Regissør Terrence Malick har skapt et eksepsjonelt filmverk om fedre, mødre, sønner, oppvekst, oppdragelse, kjærlighet, liv, død og tap av uskyld.

The Tree Of Life stiller store spørsmål, men svarene må du i stor grad finne selv.

Filmens tilgjengelighet er nok en smule begrenset, på grunn av et svulstig filmspråk og svevende fortellerteknikk. Men om du er beredt til å ta i mot, vil du få en rik kinoopplevelse.

Dette er stor filmkunst, av den typen svært få regissører tør lage lenger!

LES OGSÅ: Topp 5 Brad Pitt!

Streng oppdragelse

Malick formidler sine temaer gjennom en amerikansk forstadsfamilie på 1950-tallet. Konformiteten råder. Tradisjonelle verdier virker. Teknologien gir håp.

Hans kamera fanger inn øyeblikk som virker nær magiske i all sin hverdagslighet.

Herr O’Brien (Brad Pitt) oppdrar sine sønner strengt, noe som går spesielt ut over eldstemann Jack (Hunter McKracken).

Fru O’Brien (Jessica Chastain) er den trygge klippen som forsøker å holde familien sammen.

Dette er kjernen i en langt større historie, som også omhandler skyld, anger og universets begynnelse.

LES OGSÅ: Brad Pitt hadde problemer med Gud!

Universelle sannheter

Jeg føler sterkt for The Tree Of Life. Hvorfor? Fordi jeg er Brad Pitt. Jeg er også en far som med vekslende hell og dyktighet forsøker å lære sønner forskjell mellom rett og galt.

Jeg er også en sønn som en gang undret over de samme ting som unge Jack. Er jeg er god eller slem? Finnes Gud? Hvor kommer vi fra? Hvor skal vi hen?

Det finnes universelle sannheter i denne filmen som gjør at jeg tror den vil snakke til mange.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Brad Pitt og Jessica Chastain i The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
Brad Pitt og Jessica Chastain i The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
Livets mørke sider

Brad Pitt er god i sin rolle som far som kjemper for å imøtekomme det rådende mannsidealet. Han er hard, men rettferdig, i hvert fall inntil et visst punkt.

Jessica Chastain takler en større del av følelsesregisteret som moren, en beskyttende sjel som kjemper for å skjerme barna og gi dem trygghet.

Men aller best er Hunter McKracken og Laramie Eppler som brødrene Jack og R.L.

De er strålende representanter for den naive og uskyldsrene barndommen, som etter hvert får forståelse for at livet har mørkere sider. De spiller imponerende godt!

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Den fantastiske Benjamin Button!

Magisk hverdagslighet

Terrence Malick maler sine bilder med utsøkt kvalitet, hjulpet frem av fotograf Emmanuel Lubezki. Hans kamera fanger inn øyeblikk som virker nær magiske i all sin hverdagslighet.

En hånds lek med en sommerfugl. En fugleflokks dans over himmelen. Vilter barnelek i en eng.

På lydsiden er stemningene understreket av majestetiske komposisjoner fra blant andre Bach, Berlioz, Smetana, Mahler, Holst, Górecki, Tavener og originale toner fra Alexandre Desplat, som spenner fra den vakreste visking til de kraftigste crescendos.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Brad Pitt, Laramie Eppler og Tye Sheridan i The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
Brad Pitt, Laramie Eppler og Tye Sheridan i The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
Et bredere blikk

Dette er en forunderlig film, et slags poetisk filmdikt, som kan tolkes på flere måter.

Historien fortelles ikke på vanlig vis med en start, et midtparti og en slutt. Vi hopper mellom flere tidsepoker, tablåer, montasjer, stemninger og små øyeblikk.

Jeg har sett den to ganger, og føler den krever flere gjennomsyn. Det er mye film å ta inn over seg, men jeg føler det er verdt det.

Malick gir meg et bredere blikk på livet jeg lever, og setter hverdagen i et større tidsperspektiv.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Burn After Reading!

Skapt til å forvirre

Helt perfekt er nok filmen likevel ikke. Sean Penn virker nedklipt i rollen som den voksne Jack, til en grad der det kan settes spørsmålstegn ved hans tilstedeværelse i filmen. Tye Sheridan, som spiller den tredje broren, har sannsynligvis lidd samme skjebne.

En scene med dinosaurer vil vekke mer latter enn undring. Og deler av filmen, spesielt slutten, er som skapt til å forvirre.

Men bli ikke fortvilet. Ingen skjønte slutten av 2001: En romodyssé, heller – en film det er naturlig å sammenligne med – uten at det har hatt noen betydning for dens plass i filmhistorien.

Terrence Malicks The Tree Of Life fortjener også sin plass.

Om FILMEN

The Tree Of Life
 • The Tree Of Life
 • Slippdato: 02.09.2011
 • Regi: Terrence Malick
 • Utgiver: SF Norge
 • Sjanger: Drama

 • Visst eat den fikk 6

 • JEM

  JAH!

  Har gledet meg LENGE til å få se denne. Malick har et enestående filmsspråk som for meg er den perfekte broen mellom film og litteratur.

 • Ida

  Denne skal jeg se!

 • Håkon A. Myhra

  ‘Dette er stor filmkunst, av den typen svært få regissører tør lage lenger!’
  Så sant, så sant Birger.

 • Tullsau

  Denne filmen er et must å få med seg!

  Har du sluttet å lage videoanmeldelser Birger? 😉

  • Vi har dessverre til tider liten kapasitet til videoredigering. Vi forsøker å gjøre det så ofte vi kan!

 • K.H.

  Au au au – Der blei pedanten i meg trigga igjen. Ein veit aldri kva bagatellmessige bagatellar han presterer å hengje seg opp i. Men det var vel vitterleg ein stærflokk, ikkje ein flaggermusflokk, som dansa forbi skyskraperane? Han minna i det minste litt om dette her: http://www.youtube.com/watch?v=XH-groCeKbE&feature=player_embedded.

  Elles må eg seie meg enig i alt det andre som står her. Ein nydeleg film, som gjer at du undrar deg litt meir over verda når du går ut av kinosalen enn du gjorde på veg inn.

  • Du har nok helt sikkert rett. Jeg hentet infoen om flaggermus fra IMDB.com sin trivia-seksjon for denne filmen, men det er ikke alltid korrekt det som står der. «Flaggermusflokk» er nå endret til «fugleflokk» i anmeldelsen.

 • Børge

  Jeg gråt til og med da jeg så traileren, så dette håper og tror jeg blir en fabelaktig fin og bevegende filmopplevelse!

 • asbjørn

  Jeg så den i går, og den gjorde virkelig inntrykk. Det som slo meg er hvor mange paraleller det er til Knausgård, både i form og innhold.

 • Andreas

  Fantastisk film, ukult publikum. Før filmen var over hadde halvparten forlatt salen. Tydelig at det ikke er en film for alle. Provoserende er det uansett, når en som sitter ved siden av deg plager alle (spesielt meg) med å spille på telefonen sin i 10 minutter, før han går.

  Men filmen var alt jeg forventet og mer. Helt strålende.

  • Ja, det kan være frustrerende å se en film med slike folk rundt seg. Du har min sympati! Det er nok en åpenbar følge av at A-kjendiser (Brad Pitt, Sean Penn) spiller i en slik sær film.

 • Jonnern

  Høres i grunnen ut som en perle av en film, en slik en som det er altfor få av, men som man nettopp derfor blir desto mer glad i. Har ikke fått sett den ennå, og tviler på at jeg rekker å få den med meg på kino, men den skal definitivt sees.

 • Tore Jardar j Wirgenes

  Sekvens med dinosuarer? Vi fikk jo presentert hele skapelsesberetningen fra bigbang, til vannskapninger til dinosuarer og bl.a. årsKen til at dinosaurene døde ut. Uansett en helt på tryne irriterende kunstfilmpornofilm. Det er lov å begrense seg!

 • Lars

  Besnærende!

  Denne må nesten sees ja, hørt nyss om bibel paraleller o.l, ikke at det trenger bli dårlig da men håper bare ikke det blir vel overdrevent med svulstig patos og lignelser.
  Noe jeg frykter litt her.
  Noe som er nedstrippet og rolig kan gjøre desto like mye inntrykk og ha emosjonell tyngde til tusen uten at alle fioliner og basuner tuter.
  Ang. det å forstå historien så høres det bra ut, liker å ha noe å brynes på og kjempe med. Skjønte ikke bære av f.eks Mulholland Drive men det var en super film. Alle tolker utifra sine ståsteder og trekker sine egne slutninger, eventuelt spørsmål.
  Gleder meg& takk for kjempe anmeldelse Birger! Fått meg til å ville se denne enda mer.

 • Helge

  Jeg har knapt sett noe blitt fotografert vakrere! Minus for unødvendige datadinoer, en Jack som jeg ikke hadde hatt behov for å se som voksen, og publikumsflukt underveis i filmen.

  Og for å være ærlig forsto ikke jeg heller alt, men det tror jeg ikke er meningen heller.

  • Simen Longva

   Gode observasjonar, som eg er ekstremt einig i.

   For min del må eg også seie at den opera/skapingsberetninga/kunstscena på 10-15 min i starten av filmen var unødvendig lang.

   P.S: Må advare andre som ikkje likar opne sluttar. Slutten er ei hard nøtt å knekke:)

 • Stig

  Filmen vokste etter den var ferdig. Vakkert fotografert. Vakkert fortalt. Rett og slett en vakker film som står til terningkast 6 – etter min mening.

 • Har skrevet litt om min opplevelse av filmen her:
  http://laurap79.blogspot.com/2011/09/tree-of-life.html

 • Chris

  Etter den litt for lange sekvensen med psykedeliske bilder fra kosmos og jordens små underfundigheter, var jeg også imponert over motet til regisøren. Flotte bilder og tid til refleksjon, men filmen traff aldri noen følelsesknapp. Svulstig og gjennomsyret Hollywood, selv med tendenser til filmkunst. For å sitte igjen med en god opplevelse etter 130 minutter i setet, må jeg fortsatt ha en ledetråd for å trives. Terningkast 3

 • Olav Vikingson

  Bra evolusjonslære. Fantastisk å se utviklingen fra Big Bang til biologien på en slik storslagen måte.
  Dette vil nok mange amerikanere og andre overdrevet religiøse stri med.

 • Nemanja

  Jeg synes at filmen fremstår som veldig spennende i begynnelsen da den fanger min interesse, da mora får vite at et av barna døde. Men når man trekker inn verdensskapelse, natur og dinosaurer, mister filmen sin sammenheng for så å hente seg inn igjen med saklige scener som omhandler familien til Jack. Og lenge blir den saklig, helt til slutten, der den igjen blir for usaklig med unødvendige og meningsløse naturscener. Jeg forventet som de fleste andre å se hva som var bakgrunnen for det som skjedde i begynnelsen av filmen, men ikke datamonterte framstillinger av naturbilder. Det er godt mulig at regissøren ville fått fram et eller annet budskap, men for meg framstår den som usaklig og til tider usammenhengende film og blant de verste jeg noen ganger har sett. Det er ikke uten grunn at nesten samtlige på kinosalen flirte og ristet på hodet etter filmen, og hørte at mange angret på at de så den. Utrolig at denne filmen vant Gullpalmen i Cannes. Denne filmen tok verdifulle 2,5 timer av mitt liv som aldri kommer tilbake og som jeg skulle disponere på en langt bedre film. Det ser ut som Brad Pitt og Sean Penn ble brukt som agn for publikum for å se på denne filmen. 🙁

 • Tone Thomassen

  Årets kalkunfilm. Skal liksom være så dyp at alle ser på det som stor kunst. Dette er virkelig keiseren uten klær, hvor nesten ingen tør å si at dette er noe makkverk.

  • enig i dette.  forderdelig skuffelse, terningkast 2.

 • Lars Tinderholt

  Fantastiske bilder, men den fenget ikke helt. Kudos til Pitt og Penn for å gjøre filmer som dette og ikke film ala Cowboys and Aliens.

 • Så den nettopp. Den setter dype spor…

 • Kan virkelig alle de varmt rosende kommentarene om denne filmen være seriøst ment? Jeg følte meg lurt etter å ha sett 10 minutter. Etter 15 slo jeg av (etter å først ha spolt gjennom deler av den for å se om den virkelig fortsatte i samme «leia». Og det gjorde den jo.). Jeg skal strekke meg til å være enig i at det var en del vakre bilder. Men jeg leide altså en film; ikke en power point-presentasjon med stilige bilder. Og hva er det med den organisme-saken som dukker opp med jevne mellomrom? Hos meg fremkalte det kun følelsen av å jobbe på en windows-maskin med alt for ivrig skjermsparer. At norske filmkjennere gir denne filmen rosende omtale er for meg uforståelig.

  • Fredrik Andersen

   Deg om det 😉

 • Så filmen for første gang i kveld etter å ha hatt den stående i hylla i noen måneder.
  Den var litt treig i begynnelsen, og så kom alle de forskjellige bildene av alt mellom himmel og jord, pluss litt til, og da begynte jeg virkelig å lure på hva dette var for noe rart, men nøt de flotte bildene likevel, for det var virkelig fantastisk å se på.
  Etter ca. 40 minutter begynte jeg å få ordentlig greip på filmen, og det var da jeg falt for den. En ordentlig nydelig film som fortjener en kjangs, noe ei venninne av meg ikke ga den, for ho skrudde den nemlig av etter et kvarters tid.
  Det eneste som trekker litt ned for min del var hele greia med dinosaurene og slutten, hvor jeg faktisk ikke skjønte bæret, og den egentlig ubrukelige rollen til Sean Penn. Men resten veide såpass opp at det egentlig ikke betydde noe, så jeg ville nok gått for terningkast 5.

 • Ganske sikker på at denne filmen ble laget for å få terningkast 6. En film som nesten bare kritikere liker. Jo da, det var mange fine bilder, men hvem gidder å se på fine bilder i to og en halv time? En av de kjedeligste filmene jeg har sett noen gang.

 • Thomas Ingebrigtsen

  Noe av det mest pretensiøse jeg har sett! Er veldig glad i såkalte sakte-filmer, eller kunstfilmer, men denne følte jeg var ute etter å skape så mye underliggende mening at det mistet mening. Se heller den fantastiske russiske filmen «Forvist» med Maria Bonnevie og Konstantin Lavronenko i hovedrollene. DEN setter dype spor!

  • Fredrik Andersen

   Synd at du ikke forstod den, det er en helt fantastisk film for oss som gjør det.

 • Birk Kolmannskog

  I mine øyne er dette en av tidenes beste filmer! Jeg har ikke helt sett en film som denne før… Altså en film som har satt slike spørsmål etterpå, eller som har satt slike følelser. Det jeg tror The Tree of Life betyr er at, livet gir ikke så mye mening, men livet gir sterke følelser. Det er nettop det jeg føler at er poenget til denne filmen også. Den er en film, som er ment til at man skal oppleve, ikke altid underholdes av. For som livet, som denne filmen, så er ikke alt men til og være perfekt. Det er vi som velger hvor perfekt det skal være også videre… Jeg har valgt at
  The Tree of Life er perfekt! Terningkast 6 :))

  Plus alt det tekniske er osv… :)) Altså, man vet at teknisk sett er denne filmen feilfri.