Fem saksofoner, ni blåsere, en sologitar og et trommesett. Det var alt som ble brukt da tittellåten til Dr. No ble spilt inn den 21. juni 1962.

Knappe seks britiske pund fikk gitaristen Vic Flick for arbeidet med en av tidenes mest ikoniske musikktemaer.

I dag selger Bond-låtene i bøtter og spann, og kan være en viktig årsak til et internasjonalt gjennombrudd for en artist.

ANMELDELSE: Adele med «Skyfall» – Skapt for store scener

Årets låt fra Adele har fått blandet mottakelse blant annet fra Lydverkets Trine Aandahl (som også har stemt og bidratt til denne topplista).

Skal du stå i kø for å sikre deg billetter til premieren, eller trenger litt trivia for å underholde vennene dine? Fortvil ikke, her får du tre fun-facts:

 1. Sheena Easton er den første artisten bak en Bond-låt som også var med i filmen (åpningssekvensen). Produsentene bak For your eyes only ville opprinnelig at Blondie skulle gjøre jobben. Gruppa lagde en sang, men trakk seg da de oppdaget at de måtte fremføre en ferdigskrevet låt av Bill Conti. Blondies ubrukte Bond-låt endte opp på plata The Hunter fra 1982.
 2. a-Ha kom ikke med på denne lista med sin sang «The living daylights«, men den norske gruppa er de eneste ikke-britiske eller ikke-amerikanske artistene som har laget en sang til James Bond-filmene.
 3. Walisiske Shirley Bassey er en Bond-veteran! Hun har fremført hele tre Bond-låter – Goldfinger, Diamonds are forever og Moonraker.

Husk at du kan fortelle om din favoritt, legge inn din egen toppliste eller diskutere i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen.

Tom Jones – Thunderball

Selvsagt måtte Tom Jones synge Bond-låten i 1965-filmen Thunderball (norsk tittel: Operasjon Tordensky).

Han hadde nettopp slått igjennom med «It’s Not Unusual», og imponerte en hel verden med sin maskuline stemmeprakt.

Låten, komponert av John Barry og Don Black, krysset av alle sjekkpunkter for hvordan en Bond-låt skulle være. Den er storslått, fengende, dramatisk og har filmtittelen i teksten (et krav fra filmselskapet). Vi lurer kanskje fremdeles på hva «he strikes like thunderball» egentlig betyr, men det gjør ingenting når Tom Jones fyrer av den avsluttende «thunderbaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaall», hvorpå han visstnok skal ha besvimt av utmattelse i studioet.

Fantastisk! Så kan vi bare lure på om Johnny Cash sitt forkastede forsøk ville blitt regnet som en like stor klassiker.

VIDEO: Se Johnny Cash’ ukjente Bond-låt her

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Thunderball her

Skrevet av Birger Vestmo.

 

Tina Turner – Goldeneye

I 1995 var Goldeneye den første Bond-filmen etter den kalde krigen, og den første på heile seks år – det største gapet mellom to Bond-filmar nokosinne. Med ein ny James Bond i Pierce Brosnans – etter kvart uforgløymelege – skikkelse, måtte dei òg smelle til litt ekstra både på lyd- og filmfronten.

Difor fekk dei U2s Bono og The Edge til å komponere ei låt for Tina Turner, i håp om at to artistar som båe hadde overlevd overgangen frå 80- til 90-talet skulle gjere det same for James Bond-universet.

Låten opnar med eit taktfast «Duu-dum-dum-dum-dum» og held fram med djupe bassnoter og lyse strykarar og synther. Midt imellom der er Turners nydelege, raspete røyst.

Ein god ambassadør for den nye James Bond, og ei flott låt i seg sjølv. Med ein 9. plass som høgaste plassering på VG-lista hjalp den James Bond opp mot det nye årtusenet.

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Goldeneye her

Skrevet av Andreas Opsvik.

 

Carley Simon – Nobody does it better

Carly Simon skapte magi i 1977. ”Nobody Does It Better” solgte til gull, og må være den mest rørende Bond-låten som er skrevet.

Den er en sterk ballade som etterlater lytteren som en litt for godt temperert smørklump.

Låten lever, 35 år etter, sitt eget liv som vakkert kjærlighetsepos, uavhengig av filmen den ble skrevet for.

Simon briljerer med sin såre og lengtende stemme, mens pianokompet bærer låten fram. Får du ikke gåsehud av denne falsetten, er du ikke et menneske.

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til The spy who loved me her

Skrevet av musikkjournalist Trine Aandahl.

 

Paul McCartney & Wings–Live and let die

Senhøsten 1972 gikk Paul McCartney inn i studio og samarbeidet igjen med den legendariske produsenten George Martin–for første gang siden The Beatles ble oppløst i 1970.

Allerede før manuset til filmen Live and let die var ferdig, hadde produsentene Albert R. Broccoli og Harry Saltzmann invitert McCartney til å lage låten og sendt ham historien.

Opprinnelig ønsket Saltzmann at en afroamerikansk kvinne skulle fremføre låten, men McCartney satte hardt mot hardt og ville at hans band Wings skulle få spille under musikken under åpningen til filmen.

Saltzmann hadde tidligere gjort en tabbe ved å si nei til å produsere The Beatles-filmen A Hard Day’s Night, og da McCartney fortalte om sine krav bestemte han seg for å gi etter. Heldigvis.

«Live and let die» er en av de mest covrede Bond-låtene–artister som Geri Halliwell (Spice Girls), det eksperimentelle brasilianske bandet Pato Fu, og ikke minst Guns N’Roses.

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Live and let die her

Skrevet av Rune Håkonsen.

 

Shirley Bassey–Goldfinger

Med Bond-låtene «Goldfinger», «Diamonds Are Forever» og «Moonraker» på CV-en, er Shirley Bassey selve dronningen av James Bond-slagere.

Denne rå divaen er den eneste artisten som har mer enn én kjenningslåt i serien og i 1964 satte hun standarden for hva en god Bond-låt skulle være da hun hadde kjenningsmelodien til den tredje James Bond-filmen. Mange har hentet inspirasjon fra låten siden.

Storslått, mektig og dramatisk er ord som beskriver låta «Goldfinger». Akkompagnert av kraftige strykere og særegent trompetspill serverte Shirley Bassey det som skulle bli den mest ikoniske Bond-låta noensinne.

Bassyes sterke røst gjennom marg og bein, på en god måte, når hun mot slutten av låta synger ut «This heart is cold, he loves only gold, only gold, he loves gold»!

I tillegg til å ha den beste kjenningsmelodien er kanskje Goldfinger også den mest ikoniske Bond-filmen av dem alle. Du husker for eksempel helt sikkert kvinnen som ble drept ved å få kroppen fullstendig dekket i gull.

Les også: Topp 5: Minneverdige dødsfall!

WIMP: Hør sangen her
YOUTUBE: Se introen til Goldfinger her

Skrevet av Marte Hedenstad

 • Kor er «You know my name» av Chris Cornell? Katastrofe!!

  • Amund Raknes

   Enig her! Episk åpning på Casino Royale!

 • En helt grei liste, men…..savner jo Diamonds Are Forever. Den burde ha fått plass på topp 5.
   http://www.youtube.com/watch?v=RTIu_wwxkQI

 • Hvor er «Lisence to kill» ? Mektigste Bond-låta som er laget!

 • Tina Turner med på lista? Galskap. Den låten er jo fryktelig kjedelig! At Turners stemme er nydelig og raspete…vel…raspete er den…men that’s it!

  1. Live & Let Die 2. AVTAK 3. You Only Live Twice 4. Goldfinger 5. We Have All The Time in the World (selv om den egentlig ikke er hovedlåten til In Her Majesty’s Secret Service).

  • Kjedelig??? Her må du begrunne litt mer 🙂

   • Kjedelig i den form at den aldri tar av. Jeg synes dessuten Tina Turner er ekstremt oppskrytt som artist og finner svært lite av det hun gjør til å være mer enn «fattigmanns» rhythm’n’blues-pop ispedd bossanova…

    Goldeneye som låt er venstrehåndsarbeid fra Bono og The Edge – en låt som aldri ‘tar av’, den ligger bare og bobler som en slapp omelett på halv varme og blir aldri mer enn det.

 • A View to a Kill må med!

 • nice=)

 • Jeg synes nå også Garbage sin The World Is Not Enough er ganske så bra, samt Madonnas Die Another Day 😉

 • tdyroy

  Hva skal dette bety – ville høre på Tina Turner synge Goldeneye – klikket på «Hør sangen her» – og kom til Wimp??? Jeg ante ikke at NRK Filmpolitiet var blitt en markedsføringskanal for en kommersiell tjeneste som Wimp…!!??
  Jeg skulle tro at NRK har ressurser nok til å sørge for at vi lisensbetalere ikke skulle være nødt til å gå til andre, kommersielle tjenesteytere for å få hørt en låt som kanalen byr på! Se bare på BBC – de har sin egen avspiller for lyd og video som man kan laste ned uten at man må binde seg til en komersiell tjeneste.
  Få ut fingeren – hvis det er for mye forlangt – begynn letingen etter hvor fingeren befinner seg – det bør ikke være oppi Wimp!

 • At Duran Duran’s A View To A Kill ikke er med her er rett og slett en hån, men hva betyr vel en fattig liste her i norske aviser:)
  A View To A Kill ble kåret til den beste Bond låten noensinne i viktige internasjonale medier og nettsteder denne måneden så jeg er fornøyd:)I tillegg er låta den eneste som noensinne har nådd 1. plass på hitlistene verden over. Man trodde Adele skulle klare å slå denne tyve år gamle rekorden, men dette har hun ikke klart. Låten nådde topp 2 i UK.Punktum. Kred for at Carly Simon er med på listen:)

 • Werner

  1. Chris Cornell – You know my name
  Første gang jeg hørte denne tenkte jeg «Jepp, dette ER James Bond».

  2. Shirley Bassey – Goldfinger
  Min favoritt før You Know My Name

  3. Garbage – The World Is Not Enough
  Har mye av det jeg mener en JB-låt skal ha.

  4. Galdys Knight – Lisence to Kill
  Lurer på om det er fordi den har den samme «duuuUUU-DUUuuu» hornblåsinga i bakgrunnen som Goldfinger at jeg liker denne. 

  5. Tina Turner – Goldeneye
  Kunne kanskje vært bedre med en annen artist, men låta er god.

 • Werner

  Rolling Stone Magazine mente dog for 15 dager siden a View to a Kill ikke skulle høyere enn 6. plass på topp 10. http://www.rollingstone.com/music/lists/the-top-10-james-bond-theme-songs-20121005

  Noen mener låta er bra, andre ikke. Er det en hån? Nei, det er forskjellig smak. Den er forøvrig på 6.plass på min liste og 🙂

 • The Living Daylights har alltid vært en av favorittene mine, men så er jo musikk noe av det mest subjektive du kan få her i livet så skal ikke frike ut av den grunn ^_^
  http://open.spotify.com/track/5NftzQlcgO7qJxZ1T3NiRg

 • Jon_A_S

  Må bare slutte meg til de som savner Chris Cornells «You know my name» på denne lista, råere Bond-sang skal man lete lenge etter. 🙂

  Også har vi denne, ikke akkurat James Bond, men verdt å nevne: http://youtu.be/F7KMMxAQp8I

  •  Den låta var en av de som kom rett utenfor topp 5 🙂

 • Personlig så synes jeg at Skyfall har potensiale til å havne på en slik liste en gang i fremtiden. Digger låta. Ellers så har jeg ikke noen spesiell favoritt blant bondlåtene, men savner Diamonds are Forever og You Know My Name, som er de «ultimate» for min del.

  • Er nok uenig med deg der Jørgen, syns Skyfall-låta starter flott – men gjentar seg selv så mange ganger uten å forsterke det emosjonelle avtrykket.

 • potripper

  1 Nobody Does It Better

  Goldfinger

  3 Live and let die
  4 The man with the golden gun

  5 (delt) You only live twice 
  5  (delt) Tomorrow never dies 

  For your eyes only er også bra, A-ha sin er et frisk innslag og, men ikke  super, mest undervurderte er Sheryl Crow – Tomorrow never dies. Mye bedre enn Tina Turner sin, som er ok, men litt slitsom kanskje. Jeg holdt på å skrive at det ikke finnes en dårlig bond låt, men det tar noen minutter hver gang for  å fortrenge Madonna sin låt. Jeg tror også at Kany West har ødelagt slik at jeg ikke kan ta Diamonds are forever inn (dårlige assosiasjoner), men det er en fet låt.

  PS: Hørt igjennom alle 23 låtene og vurdert for meg selv, selv om jeg har et større forhold til enkelte låter fra gammelt av har jeg forsøkt å være objektiv. Greide ikke å bestemme meg for 5. plassen og synes begge fortjener å komme inn på min ekslusive liste. 😛

  Og til dere som lurte; Nei, jeg hadde ikke noe bedre å gjøre..

  • hausmansgate

   Helt enig med det du sier om Sheryl Crow. «Tomorrow Never Dies» er en nydelig låt, men underkjennes bestandig i disse Bond-låt-rangeringene.  

 • Ingen «Diamonds Are Forever»?

 • Runner00

  Yoy only live twice og Goldfinger er best blant de 8-10 første filmene / sangene. 

  A view to a kill er kraftfull og har dessuten den mest vellykkede harmoniseringen med John Barrys Bond-sound.

  Kanskje ikke noen topp 10, men likevel:  Lana Halls tittelmelodi fra den «uoffisielle» Never say never again fra 1983 tåler også et gjenhør.

 • trieste

  1. For Your Eyes Only – Sheena Easton

  2. The World Is Not Enough – Garbage

  3. Goldfinger – Shirley Bassey

  Nederst: Carly Simon, Madonna, Tom Jones

  Aller sist: A View To A Kill – Duran Duran (forferdelig)

 • Ble veldig innspirert av potripper sitt innlegg. Så siden æ og kona heller ikke har mye å gjøre så gikk vi gjennom alle låtene vi også. Og her er resultatet:
  1. You know my name. En rå låt fra en rå artist til en rå film med den råeste James Bond…..ever!!!
  2. A view to a kill. Duran Duran.
  3. The living daylights. A-ha.
  4.License to kill. Gladys Knight. Kjempestemme.
  5.Goldeneye. Tina Turner.

  Må vel føye til at det egentlig var vanskelig å velge nummer 2-5, mens Chris Cornell som beste låt var enkelt.

  Bunnen vår ble All time high( Rita Coolidge) fra Octopussy og The man with the golden gun( Lulu) fra The man with the golden gun.

  Men en ting er sikkert. Smaken er som baken….todelt….minst 😉

 • martinkrane90

  En fjerde fun-fact:
  Alice Cooper var opprinnelig førstevalget til Bond-låt på filmen «The Man With the Golden Gun», men produsentene ombestemte seg i siste liten og gav heller artisten Lulu sjansen. Coopers Bond-låt ende opp på albumet «Muscle of Love»
   
  Personlig Liste:

  5. Goldeneye – Tina Turner
  4. Live and let die – Paul MacCartney & Wings
  3. A view to a kill – Duran Duran
  2. The Living Daylights – A-Ha
  1. Goldfinger – Shirley Bassy

  + Alice Cooper’s ubrukte bond-låt «The Man With the Golden Gun»
   http://www.youtube.com/watch?v=YkI1VJbRfmI

 • siggmunn

  Ingen Bond-låt, men tydelig inspirert: http://www.youtube.com/watch?v=_CbFAZ2ztlE

  …..savner Chris Cornell på lista, dette var jo rett før han føkka opp med albumet Scream.

  •  Han var en av de som kom rett utenfor denne topp 5-lista. Enig i at Cornell sin låt er bra.

 • AvaAkbar

  hva med «man with the golden gun»??  den er jo så kuuuul

 • Nå må vel også «We have all the time in the world» med Louis Armstrong fra «On Her Majesty’s Secret Service» regnes med, sjøl om den er en «secondary theme song». Og uten tvil den aller vakreste av alle.

 • 1. Another Way to Die – Alicia Keys og Jack White.
  Jeg er tydeligvis den eneste her som synes den er god nok til topp 5, og jommen er jeg ikke frekk nok til å skyte den rett til topps også. En tøff rockelåt, som ivaretar både klassiske Bond-elementer og Jack Whites originale sound.
  2. You Know My Name – Chris Cornell.
  I likhet med ovennevnte, noe så utradisjonelt som en Bond-låt uten samme tittel som filmen. Ganske tøff.
  3. Golden Eye.
  Tina Turner. Mest for nostalgiens skyld. Denne var på hitlistene da jeg faktisk fulgte med på hitlistene.
  4.  Diamonds Are Forever – Shirley Bassey
  Måtte vel ha med en med Shirley og da. Denne er best av hennes, i mine øyne
  5. The World is Not Enough – Garbage
  En ganske ok sang. I likhet med årets sang av Adele, en sang jeg fint kan høre på uten at jeg nødvendigvis rådigger det.

  Er i utgangspunktet ikke superfan av hverken Bond eller låtene dertil. Men måtte komme med mitt bidrag. 🙂

  • Men den aller, aller beste er jo selvfølgelig den uoffisielle Bond-låta: Spy Me at Noon av Boyzvoice. Episk.

 • Kropter

  Goldfinger og Shirley Bassey selvsagt. Ingen over og ingen ved siden nå det gjelder Bond låter. Men jeg synes jo artikkelen kunne fått med seg komponisten:

  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Barry_(composer)

  Flink fyr det der! Han har jo laget det meste av musikken til alle Bond filmene.

 • Lyton

  I ingressen står det «fem saksofoner, ni blåsere». Når ble det et skille mellem saksofoner og blåsere?

  •  Hehe, der gir jeg deg 100% rett 🙂

  • Saksofon er et treblåseinstrument, mens det man normalt omtaler som «blåsere» eller «blåserekka» er messingblåsinstrumenter.

 • Chis Cornell – You Know My Name er den desidert beste Bondlåten som er.

 • imladris

  Hva med Louis Armstrong – We have all the time in the world?

  Personlig liste
  1. Goldeneye
  2. A view to a kill
  3. You only live twice
  4. Licence to Kill
  5. Tomorrow never dies/We have all the time in the world.

 • 1. goldfinger
  2. nobody does it better
  3. licence to kill
  4. the world is not enough
  5. tomorrow never dies
  5.