Vekas heltar kan både «kjøre på vei og gate» og «tenk og flir». I anledning premiera på Pelle Politibil på sporet ville me hedre nokre bilar med personlegdom. Ja, altså, ikkje berre personlegdom då – dei fleste biler har ein eller anna form for overført karakter – men ei ekte vilje. Når bilen kan påverke historia gjennom eigne val, og til og med spesielle eigenskaper, då er det ein kul bil.

Me har vald å ta med både dei teknologisk framståande, og dei tungt magiske, bilane. Arthur C. Clarke sa rett nok at «ein kvar tilstrekkeleg avansert teknologi er umogeleg å skilje frå magi», og det er i så fall noko teknologi her me ikkje skjøner noko av. Det hindrer ikkje desse køyretøya frå å vere fantastisk stilige!

Anmelding: Pelle Politibil på sporet: – Trygg spenning for de aller minste

Det er mange bilar å velgje blant, og mange gråsoner her. Bilar som Kattebussen i Totoro og nemnde Pelle Politibil var like under streken, medan fjernstyrte bilar som Batmobilen eller den tidsreisande DeLorean rett og slett ikkje er sjølvtenkjande nok. Dermed endte me opp med følgjande liste:

Benny the Cab fra Who Framed Roger Rabbit (1988)

Andreas: På femteplass har me den einaste levande bilen som lever seg heilt inn i teikneserieverda – han bøyger, tøyger og bretter seg som om han – vel, ja – var animert for hand.

Anmelding: Hvem lurte Roger Rabbit?: – Våger mer enn en tilsvarende film hadde turt i dag!

I Who Framed Roger Rabbit – som blander den verkelege verda med dei animerte figurane til Disney i ein litt meir vaksen kontekst enn den me er vant til – er Benny «getaway car» for våre heltar.

– No. I’LL drive, I’M the cab!

Den rappkjefta Benny er ikkje så langt unna det som hadde hendt dersom ein taxisjåfør frå New York hadde smelta saman med sin eigen bil. Og som ein «toon» har han òg litt fleire eigenskaper enn den jamne drosjesjåfør – som ein kan sjå i klippet under.

I filmen er han òg den einaste figuren som overlever nærkontakt med The Dip – ein substans som er dødeleg farleg for alle teikneseriefigurar. No, tenk deg ein haltande bil. Ja.

Benny the Cab var forresten tidleg i skriveprosessen ei folkevognboble.


Bumblebee fra Transformers (1984-nå)

Bumblebee her i en moderne utgave i filmen Transformers Dark of the Moon.

Rune: Kompakt sportsbil om dagen, stor romrobot om natten. Bumblebee var den andre roboten som ble vist i den originale TV-serien om Transformers, store maskiner som kan forvandle seg til kjøretøy.

Siden debuten i 1984 har denne gule karen hatt større og mindre roller i filmer og serier, og byttet bilmodell et par ganger, men personligheten har han beholdt.

I trilogien som de siste årene har gjort krav på horder av spesialeffektmakere er bilformen til Bumblebee en Chevrolet Camaro, i den første filmen brukes en 1977-modell som senere ble solgt på auksjon for over 40 000 amerikanske dollar. I løpet av filmserien har regissør Michael Bay vært innom enda et par modeller.

Fra å være Sam Witwickys bestevenn i den første filmen, lever han et eget liv sammen med de andre Autobot-robotene i den siste. På grunn av en skadet stemmeprosessor snakker han ofte via radioen, hvor raske stasjonsbytter pusler sammen ord og setninger.

Bumblebee, eller Maggiolino som han heter i Italia, er den lille gutten som prøver hardt for å imponere de voksne – ofte prøver han litt for hardt.

Og det er jo sjarmerende da, til en bil å være.

ANMELDELSE: Tranformers Dark of the Moon – tar maskinkrigen til nye høyder


Herbie fra Herbie-filmane (1969-2005)

Herbie takler til og med det våte elementet.
Herbie takler til og med det våte elementet.

Andreas: Kva er det med folkevognbobla? Ikkje berre har eit eksemplar av denne majestetiske arten inspirert denne artikkelen, men den er òg representert med to (og ein halv) på sjølve lista.

Anmelding: Pelle Politibil: – Endå ei folkevognboble!

Herbie er den eldste, og har dermed første rang. Gjennom fem tiår – frå 1969 til 2005 – har han vore ei ekstremt positiv kraft i ulike filmar. Ok, den vesle bilen ser ikkje så imponerande ut, og av og til så streiker han kanskje om han føler seg fornærma.

– I don’t think you should’ve said that. Herbie’s very sensitive about his appearance!

Når han derimot først får ein inspirert tale av ein av sine «sjåførar», så er Herbie den raskaste bilen i verda – trass at den originale folkevognbobla sjeldan hadde fart over 110 kilometer i timen.

Herbie slår seg opp på lista i rein sjarm. Det er utruleg kor karismatisk ein ikkje-snakkende bil kan vere, dersom han berre er rett modell.


Christine fra Christine! (1983)

Christine – John Carpenters drøymebil.
Christine–John Carpenters drøymebil.

Birger: En rød og hvit Plymouth Fury 1958-modell med høye halefinner, lekre kromdetaljer og en radio som nekter å spille annet enn 50-tallsmusikk–what’s not to like? I John Carpenters grøsser fra 1983 har bilen i tillegg en morderisk trang til å beskytte sin eier, 18 år gamle Arnie Cunningham (Keith Gordon).

Les også: The Thing–filmen John Carpenter laget året før Christine!

Arnie er nerd og mobbeoffer, men bak rattet til bilen, som han kaller Christine, blir han både tøff og kjekk. Bilen og sjåføren trenger hverandre, og Christine lar ingenting komme imellom seg og sin eier.

– She had the smell of a brand-new car. That’s just about the finest smell in the world, ‘cept maybe for pussy.

Filmen har absolutt sine spennende øyeblikk, men fokuserer mer på det spesielle forholdet mellom Arnie og Christine. Han kjæler med dashbordet og har nesten et erotisk forhold til bilen. Keith Gordon gjennomgår en troverdig forvandling i løpet av filmen.

Den andre store hovedrollen er selvsagt bilen, som går igjennom mye i denne filmen. Veteranbilfans bør kanskje ha en pute i beredskap. Men la meg som trøst si at Christine har en egen evne til å reparere seg selv …


K.I.T.T. fra Knight Rider (1982)

Hasselhoff approves!
Hasselhoff approves!

Marte: Som en superdatamaskin med kunstig intelligens på hjul, en bil som kan tenke, lære og samhandle med mennesker, er K.I.T.T. den feteste bilen i en TV-serie noen gang.

Nei, vi tenker selvfølgelig ikke på Knight Industries Three Thousand fra den forferdelige TV-serien fra 2008, men på Knight Industries Two Thousand fra den originale TV-serien Knight Rider fra 1982, der selveste Hasselhoff satt bak rattet.

Les også: Topp 5: Actionfilmer fra 80-tallet

Bilen er en Pontiac Firebird Trans Am som mildt sagt er modifisert med en rekke egenskaper. Et nærmest uknuselig karosseri, turbo boost som lar bilen kjøre ekstremt raskt og hoppe over hindringer, for ikke å glemme evnen til å kjøre seg selv, er bare noen av egenskapene som gjør K.I.T.T. så tøff.

– I am the Knight Industries Two Thousand. You may call me K.I.T.T.

Stemmen til K.I.T.T. var det skuespilleren William Daniels som sto for. Han ga liv til K.I.T.T. med en tørr humor og en litt selvhøytidelig personlighet.

Sammen med David Hasselhoff i rollen som Michael Knight bekjempet de kriminalitet i høy hastighet, og gjorde Knight Rider til noe av det tøffeste på TV-skjermen på 80- og 90-tallet.