Oslos råeste kort

Oslo Ess lagde band fordi de ville synge på norsk.

Da pønkbandet Oslo Ess ble kåret til ukas Urørt sommeren 2010 ble bandet omtalt som veldreid og tilgjengelig pop-pønk.

Velskrevne tekster og fengende melodi får Oslo Ess til å fremstå som et ekstremt friskt og lovende tilskudd til stammen av norskspråklig rock.

Nå er Oslo Ess i Urørt-finalen, og dette kom som et sjokk på gutta i bandet. Oslo Ess røk nemlig ut mot Honningbarna i Urørt-duellen i november.

Siden Oslo Ess var det bandet som hadde flest unike stemmer av de fire duellantene som gikk ut, fikk bandet likevel plass som finalist nummer fem i Urørt-finalen!

I dag spiller bandet live i Popsalongen!

Hør Oslo Ess sin finalelåt «Gi meg noe dritt»!
[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/01/Gi-meg-noe-dritt.mp3|titles=Oslo Ess – Gi meg noe dritt]

Hør alle Urørt-finalistene her!

Åsmund Lande er vokalist i Oslo Ess. Han forteller at bandet ble målløse da de fikk vite at de fikk være med i finalen.

– Det føltes veldig rart. Vi hadde på en måte slått oss litt til ro med at vi ikke var med. Vi visste ikke helt hva vi skulle si. Det tror jeg kanskje man ser på den videoen også. Kameramannen spurte om vi kunne ta det en gang til og om vi kunne late som om vi ble litt mer glad.

Oslo Ess ble nemlig filmet da de ble overrasket med nyheten om at de var i finalen. Videoen Lande snakker om kan du se her:

California-pønkrock på norsk

Når man hører Oslo Ess for første gang kan det være lett å få assosiasjoner til Jokke og Raga Rockers både når det gjelder vokal, tekst og melodi.

Åsmund Lande forteller at han har hørt en del på Jokke opp gjennom årene, men at han ikke føler at Oslo Ess er spesielt inspirert av norsk musikk.

– Hvis jeg skulle beskrevet Oslo Ess selv, ville jeg sagt at vi spiller 90-talls california-pønkrock på norsk, heller enn at vi går i et klassisk norsk fotspor, sier Lande.

– Vi er inspirert av band som Rancid, Social Distortion og Bad Religion. Det er der vi musikalsk sett hører hjemme. Men som jeg pleier å si, så er vi ikke ute etter å skremme folk. Musikken vår er jo ganske tilgjengelig i forhold til mye annen pønk, forteller han.

Les også: Fint og rart med Machine Birds

Historien blir viktig

At Oslo Ess synger «Gi meg noe dritt» på norsk og ikke på engelsk er ingen tilfeldighet. Mye av grunnen til at bandet ble startet i utgangspunktet var nemlig at gutta ville synge på norsk.

– Vi har alle sammen spilt i andre band før som har sunget på engelsk. Vi lagde rett og slett det bandet her fordi vi hadde lyst til å synge på norsk, forteller Åsmund Lande.

De norske tekstene er i aller høyeste grad viktig for bandet. Lande mener også at historien i tekstene kommer mer tydelig frem når man synger på norsk.

– Når du synger på norsk blir historien veldig viktig. For folk blir veldig med og det er noe av det jeg synes er kulest med å synge på norsk. Det er derfor jeg liker å skrive på norsk også, for da får du spissformulert ting mye kulere, slik at folk lytter på en helt annen måte.

– De vonde tingene i tekstene stikker så mye dypere, morsomme ting blir så mye morsommere og frekke ting blir så mye frekkere på norsk. Jeg synes det er utrolig digg å høre på!

Gutta i Oslo Ess har mye energi. (Foto: Fartein Rudjord)

Et spark i rævva

Låta Oslo Ess stiller med i finalen, «Gi meg noe dritt», handler om forholdet mellom oppturer og nedturer i livet.

– Man må nødvendigvis kjenne litt på de vonde tinga i livet for å sette mer pris på de gode tinga i livet. Det er jo en gammal klisjé, men det er det det handler om. Gi meg noe dritt så jeg kan føle meg vel synger vi jo, sier Åsmund Lande.

«Gi meg noe dritt» handler om hjemløshet, problemer i hverdagen, og Åsmunds opphold på Svalbard.

Ja skarru på butikken? Ja da skarru faen meg slite for det og!

– I Norge så er ting så på stell at folk kan ha en tendens til å bli litt deprimerte fordi vi ikke kjenner nok på de kjipe tinga. Man setter liksom ikke nok pris på det.

– Det var litt sånn jeg følte det også i Oslo i en periode. Så jeg flyttet opp til Svalbard rett og slett for å få den der, ja skarru på butikken? Ja da skarru faen meg slite for det og! For da må du gå en halvtime i 30 minusgrader og stiv kuling, forklarer Lande.

Det var litt det som var greia. Jeg var hypp på å sparke meg sjæl litt i rævva egentlig.

Og hvis noen av dere nå lurer på hvorfor Lande valgte å dra til Svalbard, av alle steder, så kunne han fortelle at han er veldig fascinert å nordområdene og at han faktisk skriver en mastergrad i biologi om «arktiske ting».

Det var god stemning i studio da Edvard Valberg fra Honningbarna og Åsmund Lande fra Oslo Ess møtte hverandre til duell. (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter, NRK P3)

På turné med Honningbarna

Da bandet Oslo Ess røk ut etter Urørt-duellen tidligere i november ble de ikke bitre fiender med Honningbarna slik man kanskje skulle tro. De to bandene har faktisk planer om å dra på turné sammen!

– Da vi hadde duellen så tok jeg med meg han Edvard fra Honningbarna ned på pubben, han var jo aleine i Oslo stakkar, lille Kristiansands-gutten. Og så kom et par av gutta i bandet opp, også satt vi der og hadde det hyggelig. Så snakka vi om å gjøre noen gigger sammen. Til slutt så endte det opp med at bookingfolka deres og våre bookingfolk snakka sammen, og nå er det meste klart, forteller en engasjert Åsmund Lande.

Nå er altså både Honningbarna og Oslo Ess finalister i Urørt-finalen. Det ser ikke Lande på som noe problem.

– Det tar vi med knusende ro. Vi får bare se hva folket stemmer.

Likevel så kan man jo lure på hva som vil skje med turneen hvis et av bandene vinner finalen.

– Nei, kanskje det blir noen blåøyer da vettu, sier Lande med et smil.

Les også: Urørt-finalistene Brighton

Oslo Ess spilte på Øya i 2010. (Foto: Steffen Rikenberg.)

Gleder seg sykt til 2011

Det er ikke bare Urørt-finalen som er stort for Oslo Ess i 2010. I mars slipper bandet sitt debutalbum og det gleder de seg stort til.

– Det blir en jævla, forbanna bra skive, vi er veldig fornøyd. Vi skal sende den til mastring denne uka her, så vi er egentlig ferdig med den. Vi gleder oss noe helt sinnssykt til å vise det frem til folk og dra på veien, ikke minst, og spelle det, forteller Åsmund Lande entusiastisk.

Oslo Ess skal også spille mye konserter fremover. Når debutplata kommer skal de på turné på egenhånd og i april er det tid for rundreisen med Honningbarna. Oslo Ess har også begynt å få en del festivalbookinger på plass.

– Vi gleder oss sinnssykt til 2011. Det feteste vi gutta veit er å være på veien og møte folk og spelle og lage låter. Spesielt nå på våren, det er det som liksom er tida vår på året. Vi er opptatt av å ha en god vibbe rundt oss og rundt låtene våre, sier Lande.

– Med fare for å høre gladkristen ut, så vil vi at det skal være en litt positiv tone i tekstene. Det viktigste er jo at man skal leve og kjenne på livet!

Vil du ha Oslo Ess som årets Urørt? Stem på din favoritt på P3.no!

Les også: Forza gleder seg mye!