Allereie i september i fjor gjekk Warner Bros-sjef Kevin Tsujihara ut med nyheita om at J.K. Rowling skreiv endå eit filmmanus frå Harry Potter si verd. Denne gongen skulle dei vere basert på skulebøkene frå Hogwarts. I helga avslørte han at prosjektet er utvida til ein ny filmtrilogi i eit intervju med New York Times.

Trilogien er basert på skuleboka Fabeldyr og hvor de er å finne, og flyttar handlinga frå 90-talets England til 20-talets New York. Hovudpersonen er Newt Scamander, forfattaren av boka, og – i Harry Potter-universet – ein berømt magizoolog, som me følgjer medan han samlar innhald til fabeldyr-bøkene sine.

Rowling skreiv det 54 sider lange magiskulepensumet mellom den fjerde og femte boka i Harry Potter-serien, til fordel for velgjerdsorganisasjonen Comic Relief.

Fabeldyr og hvor de er å finne.
I Torstein Bugge Høverstads omsetjing heiter boka «Fabeldyr og hvor de er å finne».

Boka har inga handling, men er rett og slett eit lite leksikon, med ei rekkje dyr frå segn og mytar sett inn i Rowling si magiske verd – blant anna hippogriffar og kentaurar.

Les også: Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2: – En voldsomt spennande finale for Harry Potter

Ingen skodespelarar eller regissør – enno

Det kan kanskje verke litt lite å basere ein filmtrilogi på ei 54 sider lang bok, men så er det Tsujihara som var ansvarleg for å godkjenne at Tolkiens Hobbiten-bok (rundt 300 sider) til ein trilogi òg.

Dog, som Tolkien, så er Rowling kjend for å ha bunkar på bunkar med upublisert bakgrunnsmateriale – i tillegg til fordelen med å kunne basere det på sitt eiget hovud:

– Eg tenkte, ‘Åh, herregud, eit heilt plott kom til meg!’ Eg tenkte ikkje eigentleg å skrive manuset sjølv, men eg tenkte at eg kunne gi dei dette plottet, og så – skjebnesvangert – tenkte eg ‘Eg lurar på korleis det ville ha sett ut’ og skreiv førsteutkastet på tolv dagar, sa Rowling tidlegare i år.

Filmane har verken fått offentleggjort ein regissør eller skodespelarar enno, men det har blitt spekulert – blant anna i Vulture – at Oscar-vinnaren Alfonso Cuarón (Gravity) kan vere aktuell. I 2004 regisserte han Harry Potter og fangen fra Azkaban.

– Eg klarar hippogriffar, sa han til Vulture i november i fjor før han avkrefta at han var kontakta.

– Dei har ikkje ringt meg enno! Dei har ikkje invitert meg!

Det er veldig lite sannsynleg at seriens tre hovudskodespelarar, Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermione) og Rupert Grint (Ron) dukkar opp igjen – men kanskje me får sjå nokre av figurane sine forfedrar?

Den første filmen i Magic beasts and where to find them-trilogien er venta å ha premiere i 2015 eller 2016.

Kven burde spele Newt Scamander? Og kven burde regissere filmen?

 • Jørgen Ward Søderstrøm

  Handlingen må vel bli satt noe tidligere enn 20-tallets New York, da det foregår minst 70 år før hendelsene i Harry Potter, eller?

  Uansett, jeg vil mer enn gjerne se enda en film i Potter-universet regissert av Alfonso Cuarón. The Prisoner of Azkaban er uten tvil den sterkeste filmen i serien og jeg vil gjerne se hva Cuarón kan gjøre med et manus signert Rowling!

  Er dog litt skeptisk på at det skal bli en trilogi, hadde mer tro på det som et enkeltprosjekt.

  • Veendey

   Det er 70 år mellom 90-tallet og 20-tallet

   • Jørgen Ward Søderstrøm

    Selvsagt! Hodet mitt var helt på feil plass i dag.

 • Norske Markus

  Eg er heilt med på fleire filmer i Harry Potter-universet, og dette er langt frå ein dårleg måte å gjere det på. Det beste med dette er vel at det kjem til å bli vanskelig at dei blir veldig opphuggete som nokre av dei seinare Harry Potter-filmane ble. Samtidig kan det jo óg bli veldig treigt og keisamt viss dei behandler det feil, men med Rowling sjølv bak orda har eg god tru!

 • Rolf Ralfsen

  Syns harry potter-filmene var usammenhengende, fulle av logiske brister og med svært manglende forklaring på ting som skjer. Forhåpentligvis er bøkene bedre enn filmene, ellers er det svært mange ukritiske fans av dette universet.

  • Kjellaug Kornstad

   Ja, bøkene forklarer definitivt laaangt mer enn filmene. 🙂 En og annen brist, blant annet har Rowling så vidt jeg husker innrømmet at mattekunnskapene hennes ikke er all verden, og det finnes småting som kan avsløre det. Ellers er universet mildt sagt godt gjennomtenkt.

  • McBirkeland

   Harry Potter-filmene har nå en viss sammenheng, selv om det (som jeg i hovedsak legger merke til av brister) er noen endringer av design gjennom filmene, som kan gi forvirring, men uansett får en MYE mer fra bøkene, av både tanker, beskrivelser, bakhistorie og direkte fortelling. 🙂

  • Det er definitivt mange ulogiske hopp og plotthull om man baserer seg kun på filmene ja, men jeg tror nok du heller burde sette deg ned og lese bøkene etterhvert, så tror jeg ikke du blir like skuffa (:

  • norgeek

   Så selv filmene først, uten å fatte spesielt mye interesse for dem. Etter å ha lest dem, ble filmene bare ‘helt OK’ som visuell referanse til hovedplottene i bøkene. Mange av favorittscenene (og noen av plottene) mangler fullstendig i filmene. Noen av figurene er også fremstilt på vidt forskjellige måter i de to mediene.

   Personlig synes jeg at lydbøkene (på engelsk) lest av Stephen Fry er den beste måten å oppleve Harry Potter-syvologien. Har sikkert hørt gjennom alt sammen minst 10 ganger nå.

  • larsms

   Jeg, som har lest bøkene mye, sitter altid å sper på med info når jeg ser filmene med vennene mine som ikke har lest dem. De spør i vei, og synes alt gir så mye mer mening. Så du har absolutt et poeng

 • Jeg er ikke kritisk til en trilogi i det hele tatt så lenge jeg vet at Rowling skal skrive manus.
  Jeg har ikke helt bestemt meg for hvem jeg mener burde regissere filmene, det kommer litt an på «tonen» tror jeg.
  Jeg vet heller ikke hvilken alder Newt Scamander skal være i i løpet av filmene, men det blir vel en i slutten av tenårene eller begynnelsen av tjueårene om det skal være før han skriver boka, og det gjør det faktisk veldig vanskelig for meg å velge, for hvis det var en eldre skuespiller hadde jeg hatt flere ideer. Men det kan jo også være at hver av filmene skal finne sted i tre forskjellige stadier i livet hans.
  HVIS det er slik det blir burde skuespilleren i den yngste fasen være ganske ukjent synes jeg, for dette er en trilogi som kommer til å selge uansett hvem som står på rollelista.
  Det var ikke akkurat gjennomtenkt, men det første ansiktet som poppa opp i hodet mitt hvis det er snakk om fasen i «midten» var faktisk Ewan McGregor, og jo mer jeg tenker over det, jo mer liker jeg tanken.
  Den eldre fasen er litt verre, for det er allerede flere geniale mannlige skuespillere som har spilt i Harry Potter-serien eller andre fantasy-filmer, og da kan det fort bli litt overkill eller klisjé. Men jeg hadde ikke blitt misfornøyd om det ble Ian McKellen for å si det sånn. Det går jo ikke an å ikke like den mannen!

 • Cathrine Jullum Kise

  Hvis dette er et 1. april-prank blir jeg forbannet! FORBANNET sier jeg!

  • Nå ble jeg litt nervøs selv i noen sekunder, men så kom jeg jo på at artikkelen ble skrevet tidligere i dag, altså 31 mars :p

   • Cathrine Jullum Kise

    huffamei, hehe 🙂 jeg tørr liksom ikke få opp håpene.. Meeeen de snakket jo om disse filmene for flere måneder siden 🙂