P3 GULL 2020:Musti tilbragte et år på institusjon – ønsker fokus på unges mentale helse

Under en vanskelig periode i tenårene, tilbragte P3 Gull-aktuelle Musti et år på institusjonen Styve Gard. Nå etterlyser hun bedre informasjon og forbilder til unge som sliter.

19 år gamle Ugbad Musti er en rapper oppvokst på Tøyen (samt litt i Somalia og Storbritannia). Hun fikk sitt gjennombrudd i år, og er best kjent for radiohiten «Gro Harlem Brundtland».

Den 28. november skal hun spille live når den åttende utgaven av P3 Gull går av stabelen. Hun er også nominert til prisen «Årets nykommer», der hun konkurrerer med blant annet Sebastian Zalo.

Alene med de vonde tankene

«Gro Harlem Brundtland, jeg er next», rapper Musti på låta. Tanken hennes bak disse ordene, er at hun i likhet med sitt politiske idol ønsker å bli et godt forbilde som kan bane veien for andre. 19-åringen er på vei ut av tenårene, og ønsker å vise veien til sine småsøsken og alle på deres alder.

Da Musti nylig var invitert til søndagsbrunsj hos «The Kåss Furuseths», fortalte hun at hun engasjerer seg spesielt for ungdoms mentale helse, og mener det er viktig at man som tenåring har noen man kan lene seg på og lære mer om psykiske utfordringer fra.

– Når man er ungdom kjenner man på nye følelser, og møter på ting man ikke vet nok om, understreket Musti til Furuseth-søstrene.

Selv måtte rapperen finne ut av det hele på egenhånd: depresjon, angst og det «å kjenne det ble tungt i brystet».

– Jeg bodde på institusjon, men jeg vil ikke si de lærte meg det: Jeg sov jo bare 22 timer i døgnet og var oppe to, hvor jeg var deppa.

– Men så oppdaget jeg at det var jeg selv som gjorde meg deppa. Da løste jeg opp i det.

Det tunge året blant sauene

Musti tilbragte et helt år på institusjonen i Evanger, på et fjell mellom Voss og Bergen, før hun kunne dra hjem til Oslo igjen.

– Det var ingen hus der, bare hytter. Og dyr og traktorer. Først var overgangen vanskelig, men etter hvert kom jeg til et punkt hvor jeg rett og slett aksepterte at jeg var der på tvang, uten mulighet til å forlate stedet. Så jeg fant meg et lam og kalte det Uggi.

– Da jeg kom tilbake til Oslo etter oppholdet følte jeg meg så mye lettere til sinns. Det var noe jeg må ha funnet ut der som hjalp meg å være den jeg er, og roe meg ned.

To år senere ble ordene «Du må bare være deg selv / Jeg vil bare være meg selv» åpningsreplikken på Mustis første album, «Qoyskayga». Et klassisk, musikalsk «call and response»-mønster, i tråd med alt fra eldgamle afrikanske musikktradisjoner til europeisk folkemusikk, bare at rapperens egen røst står for begge partene – vekslende mellom den mørke og den lyse enden av vokalregisteret. Eller, sagt på en annen måte: Musti spiller rollene som både mentoren og lærlingen.

Takknemlighet til gården

Alt begynte å bli bedre da hun selv bestemte seg for å gjennomføre, innrømte Musti til Else Kåss Furuseth.

– Det er fantastiske folk som jobber der, så shoutout til institusjonen Styve Gard! De hjalp meg under en veldig vanskelig tid.

De som arbeider på gården er rørte over den unge rapperens tilbakemelding.

LANDLIG: Styve Gard bød på helt andre omgivelser enn urbane Tøyen. FOTO: Styve Gard Kollektivet

– Jeg blir stolt og varm i hjertet. Hun beskriver akkurat det vi ønsker, nemlig å så noen frø som man kan få nytte av seinere. Musti sier at ett eller annet hun lærte hos oss gjør at hun klarer seg mye bedre nå. De ordene gir jobben min mening, skriver en ansatt ved Styve Gard i en uttalelse fra institusjonen.

Uten optimisme går det ikke

– Hva vil du si til en person på 16-18 år som sliter skikkelig, spurte Else Kåss Furuseth den «Årets nykommer»-nominerte rapperen under søndagsbrunsjen.

– Det er ikke så mye si, annet enn at du bare er nødt til å gå gjennom det mørke for å komme deg frem til det lyse. Det blir noen mørke dager uansett, det kommer det alltid til å være. Men det blir bare flere mørke dager hvis du ser for deg flere mørke dager, svarte Musti.

– Derfor anbefaler jeg alle å se frem til noen lyse dager, for da kommer de faktisk.

– Finnes det noen teknikker man kan bruke når man er i mørket og skal se for seg det lyse? Hva hvis du står midt oppi det og lyset virker så langt fremme?

– Mennesker er forskjellige, så alle har hver sin måte å håndtere sine egne følelser på. Jeg kan dele min egen: Når jeg kjenner at det straks dukker opp et eller annet som kommer til å gjøre meg urolig, så minner jeg meg selv på at alt bare er i hodet.

– Men vit dette: Alt kommer til å gå bra, og det stemmer ikke at det trenger å være så langt frem i tid. Kanskje kommer det en lys dag i morgen, kanskje kommer det en lys time om en halvtime. Derfor håper jeg alltid bare på det beste.

Fant et forbilde på YouTube

Selv om Mustis beste mentor i ungdomstida viste seg å bli henne selv, hadde hun aldri mangel på forbilder. Hun har alltid sett opp til bestefaren, som var en høyt respektert politiker i Somaliland på åttitallet, og ikke minst Brundtland og hennes klatretur rett opp til toppen av norsk politikk under samme periode.

«Som et fritt land i et fredelig hjørne av verden, kan vi åpne oss for nye impulser. Vi er ikke redd for å søke det ukjente når vi selv reiser ut som turister, eller gjennom bøker, musikk eller film, søker inspirasjon og impulser i andre lands kulturskatter».

Disse ordene, samplet fra Gro Harlem Brundtlands nyttårstale i 1988, dukker opp låta som Musti oppkalte etter idolet sitt. Under søndagsbrunsjen hos «The Kåss Furuseths» ba Else Kåss Furuseth rapperen om å forklare hva det er hun digger sånn ved Brundtland.

Musti og Gro
FAN OG IDOL: Musti og Brundland. FOTO: Eskil Olaf Vestre / NTB arkivfoto, Knut Nedrås

– Hun er dritfet og hun har gjort veldig mye fete ting. Jeg respekterer henne skikkelig for alt hun har gjort, svarte Musti.

Foruten budskapet i Gros tale, er Musti også begeistret for Gro som person, og som banebrytende forbilde for kvinner.

Det var på et hotellrom under en reise til Los Angeles at Musti først oppdaget Brundtlands gamle taler på YouTube. Hun ble så oppslukt at hun ble sittende innendørs, glemte hele millionbyen utenfor vinduet, og kikket gjennom tale etter tale – til hun fant en hun likte så godt at hun ønsket å sample den.

Musti er opptatt av at kvinner ikke blir tatt nok på alvor, og ikke blir lyttet til ordentlig. Hun synes det er ille nok i dag, og kan ikke forestille seg hvor ille det må ha vært under 80-tallets Norge. Derfor beundrer hun Brundtland, som under den tidens forutsetninger klarte å bane seg vei og bli Norges første kvinnelige statsminister, og etterhvert lederen for WHO.

– Hva ville du sagt hvis Gro hadde kommet inn døra her nå, spurte Else Kåss Furuseth.

– Gro, du har åpnet dører. Og jeg lurer på hva Norge, og spesielt det kvinnelige miljøet her, ville vært uten deg.

En ny og lysere hverdag

På «Qoyskayga»s ferske oppfølger, EP-en «Mellom høyblokkene» fra i sommer, fortsatte tematikken. «Alt det som skjer / Takker Gud for at jeg føler meg bedre», er den oppløftende åpningsreplikken denne gangen. «Fremtiden er lys», er deretter det livsglade refrenget på tredjesporet.

Dette er et budskap hennes stadig flere fans gleder seg over. Og den 28. november kl. 21:20 kan de se frem til å se raptalentet i fyr og flamme på TV, under årets P3 Gull-sending.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helses Hjelpetelefon kan nås på telefon 116 123 hele døgnet. Det samme gjelder Kirkens SOS på telefon 22 40 00 40. Telefontjenesten Jentevakta for unge jenter kan nås på 73521000 hver mandag og onsdag. De lyse dagene kommer. ❤️

Journalist og fotograf: Eskil Olaf Vestre

LES ALT OM P3 GULL 2020: