Norsk musikks fremtid

Blir boyband det neste store? Mari Garås Monsson fra Urørt og Malin Kulseth fra By:larm ser inn krystallkula hos Lydverket.

– Det er mulig jeg er litt tidlig ute, men jeg aner at vi vil se flere norske boyband i kjølvannet av One Direction og Justin Bieber, forteller By:larms pressesjef Malin Kulseth.

Hun støttes av Urørt-programleder Mari Garås Monsson.

– På Urørt har opptil flere gutter på 12-13 år profiler med et glossy bilde, og myke låter i Justin Bieber-landskapet liggende ute.  

De to undergrunnsekspertene spår fremtida for norsk musikk i historiens nest siste Lydverket på TV, som sendes på NRK2 onsdag klokka 21.30.

For selv om Lydverket som TV-program snart er historie, kommer norsk musikk i høyeste grad til å leve videre. Urørt og By:larm er to av institusjonene som løfter de unge og lovende fram, og Kulseth og Monsson har god kontroll på hva som er på vei opp i norsk musikkliv.

Norskspråklig hiphop

En tydelig tendens er tilveksten av solid, norsk hiphop.

– Vi har i år fått mange flere påmeldte i hiphop-kategorien til By:larm enn tidligere, og av mye høyere kvalitet, sier Kulseth.

– Også hos Urørt har vi merket en stor oppgang. Særlig innen norskspråklig rap. Rapperne organiserer seg gjerne i større kollektiv og hjelper hverandre opp og fram, tilføyer Monsson.

Hun nevner det oslobaserte BAWS-kollektivet som eksempel. Både Emilio, Aon og Phil T. Rich derfra har vært Ukas Urørt.

Se Emilio – “Lock You Down”:

Monsson har den takknemlige jobben å hver fredag ringe et band for å fortelle dem at de er plukket ut til Ukas Urørt påfølgende uke. Hun blir ofte møtt av gledeshyl og jubel, som du kan se i klippet i toppen av saken.

– Jeg tror det å få være Ukas Urørt oppleves som stort for mange, fordi det gjerne er første steg mot oppmerksomhet og karriere, sier hun.

Ung indie

For noen uker siden var Sandvika-bandet Kid Astray Ukas Urørt med låta “The Mess”. De er også booket til By:larm, og Kulseth har stor tro på dem.

– De er unge, veldig ferske, og har klart å finne noe som er tight, bra og delvis ganske originalt, sier pressesjefen.

Urørtgeneralen er spent på å følge indiebandet fremover.

– Det har skjedd mye med dem på kort tid, og det blir spennende å se om de klarer å levere live og følge opp den gode starten, sier Monsson.

Les: Kid Astray er Ukas Urørt

– Gråter av Bendik

Det trondheimsbaserte bandet Bendik var med i Urørtfinalen i januar, men ble slått av Mikhael Paskalev. I høst slapp de debutalbumet Drømmen Gjør Meg Ingenting til gode kritikker. Samtidig har de opparbeidet seg et rykte som et særdeles spennende liveband.

– Jeg har grått når jeg har dem live, og særlig trommisen er helt fantastisk, forteller Monsson.

Hun kaller dem “skolerte grensesprengere” – flinke musikere som går helt egne veier – og tror originaliteten fenger.

– De rører nok mange med sin genuine nærhet i tekstene, og reisen fra en rolig start til en eksplosjon av lyd som låtene deres byr på.

Se Bendik – “Igjen”, live fra Urørtfinalen:

Norges største rockeband

I 2012 er Kaizers Orchestra Norges største rockeband. De har holdt det gående i over ti år, men har varslet at de kaster inn det musikalske håndkleet neste år. Kulseth og Monsson er enige om hvem som er deres naturlige arvtager på rocketronen.

– Oslo Ess er hardarbeidende, og legger mye energi i å knytte bånd med publikum selv på de mest obskure, små tettsteder, forteller Monsson.

– De hadde vel et mål om å spille 200 konserter i år. Plasseringen på toppen av VG-lista kommer ikke av seg selv, supplerer Kulseth.

Også dette bandet startet hos Urørt, med finaleplass i 2010. I august gikk deres andre album Verden på nakken, venner i ryggen til topps på VGs albumliste. Da de tidligere i høst gjestet Lydverket, fortalte de at veien til suksess har vært lang og krevende.

Les: Ble oppløst i Vågå. 

Oslo Ess – “Hold Deg Våken”: