonja Henie i «Historiske kjendiser»
29-åringen er Disney-karakteren prinsesse Tiana på isen. Når P3.no snakker med Louisa, forbereder hun seg til nok en turné.
Dette er den eneste svarte Disney-prinsessen. At det er viktig med en slik karakter, er noe Louisa merker når hun hører fra unge jenter som ser opp til henne.
– De kommentarene som treffer mest, er fra folk som forteller: «Jeg visste ikke at folk med min hudfarge gikk på kunstløp, og nå har jeg veldig lyst til å starte.» Det er fint å se hvor glade folk blir når de kommer på «Disney on Ice», sier kunstløperen.
– I fjor sommer fikk jeg melding om at det var en åpning for rollen som prinsesse Tiana. På grunn av korona kunne jeg ikke bare dra til Florida for audition, men jeg sendte likevel NM-klipp fra 2020 og kunstløp-CV-en min. Jeg ble kontaktet neste dag av Disney som gjerne ville ha meg. Det gikk veldig raskt.
Selv om prosessen mot rollen som prinsesse Tiana gikk på skinner, kunne dessverre ikke Louisa dra den sommeren. Under pandemien var det ikke mulig for henne å få jobbvisa i USA.
– Da mistet jeg den store rollen jeg skulle ha på det ene showet. Det er åtte til ni show rundt om i verden.
Men i oktober fikk hun en ny sjanse til å signere kontrakt med Disney, og fra desember 2021 til januar 2022 endte hun opp med å ha 20 shows i Wells Fargo Center i Philadelphia. Den første uken var det over 80.000 tilskuere til sammen.
Når P3.no snakker med Louisa, gjør hun seg klar for å reise til Mexico i seks uker for nok en gang å være prinsesse på isen.
– Nå er målet å delta på show og jobbe innad i sporten. Ryggskaden er på bedringens vei etter timer hos fysioterapeut, så konkurranser kan bli en mulighet i fremtiden, konkluderer den motiverte skøytestjerna.
MER SOM DETTE: