nrk.no

Søvnproblemer, diaré og seig utflod: – Gir veldig mening nå

Syklusen vår kan påvirke oss mer enn vi tror. Det fikk Kamilla, Tiril og Oda erfare.

Kan kroppen kjennes ekstra tung og seig den ene dagen, men klar for å dra på gymmen den neste? Eller kan du en dag være ekstremt irritert på kjæresten din, før du neste dag er hodestups forelska igjen?

Slik er det nok for alle, men om du er kvinne, har du noe som kan spille ekstra inn på dette: Syklusen din!

Gjennom en måned er det nemlig perioder som gir kvinner mindre eller mer energi og overskudd.

Du har kanskje hørt om superuka? Eller kjent at du er ekstra irritabel uka før mensen?

Vi har fulgt tre unge kvinner gjennom en menssyklus. Her har de ført logg over sin egen tilstand hver eneste dag.

De ønsket å finne ut av hvor stor rolle menssyklusen deres egentlig spiller i hverdagen. Hadde det egentlig noe for seg å føre logg?

Mål på hvordan det går med helsa

Mathilde Okkenhaug Pilskog er kvinnehelsefysioterapeut på Asker Kvinnehelse, og hun har skrevet «Syklusboka». Hun sier at det å ha kontroll på egen syklus, er et viktig verktøy for å vite hvordan det går med egen helse.

Portrettbilde av Mathilde Piskog som ser i kameraet og smiler. Hun har brunt hår som går ned til skuldrene og brune øyne.
FOR LOGGING: Hvorfor bør du egentlig loggføre syklus? Det forklarer Pilskog deg lengre ned i saken. Foto: Eivind Andre Bjørnø, Egmont People

– Hvis man er vant til å ha for eksempel en type blødning og kjenner til hvordan mensen normalt oppfører seg, så vil det være enklere å merke når noe er annerledes, sier hun.

Syklusen er nemlig ikke bare et mål på når du er oppblåst, eller når du er mer irritabel og har lyst på sjokolade. Den kan også si mye om hvordan det står til i kroppen.

Kamilla Berglund

28 år fra Oslo

Kamilla sluttet med p-piller våren 2024. Nå ønsker hun å få bedre oversikt over egen syklus og lære å kjenne sin egen kropp. Hun tror selv hun har en veldig uproblematisk syklus. Hun har ingen menssmerter eller andre fysiske plager.

– Jeg er veldig stabil i psyken og merket ingen forskjell da jeg slutta på p-piller. Det eneste jeg vil, er å vite «ish» når mensen skal komme, sier hun. 

Tiril Stenhammer

31 år fra Oslo

Tiril har sporet sin egen menstruasjon siden 2020, ved hjelp av app. Tiril har ADHD og tror medisinene hennes fungerer ulikt alt etter hvor hun er i syklus. Tiril har også lipødem, noe som gir henne smerter i hofter og bein. Hun tror også dette varierer med syklusen hennes.

– Jeg vet at jeg blir veldig emosjonell og lett gråter rett før mensen, og at jeg kan bli kjempesulten. Jeg tror jeg kommer til å legge merke til ting som jeg kanskje ellers ville avfeid, sier hun. 

Oda Sundal

23 år fra Levanger

Oda starta med p-piller da hun var 14 år gammel, fordi hun sleit med mye menssmerter. Da hun sluttet med pillene for et par år siden, merket hun ingen forskjell. Siden da har hun vært uten hormonell prevensjon, men hun har ikke ført noen ordentlig logg. Oda føler selv hun har god kontroll på når mensen kommer. Da får hun ømme bryster og merker at hun blir mer nedfor.

– Jeg har aldri tenkt over sånne ting før, så det blir greit å finne ut om det er noen forskjell fra uke til uke. Det er nok greit for alle rundt meg også, sier hun.

Mensen

Dag 1–6

For Kamilla starter mensen helt fint. Hun føler seg litt oppblåst gjennom dagen og får så vidt en blødning på kvelden. I loggen skriver hun at hun føler seg fin i formen. Hun har ingen menssmerter, men har sovet litt lettere enn vanlig.

Tiril har flere fysiske symptomer. Hun kjenner seg slapp og sliten, den første dagen av mensen våkner hun av menssmerter. Disse går imidlertid bort når hun tar smertestillende. Hun sover dårligere og våkner flere ganger i løpet av natten.

«Vært veldig trøtt og sliten. Har normalt sett våknet kl 9 av meg selv hele ferien, men i dag våknet jeg 10 og ville bare sove mer, men måtte opp», skriver hun i loggen.

Oda kjenner seg også mer slapp og sliten enn vanlig under mensen. Hun kjenner seg ikke uthvilt når hun våkner, har mer kviser enn normalt og har en del menssmerter.

Oda ser i kameraet og smiler. Hun har blondt hår som går ned til skuldrene. Hun har på seg en rød ull-jakke med hvite hjerter på.
BLIR BEDRE: Oda føler seg ikke som den beste versjonen av seg selv under mensen. Foto: Jenny Westrum-Rein, NRK P3
 

Superuka

Dag 7–14

I den ukentlige loggen skriver Kamilla at energi og humør har svingt en del gjennom uka. Hun har også vært syk, og det har nok påvirket henne. Hun kjenner seg stressa, men tror ikke nødvendigvis det har noe med syklus å gjøre.

«Stressa og sliten etter sykdom», skriver hun i loggen.

Når superuka starter, har Tiril første dag tilbake på jobb. Gjennom uka skriver hun i loggen at hun emosjonelt sett føler seg veldig fin.

«Har det fint. Godt humør, positiv og ledd en god del. Føler meg lett til sinns», beskriver hun.

Når eggløsning nærmer seg, merker hun likevel flere fysiske symptomer. Hun føler seg brått mer sliten og emosjonell. I tillegg får hun klar og seig utflod og har litt smerter.

Oda merker først og fremst endringer i huden sin. Hun synes den ser finere ut nå enn uka før. Hun har ingen fysiske symptomer eller smerter og føler seg bra emosjonelt sett. Hun merker at det er litt vanskeligere å sovne denne uka enn tidligere.

 

Tåkeland

Dag 15–22

I loggen skriver Kamilla at hun har følt seg bra. Hun har hatt det travelt på jobb og av den grunn vært stressa, men tror ikke det er syklusen som har gjort det. Utover uka begynner hun derimot å kjenne seg mer sliten og trøtt. Hun føler seg også mer nedfor og merker at hun er fysen.

«Var sliten og i litt dårlig humør på morgenen, men kom seg veldig utover dagen», skriver hun.

Tiril merker at hun er veldig mye mer emosjonell denne uka. Hun tar lettere til tårene, og alle følelser ligger nærmere overflaten. Tiril begynner også å få flere fysiske symptomer igjen. Hun nevner ømme bryster, og at huden hennes kjennes mer oljete. I tillegg sover hun dårlig og våkner flere ganger om natta.

«Stressa, lite effekt av medisin for ADHD, veldig sensitiv, sovet dårlig og kjent på et større spekter av følelser enn «normalt», både fra trist, sint, nedstemt og veldig pratsom og fin andre tidspunkt», skriver hun.

Oda kjenner seg fin og normal gjennom uka, men mot slutten begynner hun å kjenne seg mer sliten og lei. Hun er trøtt og sover mer enn normalt, og i helga sover hun lenge.

«Følte jeg ikke hadde så mye overskudd eller så mye å «gi» i samtaler med venner, noe jeg vanligvis har», skriver hun i loggen.

 

PMS

Dag 23–28

Kamilla kjenner ikke så mye på PMS. For henne er denne uka ganske lik slik det har vært før. Først mot slutten av uka merker hun at hun er litt mer irritabel enn ellers og kjenner seg litt nedfor.

I loggen oppgir hun at humøret er godt, og at energinivået også er høyt.

Inn i PMS strever Tiril fortsatt med humørsvingninger. Hun kjenner seg ikke bra i kroppen, sover dårlig og gråter lett. Hele tre ganger i løpet av uka loggfører hun at hun gråter. Hun merker også at hun har mindre virkning av ADHD-medisinene i denne perioden.

«Samme som i går. Sov dårlig i natt også. Og det gjør meg ekstra sensitiv. Startet dagen i dag også med å gråte. Hatt det ganske kjipt, men kan også ha det fint», skriver hun.

Tiril ser i kameraet og smiler. Hun har blond kort hår og store øyne. Hun har på seg en blå t-skjorte og en grønn militærjakke.
OPP OG NED: Tiril merker forskjellen på virkningen av ADHD-medisinene i de ulike fasene av syklus. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Rent fysisk begynner Tiril også å merke en del symptomer. Hun har ømme bryster og merker at det begynner å gjøre vondt i området rundt livmor. Hun er fysen på chips, og i tillegg er hun oppblåst og dårlig i magen.

«Ekstremt ømme bryster. Sånn våknet på natten flere ganger hvis jeg flyttet på meg eller rørte på brystene eller kjæresten gjorde det. De er tunge og vonde.»

«Oppblåst og kramper. Diaré og dårlig hud.»

Denne uka merker Oda for alvor humørsvigningene. Hun blir lettere irritert og lei seg, og følelsene ligger nærmere overflaten.

«Har litt humørsvingninger. Blir fortere irritert og lei meg av ting som ikke irriterer meg til vanlig», beskriver hun.

Av fysiske symptomer melder ømme bryst i fra om at mensen er på vei. Det er såpass vondt at det er ubehagelig for henne å jogge. Derfor går hun heller turer som trening disse dagene.

Nå har det også gått opp for Oda at disse humørsvigningene kan ha med syklus å gjøre.

«Jeg har aldri tenkt over at grunnen til at jeg av og til blir sur/irritert uten grunn er pga av syklusen min. Men når jeg tenker på det så bli jeg det hver måned. Har alltid bare tenkt det er vanlig, men gir veldig mening nå», skriver hun i loggen.

 

Ble overraska

Av å logge fikk Kamilla bekreftet at hun er rimelig stabil gjennom syklus. Hun hadde fra før av en mistanke om at hun ikke har noen store plager eller svingninger. 

– Det har vært veldig nyttig å forstå sin egen syklus. Det sier jo noe om helsa di, kanskje. Det overraska meg at jeg ikke merket flere endringer. Jeg trodde kanskje at jeg skulle merke mer av humørsvingninger og sånt når jeg har gått rundt og tenkt på det, sier hun. 

Bilde av Kamilla, en ung kvinne med lyst, brunt hår. Hun har på svart jakke og brunt, lilla og rutete skjerf, og ser mot høyre forbi kamera.
STABIL: Kamilla ble mest overraska over at hun ikke merket mer variasjon. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

For Tiril sin del har det vært en god opplevelse å logge syklusen sin. Hun vil fortsette med å holde en logg for seg selv, først og fremst for å følge med på hvordan ADHD-medisinen hennes fungerer gjennom syklus.

– Man tenker kanskje at man bare har en dårlig dag eller er i litt dårlig humør, men så tenker man kanskje det i 14 måneder på rad. Når man noterer ned stort og smått, kan man se at det har noe med syklus å gjøre, sier hun. 

– Det å være klar over egen syklus uansett om man egentlig ikke har noen problemer, er en fin ting å gjøre for å bli mer kjent med seg selv og egen kropp.

Oda har aldri logget syklus før og synes det var interessant å tenke over hvordan det egentlig sto til i kroppen. 

– Jeg har aldri tenkt så mye over det før, men det var fint å ha en grunn til å sjekke inn med seg selv, sier hun.

Anbefaler å logge over tre måneder

Pilskog mener at menssyklusen kan brukes som det femte vitale tegnet. Det betyr at syklusen din kan brukes til å vite om noe er galt i kroppen. Det kan for eksempel synes som endringer i utfloden din, blødninger, smerter eller uregelmessig menstruasjon.

For de fleste er sånne endringer helt ufarlige, men over tid kan det tyde på at noe skurrer.

Pilskog anbefaler derfor alle å logge syklus over minst tre måneder.

Da får man et bilde av hvordan kroppen oppfører seg i snitt. Syklusen kan nemlig variere ut fra ting som skjer i livet ditt, som stressende perioder på jobb, eksamensperiode eller sykdom.

– Jeg synes logging er fint, fordi vi har blitt lært opp til noen ting som at man blir trist før mensen. Og så er det ikke nødvendigvis alle som kjenner seg sånn. Noen blir kanskje triste under mensen, og ikke før, forklarer hun.

Grafikk: Mia Aasbakken og Veronica Falsen Hiis, NRK P3

LES MER:

Siste fra P3.no: