– I nesten alle intervjuer sier jeg at jeg går på skole; en del rappere gjør ikke det. Da får jeg høre fra mange at «plan b hindrer deg fra plan a». Det er jeg ikke enig i.
Rapper og produsent Nalo (22) har i et halvt tiår primært laget hard, norskspråklig rapmusikk som hiphophoder har satt pris på.
Med gatete og finurlige linjer kom Stovner-rapperen inn på banen i 2016 med en hyllestlåt om den svenske fotballgiganten Zlatan Ibrahimović, som er oppvokst kun seks timer unna blokkene som omringet Nalo i oppveksten.
«Zlatan» vokste seg stor, fikk en egen remiks med flerfoldige gjestevers og traff milliongrensen på avspillinger – og siden har Nalo ikke sett seg tilbake.
Se musikkvideoen til «Zlatan»:
«Vitnemålet er viktigst»
Eller, det er ikke helt sant. Nalo har kjørt et parallelløp hvor musikken har vært sidestilt med utdannelse. «Vitnemålet er viktigst», sa han i et intervju for fire år siden – et punkt rapperen har vært ufravikelig på siden startskuddet på karrieren.
– Jeg kommer fra et hjem hvor utdannelse er veldig høyt prioritert, og musikk alltid har vært en hobby. Jeg har aldri gått inn 100 % som musiker. Det har fristet, men jeg prøver å sjonglere mellom både skole og musikk. Foreldrene mine har alltid sagt at jeg får lov til drive med så mye musikk jeg vil, så lenge jeg leverer på skolen, sier han og tilføyer:
– De har også sagt at de skal slutte å mase og kjefte når jeg har servert dem mastergraden. Det er jo ikke kun for dem jeg går på skole, det er også for meg selv. Skole er ikke for alle, dessverre. Men det går lett an å kombinere begge, selv om det til tider kan være krevende. Jeg har vært i studio mange sene kvelder, og hatt eksamen dagen etter. Det har gått fint hittil.
Med ørene mot gatene og øynene i pensumbøkene er den samfunnsengasjerte artisten litt under halvveis i mastergraden. Nalo ble for øvrig nominert til Årets kulturpris i Stovner bydel i 2017, et hedersbevis på engasjementet i lokalsamfunnet.
Det har blitt mange sene kvelder i studio og livespilling (pre-korona, naturligvis), både som soloartist og i samarbeid med den mystiske rapkumpanen S1sco. Jobben som artist alternerer han med å sette seg på toget til Drammen for å nå målet som lektor og å arbeide som vikarlærer.
Når vi prater med Nalo, er det en småtrøtt kar som møter oss på videointervju. En sen studiokveld ble unnagjort natten før, og etter intervjuet skal han lese til eksamen. Dagen skal rundes av med studiojobbing.
Forskjellen mellom å produsere og skrive tidvis beinharde raplåter som stundom skildrer livets skyggesider, til å knekke heftige brøklignelser, er påtagelig.
I låten «Capoeira» med S1sco har Nalo følgende linje:
For vi er alle like gamle når det kommer til gæts
For min wifey, hun er bad
Hun stæsjer mine flus i sin janta, no cap
Ombyttingen fra hard hiphop til å lære bort fakta og hvordan verden henger sammen, er noe Nalo har kjent på, forståelig nok.
– Det kan bli slitsomt i lengden. Alle ser kun forsiden av medaljen, men glemmer fort baksiden. Det er sjpa å bli gjenkjent for musikken, men jeg vil også ha et privatliv til tider.
Nalo forteller om da han hadde praksisperiode i Drammen-området. Det tok ikke lange tiden før elevene stakk mobilene sine opp i fjeset til den blivende læreren.
– Det tok to timer før elevene viste meg Instagram-kontoen min og påpekte at jeg er Nalo. De spilte låtene til meg og S1sco på telefonene sine og da kunne jeg ikke nekte, sier han og tilføyer:
– Når du ser meg på scenen eller musikkvideoer eller hører på musikken min, er jeg han kule og tøffe, men så fort jeg går av scenen, er jeg en helt vanlig fyr, forklarer han.
Artisten Nalo versus pedagogen Nalband
Dette dobbeltlivet skildrer Nalo på sitt nyeste singelslipp «Hannah Montana». I låten forteller Nalo omverdenen om dobbeltlivet. Han gjør det klart at rollefiguren foran mikrofonen ikke er den samme når han inntar rollen som underviser.
Du kan’ke være min amigo, mann du e’kke offset
Ingen her gjør det som meg, så de blir upset
De stopper meg, kun for et bilde
Men jeg vil ikke være noe forbilde
Når han ikke lager hiphopbangers eller studerer, er det jobben som vikarlærer på Rommen skole som gjelder, hans gamle ungdomsskole.
– Når elevene på skolen lurer på hvorfor jeg er der, siden jeg er en rapper, og de tror jeg tjener masse penger fordi jeg er signert på et stort plateselskap, så må jeg ta meg tiden til å forklare dem hele prosessen ordentlig. Det er viktig å fortelle sannheten. Jeg pådrar meg automatisk et ansvar som et forbilde, uten at jeg selv vil være det. Mange kids er usikre på seg selv, og ser opp til sine helter. Da er det viktig at vi som artister snakker også om usikkerheten rundt oss selv og musikken, forklarer han via skjermen på smarttelefonen.
Se musikkvideoen til «Hannah Montana»:
På ovennevnte skole ble det arrangert et opplegg om entreprenørskap. Tanken var å få besøk av en entreprenør, men det var ikke mulig å gjennomføre på grunn av pandemien. Da tok Nalo ordet og påtok seg ansvaret med å prate med elevene om sitt dobbeltliv.
– Jeg forklarte at jeg har lyst til å bli lærer, og at det er reserveløsningen hvis det viser seg at jeg ikke kan leve av musikken hele livet. Forestillingen om at jeg har tjukk lommebok siden jeg lager påkostede musikkvideoer og lanserer musikk gjennom Def Jam Universal, er ikke sann. Jeg måtte få dem til å skille mellom Nalband, som prøver å bli lærer, og Nalo, som prøver å gjøre noe ut av musikkarrieren.
«Hannah Montana» ble skrevet rett etter ovennevnte «Capoeira»; en gatebanger som gikk sin seiersgang og i skrivende stund har nådd halvannen million avspillinger på Spotify.
Vanligvis har artister og band ny musikk klar når en singel lanseres, men det var ikke tilfellet når «Capoeira» skulle få en oppfølger.
– «Hva faen gjør jeg nå?», tenkte jeg. Jeg hadde havnet i den situasjonen før, at jeg ikke hadde en oppfølger klar. Da gikk jeg i studio med produsent Pacify, dunka ut en låt og tok den med til Def Jam-kontoret.
Den fikk tommel ned, men det gjorde Nalo ekstra motivert til å vende nesen mot studioet igjen.
Denne gangen gikk det veien. Hardtlydende og melodiske «Hannah Montana» ble født, og teamet til Nalo digget oppfølgeren. Selvrefleksjonen og ærligheten gikk rett hjem, siden dobbeltliv er et universelt tema. «Hannah Montana» er for øvrig inspirert av en dobbeltsidig karakter som Miley Cyrus spilte i en sitcom.
– Jeg vet at en del mennesker har flere sider ved sine liv, og at man sånn sett kan relatere seg til låten; med én gang de går ut av døra, har de en helt annen rolle og visa versa, sier han.
Håper «Hannah Montana» blir pensum
Artistlivet har, som nevnt, ført til forviklinger i hverdagen for Nalo, men det å kunne skille de to rollene – den harde artisten og rollen hvor han underviser barn – er viktig for 22-åringen.
Det er unektelig et gap fra å stige ut av et helikopter og flekse alfaen i seg med en finlandshettebedekt S1sco, som rapper om en alternativ livsstil, til å undervise i matte og samfunnsfag til dem som en gang skal lede landet.
Se musikkvideoen til «Capoeira»:
Det siste året har Nalo og S1sco (sistnevnte takker pent nei til alle intervjuavtaler) vært mye i studio. De har laget en del låter, og mange er i gaten til «Capoeira». Men de har også produsert musikk som er i den andre enden av skalaen, hvor refleksjon er den viktigste bestanddelen.
– Det er mye fokus på hva jeg og S1sco lager og gjør. Samtidig er det barn som ser opp til meg, og jeg har forpliktelsene på skolen. Jeg må være ekstra varsom.
Nalo har skrevet en del kronikker, blant annet om svekkelsen av fritidsklubber på østkanten. De har blitt brukt i undervisningen som eksamensoppgave. Han har en liten drøm om at «Hannah Montana» blir en del av læreplanen.
– Det hadde vært fett hvis «Hannah Montana» blir pensum. Jeg vet jo at det å ha forskjellige roller, tas opp på skolen, så det hadde vært rått hvis låten ble brukt til det.
Alle kan ikke være Chris Brown eller P. Diddy
Rapperen og den vordende lektoren ønsker å vise den neste generasjonen at det er muligheter i livet, og at det er fullt mulig å sjonglere flere baller i luften samtidig.
– Jeg drar til universitetet, går på fotballtrening, så jobb, og på kveldstid lager jeg musikk – da har jeg flere forskjellige roller på én dag. Det handler også om at du må konsentrere deg. Etter hvert faller bitene på plass, og du fokuserer på de riktige tingene.
Nalo spoler tilbake til begynnelsen av intervjuet for å understreke poenget – det er mulig å kombinere ting, så lenge du har en god plan.
– La oss si at plan a går til helvete – hva gjør du da? Det er ikke sånn at du er i studio fra morgen til kveld. I stedet for å sove til tre-fire på dagen og tro du er Chris Brown eller P. Diddy, så står du opp tidlig og går på skole. Da har du en reserveplan, oppfordrer han.
Les flere artistportretter: