Ble reddet av venner og familie

Elvic er Ukas Urørt med den energifulle congofunk-låta «Likelele», men veien dit har ikke bare vært lett.

– Da jeg var barn i Kongo, gikk jeg en dag på tur og sang veldig høyt som jeg pleide. En liten gutt kom bort til meg, og sa at faren hans ville snakke med meg. Jeg ble redd for at jeg hadde plaget ham ved å synge høyt. Men i stedet ba faren, som hadde miste begge beina i krig, meg om å synge mer for ham. “Når du synger føles det som jeg får beina mine tilbake og at jeg kan gå igjen. Du har fått en gave, bruk den for å spre glede i menneskers hjerter og gi dem håp om bedre liv.”

Holdt på å gi opp

Mannen ble den første som ga Elvic tro på at sangen hans kunne være et bidrag til en bedre verden. For syv år siden kom Elvic til Norge. Han ville bli artist, men familien var ikke helt enig så Elvic begynte å studere. Det gikk ikke så bra, og han ble kastet ut av studentboligen. Mens han sov ute, møtte han en snill dame som hadde sett han opptre. Hun lånte han huset sitt på Nesodden i ferien, slik at han kunne bo inne, øve og lage musikk. Han fikk opptre på Melafestivalen, men hadde ikke råd til å gi ut musikken sin. Han holdt på å gi opp, men en dag kom kameratene og sa:

«Elvic! Du er en talentfull person som mange liker. Vi har sett hvor mye du har stått på med musikken, men det er alltid penger som har hindret deg. Sammen med familien din har vi samlet inn penger slik at du kan spille inn sangene dine i et studio.”

– Da kom tårene! Fra tanken om å gi opp følte jeg meg nå lett og fri.

Urørt mener:

Oslobaserte Elvic spiller opp til unorske bevegelsesmønstre og sydlandsk humør. Med «Likelele» skinner den 27 år gamle artistens live-energi og sterke formidlingsevne i forfriskende congofunk.

 

Produsent stjal pengene

– «Likelele» handler om forholdet til familien min. Jeg ville vise faren min at jeg kunne få til ting uten å be om deres hjelp. Men så ble alt bare feil. Jeg prøvde og feilet og følte meg veldig alene, og det var først da jeg begynte å involvere familien i det jeg gjorde, at ting begynte å blomstre.

”If you don’t know where you are going, remember where you came from”
– Familien min er røttene som hjelper meg å vokse og utvikle meg.

”Likelele, I got you”
– De er der og støtter meg uansett. Jeg håper det kan være til inspirasjon for andre: At det alltid finnes folk rundt en, som vil være der.

– Likelele har vært en av de vanskeligste sangen jeg har jobbet med. Jeg sendte den rundt i mange afrikanske land for å finne den riktige produsenten, men ingen fikk det til. Noen produsenter stakk også bare av med pengene. Det var først da jeg ble introdusert for Sivert og Viljard fra Whiteroom studio, at låta falt på plass.

Samarbeidet med Stella Mwangi kom til etter at de to møttes under et arrangement på Litteraturhuset i regi av SAIH.

– Hun så meg opptre, og sa hun likte musikken min. Dagen etter møttes vi over en kaffe, planla et samarbeid og gikk rett i studio.

Stella Mwangi likte Ukas Urørt Elvic så godt at hun ble med på låta han, "Likelele". Foto: Igor Zaitcev
Stella Mwangi likte Ukas Urørt Elvic så godt at hun ble med på låta han, «Likelele». Foto: Igor Zaitcev

Stella Mwangi bekrefter at hun så Elvic live og digga det. Da han spurte om de kanskje kunne gjøre noe sammen, foreslo hun å ta et vers på låta han nettopp hadde fremført: Likelele.

– Han er lyden av det rytmiske Afrika, en veldig dyktig artist, som har mye å tilby! Jeg gleder meg til albumet! Det er på tide at Norge får høre litt mer på rytmer, ikke bare synth-pop, ler Stella.

Hun er aktuell med reggae/hiphop-prosjektet Pos People, som skaper musikk med mening, og var også med på i P3s Attitudeproblem remix.

Les også om hvordan andre norske etablerte musikere har latt seg imponere av tidligere Ukas Urørt-artister:

ShikosweMelfPonetteWonder the BoySnöHalcyon DaysPom Poko

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SJZVse5HM-M&w=560&h=315]

 

Flyvende inn på scenen

Elvic trigges av gode vibber, rytmer, live-show og kjærlighet, men får oftest låt-ideer når han sover. Han beskriver musikken sin som Congofunk, og vil at den skal skape glede, kjærlighet og gode forandringer i andre menneskers liv. Men aller viktigst er det å få anerkjennelse fra mor og far.

Han ser opp til Muhammad Ali og lar seg inspirere av natur og jenter. Musikalsk er det Fela Kuti, James Brown, Michael Jackson, Phil Collins og Beyoncé som inspirerer.

– Musikken deres er bygget av sjel, og showet de leverer til publikum er ekte og kommer fra hjertet.

Fremover ønsker Elvic å signere med et plateselskap, og finne de rette støttespillerne til prosjektet. For tiden skriver han og spiller inn ny musikk og planlegger låtslipp i begynnelsen av 2017. Men Elvic har også planer som ikke handler om musikk.

– Jeg jobber som kursleder og servitør og er veldig glad i å starte nye ting. Jeg interesserer meg for teknologi og holder på med noen ideer og prosjekter som jeg har lyst å lansere i framtiden.

LES MER OM ARTISTERS DAGJOBBER HER

Elvic har allerede spilt konserter på Slottsfjell, Molde jazzfestival og Klubb-Øya. Drømmegigen ser han for seg sammen med fullt band, foran tusener av mennesker.

– Jeg kommer flyvende inn på scenen og alle i publikum danser og er glade.

Det skal heller ikke så mye til for at Elvic selv kaster seg ut på dansegulvet; noen gode rytmer og dansende folk som smiler er nok.

Slipp løs dansefoten til Elvic sine favoritter: