Før eg såg Tina & Bettina – The Movie var Zoolander min favoritt blant filmar som oppstod som ein TV-sketsj. Det er den også etterpå.

Tina og Bettina – dei to fjortisvideobloggarane Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen har skapt i Torsdag kveld fra Nydalen – får livet sitt kraftig forandra når ein såkalla «immigrant», altså frå ein anna del av Oslo vest, inntek høgverdige Smestad ungdomsskule.

Plutseleg er dei ikkje dei dronningbiene dei skulle ynskje dei var, og ein plan vert igangsett for å ta tilbake trona. Men nykomaren (Triana Iglesias) sår splid i eit langt venskap, og vips var ikkje alt så enkelt som det burde ha vore.

«Ikkje alt dei skulle ynskjer dei var» er òg ei god beskriving på ein film som ikkje heilt taklar overgangen frå eit kjapt sketsjeformat til halvanna times lengd.

Reklameverden

Ved sidan av Lilyhammer har regissør Simen Alsvik tidlegare arbeidd i reklamebransjen, det ser ein på produksjonen.

I Tina & Bettina har han skapt den typen sukkersøt verden som me berre ser i reklamefilmar og musikkvideoar. Universet rundt filmen skildrar Oslos beste vestkant i eit fargefullt, men sarkastisk, lys.

Les også: Filmbonanza møtte Steven Van Zandt på settet til storserien Lilyhammer

Draumeversjonen av vestkant-Oslo er med eit par unntak heilheitleg laga. Louis Vuitton-søppelposer og sjamponerte veskehundar pregar kvardagen – til og med Thodesens karakteristiske augebryn har fått ein feminin finpuss.

Det som best bringer vidare sketsjeopphavet er musikallåtane innimellom handlinga. Uansett filmens suksessutfall så tippar eg at eit par av låtane kjem til å endre opp som ei hymne til heime åleine-festar, skrålt over mang ein rusbrus i åra som kjem.

(Anmeldinga held fram under biletet)

Triana Iglesias spelar Synnøve Risnes, den skumle ytre fare (Foto: Tappeluft Pictures / Norsk Filmdistribusjon).
Triana Iglesias spelar Synnøve Risnes, den skumle ytre fare (Foto: Tappeluft Pictures / Norsk Filmdistribusjon).
For lite smør på ei for stor brødskive

I likskap med inspirasjonskjelda Saturday Night Live (SNL) gjer altså no Williamson & Co det same som det amerikanske humorprogrammet har gjort i ei årrekke – å gjere vellukka sketsjar om til ein spelefilm.

Tru til konseptet er filmen dermed full av cameoroller frå diverse norske kjendisar – med vekslande hell. Johnny Depp i Jack and Jill har uansett større tiltrekkingskraft enn Trygve Hegnar.

Les også: Casa de mi Padre: Medan me venter på Anchorman 2

Diverre støter den dermed òg på det same problemet som dei fleste av desse filmane gjer, at det kjennest ut som for lite smør på ei for stor brødskive. Eg ler alt for lite til at dette skal vere ei rein komedie, og mot tredje akt ebbar det ut i keisamme kranglar og ei pinleg animert kampscene.

Og når jentestemmene til filmens to hovudfigurar etter kvart vert stadig meir enerverande hjelper det ikkje på heilheitsinntrykket. Tina og Bettina er nok figurar som bør inntakast i mindre doser, over lengre tid vert mangelen på interessante «catch phrases» og sjarmerande karaktertrekk for tydeleg.

Eller for å seie det i SNL-termer: Dette er langt frå legendariske Blues Brothers.

Om FILMEN

Tina & Bettina – The Movie
 • Tina & Bettina – The Movie
 • Slippdato: 7. september 2012
 • Regi: Simen Alsvik
 • Utgiver: Tappeluft Pictures / Norsk Filmdistribusjon
 • Sjanger: Komedie, Musikal

 • 2 på terningen haha. jallafilm, men kommer til og se dun uansett en gang i fremtiden;)

 • Jeg er ikke videre overrasket over dette. Likte aldri sketsjen, likte aldri programmet den gikk på.

  Ooooog jeg fremstår som gammel og bitter:P

  • Ikkje veldig begeistra for programmet som heilskap, men tykkjer dei glimter til tidvis – òg som desse to figurane. 

   Eg synest til og med at Hjelp, vi er i filmbransjen var jamnt over underhaldande!

   For øvrig, eit kommentar fullstendig raka for bitterheit er vel omtrent unaturleg, det er lov til å ikkje like ting (det er lov til å like ting som eg ikkje likar, til og med!).

  • Alekzen

   Du er heldigvis ikke den eneste!

   Jeg har gått meg vrang på hele det showet der, og når noen prøver å fortelle meg om en morsom sketsj eller noe går jeg helt i lås og vil ikke høre. Jeg innser jo at det er ganske barnslig av meg, folk vil jo bare dele noe de synes er morsomt. Men fy fader som jeg hater det programmet der, det er bare tullete og de prøver ALTFOR hardt på å være morsomme. 

  • Jeg likte aldri *kanalen* den gikk på, engang…

  • 12345asdfg

   seriøst !!! dere er våksene!! det er så mye intern humor at bare dagens ungdom kan skjønne det !! og til dere som sier at filmen er dårlig så må dere ha sett den… filmen er laget for tenåringer og skal derfor tilfredsstille tenåringer.. det at dere ikke liker den er nok på grunn  av alderen. Både jeg og alle jevnalderene jeg har pratet med synes den er konge. tenk litt over aldersforskjell !!!

   • Jeg er 20 år og kan godt beskrives som ungdom. Jeg faller også perfekt inn i segmentet til Torsdag Kveld fra Nydalen. Kom ikke her å dra «jævla kjedelig voksne» argumentet mot meg. Med mindre du er tretten så antar jeg at aldersforskjellen oss i mellom er så liten at jeg LIKEVEL kan se filmen og kalle den dritt, fordi det nettopp er det, en dårlig film.

 • HverSinSmak

  For at noe er bra, må noe være dårlig – summen utgjør en helt ordinær hverdag – og noen ganger er hverdagen den beste dagen av dem alle…

 • Fredrixen

  NRK – ‘For lite smør over ei for stor brødskive’Dagbladet – ‘En liten dråpe foundation fordelt på veldig mye hud’

  Ta i litt, a. Sannheten er jo ‘Alt for mye dritt tørket vekk med et alt for lite ark dopapir’.

 • Overrasket at denne blir anmeldt her i det hele tatt. Alle burde vel vite at det bare er å styre unna.

 •  Nå er ikke dette blitt  bedømt av hvilken aldersgruppe filmen er lagd for fjortisser

  • Bipedal_Primate

    Fjortiser har da også krav på kvalitet?

 • Jeg har aldri skjønt hva som har vært så vittig med hele Torsdag Kveld fra Nydalen. Har sett noen få drypp her og der, men de prøver alt for hardt på å få folk til å le og det funker ikke for meg. Tviler sterkt på at jeg kommer til å se denne filmen noensinne.

  • Neo

   Torsdag Kveld fra Nydalen glimter til iblant, men svært sjeldent. Synes det er noe som går igjen hos TV2. Det showet til Otto Jespersen , «Nårje», var jo en fullstendig fadese i mine øyne. Det meste som skal være gøy på TV2 blir ikke folkelig og mangler god norsk humor! 

   Skal garantert ikke se denne filmen. Har sett Thodesen som standupkomiker, det funka, men ikke her. 

   • Tv2 ser jeg på en gang hvert jubelår tror jeg. Dårligste norske kanalen jeg har.

 • Baard85

  Jeg ser at anmelder stjeler/låner litt fra Bilbo Baggins.. «I feel thin, sort of stretched, like butter scraped over too much bread.»

  • Filmpolitiets underavdeiing – våre medkonstabler i Referansepolitiet – belønner deg med 5 poeng! 😀

  • tenkte akkurat det samme 😀

 • 192

  Kan ikke si meg overrasket… Idiotisk konsept for en film.

 • Jeg var og så den tidligere i dag, og jeg synes den var heilt fantastisk!!! De har jo tatt all denne «vestkant-østkant-jeg er bedre enn deg-mobbetemaet» helt på kornet jo!! -og gjort det til en nydelig parodi på dagens navlebeskuende samfunn!! Jeg holdt på å flire meg ihjel, og jeg blei også ganske rørt til tider. Men det må kanskje litt dypere stoff til for å gjøre nordmenn fornøyd ser det ut som her. De tenåringene som var der likte den ihvertfall veldig godt!!  

 • drit morsome 🙂

 • Tina og bettina er bra film 🙂