Er Project X egentlig en film? Ikke i vanlig forstand. De fleste filmer har figurer man kan bry seg om, og en slags historie der handlinger får konsekvenser.

Ikke i Project X. Her handler det om å skildre en vill fest uten mål og mening. Det er i tillegg uråd å forstå hvorfor filmen heter det den heter.

Den kunne likegodt hett Den elleville festen, eller noe annet døvt. Project X kan høres ut som noe kult, men det er totalt misvisende.

(OPPDATERING: Det blir meg fortalt at X er slang for ecstasy, slik at tittelen kan leses som Project Ecstasy. Det gjør det mer forståelig, men det er egentlig fint at jeg ikke vet dette.)

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Hot Tub Time Machine!

Nabolaget invaderes

Det lille filmen har av historie dreier seg om Thomas (Thomas Mann), en ukul 17-åring som skal arrangere en liten hjemme-alene-fest.

Men den driftige kompisen Costa (Oliver Cooper) setter himmel og jord i bevegelse for å gjøre dette til tidenes fest, og plutselig innvaderes nabolaget av store horder av fulle, skrikende, dansende, hoppende ungdommer i brunst.

Så blir festen villere og villere til filmen bestemmer seg for å bli ferdig.

LES OGSÅ: Topp 5: High School-filmer!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Project X (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Project X (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Blir stadig mindre sympatiske

Dette holder ikke. Det er greit at man vil lage en vill festfilm, men man må ha en historie å fortelle.

Det lille som er av handling er dårlige greier. Vi får setup etter setup som aldri får en skikkelig payoff. Mange potensielle historietråder utforskes aldri.

Relasjonene mellom enkelte figurer blir latterlig svakt utnyttet. Det er ingen å bry seg om her, og de vage figurene blir stadig mindre sympatiske etter hvert som filmen varer og varer.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Hangover og Hangover 2!

Hyller ecstasy

Jenter, dette er ingen film for dere. Her blir dere nemlig fremstilt som puppeobjekter, hvis eneste mål i livet er å kaste klærne når fulle gutter ber dere om det.

Så er det dette med handling og konsekvens, da. Det er mulig jeg er litt gammeldags, men er det nødvendig å hylle ecstasy som vidunderlig partydop? Når festdeltagerne snubler over et berg av piller, er dette middelet som virkelig får festen til å ta av, uten at det får synlige negative konsekvenser for dem. E er kult!

Riktignok går festen skikkelig av skaftet, men selv ikke det virker å få særlig sannsynlige konsekvenser for de involverte. De blir derimot helter med nyvunnet status på skolen.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Project X (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Project X (Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS).
Hav av kropp, alkohol og dop

Produsent Todd Phillips har gjort suksess med to Hangover-filmer og forsøker sammen med regissør Nima Nourizadeh å gå ett skritt lenger på rølpen med Project X.

Og de gjør i det minste én ting riktig. Skildringen av en fest uten kontroll er god. Det blir etter hvert et kokende, sydende hav av kropp, alkohol, dop, sex og musikk.

Men det er ikke spesielt morsomt å se en hel film om dette. Da måtte historien og figurene vært bedre. Og en dose hjertevarme hadde vært fint.

Om FILMEN

Project X
 • Project X
 • Slippdato: 09.03.2012
 • Regi: Nima Nourizadeh
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Sjanger:

 • Neo

  «Skildringen av en fest uten kontroll er god. Det blir etter hvert et kokende, sydende hav av kropp, alkohol, dop, sex og musikk.»

  Høres for meg ut som en fremragende film 😛

  • Vil gjerne høre din mening også etter at du har sett filmen! Er jeg på jordet, eller bør en film ha en faktisk handling? Jeg har ingenting i mot festfilmer, men mener de fremdeles bør kunne fortelle oss gode historier.

   • Anonym

    Høyt skum i Hollywood, med Peter Sellers, er vel et eksempel på en party-film uten handling, men som likevel fremholdes som en god film av enkelte filmkjennere.

    • Jo, sant nok. Men Peter Sellers var av et helt annet kaliber som komiker enn tenåringene du møter i Project X.

     • Anonym

       Peter sellers og morsomt bør ikke engang nevnes i samme setning…..

   • Neo

    Håper du tok kommentaren min med en klype salt 😉 Jeg skal se den, det var noe med traileren som fenget meg. Du skal selvsagt få meningen min også etter. En film bør ha en handling, men jeg tror man kan lage en film uten handling også, og for meg virker det som at den også blir litt promotert slik. Det er mulig filmen er myntet på ungdom, så en blandet mottagelse ut ifra alder og ståsted i livet tror jeg står høyt her.

   • Anonym

    Hvorfor må alt ha en handling? Er det noe jeg liker så er det sandbox stories, hvor spilleren kan skape sin egen story! Selvfølgelig trenger man noen «Quests» å utføre, men de morosomste spillene er fortsatt de spillene hvor sppilleren kan utøve sin egen handling og ikke spillets lileære historie.

    Det er likevel fullt mulig spillet kun står til terningkast 2, men jeg har lært å ta dagens terningkast med en stor klype salt.

 • Gleder meg egentlig til denne. Tror det er en film som ødelegges hvis man analyserer den, men bare morro og kos hvis man legger godviljen til ^^

  Jeg skjønner at Birger ikke har tommelen opp for denne.

  Kan ta en kjapp «reply» etter jeg har sett den.

 • Alle vet at ecstasy setter fart i en fest og er det kuleste partydopet. Enten så tørr man, har det gøy og risikerer senskader, eller så tørr man ikke, har det ikke like gøy og risikerer ikke senskader fra ecstasy (men derimot fra alkohol kanskje..).

  • Anonym

   Whna er sjenschader?

 • De e horer på film … o kler seg som en hore…

 • Anonym

  «Det blir meg fortalt at X er slang for ecstasy, slik at tittelen kan leses som Project Ecstasy. Det gjør det mer forståelig, men det er egentlig fint at jeg ikke vet dette.»

  Sååååååååå PK!

  Ikke sett amerikansk film eller tv-serie de siste 20 årene altså? 

  Til neste gang du skulle lure på noe lignende: Syre er det samme som LSD, t.o.m. VG har i dag  offentliggjort at pepper er det samme som amfetamin.

  Filmen virker forøvrig rimelig uinteressant. 🙂

  • Sorry at jeg ikke er helt oppegående på narkoterminologi, altså. Selv om jeg elsket The Wire!

   • Arne Vizva

    Ikke gjør deg dummere enn du er, Birger! Dette visste du selvsagt, men velger å framstå som om du ikke gjorde det..

  • Anonym

   SMart å kalle hunden sin «Pepper» og gå tur i slottsparken. I tilfelle den stikker av så blir ikke turen ensom når hunden kalles tilbake der.

 • Og igjen ser vi at sex selges best

 • ja, ja, idioter er det overalt

 • Jeg liker konseptet i filmen. Slik jeg har forstått det så vises deler av handlingen via «mobilkamera» osv som er på festen. Jeg tror at dette kunne ha blitt et ganske godt ekspriment når det kommer til litt alternative metoder å fortelle en historie på. Dessverre så virker det som om potensialet forsvinner en del.

 • Anonym

  Jenter er pupper. De er skapt for å bære frem barn. Heldigvis. Vakre i blomst og sure når de henger. Pupper…At damer ikke makter å skjule sin lyst er vel bare blitt sånn i denne delen av verden.

 • Anonym

  Her velger jeg å være litt fordomsfull og si: Dette er en film som kommer til å gå rett hjem hos Hard Core-russen, de som mener russetida er den beste tida i hele livet sitt.

 • Anonym

  Filmen er sikkert helt løk, men lurer på om anmelder faktisk forventer at en sjangerfilm som dette skal inneha en betydningsfull og håndfast handling? Hva gjør f.eks noe billig oppkast som Hangover til en bedre film? Er man avhengig av «sympatiske» (synes dette ordet blir brukt så mye at det ikke har noe verdi lenger) karakterer å relatere seg til for at en film skal fungere?

 • Anonym

  Jeg må ærlig innrømme at etter å ha sett traileren av den i går, og bare lese få linjer av plottet, så miste jeg mer lysten av å se denne filmen enn jeg allerede hadde. Jeg skal ikke uttale meg for mye før jeg har sett den, men etter å ha lest anmeldelsen, så ser det ut som inntrykket mitt stemte. Ikke bare er ofte disse filmene totalt meningsløs, men jeg er også veldig lei av slike filmer. 

 • Dette er faktisk den sykeste filmen jeg har sett på lenge! Anmelderen sannsynligvis vis ikke i målgruppen for denne filmen og det vises gjennom anmeldelsen. Som Sigmunn sa under her »
   Dette er en film som kommer til å gå rett hjem hos Hard Core-russen, de som mener russetida er den beste tida i hele livet sitt.» det stemmer nok og derfor passer filmen perfekt for meg! Jeg synes filmen er veldig kul og underholdende fordi den nettopp kun er en skildring av den sykeste festen man kunne tenke seg. Det blir feil å gi denne filmen terningkast 2. greit du ikke likte den men du må da se at du ikke passer til målgruppen.

 • Fem gutter i går på Bergen Kino – Project X

  Skal vel si at det var fristende å starte party eller være oss èn?
  Ironisk nok fikk kompisen min tak i en fest og det ble litt vilt for seg
  OT: Terningkast 4/5

  Hadde sine høydepunkter og særdeles mye som ikke var morsomt synes eg, ellers en film definitivt for russen!

 • Christina Norheim

  Denne skal jeg IKKE se. Jeg grøsser ved tanken. 

 • Ja du er ganske gammeldags må jeg si. Dette er en fantastisk film om en fest du aldri kommer til å oppleve. Dette er en film om en fest, som du bare kan drømme om. Filmen var skikkelig bra. Dette er ikke en film for folk i 50 åra, det sier seg selv. Men for folk som liker å feste 🙂

 • Dette var en god mimre film for en 42 åring med to barn, rekkehus (med trampoline i hagen) og en kat, som ikke har glemt hvordan en god fest var……ahhhh…those were the days….

 • anmelder «ta deg en pille» 😉
  så nettopp filmen får å avslutte dette døynet mitt på perm.
  jeg sitter med konstant gåse hud, sommerfugler i magen og en økende lyst for å feste.
  4/5 strålende komedie. bra sammen satt med måte å filme på. og en lykkelig slutt. (hva mer kan man be om)

 • Herregud, for en ekstremt dårlig filmanmeldelse! 
  «Project X» er jo en ungdomsfilm, så den burde kanskje anmeldes av noen i den aldersgruppen? Jeg synes denne filmen er ekstremt morsom, og jeg synes ikke den oppfordrer til å ta dop eller at den fremviser jenter som ‘objekter’ – i hvert fall ikke noe mer enn andre filmer og TV-serier nå om dagen. Å få en person i aldersgruppen jeg antar denne anmelderen er i til å anmelde ungomsfilmen «Project X» blir som å få meg, en jente på 17 år, til å skrive bokanmeldelser av bokserier som «Sønnavind». Altså, dårlig idé. En filmanmeldelse burde inneholde generelle tilbakemeldinger og meninger om filmen, ikke én persons meninger, spesielt ikke da personen ikke er i tilsiktet aldersgruppe. Og jeg synes at det at man ikke får noe forhold til karakterene i filmen er veldig feil også, man følger jo Thomas fra å være en upopulær nerd til å bli ett forbilde for mange på skolen.