Bully handler om mobbing, både om de som blir utsatt for den, de som utøver den og de som lukker sine øyne og ører for den.

Denne dokumentarfilmen viser med hjerteskjærende tydelighet den ubarmhjertige tilværelsen noen barn har på skole og skolevei, hvor utsatte de er og hvor lite skolesystemet kan gjøre med problemet.

Bully skildrer riktignok amerikansk virkelighet, men her er det mange paralleller å trekke til norske skolegårder.

Scener som gjør meg sint
Fra skolebussen i Bully - barna i forgrunnen er ikke direkte involvert i filmen (Foto: SF Norge).
Fra skolebussen i Bully - barna i forgrunnen er ikke direkte involvert i filmen (Foto: SF Norge).

Regissør Lee Hirsch følger et knippe ungdommer som sliter med mobbing i småby-USA. Alex har et annerledes ansikt på grunn av en altfor tidlig fødsel. Kelby er isolert etter at hun kom ut som lesbisk. Ja’Maya er kastet i fengsel etter at hun trakk pistol mot sine mobbere.

I et land som dyrker vinnere, er noen dømt til å stemples som tapere. Noen av dem orker ikke leve med det, og har endt sine liv når Hirsch tar opp tråden med de knuste familiene som forsøker å finne veien videre.

LES: Anmeldelsen av De andre

Filmen inneholder scener som gjør meg sint. Vi får se autentiske opptak fra skolebussen, der Alex blir utsatt for gjentatte overgrep av flere gutter, både fysisk og psykisk. Jeg undrer på hvem som egentlig har filmet dette. Et annet barn med skjult kamera? Eller foregår dette virkelig med en voksen person med kamera rettet mot dem?

Det sier filmen ingenting om, men jeg antar at det er benyttet skjult kamera. Jeg skulle ønske at Lee Hirsch forklarte omstendighetene for oss. Men det er uansett sjokkerende scener som understreker tematikken på en smertelig direkte måte.

Sitter igjen med provoserende spørsmål
Kelby fryses ut fordi hun er lesbisk i Bully (Foto: SF Norge).
Kelby fryses ut fordi hun er lesbisk i Bully (Foto: SF Norge).

Det er vondt å oppleve disse barnas oppgitthet og indignasjon. De har innsett at dette er hverdagen de må leve med. Mobbing er normalisert. Foreldrene i filmen er selvsagt preget, men enkelte av dem ser ikke ut til å forstå omfanget av barnas problemer, og later til å legge noe av skylden for mobbinga på dem selv.

Og de skoleansatte ser ut til å være lammet i møte med et problem de ikke aner hvordan de skal angripe. Spesielt en skoleinspektør i filmen virker fullstendig inkompetent. Foreldrene til Alex klager over gjentatte overgrep på skolebussen, og hennes svar er at da hun satt på med bussen, var ungene gode som gull. Selvsagt er de det når skoleinspektøren sitter på!

LES: Anmeldelsen av dokumentaren Palme

Hva slags virkelighet er det egentlig barn må tåle i 2012? Hvordan kan man bekjempe mobbing? Fungerer prat, eller må ofrene slå tilbake med knyttet hånd for å få slutt på overgrepene? Det er slike provoserende spørsmål jeg sitter igjen med etter å ha sett filmen. Den gir ingen spesifikke svar, annet enn at bekjempelse av mobbing starter med deg selv.

Lee Hirsch og hans stab har virkelig laget en dokumentar til ettertanke. Dette er filmen alle barn, foreldre og skoleansatte bør tvinges til å se!

Om FILMEN

Bully
 • Bully
 • Slippdato: 07.12.2012
 • Regi: Lee Hirsch
 • Utgiver: SF Norge AS
 • Sjanger: Dokumentar

 • Arn_Thor

  En svært god og provokativ film. anbefales!

  • 5string

   Kanskje burde vi tvinge mobbere og deres familier til å se denne filmen?
   Det rare er at det ser ut til å gå i slekt….

  •  Denne bør være obligatorisk i skolen! Så den på Bergen Internationale FilmFestival i fjor, og alle i salen hulka og grein, verste(og en av de beste) filmen jeg har sett.

 • Ser frem til å se denne.

  Jeg ble selv utsatt for brutale fysiske overgrep igjennom mine ni år i grunnskolen. Det ble gjort halvhjertede forsøk på å stoppe det etter en trussel om politianmeldelse av skolen og gjerningsmann. Ingenting spesifikt ble egentlig gjort og etter et par måneder var det igang igjen, med støttekontakten til mobberen(ansatt ved skolen) som bidro. Jeg er relativt sikker på at dette ikke har forandret seg. Rektoren ved skolen var dog selv forsøkt anmeldt for vold mot elever. Idag er han en fremtredende lokalpolitiker for Arbeiderpartiet.

  Jeg er alkoholiker med alvorlige psykiske problemer og et ødelagt liv.

 • Det mest sjokkerende er at hvis dette hadde skjedd med voksne mennesker så hadde det vært grove straffesaker. Barn er ikke mennesker i følge lovpraksis.

  • nisse42

   jo, det er de, men de er ikke straffeansvarlige. og slynglene vet det noyaktige og ler bare når man truer med politiet. Det bedrer seg ikke før mobberen blir 15. da begynner samtalene hos politiet å få en mer alvorlig karakter.

 • nisse42

  hei, Birger. Du kan gjerne går utifra at mobbingen skjer foran åpenlyst kamera. Norske busser har gjerne tre til fire overvåkningskameraer men det er tydeligvis ingen hinder for mobbere. Jeg vet det fordi jeg var hos politiet med mitt barn siden fremgangsmåten var både veldig systematisk og direkte farlig. Mobberen sto foran oss, nektet blankt og krevde en unnskyldning fra oss for alle løgner. Men så var det videomaterialet. 
  Skolene skyver problemet gjerne fra seg fordi de har problemelever bare i en periode og så blir de kvitt problemet. Det er også en vanlig strategi å skyve skylden til mobbeofferet som ofte skal endre på seg selv. Til og med barnevernet støtter denne holdning.

  Hilsen, erfaren mor.

 • 5string

  Dette handler like mye om foreldre som skole! Skolen kan ikke ta ansvar for alt et barn skal vite og lære, foreldre må også trå til og IKKE se en annen vei! Begynn med foreldre! Sett krav! Gjerne økonomiske, så det svir litt….

 • Soelvreven

  Problemet er at unger lærer hvordan en kan mobbe i hjemmet. Det er flust av psykiske overgripere i de norske hjem, og disse psykopatene vokser på å få utøve psykisk vold. Det eneste som hjelper er å grisebanke overgriperen…

  • 5string

   Dummeste jeg har hørt. Skal vold løse problemet?
   Dette handler om alt annet enn vold og det kan muligens løse ting på kort sikt, men ikke på lang sikt.

   • Soelvreven

    Når samfunnene ikke prioriterer dette samtidig som de aller fleste viker unna problematikken, så er det ikke så mange alternativer igjen. En omgang rundjuling virker, garantert!

    Dessuten, en har rett til å forsvare seg i nødverge når en utsettes for vold.
    Psykisk vold kan være like livstruende som fysisk vold!

 • klut

  «Hvor lite skolesystemet kan gjøre med det», er faktisk det dummeste jeg har lest denne uken. 

  Det bør rettes til «Hvor lite skolevesenet ønsker å gjøre med det».

 • Garbage75

  Det høres ut som om han leser opp Supernytt 🙂

 • Garbage75

  Ofte er mobbere super tilpassede og populære unger som er godt likt av lærere og andre medelever. Det er bare en myte at mobbere ofte har det dårlig hjemme eller er ulykkelige. Ofte er det slik at mobberen er den som er best likt, har bra sosiale antenner, masse venner og derfor kan holde på som de vil. Mobbing bare øker mobberens status og selvfølelse. Mobberen må få såpass alvorlige og ubehagelige konsekvenser for sin atferd at det ikke frister å gjøre det igjen. Samtaler med lærer er ikke nok, fordi belønningen de får av å mobbe er såpass store at en samtale ikke er en alvorlig nok konsekvens. Man må finne den enkelte mobberens «arkilleshel» for å få bukt med mobbingen. Enten å bruke samvittigheten til mobberen, gjøre det flaut for mobberen, noe som minsker dens sosiale status. Noen ganger, ved fysisk mobbing, så er det eneste som hjelper er å slå tilbake. Det blir da såpass flaut og vondt at det ikke frister å gjøre det igjen. Å ignorere mobbing er det siste rådet man bør gi barna sine.

  • nisse42

   dessverre er det å ignorere mobbing og mobberen den offisielle strategi som offeret blir lært når man henvender seg til det offentlige med problemet. poenget er at en skal lære seg å unngå og dra seg ut av konfliktsituasjoner, men jeg har ikke opplevd at det løser problemet på sikt.

   • Garbage75

     Problemet er også at mobbing behandles som en konflikt mellom 2 parter, mens det egentlig er et overgrep fra en person (eller flere) mot en annen.

    • nisse42

      her har du et poeng.

    • Stemmer

  • Amund Raknes

   Det jeg fikk ut av det du sa der var stort sett at det som hjelper er å slå tilbake fysisk og mentalt for å få slutt på mobbing. Er det ærlig talt et godt råd? Funka dårlig med mentalt tilbakeslag under den kalde krigen og funka kanskje enda dårligere med fysisk tilbakeslag i Irak. 
   Slenger inn en klisje om at hat ikke driver ut hat på samme måte som mørke ikke driver ut mørke =)

   • Soelvreven

    Hold deg nå for #&%?! til saken!

    Hva i granskauen har den kalde krigen og krigen i Irak med mobbing å gjøre?

    • Amund Raknes

     Det er eksempler på hva som skjer når du svarer på vold med vold. Funker akkurat på samme måte på mikronivå som makronivå.

     • Soelvreven

      Som jeg sier; er ikke rart offeret står alene i dette samfunnet og må ty til metoder en helst skulle sluppet. Men når flertallet i dette samfunnet (deg innberegnet) utviser så totalt mangel på innsikt rundt mobbing så er til slutt det å «ta tilbake» dessverre eneste utvei, selv om det skulle vært siste utvei.

      Skulle tro du snakket om økonomi her med «mikro- og makronivå», men det er enkeltmennesker, Amund, mennesker som står alene og som blir påført psykisk vold.

      Du kan prøve å mobbe en sjimpanse og be om å løse konflikten med en liten samtale etterpå…

      Spør du meg, så fortjener en som mobber en skikkelig omgang bank som overgriperen husker!

   • HECB

    Javel? Irak (og verden) ble kvitt en despot som støttet terrorisme mot vesten i form av store pengesummer til terroristorganisasjoner. Han sendte også penger til familier som begikk selvmordsangrep. Bla. til de palestinske områdene. I tillegg myrdet han sin egen befolkning.

    • Amund Raknes

     Krigen i Irak som helhet har vel blitt sett på som en fiasko så vidt jeg har fått med meg, men nå ender vi fort opp utenfor tema…

   • nisse42

    hvilken forslag har du da å komme med når det gjelder å få mobbeofferet ut av sin rolle som offer? det er nemlig bl. a. det som holder den onde sirkelen i sving.

    • Amund Raknes

     Har ikke noe bedre forslag. Men å banke han opp hjelper iallfall ikke, så vi må vel bare være bedre til å se det og gripe inn da. Det ligger i menneskenaturen det å ville være bedre enn alle andre, men vi må gjøre det vi kan tror jeg. Og å systematisk banke opp mobbere tviler jeg på skaper en bedre skole.

     • Så ikke noe sted at det sto » systematisk banke opp mobbere». Er du en mobber selv?

      Selvfølgelig hjelper det å «slå» tilbake. Man må bruke de midler man har. Fungerer ikke det med loven i hånd, så hjelper det alltid med et par på nesa.

      Ble selv mobbet i en liten periode som liten. La ikke merke til det, men så fortsatte det. Et spark i balla på vedkommende, stoppet all mobbingen. Angrer ikke et sekund. Om jeg gjør dette i dag? Nope, har det i kjeften 😀

 • Paznoz

  Jeg kjenner en voksen kar som ikke eier skrupler. Han masjerte inn på skolen og sa til rektoren at «Hvis denne gutten kommer hjem med tårer i øynene en gang til skal jeg gi deg en skikkelig trøkk.». Han gjorde noe tilsvarende med mobberen etter at han hadde satt han opp etter veggen. All mobbing stoppet brått etter denne hendelsen… Uheldigvis er han som ble mobbet en mobber selv. Det har jeg selv erfart.

 • først ble jeg mobba i barnehagen fordi jeg så ut som en gutt, så ble jeg mobba fordi jeg var sær, så ble jeg mobba fordi jeg var sær og liten. Jeg ble mobba helt til jeg begynte i syvende-klasse (jeg bytta skole).

  Problemet var at jeg ble mobbet psykisk, ikke fysisk. Til slutt gikk jeg så lei at jeg begynte å ta tilbake fysisk – og jeg var den som endte opp med problemer. Lærerne hatet meg siden jeg var så aggressiv, og ikke var jeg særlig god på skolen heller – de trodde derfor aldri på meg da jeg prøvde å forklare hvordan resten av klassen oppførte seg. 

  Det jeg har lært er at hvis noen plager meg eller mobber så er det eneste som hjelper vold. Ikke bare fikk jeg creds for å slå den største gutten i klassen til blods, men folk ble etterhvert redd for å si noe til meg. Sorry, men slik skolesystemet er idag vil ikke snakking løse noe som helst, mobbing vil fortsette i det skjulte. En skulle heller lært kidsa hvordan man legger noen i basketak – det er ikke så voldelig, men veldig effektivt 🙂

 • Jeg er faktisk sjokkert over hvor mange som mener at vold er den eneste utveien når man blir utsatt for mobbing. De fleste mobbere har selv blitt mobbet, eller kommer fra hjem der de enten selv blir utsatt for overgrep eller rett og slett ikke lærer normale, menneskelige relasjoner, og mobbing er deres måte å prøve å få kontroll over andre, siden de ikke har kontroll over seg selv og sitt eget liv. Også skal man utsette dem for enda mer (psykisk og/eller fysisk) vold, og tro at det skal få dem til å skjerpe seg? Herregud.

  Og nei, det er ikke slik at man skal legge til rette for mobberene og la mobbeofrene seile sin egen sjø. Hovedprioriteten må være å få mobbingen til å stoppe og beskytte dem som blir utsatt for overgrep, alltid. Men å tro at det å skambanke en overgriper (attpåtil ET BARN!) er det som skal til for å få dem til å skjønne at de har gjort noe galt, er så bakvendt at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Mobbere trenger hjelp, akkurat som dem de mobber.

  Forøvrig; de fleste lærere prøver virkelig sitt beste når det kommer til å stoppe mobbing, det er ikke slik at de bare driter i hvordan elevene deres har det. Jo flere som setter ut rykter om at lærerne ikke bryr seg, jo større sjanse for at fremtidige mobbeofre lar vær å ta kontakt med den som kan bli deres beste allierte, eller later som ingenting når læreren spør hvordan de har det når det er tydelige tegn til at det foregår mobbing. Tenk litt på dominoeffekten før dere slenger ut generaliseringer av den sorten.

  • Garbage75

    Har DU noen ganger blitt mobbet??
   Jeg sier ikke at det er greit å gi rundjuling til alle mobbere. Men det jeg sier at hvis noen går til fysisk angrep, så har et barn RETT til å forsvare seg på lik linje som du eller jeg hvis vi skulle bli angrepet fysisk i en mørk sidegate. Fysisk mobbing er et angrep og et overgrep. Psykisk mobbing også. Tiltakene til lærerne er ofte velmente men ueffektive. Det er ikke sant at de fleste mobbere blir banket opp hjemme, de fleste kommer faktisk fra bra hjem og er lykkelige og veltilpassede barn som ikke har blitt satt ordentlige grenser for. Det jeg sier at konsekvensene for mobbingen bør være mer ubehagelige enn gevinstene for mobbingen. Hvis et barn får høy sosial status av å mobbe, så hjelper det lite med en liten samtale med en lærer. Et barn har jo ikke lyst til å gi slippe på makten og statusen det har fått av å mobbe. Man må finne ut av hvilke konsekvenser er alvorlig nok for at barnet skal slutte. Noen ganger, er den eneste konsekvensen er at mobbeofferet tar igjen ved å psysisk eller fysisk angripe tilbake (skjelle ut tilbake eller slå tilbake). Noen ganger må mobberen kjenne på redsel eller flauhet før de slutter å mobbe. Jeg sier dermed ikke at man ikke skal prøve andre tiltak, men jeg vet at det ikke alltid fungerer. Hvis mitt barn blir angrepet fysisk av en mobber så får han lov av meg til å ta igjen med en gang, og jeg skal kjempe for hans rett til å forsvare seg mot fysiske og psykiske angrep. Jo tidligere man viser en mobber at man kjemper tilbake, jo mindre sannsynlig at de fortsetter med mobbingen.

  • Det er ikke det at lærere ikke bryr seg, det er at mennesker velger å ikke ta inn det som er ubehagelig for dem. 
   Slik kan mange snille, velmenende mennesker overse det de ikke vil forstå fordi det kan forandre virkeligheten deres. 
   Mange som jobber i både barnevern og skole kan dessverre slik være håpløst naive. 
   Jeg sier ikke det for å være slem, det er en læringsprosess, og jeg husker når min sjef måtte forklare noen realiteter for meg når jeg først kom ut i jobb. 
   Noen steder har de ikke noen som har lært og alle duller rundt i enhjørningland. 
   Statistisk sett er det knapt en eneste skole på 300+ hvor det ikke er representert vold mot barn, incest og alvorlig mobbing. 
   Så får du sammenligne med inntrykket skolene du har vært innom prøver å gi. 
   Hvor mye overser de?

 • Skolen kan faktisk  gjøre veldig mye. På Steiner skolen blir det satt inn flere disiplinerings tiltak mot mobbere(gjennsitting, ekstra oppgaver osv.) og gir ikke mobbingen seg blir barnet utvist. Jeg inser at man ikke kan utvise barn fra offentlige skoler, men man kan tvinge dem til å bytte skole.

  Holdningskampanjer kan ogsp fungere. Ofte blir disse dessverre gjennomført litt halveis og da har det ingen poeng. Men jeg har hørt om miljøterapauter som kommer inn i klasser og tvinger elevene til å ta et oppgjør med hva som skjer som ofte hjelper.

  Nå er jeg enig med Ingrid Reinholdtsen at å banke opp mobberne ikke hjelper. Mobbere er ofte selvsikkre barn som blir godt lik, men å lære barn at vold er den eneste muligheten fungerer skjeldent. Problemet er at mobbing skjer når de voksne ikke ser og vold skjer også når voksne ikke ser. For å ikke snakke om grenseland. Jens sier han slo Petter fordi Petter sa noe stygt om Jens. Er det samfunnet vi vil leve i?

  En annen viktig ting er at stort sett er det faktisk mobbernes foreldre skyld at barn mobber. Foreldre gir barnet tillatelse til å mobbe ved å ikke stoppe barnet. Mangen lærer som har tatt opp problemet med forledre for høre at gutter er gutter eller at «jamen det barnet er jo snålt». Mange barn opplever jo at foreldre baksnakker andre hele tiden. Sier stygge ting om andres klær, dømmer andre kulturer, dømmer utseene på folk, legning osv. Så klart mobber barn som opplever at det er greit hjemme. De gjør jo faktisk bare det foreldre gjør hver dag!

  Nei, skolen og foreldre har faktisk all skyld i at barn mobber andre!

 • Men Play skal ignoreres, ikke sant?
  Selv om den er svensk og har vunnet flere priser….Ble for politisk ukorrekt ettersom den tok utgangspunkt i virkeligheten. 
  Play anbefales for alle foreldre som lar sine barn vokse opp i det multikriminelle helvette. 

 •  Unge voksne sliter av senvirkninger av mobbing i barne og ungdomsår. Og hva med mobberne ? Undersøkelser viser at også de også sliter. Denne filmen må få oss til å tenke og reflektere over egne holdninger og handlinger! Ei jente fra Trondheim har laget et slagord som vi også skal ta ibruk på vår skole: æ for andre, æ forandre 🙂