Fem artister og band kjemper i Urørtfinalen 6. februar. Sjekk dem ut og stem på din favoritt!

NB: NETTAVSTEMMINGEN ER NÅ AVSLUTTET.
DU KAN FORTSATT STEMME VIA SMS:

Du kan også sende SMS med U <mellomrom> finalistnummer (f.eks U 1) til 1987.

Urørtfinalen 2013 går av stabelen 6. februar. Fem av artistene som var Ukas Urørt i 2012 kjemper om juryens og publikums gunst - og du kan være med på å  avgjøre resultatet ved å stemme på din favoritt i tida fram mot finalen.

Årets finalister er:
Synne Sanden
Phil T. Rich
Ekkolodd
Bits Between
Intertwine

Klikk her for å stemme på din favoritt.

Å bli Årets Urørt er en gjev pris - og de fem finalistene er kremen av kremen hva norsk undergrunn angår. De har alle et særegent uttrykk og er sterke representanter for forskjellige sjangre.

Kommende uke har du sjansen til å bli bedre kjent med finalistene - fra mandag til fredag publiserer vi et dybdeintervju med en artist hver dag.

Finalistene er plukket ut av Urørts redaksjon, som består av Mats Borch Bugge (musikksjef, P3), Jørgen Hegstad (prosjektleder, Urørt), Mari Garås Monsson (programleder, Urørt på NRK P3), Tete Lidbom (musikkprodusent NRK P3/Urørt) og Trine J. Aandahl (journalist P3.no/musikk og Urørt).

Urørtfinalen 2013

Onsdag 6. februar kl 19.45 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem. Stem på din favoritt på nett eller ved å sende U «finalistnummer» til 1987.

Marit Larsen, Chirag Patel og Mats Borch Bugge er årets dommere.

Alt om finalen på P3.no/musikk

Finalist 1: Synne Sanden

Send U<mellomrom>1 til 1987
Synne Sanden
The King In My Kingdom

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener

Med teft for å lage både fengende og kompromissløs pop på samme tid markerer Synne Sanden seg som en talentfull låtskriver. Produksjonen er frekk, teksten treffer og vokalen er fremragende på “The King In My Kingdom”. Dette er modig, annerledes og veldig vakkert.

Profil på Urørt
Intervju, Ukas Urørt

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Synne Sanden (22) fra Treungen i Telemark lager poplåter med elektroniske elementer og melankolske tekster.

Finalelåta "The King In My Kingdom" skildrer en hodestups forelskelse, og er første låt fra Sandens kommende album, som slippes i mars.

Under Urørt-finalen har hun med seg sitt faste band, bestående av Julie Kleive (klokkespill, bassynth, vokal), Lars Fremmerlid (synth, vibrafon, kor og gitar) og Bendik Kjeldsberg (elektronikk, trommer).

Hva betyr det å være i Urørtfinalen 2013?

Det betyr enormt masse! Det at noen har troa på at musikken min kan appellere, er en utrolig fin bekreftelse. Når man sitter og jobber med musikken sin, og noen plutselig sier "hei, jeg kan hjelpe deg med å spre musikken din til flere mennesker" er det et av de største kicka jeg vet om. At musikken blir hørt, plukket opp og vist fram er så stort. Så takk!

Hvilke forhåpninger og forventninger har du for Urørtfinalen og tida etter?

Jeg håper at vi kommer til å klare å formidle energien vi mener er i låta, og at folk får lyst til å danse uansett om de sitter eller står. I etterkant håper jeg at det blir lettere å få spille på de festivalene og scenene jeg føler at musikken min kler! Først og fremst at flere lytter til musikken min og at flere kommer for å høre på konsertene. Det er jo en drøm å få musikken sin ut til folket, så det er nok min største forhåpning!

Hvorfor skal folk stemme på deg?

Fordi musikken min er fra hjertet, og forhåpentligvis er sunn og givende for folk å høre på. Huff, dette spørsmålet synes jeg er litt flaut, men for å gå imot janteloven, så føler jeg at vi presenterer ny og frisk musikk med innhold.

Hva vil det bety for deg å bli Årets Urørt? 

Det hadde betydd så enormt mye å bli Årets Urørt at jeg nesten ikke tør tenke på det. Det jeg vet er at det hadde vært en så overveldende beskjed at jeg tror at jeg hadde blitt i lykkerus og fått enda mer drivkraft videre. Det at man får bekreftelse på at folk får noe igjen av musikken, og forhåpentligvis vil høre mer gir så mye motivasjon og stå på-vilje at jeg tror at det hadde gjort det enda mer gøy å holde på med musikk, og kanskje hadde jeg fått guts til å tørre å være mer kompromissløs og utvikle mitt musikalske uttrykk videre.

Finalist 2: Phil T. Rich

Send U<mellomrom>2 til 1987
Phil T. Rich
Gal

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener

Med Tailors og Axxe bak produksjonsbiten på EP-en Kom Så Tok Færdiih, leverer Phil T. Rich ny-skole-rap på soniske beats. Flyten er særegen, og slikt sett er det ingen andre som ligner på Phils leveranse.

Profil på Urørt
Intervju, Ukas Urørt

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Arif Salum skjuler seg bak artistnavnet Phil T. Rich. Han lager rap med tekster på norsk.

Finalelåta "Gal" er inspirert  av ei jente som er stolt over sitt utsvevende sexliv, og er hentet fra EPen Kom Så Tok Færdiih.

Livebandet til Phil T. Rich består av Ivo Gutu (bass), Audun Jakobsen (gitar), Martin Bjerkrheim (keyboard) og Hans-Marius Imdahl (trommer).

Hva betyr det å være i Urørtfinalen 2013?

Det betyr alt! Jeg hadde ALDRI forventet det, og er utrolig takknemlig. Det er givende å få muligheten til å representere hip hop-sjangeren i årets finale.

Hvilke forhåpninger og forventninger har dere for Urørtfinalen og tida etter?

Uansett hvordan det går så er vi veldig glad for å få denne muligheten. Jeg har stor respekt for de andre artistene som er med. Men når det er sagt, så er det jo en konkurranse og vi spiller  for å vinne. Vi skal gjøre vårt beste, så får vi se hvordan det går.

Hvorfor skal folk stemme på dere?

Folk må stemme på det de liker og føler mest. Men jeg føler vi representerer noe nytt i Norge. Vi forholder oss ikke bare til en sjanger, og ønsker å ta musikken så langt vi kan ta det. Vi gir alt i studio, og på scenen. Vi har ofret veldig mye for å komme hit. Blod, svette, og tårer er kanskje litt klisje å si, men det representerer arbeidet vi legger i musikken vår. Det er tross alt livet mitt jeg deler med dere.

Hva vil det bety for dere å bli Årets Urørt?

Det blir vanskelig og svare på siden jeg aldri forventet å få denne  muligheten. Forhåpentligvis vil det åpne nye dører for oss, og det vil bety utrolig mye! Det er en slags bekreftelse på at det arbeidet man har gjort og gjør blir satt pris på av folket. For en musiker finnes det vel ingen større gave.

Finalist 3: Ekkolodd

*/ ?>
Send U<mellomrom>3 til 1987
Ekkolodd
Perler

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener

Ekkolodd senker deg sakte ned i en maritim musikalsk sfære av norske tekster, smekre vendinger og svømmende melodilinjer.

Profil på Urørt
Intervju, Ukas Urørt

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

De seks guttene i Ekkolodd møttes på Trøndertun Folkehøyskole og holder nå til i Bergen. De lager drømmende popmusikk med maritime innslag og tekster på Gudbrandsdal-dialekt.

Finalelåta "Perler" har en abstrakt tekst som gir rom for lytterens tolkning, og blir å finne på Ekkolodds debutalbum Det bruser forbi meg, som slippes i mars.

Bandet består av Kim Morgan Morken (vokal, gitar), Øyvind Aase Fluge (gitar, piano), Jarle Håland (trommer), Andreas Naustdal (bass), Daniel Reichelt (piano, sampling) og Mats Bjørkli Halvorsen (pedal steel guitar).

Hva betyr det å være i Urørtfinalen 2013?

Det betyr svært mye. Vi har alltid fulgt med på Urørtfinalen og artistene og bandene som har deltatt der. For oss er det en stor ære å bli valgt ut, og det motiverer til å fortsette å lage musikk. Det betyr også at vi kommer til å nå ut til ganske mange mennesker. Det at folk får muligheten til å høre oss og eventuelt like musikken er kanskje det vi setter mest pris på ved hele finalen.

Hvilke forhåpninger og forventninger har dere for Urørtfinalen og tida etter?

Vi gleder oss mest av alt til å spille live på TV i Urørtfinalen. Det er noe helt nytt for oss. Det blir også meget stor stas å spille for alle menneskene i Storsalen på Samfundet. Så mange mennesker har vi aldri spilt for. Vi gleder oss også til å møte de andre Urørtfinalistene og se dem spille.

Hvorfor skal folk stemme på dere?

Folk må selvfølgelig stemme etter egen overbevisning. Vi håper at de som stemmer på oss liker det de hører og ønsker å høre mer fra Ekkolodd i framtiden. Vi mener selv at vi har et unikt musikalsk uttrykk.

Hva vil det bety for dere å bli Årets Urørt?

Om vi ble Årets Urørt ville vi fått et hav av selvtillit på det vi gjør. Det ville sikkert betydd mange konserter og oppdrag i fremtiden som kommer. Vi hadde også blitt svært rørt over støtten vi hadde fått fra folk der ute som liker oss. Når det er sagt vil vi si som politisk korrekte nordmenn ofte gjør: at bare det å være i finalen er en seier i seg selv. Men dette mener vi også. Resultatet er ikke det viktigste.

Finalist 4: Bits Between

Send U<mellomrom>4 til 1987
Bits Between
Hell To Pay

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

P3 Urørt mener:

Med "Hell To Pay" har Bits Between banket sammen en skikkelig hardcore-bombe. Låta oser av selvtillit og strekker seg fra øksehuggende Hatebreed-riffing til halsbrekkende hardcore-punk i ekte Comeback Kid-stil.

Profil på Urørt
Intervju, Ukas Urørt

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Bits Between består av fem gutter fra Råde og Moss i Østfold. De lager hardcore med amerikansk sound.

Finalelåta "Hell To Pay" er en ironisk låt som handler om levereglene vi blir oppfordret til å følge i A4-samfunnet, og er å finne på bandets debutalbum Chosen Death.

Bandet består av Paal Johannessen (vokal), Hans Tømmerholen (gitar), Andreas Nilsen (gitar), Christian Lampe (bass) og Petter Cindahl (trommer).

Hva betyr det å være i Urørtfinalen 2013?

Det betyr veldig mye for oss! Etter mye spilling og jobb med promotering i 2012 er det deilig å få belønning for strevet.

Hvilke forhåpninger og forventninger har dere for Urørtfinalen og tida etter?

Det kommer forhåpentligvis til å bli en morsom og bra kveld. Vi ser også frem til å møte mange dyktige og interessante musikere. Vi forventer å få en større fanskare, mye oppmerksomhet og vi håper på et travelt år på konsertfronten.

Hvorfor skal folk stemme på dere?

Vi er et band som jobber hardt og hele tiden gjør alt for å vise oss frem. Vi er villige til å satse alt(!) for å komme lengst mulig og leve det livet vi har drømt om siden vi var små.

Hva vil det bety for dere å bli Årets Urørt?

Det betyr at vi er et stort steg nærmere drømmen vår - å spille i band på fulltid.

Finalist 5: Intertwine

Send U<mellomrom>5 til 1987
Intertwine
So What

Foto: Rashid Akrim, NRK P3

P3 Urørt mener:

Funky bass, klangfull elektronika og sval og leken produksjon preger Intertwines "So What". Soveromsprosjektet sender tankene til Destroyer og Washed Out  - og er definitivt klart for en ny arena.

Profil på Urørt
Intervju, Ukas Urørt

Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Intertwine er Tarjei Ekelund (23). Han lager elektronika med innslag av en gammel kornett og mye samples.

Finalelåta "So What" en produktet av en lang tids jobbing, og skildrer låtskriverprosessen når man som ensom soveromsprodusent etterhvert begynner å føle seg gal.

Live har Tarjei med seg band; Aleksander Berg (bass) og Ruben Nesse (trommer)

Hva betyr det å være i Urørtfinalen 2013?

Det er en kjempeseier i seg selv, på absolutt alle måter. For et år siden var jeg  innstilt på å bare lage musikk i det skjulte, på soverommet - nå skal jeg få lov til å spile i Storsalen til Samfundet, kanskje det aller fineste stedet jeg vet om, på TV, så selv bestemor får se det.  Jeg er stolt, takknemlig, forundra og full av gåsehud.

Hvilke forhåpninger og forventninger har du for Urørtfinalen og tida etter?

Fra selve finalen forventer jeg massive inntrykk og et komplett nervesammenbrudd. Før det håper jeg at vi har fått vist oss fram, at vi elsker det, og at vi vinner! Finalen blir uansett et slags vendepunkt, slutten på en fase og begynnelsen på en ny, og jeg mistenker at tida etter finalen bli minst like innholdsrik som tida før. Særlig Bylarm uka etter tror jeg blir spennende.

Hvorfor skal folk stemme på deg?

Fordi "So what" er en catcy, fin, annerledes elektronika-kornett-poplåt. Jeg håper også at noen kjenner seg igjen i den, eller bare har et like nostalgisk forhold til rustne kornetter som meg. Alle er fullverdige grunner til å stemme i min bok!

Hva vil det bety for deg å bli Årets Urørt?

Om Intertwine blir Årets Urørt revner den siste lille fliken av min hverdagsrutine og virkelighetsforståelse. Da er alt mulig, vi er uovervinnelige, og neste konsert blir på månen. Men helt alvorlig - det ville betydd så fantastisk mye. Det ville vært en døråpner og en ære. Når det er sagt våger jeg egentlig ikke tenke så langt. Ett steg av gangen!

Slik stemmer du

For å stemme på din favoritt trykker du på stemmeknappene på bildene over. Du kan også sende SMS med U <mellomrom> finalistnummer (f.eks U 1) til 1987. I perioden frem mot finalen spilles alle finalelåtene i A-lista på NRK P3.

Spente programledere

Urørtfinalen 2013 ledes av Urørts egen Mari Garås Monsson og Leo Ajkic - kjent fra NRKs Leo og U-landslaget, Trygdekontoret og Leo og De Utstøtte.

Mari har jobbet i Urørt siden 2009, og gleder seg veldig til finalen.

-  Jeg gleder meg til hele showet og til å se alle finalistene live. Det er litt av en festkveld for oss som jobber med Urørt. Det blir gøy å se artistene som vi har fulgt i løpet av året, og hvordan de leverer på scenen.  Det blir også veldig spennende å se hvordan publikum og dommerne reagerer på finalistene. Selvfølgelig gleder jeg meg også til å se hvem som vinner.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

I ukene frem mot finalen venter lange dager med manusskriving, prøver og andre forberedelser.

- Jeg tror årets finale blir den beste så langt. Det blir en kjempekveld! Vi får også se mer av artistene i år da Leo skal rapportere fra backstage underveis. Det blir nok mye spenning og nerver derfra.

Urørt-hjertet hennes banker varmt for alle finalistene.

- Nivået på artistene som var Ukas Urørt i løpet av 2012 var skyhøyt og dette speiles i Urørtfinalen 2013. De fem knallsterke finalistene har tonnevis av egenart er klare foret større publikum. Målet med finalen er å få speilet spennet i de ulike sjangrene på Urørt og dette kommer definitivt til syne i år. Det er noe befriende og veldig riktig med at vi får vist frem alt fra frekk norskspråklig rap, via storslått og kompromissløs pop, til smalere subsjangre som hardcore, elektronika og drømmende pop, sier den engasjerte programlederen.

Leo har selv en fortid i Urørt-jungelen. I 2003 var bergengruppa Freakshow, som han var manager for, med i Urørtfinalen. Senere har gruppa blitt splittet opp og endt som blant andre John Olav Nilsen & Gjengen og Lars Vaular.

- På den tiden var enda hip hop en ganske ukjent sjanger for mange, så vi var på en måte med å presentere den for Urørts publikum, forteller han.

Han er enig med sin programledermakker i at alle de fem finalistene har noe bra på gang, og gleder seg til finalen.

- Jeg skal ta tempen backstage og prate en del med artistene. Det er mye spennende med i år og jeg kan si at det er et generelt høyt nivå på årets finalister.

Phil T. Rich
Gal

Ekkolodd
Perler

Intertwine
So What

Bits Between
Hell To Pay

Synne Sanden
King In My Kingdom