Han er en av Hollywoods best likte skuespillere. Og Tom Hanks har vært igjennom flere stadier i løpet av sin karriere.

På 1980-tallet markerte han seg som komiker i hyggelige filmer som Splash, Ungkarsfesten og Big. På 1990-tallet slo han til i mer seriøse roller i Søvnløs i Seattle, Forrest Gump, Philadelphia, Redd Menig Ryan og Den grønne mil.

2000-tallet ga store publikumssuksesser som Da Vinci-koden og Engler og demoner, samtidig som Hanks markerte seg som produsent av de store tv-seriene Band of Brothers og The Pacific.

Og så stemmearbeidet som Woody i Toy Story-filmene da, selvsagt.

Les: Anmeldelsen av premierefilmen Cloud Atlas

Med sin sympatiske fremtoning, er Hanks den perfekte hverdagshelten. En amerikansk allrounder, akkurat slik Jimmy Stewart var på 1940- og 50-tallet. Han er behagelig å oppleve på lerretet. Han kunne vært naboen din.

Hans karriere har også vært helt fri for store skandaler. Selv ikke innrømmelsen av å ha startet romansen med sin nåværende kone mens han fremdeles var gift med sin forrige, har skadet hans omdømme. Han er godt gift med skuespiller Rita Wilson, som han har to barn sammen med. Kort sagt, en stødig kar!

Hanks gjør en god innsats i hver film, og er flink til å velge hvilke prosjekter han er med i. Han har ingenting å bevise, og kan ta seg god tid til å finne sine neste jobber. Han sa blant annet fra seg hele lønna på over 100 millioner kroner for premierefilmen Cloud Atlas da finansieringen sto i fare.

Hanks er kanskje ikke det store trekkplasteret han var for 10-15 år siden, men hans deltagelse i et filmprosjekt er fremdeles et kvalitetsstempel. Men hvilke av hans filmer er de beste? Du kan si din mening i kommentarfeltet under saken. Først skal du få vite hva Filmpolitiets redaksjon mener er kremen av kremen fra Tom Hanks:

Redd menig Ryan (1998)
Tom Hanks i Redd menig Ryan (Foto: Paramount Pictures).
Tom Hanks i Redd menig Ryan (Foto: Paramount Pictures).

MARTE: Handlingen i Redd menig Ryan finner sted under invasjonen av Normandie i andre verdenskrig, og forteller historien om åtte soldater som legger ut på oppdrag bak fiendens linjer, for å redde den eneste gjenværende sønnen til en mor som har mistet flere til krigen.

Da filmen kom i 1998 sjokkerte den verden med sine sterke og virkelighetsnære krigsskildringer. Fremstillingen av landgangen på Omaha Beach på D-dagen fikk mye oppmerksomhet. De harde 27 minuttene i starten av filmen er smertefulle å se på, og med dette forandret regissør Steven Spielberg hvordan krig ble fremstilt på film.

Redd menig Ryan har flere gode skuespillere, som blant andre Barry Pepper, Adam Goldberg, Ted Danson og Matt Damon. Det er imidlertid Tom Hanks som er filmens holdepunkt, og filmen ville ikke vært den samme uten Hanks sin sindige, men sterke karakter Captain Miller.

– I just know that every man I kill, the farther away from home I feel.

Redd menig Ryan førte til en enorm interesse for andre verdenskrig for Steven Spielberg og Tom Hanks. Denne interessen utviklet seg videre til et samarbeid mellom de to, som senere resulterte i miniseriene Band of Brothers og The Pacific som de begge står som produsenter for.

Anmeldelse: Den Tom Hanks-produserte serien The Pacific


Big (1988)
Tom Hanks i Big (Foto: 20th Century Fox).
Tom Hanks i Big (Foto: 20th Century Fox).

BIRGER: Hvem har vel ikke vært barn og ønsket man var voksen? Og hvem har vel ikke vært voksen og ønsket man var barn? Penny Marshalls Big fra 1988 levendegjorde denne ønskedrømmen på kinolerretet.

Her var Tom Hanks ideell i hovedrollen, men sin barnlige sjarm og energi. Han spiller 12-åringen Josh Baskin, som på mystisk vis får ønsket om å bli voksen oppfylt over natta, og går løs på verden med et barns entusiasme.

– I’m three months older than you are, ASSHOLE!

Filmen var en av flere 80-talls-komedier om plutselige aldersforandringer. Jeg husker (såvidt) både 18 again med George Burns og Charlie Schlatter og Like Father, Like Son med Dudley Moore og Kirk Cameron, men ingen av dem ble like populære som Big.

Filmen er en svært underholdende påminnelse om hvor mye bedre livet kan være om man tar vare på barnet i seg selv.

Les også: Topp 5: Barneroller på film


Philadelphia (1993)
Philadelphia ga Tom Hanks hans første Oscar (Foto: TriStar Pictures).
Philadelphia ga Tom Hanks hans første Oscar (Foto: TriStar Pictures).

RUNE: Philadelphia slo ned som en bombe. Samme år hadde Tom Hanks vært aktuell med den sukkersøte Søvnløs i Seattle, hans filmforhold med Meg Ryan ble sett på som Hollywoods nye gullgruve (hvem kan glemme den magiske filmen Du har m@il?), som befestet posisjonen som en trygg skuespiller.

Så kommer filmfiguren Andrew Beckett dundrende inn og krevde oppmerksomhet om noe vanskelig, som i 1993 var noe man ikke snakket om. AIDS. Ikke lenger var det mulig å overse de menneskelige lidelsene den forferdelige sykdommen påførte mennesker over hele verdenen.

– What happened to your face?
– I have AIDS.

Filmen viste, uvanlig nok i Hollywood, homofile og deres kamp, og at deres livet ikke var så ulikt alle andres. Kjærlighet, sorg, familie og diskriminering.

Fortellingen er basert på en sann, og sår, historie. Andrew Beckett jobber i et av de største advokatkontorene i Philadelphia, men holder sin legning skjult for kollegene. En dag oppdager han en flekk i panna, et mulig symptom på at en HIV-infeksjon er gått over til AIDS, og da det blir klart hva som er galt med Beckett mister han jobben. Sammen med sin advokat Joe Miller, glimrende spilt av Denzel Washington, tar de opp kampen mot advokatfirmaet.

Ikke bare var, og er, Philadelphia en viktig film i homokampens historie, Hanks vant fortjent sin første Oscar for beste mannlige hovedrolle med Philadelphia.

Anmelding: Weekend: – Realistisk, og fullpakket av emosjonell slagkraft i stille sekvenser


Den grønne mil (1999)
Tom Hanks i Den grønne mil (Foto: Warner Bros).
Tom Hanks i Den grønne mil (Foto: Warner Bros).

MARTE: Når regissør Frank Darabont lager film basert på Stephen Kings romaner blir det gull. Det fikk vi se i 1994 med Frihetens Regn og i 1999 da Den grønne mil kom.

Sistnevnte er en fin, men vond fortelling, med innslag av fantastiske elementer, som handler om fangene som venter på dødsstraff i Cold Mountain fengsel.

Tom Hanks har det med å spille sympatiske menn, og det gjør han også her. Fengselsbetjent Paul Edgecomb, som holder styr på fangene som venter på å gå «den grønne mil» til den elektriske stolen, er en mann som behandler fangene med respekt, selv om han vet alt om de grusomme handlingene de har begått.

– They usually call death row the Last Mile, but we called ours the Green Mile, because the floor was the color of faded limes.

En dag ankommer det en ny fange, dømt for voldtekt og drap på to små jenter. Følelsesmennesket John Coffey, spilt av Michael Clarke Duncan, er en rolig og enkel sjel, og når det også viser seg at han har overnaturlige evner, begynner Edgecomb å tvile på at Coffey er skyldig.

Og det er her Tom Hanks er på sitt beste i Den grønne mil. Hanks overbeviser som en mann som begynner å tvile på at det han gjør er rett, og man kan omtrent føle Edgecombs indre konflikt på kroppen. Det er jobben hans, men kan han ta livet av ett av Guds virkelige mirakler?

Jeg blir aldri lei av å se Den grønne mil. Det er virkelig en rørende historie, som også er fint rammet inn av fortellingen til gamle Paul Edgecomb, spilt av Dabbs Greer.

Les også: Frank Darabont lager Godzilla-film


Forrest Gump (1994)
Tom Hanks i Forrest Gump (Foto: Paramount Pictures).
Tom Hanks i Forrest Gump (Foto: Paramount Pictures).

ANDREAS: Jada, Forrest Gump hindret Quentin Tarantino frå å ta sin mest opplagte Oscar for Pulp Fiction i 1994. Det hindrer den ikkje frå å vere eit nydeleg samansatt portrett av etterkrigstida i USA.

Litt (for?) sentimental er den jo, historia om guten Forrest Gump. Med låg intelligens, men mykje hjarte reiser han på slump – litt som den svevande fjøra i starten av filmen – gjennom nokre av dei viktigaste hendingane i 30 år av amerikansk historie.

Tilfeldigheiter, overnaturleg inngripen, eller noko heilt anna. Han lærer Elvis å danse, blir fotballstjerne, møter ein handfull presidentar, og skapar ei framtid for seg sjølv. Alt ramma inn av Forrests forteljing til forbispaserande mennesker på ein parkbenk.

– You want a chocolate?

Tom Hanks skaper ein tidlaus figur av Forrest Gump, som har fått kritikk for å vere i overkant konservativ – han «fell» ikkje for alle hedonistiske freistingar på 60- og 70-talet, og kjem betre ut av det på andre enden. Uansett er Tom Hanks prestasjon i denne filmen den beste i hans karriere, premiert med Oscar og det som måtte vere av andre prisar det året.

Regissør Robert Zemeckis kom frå spesialeffektfilmar som Tilbake til fremtiden-serien, Hvem lurte Roger Rabbit? og Døden kler henne. Forrest Gump treff perfekt på mengda spesialeffekter, den typen som smeltar naturleg inn i omgivnadane utan å ta for mykje merksemd i seg sjølv.

Les også: Topp 5 Oscar-skandaler: Tom Hanks er i to av disse!

Personleg føler eg at Forrest Gump er ein film alle har sett. Kanhende tek eg feil, motbevis meg gjerne i kommentarfeltet.

Kva er din favorittfilm med Tom Hanks?

 • Flott liste, men hvorfor blir ikke «The Terminal» nevnt engang?

  • Fordi den er drepende kjedelig.

  • Kjartan Andersen

    Likte du The Terminal? Jeg husker jeg hadde store forhåpninger etter å ha sett forfilmen, men jammen ble jeg skuffa. Nokså slapp «happy end» i den filmen må jeg si. Nesten så de ikke helt greide å bestemme seg for hva filmens tema egentlig var.

 • Min favoritt er uten tvil The Green Mile. Jeg kan heller ikke se den for mange ganger, og alltid i løpet av den siste halvtimen(?) triller tårene. Det slår aldri feil.

 • Asgeir Groth

  Og hvor er Cast Away?

  The Green Mile er grei, men det er ikke noen toppfilm. Den har alle de kjente navnene pluss en passe interessant story, men den når ikke helt opp. The Terminal er det noen andre som nevner også. Samme med den. Når ikke helt opp. Fin film, men det er det.

  Saving Private Ryan må bli min favoritt av disse filmene selv om han spilte knallbra i Forrest Gump. Den filmen blir, som dere selv påpeker, litt for sentimental.

 • En flott liste. Men synes kanskje Saving Private Ryan er mer Spielbergs fortjeneste (på tross av det noe banale plottet) enn Hanks’, og at derfor Cast Away hadde vært et mer naturlig valg på lista. Det krever enormt av en skuespiller å dra en film på egenhånd som Hanks gjør i den filmen.

 • Et par endringer. Jeg likte aldri Big noe særlig, så ville ha byttet ut den med Cast Away. Saving Privat Ryan ville jeg ha plassert noe lengre opp, kanskje mellom The Green Mile og Forrest Gump.

 • «MARTE: Når regissør Frank Darabont lager film basert på Stephen Kings romaner blir det gull.»

  Nooo, skuffa! Dette betyr jo faktisk at du liker ALLE Frank Darabont-filmene til nå. Mannen må jo være verdens mest pregløse og uutgrunnelig kjedelige regissør. Smaken er som baken, men filmene hans er jo paddeflat, hardcore følelsesporno, med todimensjonale og karikerte karakterprestasjoner.

  Og ja: Hvor er «Cast Away»?

  • Jeg skal si meg enig i at The Mist ikke er verdens beste film altså. 🙂 Men jeg elsker både Frihetens regn og Den grønne mil.

   Når det gjelder Cast Away, så var den helt klart en sterk kandidat, men den nådde ikke helt opp da vi stemte frem lista.

  • Femunden

   Ja, Cast away er bedre enn Big burde erstattet Big her.

 • Forrest Gump er en middelmådig film. Jeg likte den i tenårene men den er bare så utrolig platt og oversentimental. Klarer ikke å se den lenger. 

 • Presse Teknikk

  Road to Perdition bør med.

  The Green Mile er jo en barnefilm, så den kommer ikke med. 

  • Enig med deg at Road to Perdition er en glimrende film. Ikke enig angående The Green Mile.
   Men i Road to Perdition synes jeg først og fremst det er Paul Newman og Jude Law som oser klasse. Hanks’ er god han og, men må finne seg slått av de to nevnte.

 • APOLLO 13!

 • Guds rustning

  Hallo!!
  «You got mail»! «Sleepless in Seattle»! «Apollo 13»!

  • You’ve Got Mail <3 🙂 Eventuelt Du har m@ail, som den heter på norsk , hehehe. 🙂

   • Guds rustning

    petimeter! 😉
    Forresten finst det en originalfilm som You’ve got mail er bygd på: «The shop around the corner» fra 1940, med eit liknande plot. Då papirbrevskriving, sjølvsagt. Har kun sett klipp av denne på youtube. James Stewart.

 • Jeg hater Forrest Gump! Faen for en drittfilm!….

  • Fascinerende at du så lidenskapelig hater den filmen. Greit at du ikke liker den. Kanskje finner den kjedelig eller banal, men kalle filmen en «faens dritt film» gjør meg nysgjerrig. Hva gjør at du hater den filmen da?  

 • Aristillius

  Hmmm, min liste ville vel blitt noe slikt som

  5 The Terminal
  4 Forrest Gump
  3 Saving Private Ryan
  2 Sleepless in Seattle
  1 The Green Mile

  Liker det magiske og forferdelig realistiske med Green Mile. Liker også krigsfilmer som ikke skjuler hva krig er, men må innrømme at jeg er en sucker for godt lagde feel-good filmer som Sleepless in Seattle, som dermed får andreplass X)
  Forrest Gump og the Terminal er gode underfundige filmer,

 • Jeg gadd aldri se The Terminal, syntes den hørtes kjedelig ut. Så derfor skal den naturlig nok ikke med på min liste.
  Jeg vil derimot ha med Road to Perdition. Det er en her som har hevdet at det er andre som gjør bedre prestasjoner i Road  enn det Hanks gjør og det skal jeg være enig i. Det forandrer ikke det faktum at Hanks gjør en bunnsolid (nok en gang) innsats i en veldig bra film. Men om Road skal inn skal en ut, og da blir jeg litt usikker. Det må bli enten bli Big eller Green Mile. Big var veldig morsom da jeg så den som tenåring en gang på åttitallet, men fortjener den en plass på en liste som denne? Jeg er ikke sikker. The Green Mile var litt for sentimental for min smak, så den ville jeg ikke hatt med. Ok, om jeg må velge, Green Mile ut, Road inn.     Ferdig.

 • Hadde gjerne hatt med That Thing You do! (s0m er en meget undervurdert og forsåvidt ukjent film for folk flest) og rolletolkninga i Catch Me if You can er jo også bra…god skuespiller som vet å plukke filmer som regel.

  • Ja! That thing you do! er undervurdert. Hanks’ første ordentlege regissørjobb, og med eit fint soundtrack òg. Måtte høyre på den då eg skreiv teksten min 🙂

 • Jomar Bakkeli

  Filmpolitiet – med nok en liste sammenrasket av «De fem første bidragene vi kom på innenfor temaet».

 • Vognhild

  Lister lister.

  Filmpolitiets idetørke ser ut til å være en kronisk tilstand. Synd, det skal ikke så mye til å komme opp med noe langt mer kreativt og interessant.

  Legg ned filmpolitiet, de har ingen rolle å spille – legg heller ressursene på dokumentar/fakta. Der i gården er det utømmelige kilder til samfunnsnyttige bidrag siden jukset i samfunnet brer seg mer og mer på alle fronter for hver dag som går.

  • parsifal56

   Så negativ! Lister er moro.

   • Vognhild

    Neida, er positiv som få. Positiv til å få endret denne maniske listemakingen til noe mer matnyttig. Listene bringer intet nytt til torgs. Slutt med listene – subsidiært legg ned filmpolitiet.

    • trusestrikk

     🙂
     Kanskje du kan lage en egen side??
     Da får du se om du får kontakt med de som er interesserte i film.
     Filmpolitiet er faktisk en av NRK’s beste sider.

     • Vognhild

      Jeg kan lage en egen side, men har hverken tid eller lyst.

      «Filmpolitiet er faktisk en av NRK’s beste sider.»

      En drøy påstand siden du ikke kjenner alle Nrk’s sider og heller ikke er i posisjon til å opptre som dommer på vegne av oss alle. Ordet «faktisk» som du putter inn i påstanden skal gi den mer tyngde – men selvsagt er det intet faktisk i din løse påstand. Du kunne kommet unna med «jeg synes osv».

      • trusestrikk

       Du har ufattelig nok rett i dette. Men av de sidene jeg har hatt noen som helst grunn til å sette meg inn i, så er dette den som er med i toppen av disse.
       Kommer selvfølgelig litt an på dags formen. Alt fra sport til oversikten av tv programmene.
       Men  å mistenke meg for et forsøk på å tale for oss alle, det var da virkelig et forsøk fra din side til å tale for alle.
       Ta og riste tak i meg for min beskrivelse av å gi litt skryt til denne siden.
       Hvis det var det som var viktig da er det virkelig merkelig hvor negativ man kan være.

      • trusestrikk

       Dommer for oss alle, det kan man jo mistenke at du prøver å være.
       At jeg prøver meg med å forsvare og rose en side som jeg faktisk har litt glede av, det er tydeligvis ikke så populært fra din side. Og at jeg ikke har satt meg inn i alle sidene til statskanalen, der tok meg virkelig på senga.
       Men jeg vil allikevel velge å plassere den ganske så høyt. Ikke så alvorlig som værmeldingen på nynorsk eller innfløkt som å forsøke seg på lokalnyhetene fra det ganske land.
       Men man trenger faktisk en side som er litt løs i kantene.
       Og at du da hopper frem for å takle meg i mitt ordvalg, det er da virkelig en mangel på å godta andres meninger.

       • Vognhild

        Du framsatte en mening og jeg tok den på alvor. Så presenterte jeg min oppfatning av den – det man kaller en diskusjon oss imellom. Om det var en takling, var den hvertfall svært mild. Stå på – det er bra du mener noe.

  • Jon_A_S

    Vognhild, innse det – du stiller i et veldig klart mindretall. Sidene her er da stappfulle av kreative og interessante ting. Om de ikke appellerer til deg, så er det en smaksak. Hvorfor frekventerer du i det hele tatt disse sidene hvis du synes de er så dårlige?

   • Vognhild

    «du stiller i et veldig klart mindretall»

    Kanskje det. Men vi er flere som mener det samme, selv om ikke mange bruker energi på å gi uttrykk for sin mening. Om kun en person i en forsamling gir uttrykk for en mening kan du være sikker på at flere i forsamlingen mener det samme.

    Og Jomar nedenfor virker ikke overbegeistret han heller.

    «Sidene her er da stappfulle av kreative og interessante ting»

    Nei, de mangler fullstendig kreativitet – det er lister opp og lister i mente. Det kan være interessant for noen – akkurat som Pizza Grandiosa er interessant mat for noen.

    «Hvorfor frekventerer du i det hele tatt disse sidene hvis du synes de er så dårlige?»

    Fordi jeg er smått interessert i film som medium. Film kan gi svært gode opplevelser eller lærdom på på store områder av livet. Jeg ser filmer i mange genre fra mange land. Jeg er ikke så Hollywood-snever og Arnold-opptatt som redaksjonen her.

    En av de siste filmene jeg har sett er «Karl Fredrik regerar». Redaksjonen bobler neppe over av kunnskap om den.

    • Jon_A_S

      Og fordi dere er flere som mener det samme, så er det greit? Ja, men på disse sidene er det nok langt flere som er positive til disse listene, og sist jeg sjekka, så er det flertallet som bestemmer, eller…? For hvis det ikke hadde vært noen interesse for listene, så hadde de nok heller ikke blitt laget, hadde de vel?

     «Jeg er ikke så Hollywood-snever og Arnold-opptatt som redaksjonen her.» Nei vel, men da blir jo spørsmålet nok en gang: hvorfor frekventerer du disse sidene da? Jeg er også smått opptatt av film som medium, men jeg mener at all film har sin plass, også Hollywood- og Arnold-filmer. Vi har da alle forskjellig smak, har vi ikke? Og vi er her for å lese om og diskutere film generelt, så prøv heller det, i stedet for å leke internett-troll.

     «En av de siste filmene jeg har sett er «Karl Fredrik regerar». Redaksjonen bobler neppe over av kunnskap om den.»
     Oj, den lukta det overlegen filmsnobb av lang vei, gitt!

     • Vognhild

      «Og fordi dere er flere som mener det samme, så er det greit?»

      Det hadde også vært greit om jeg var alene om å mene dette.

      «og sist jeg sjekka, så er det flertallet som bestemmer, eller…?»

      Listemakingen på disse sidene avgjøres ikke av folkeavstemming.

      Det kan være en smule interesse for listene, men det betyr ikke at de må lages. Pizza Grandiosa har også sine tilhengere, men den bidrar ikke til å elevere matkulturen her i landet. Det behøver ikke være interessen som er avgjørende for at de lager disse listene, det kan være et lettvint grep for å fylle sidene. Filmpolitiet er en del av Nrk og ikke avhengig av hva folk synes om produktet, slik løssalgsavisene er.

      «hvorfor frekventerer du disse sidene da?»

      Jeg finner interessante ting innimellom, men påpeker i mindre grad det jeg ikke mener bør endres. Når jeg mener det finnes rom for forbedring sier jeg derimot ifra – om ingen sier ifra går de til lunsj lykkelig uvitende om at noen mener de gjør jobben for dårlig.

      «også Hollywood- og Arnold-filmer. Vi har da alle forskjellig smak, har vi ikke?»

      Jo, bevares. Jeg sier ikke at de ikke skal skrive om film fra Hollywood, jeg mener bare det er overvekt på det i forhold til all den andre interessante og gode filmen som lages utenfor Tinsel Town. Independent-filmer kan også selvsagt være svært gode med andre vinklinger enn de får til der pengene styrer alt.

      «internett-troll»

      Fordi jeg mener noe annet enn deg? Eller er det et forsøk på hersketeknikk?

      «overlegen filmsnobb»

      Kommer an på den enkeltes ståsted, jeg er langt fra den tilstanden. Det er mulig å se film i bredere perspektiv uten å oppfates som det. Utsagnet mitt forut for din karakterisering ser jeg kan oppfattes dithen, selv om utsagnet i sitt vesen strengt tatt bare er en antagelse.

      • Jon_A_S

        Du mener at film kan ses i et bredere perspektiv, et utsagn jeg er helt enig i forøvrig. Og med det viser du jo at du er for mangfold. Så hvorfor er det da ikke plass til lister av denne typen, da? Hvorfor ikke la oss som liker dem, og diskusjonen rundt dem, få kose oss i fred? Nei, det er ikke filmjournalistikk i høyklasse, det tror jeg ingen mener, heller ikke redaksjonen som lager dem, men det er harmløs moro, som jeg personlig (sjøl om jeg nå vel strengt tatt ikke er helt i målgruppen, ettersom jeg har klart å runde 4 tiår og litt til) setter pris på.

       På den annen side så finner nå innleggene dine ganske så underholdende også, da.

       Også vil jeg bare ha klargjort det: om du oppfattet det som om jeg kalte deg filmsnobb, så var ikke det meningen. Jeg mente bare at utsagnet kunne tolkes dithen.

      • Jon_A_S

       En annen ting, når det gjelder min kommentar om at du fremstår som et internett-troll, så henviser jeg bare til denne definisjonen fra Wikipedia:
       «… a troll … is someone who posts inflammatory, extraneous or off-topic messages in an online community, such as a forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.»

  • Like vittig å se dine stakkarslige forsøk på å rakke ned på topp 5-listene her på filmpolitiets sider, for de er virkelig stakkarslige. Bare innse det, du er helt klart i mindretall, og dette er tydeligvis bare ikke din greie. Jeg er sikker på at du kommer over det du ser etter hvis du bare hadde brukt mindre tid på å skrive negative kommentarer her og mer tid på å søke deg fram på nettet.

   • Vognhild

    «Like vittig å se dine stakkarslige forsøk på å rakke ned på topp 5-listene her på filmpolitiets sider, for de er virkelig stakkarslige»

    Et forsøk på hersketeknikk – men tror ikke det lyktes veldig.

    «Bare innse det, du er helt klart i mindretall»

    1) Og da skal jeg ikke få si min mening om hva mine lisenspenger/skattekroner går til?
    2) Hvordan vet du det?

    «hvis du bare hadde brukt mindre tid på å skrive negative kommentarer her»

    Om kommentarene er positive eller negative kommer an på den enkeltes ståsted. Du opplever dem som negative fordi de ikke smører dine forutinntatte meninger. Selv synes jeg de er positive – de uttrykker en av lesernes (og finansiører) meninger om innholdet som presenteres og vil på den måten bidra til diskusjon om det. Det er selvsagt min soleklare rett å være uenig i innholdet på disse sidene – og det er jeg mht listene. Sidene kunne med enkelhet vært forbedret: kutt all den hjerneløse listemakingen så ville sidene automatisk bli bedre.

    • Hersketeknikk nei? Konstaterer bare fakta, for du gjør dette hver uke, men får ganske lite igjen for det virker det som.
     Du kan selvfølgelig si din mening, men siden du som sagt gjør dette her såpass ofte uten å komme noen vei så skjønner jeg bare ikke hvorfor du gidder å bruke tid og energi på dette. De som jobber i filmpolitiet gjør bare jobben sin og har ikke akkurat kontroll over hva lisenspengene dine går til, så jeg ville nok heller gått litt høyere opp i NRK hvis jeg var deg, for kommentarene dine du legger ut her av dette slaget gir nok få resultater for din del. 

     • Vognhild

      Hersketeknikk er det åpenbart, men jeg bruker ikke tid på det. Slå det opp selv.

      Det har ingenting med fakta å gjøre – det er kun ubegrunnet og lettvint synsing.

      «så skjønner jeg bare ikke hvorfor du gidder»

      Jeg kan ikke legge opp mitt liv etter hva du evner å forstå. Det ville i så fall blitt svært begrenset.

      «De som jobber i filmpolitiet gjør bare jobben sin og har ikke akkurat kontroll over hva lisenspengene dine går til»

      Forstår du hva du selv skriver? Jobben i filmpolitiet kan løses på uendelig mange måter, de har valgt noen av dem. Det står selvsagt ikke i stillingsinstruksen (har de det…) eller oppdraget at de skal produsere uendelig med hjerneløse lister – det er bare et valg de tar. Så er jeg uenig i det valget og sier fra om det. Du diskuterer ikke mine påstander, du bare irriterer deg over at jeg har den frekkhet å mene noe om det jeg betaler for og vil ha meg bort fra disse sidene.

      Lisenspengene går blant annet til å lønne de ansatte i filmpolitiet (smått utrolig at jeg må opplyse om det) og dermed indirekte til å produsere meningsløse lister. Noe jeg vil ha bort fordi tiden de bruker på dette kunne vært brukt til å skrive mer dyptgående artikler eller flere artikler med økt kvalitativt innhold.

  • Selv om Aksel og Tone slår opp, selv om Norge skulle invaderes av Sverige, eller om hele verden skulle gå under. Én ting kan vi være sikker på, Vognhild leverer. Hver gang. 

  • siggmunn

   Ide til ny topp 5-liste: Vognhild-innlegg

   • Vognhild

    Tja…slett ikke mer meningsløst enn de andre listene. Go for it!

 • Jon_A_S

  Joda, «Big» er en morsom film, men fortjener den en plass på en Topp 5-liste over Hanks filmer, når Castaway ikke er med? Nei. Min påstand er at ingen liste over Hanks beste filmer er komplett uten den. Ellers en greit liste, sjøl om jeg kanskje også ville ha byttet ut Saving Private Ryan med The Terminal (og nå snakker jeg ikke om hvor bra filmene er eller ikke, men Hanks prestasjoner i filmene. Når det er sagt, så synes jeg The Terminal er en herlig liten perle av en film).

  • parsifal56

   Selvsagt gjør Big det! Komedier er stor filmkunst.

   • Jon_A_S

    Ja, ikke misforstå meg, en god komedie kan så absolutt være god film, men dette skal være en Topp 5-liste over Hanks beste filmer, og da er det ikke plass til Big, mener jeg.

    • Madsk

     Nei, det er en liste over Tom Hanks beste roller.

     • Jon_A_S

      Sorry, det var «roller» jeg mente å skrive.

 • Hupp70

  Liker alle filmene hans Hank, jeg 🙂
  – Og kjenner meg igjen i filmen som den tilsegselvsnakkende postmannen fra Fedex 🙂
  – Vel, han prater jo også med den kroppløse basketballen, da.

  • Asgeir Groth

    Wilson lager basketballer også ja, men var det ikke en volleyball her tro? Det er litt festlig at hvis man gjør et bildesøk på Google etter «Wilson ball» så er det ballen fra filmen som dukker opp på mange av de første bildene. Mon tro hva firmaet Wilson synes om det.

   • Selskapet Wilsom har laga volleyballar med handavtrykk på og solgt dei sjølv, artig nok 🙂

 • Undergrunnspoeten

  Jeg har vært Tom Hanks-fan i alle år. Siden jeg var en liten gutt drømte jeg meg bort i de gripende fortellingene. Har sett alle filmene x-antall ganger og er enig i at disse er det mest rørende og best spillte filmene. Uansett så har jeg et par andre favoritter i tillegg. The burbs (Nabohysteriet) var den første filmen jeg så når jeg var ca.7 år. Jeg hold regelrett på å tisse i buksa. Senere har jeg sett den opp igjennom årene og jeg ble vel 14 år før jeg skjønte at det var en svart komedie. Filmen er uansett utrolig morsom og Tom Hanks spiller bra – som vanlig. The money pit (Katta i sekken) er også en billig produksjonsfilm som jeg liker veldig godt. Humoren er god og lun og er en film som egner seg når man bare vil slappe av og ikke tenke så mye. Veldig bra artikkel om Tom Hanks. Det er ikke mange artikkler som går litt i dybden og gjenspeiler hvor stor skuespiller Tom Hanks er.

 • parsifal56

  1. Forrest Gump  2. Big 3. Philadelphia 4. Cast Away 5. Splash

 • God allrounder-skuespiller ja! Jeg har også sansen for 80-talls komediene hans, bl. a. Dragnet (med Dan Akroyd) og Turner & Hooch. 

 • Lister er alltid vanskelige, og Tom Hanks hadde trengt flere enn 5 stk´s liste…..anyway….. Cast Away må jo med på lista et sted. Og Oscar for beste bi-rolle til Wilson.

 • hansolav

  Forrest Gump fortjener ikke å komme foran både Den Grønne Mil og Saving Private Ryan – så god er den ikke. Den burde vært bak begge. Og jeg savner også Catch me if you can. Te Terminal husker jeg for ite av til og kunne uttale meg om, og Castaway har jeg fakitsk ikke sett (!). Fakitsk er det overraskedne mnage ilmer med ha jeg ikke har sett ser jeg – ikke Road to Perdition, Ikke Philadelphia osv.

  Men utifra de jeg har ett må min Topp 3 liste slik:

  3. Forrest Gump
  2. Saving Private Ryan
  1. The Green Mile

 • Max Heftig

  Apollo 13 er favoritten, har digga den filmen siden jeg var en liten kid.

 • Jeg elsker You got mail og The Terminal  med Tom Hanks. Er også glad i  Forrest Gump og Den grønne mil. Flere filmer med Tom Hanks har jeg ikke sett. 

 • JonathanFalk

  WILSON!!! I’M SORRY!!!!

 • Jeg mener Cast Away er en opplagt kandidat på denne listen! Her bærer Hanks filmen alene i over 1 time og gjorde også sjokkerende vektforandringer for rollen! Rollen som Chuck Nolan mener jeg absolutt burde vært inne på denne listen…

 • Hundre

  Helt enig. i Forrest Gump gjorde han en fantastisk prestasjon. The Green Mile var også en enestående film, men der må Hanks dele prestasjonen med flere.

   

 • Hundre

  Cast Away war også fantastisk, i likehet med hans fleste filmer. Mannen er rett og slett et geni!

 • finnes vel ikke en film med han, hvor jeg ikke har tatt til tårene på et vis ..enig at The Terminal og Cast Away er gode kandidater..burde hatt en topp 10 liste! 🙂 

 • SPN

  Er litt i tvil om hva som egentlig menes her. Er det de beste filmene eller de beste skuespillerprestasjonene?
  Beste Tom Hanks-filmen er vel Den grønne mil, men de beste prestasjonene hans er vel i Forrest Gump og Cast Away. Eller?

 • Denne topp 5 kåringen fikk meg til å se igjen Philadelphia og jeg hadde virkelig glemt hvor kraftfull og fantastisk denne filmen er, en film som har blitt «glemt» med årene men som absolutt burde komme frem i lyset igjen! Og prestasjonene i filmen er ikke annet enn perfekte! Tenker da på Denzel, men spesielt da på Tom Hanks sin prestasjon. Etter min mening hans beste prestasjon noensinne! 

 • Fantastiske filmer alle fem. Hvis man skulle satt opp ei liste på SEKS filmer, ville jeg gjerne at Road to Perdition kom med.

 • Ingen som skal nevne Catch me if you can?? Jeg vet han ikke har hovedrollen men han spiller helt perfekt mot Leo. Jeg syns det fortjener å bli nevnt!

 • Hvor er «Terminalen»? Den filmen er jo genial.

 • magnarStoroy

  Da Vinci-koden og engler og demoner er vel dei beste av desse, sjølv om eg ikkje likte at det var Tom Hanks som hadde rolla. Han er ingen actionskodespelar, så eg ville heller hatt Michael Douglas eller Harrison Ford som Robert Langdon.

 • trusestrikk

  Hva med Cast away?
  Den syntes jeg  er fin. 🙂

 • Toy Story
  Toy Story 2
  Toy Story 3
  Den Grønne Mil
  Redd Menig Ryan/Forest Gump

  Jeg er egentlig litt usikker på om Hanks skal ha mye kred for Toy Story-trilogien men men, men de telles 😀

 • Så mange som fem? Det var vanskelig, jeg synes han spiller samme karakteren i dem alle…

 • Dere treffer bra. Har ikke sett Big, men ellers så er det gode roller. Jeg ville hatt Philadelphia lenger opp, enten nummer 1, eller plassen bak Forrest Gump. Saving Private Ryan ville jeg byttet med Cast Away. Ellers enig.

 • siggmunn

  Savner Cast Away, til tross for at jeg egentlig synes den er litt for lang.

 • Guds rustning

  d

 • Guds rustning

  den filmen der Tom Hanks spiller en playboy-senator som dro i gang støtte til Afghanstan etter Sovjets invasjon. Julia Roberts spiller også + han der kjente som ikke er så pen.  Veldig bra film. Må også på lista sammen med You’ve got mail, apollo 13. Dvs må utvide lista!

  • Ja, Charlie Wilsons War er ein fin film 🙂

   • Guds rustning

    … takk!