PÅ KINO 5. APRIL: Richard Donners religiøst anlagte skrekkthriller «The Omen» (1976) er ansett som en klassiker. Den nye forløperen har også noen gode kvaliteter, men kan ikke regne med å oppnå samme status.

Regissør Arkasha Stevenson går blant annet litt for ofte i jump scare-fella i sin første spillefilm.

ANMELDELSE: «Ukjent landskap» er sterkt rørende og svært sjarmerende

Den er nemlig full av skremmeskudd som kanskje får publikum til å skvette, men problemet er at disse scenene ofte bremser fremdriften når de egentlig burde ha drevet handlinga fremover.

SKREKKELIG SYN: Margaret (Nell Tiger Free) og Carlita (Nicole Sorace) blir vitner til noe grusomt i «The First Omen». Foto: © Disney

Filmen lykkes imidlertid med sine visuelle virkemidler, for den er full av mørke kirkebygg, mystisk symbolikk og demoniske fremtoninger.

Manusets hemmeligheter er litt for enkle å avsløre, men «The First Omen» er akkurat guffen nok til å skape noen godkjente gys.

Noe demonisk er i gjære

Handlingen er lagt til 1971, når amerikanske Margaret (Nell Tiger Free) sendes til Roma for å hengi seg til den katolske kirken.

ANMELDELSE: «Monkey Man» er en klassisk hevnerfilm med en indisk vri

Der får hun snart mistanke om at noe virkelig fælt foregår på det kristne barnehjemmet hun blir plassert på, under ledelse av myndige søster Silva (Sônia Braga).

Margaret har nemlig flere mystiske syn og grufulle visjoner som tyder på at noe demonisk er i gjære.

Hun får også en advarsel fra den utstøtte fader Brennan (Ralph Ineson), som har en foruroligende teori om hva som egentlig foregår innenfor en viss del av den katolske kirken.

Han tror at sterke krefter forsøker å sette selveste Antikrist til verden for å styrke kirkens posisjon i en stadig mer sekulær tidsalder.

Grotesk fødselsscene

Filmens prolog gir et direkte frempek til en av de mest kjente scenene fra den originale «The Omen», uten å lykkes like godt.

ANMELDELSE: «Godzilla x Kong: The New Empire» er årets monsterkalas

Skildringen av Roma anno 1971 er bedre, med en godkjent tidskoloritt og en filmatisk tekstur som oser av 35 mm celluloid, takket være fotograf Aaron Morton, som gjør ære på Gilbert Taylors arbeid på originalen.

PRIEST ACTUALLY: Elskelige Bill Nighy spiller kardinal Lawrence i «The First Omen». Foto: © Disney

Det visuelle uttrykket er i det hele tatt filmens største styrke, der mørket brukes konstant som et effektivt virkemiddel. En annen sterk kvalitet, er noen scener med velgjorte praktiske effekter, blant annet i en grotesk fødselsscene.

Den er uten tvil filmens store høydepunkt når det gjelder ekkelhet, og måtte klippes om for å få den ønskede aldersgrensa «Restricted» fra Classification and Ratings Administration (CARA), en del av Motion Picture Association (MPA).

Hvis målet er å få publikum til å vri seg av vemmelse i kinosetet, kan filmen erklære oppdraget som fullført.

Gode stilgrep

Britiske Nell Tiger Free har spilt i 40 episoder av serien «Servant», men er kanskje best kjent for rollen som Myrcella Baratheon i seks episoder av «Game of Thrones».

ANMELDELSE: «Ghostbusters: Frozen Empire» er god underholdning med en nostalgisk nerve

Nå gjør hun sin første store hovedrolle, en utfordring hun håndterer godt. Margaret er publikums øyne inn i en religiøs mystikk som kunne ha blitt ufrivillig komisk, men Free selger inn ideen på en overbevisende måte gjennom sitt solide skuespill.

Hun har verdifull støtte i form av gode biroller fra blant andre Sônia Braga («Edderkoppkvinnens kyss») som søster Silva, Ralph Ineson («The Vvitch») som fader Brennan og selveste Bill Nighy («Love Actually) som kardinal Lawrence.

VIL BLI NONNE: Margaret (Nell Tiger Free) blir passet på av søster Silva (Sônia Braga) i «The First Omen». Foto: © Disney

Man drar også kjensel på Tawfeek Barhom fra Tarik Salehs «Boy From Heaven» (2022), som her spiller en ny religiøs thriller-rolle som fader Gabriel.

«The First Omen» har altså flere positive trekk, selv om skremmetaktikken til tider er for åpenbar, samtidig som utgangen er forholdsvis enkel å forutsi.

Regidebutant Arkasha Stevenson markerer seg likevel med gode stilgrep og en gjennomført sjangerforståelse.

ANMELDELSE: «Pot-au-feu – veien til hjertet» er et dampende sanseshow

Om FILMEN

The First Omen
  • The First Omen
  • Slippdato: 05.04.2024
  • Regi: Arkasha Stevenson
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: The First Omen
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Skrekk, Thriller