CANNES: – Det var en utrolig opplevelse, men jeg vet ikke om jeg kan gjøre det om igjen, for det var utmattende!

Dette sier Brad Pitt, ulastelig kledd i hvit dress, med bakovergredd hår og dyre solbriller på nesen.

Han snakker om rollen i regissør Terrence Malicks nye film, The Tree Of Life, som Pitt har produsert og spiller i. Filmpolitiet var på pressekonferansen hans i Cannes.

Buing og applaus

The Tree Of Life er en poetisk film om barndom, oppdragelse, far og sønn-forhold og spørsmål om Gud og menneskets plass i universet.

Det er åpenbart ikke en film for alle, og mange vil nok oppfatte den som både tung, lang og forvirrende. Filmen ble da også møtt med både buing og sterk applaus etter pressevisningen i Cannes mandag.

I filmen spiller Brad Pitt en streng far på 1950-tallet, som gir sine barn en hard oppdragelse, noe spesielt eldstemann blir utsatt for.

– Faren har som utgangspunkt at han vet best. Den amerikanske drømmen funker ikke for ham, og det er mye sinne på grunn av det. En del av det blir rettet mot sønnene, sier Pitt.

En scene fra Terrence Mallicks film The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
En scene fra Terrence Malicks film The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
Problemer med Gud

Filmen kan oppfattes som religiøs, med tematikk rundt menneskets forhold til Gud, natur, liv og død. Brad Pitt liker ikke å dele private detaljer, men kunne fortelle på pressekonferansen i Cannes at han ble oppdratt i kristen tro.

– Jeg ble fortalt at Gud skulle ta seg av alt, og når det ikke gikk bra, hørte jeg at det var Guds vilje. Jeg hadde noen problemer med det. Jeg husker at jeg stilte mange spørsmålstegn, og tror det er derfor denne historien snakket til meg.

Mediesky regissør

Filmens regissør, Terrence Malick, var ikke til stede på pressekonferansen i Cannes. Mannen bak filmer som Badlands, Days Of Heaven og The Thin Red Line er notorisk sky, og gir ingen intervjuer.

Men Brad Pitt kunne fortelle om en regissør som er langt i fra tilbakeholden mot sine skuespillere.

– Han er jovial, veldig søt, ler det meste av dagen. Jeg tror det er forskjellen mellom fantastiske og gode regissører. Han elsker alle sine figurer. Vi hadde mange debatter under innspillingen. Jeg vil si han er mer spirituell enn kristen. Han har et mer universelt standpunkt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brad Pitt hett bytte for autografjegere i Cannes (Foto: AFP).
Brad Pitt hett bytte for autografjegere i Cannes (Foto: AFP).
Filmen forandret alt

Malick går for å være en svært strukturert regissør, som likevel åpner for tilfeldigheter under innspillingen. Også i The Tree Of Life finnes mange scener som ble til nærmest på sparket.

– Vi leide et helt kvartal og omskapte det til 1950-tallet. Han var mest opptatt med å fange opp det som skjedde den dagen, ikke følge manuset slavisk. Ungene tok på seg det de ville, og ble filmet slik. Vi gjorde to opptak av hver scene, og hver morgen fikk vi noen få sider med noen linjer, det var det vi skulle gjøre den dagen.

– Å jobbe med ham har forandret alt jeg har gjort siden. Jeg har skjønt at det beste man gjør ikke nødvendigvis er planlagt, men skjer tilfeldig. Jeg forsøker å gå mer i den retningen, å jobbe med ikke-skuespillere, og tørre å avvike fra manus, sier Brad Pitt.

Gjør gjerne action

Han er en litt spesiell Hollywood-stjerne. I motsetning til likemenn som Johnny Depp og Tom Cruise, har han ingen blockbuster-serie han kan ty til mellom de mer spesielle filmene.

– For 10 år siden lagde jeg en liste over mine favorittfilmer, og ingen av dem var kommersielle actionfilmer. Jeg vil oppdage, finne noe nytt, noe annerledes. Det har vært mitt fokus. Men ikke avskriv meg fra Mission: Impossible ennå, smiler Brad Pitt.