Den svenske tegneserien Gubben og Katten av Sven Nordqvist har vært gjenstand for flere kinofilmer, de fleste animerte, men også i en live action-variant fra Tyskland, nemlig Gubben og Katten – masekråker og bestevenner fra 2014.

Nå har tyskerne laget enda en, denne gangen med et sterkt julefokus. Gubben og katten – Tidenes gladeste jul er en godlynt film som energisk pøser på juleklisjeer som du bør være positivt innstilt til i utgangspunktet.

Filmen vil nok glede småbarnsfamiliene, men er en altfor glattpolert utgave av Nordqvists univers, nærmere bestemt boka Gubben og Katten får julebesøk.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Findus må redde julen i Gubben og Katten - Tidenes Gladeste Jul. (Foto: SF Studios)
Findus må redde julen i Gubben og Katten – Tidenes Gladeste Jul. (Foto: SF Studios)
Gubben skader foten

Katten Findus gleder seg til det han håper skal bli tidenes beste jul. Men så skader Pettersen (Stefan Kurt) foten sin, noe som setter hele julefeiringa i fare.

De mangler nemlig både juletre og alt av julemat, og det viser seg at Pettersen er for stolt til å avsløre skaden og ta imot hjelp fra naboene, fru Andersen (Marianne Sägebrecht) og herr Gustavsen (Max Herbrecther).

Derfor blir det opp til Findus å redde julefeiringa på egen hånd.

Anmeldelse: Allierte er et lekkert krigsdrama som mangler de ekte følelsene

Filmen er regissert av Ali Samadi Ahadi, som også sto bak den forrige Gubben og Katten-filmen. Han utvandret fra Iran til Tyskland som 12-åring, og har tydeligvis rukket å få mer enn nok erfaring med europeiske juleklisjeer, for filmen er full av dem.

Det blir litt påtrengende, samtidig som det er forståelig at en film som har undertittelen «tidenes gladeste jul» krysser av på de fleste sjekkpunkter.

Du får blant annet ta del i snøballkasting, snømannlaging, sledeturer, skikjøring, juletrehugging, julekakespising og julegavepakking.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Marianne Sägebrecht spiller fru Andersen i Gubben og Katten - Tidenes Gladeste Jul. (Foto: SF Studios)
Marianne Sägebrecht spiller fru Andersen i Gubben og Katten – Tidenes Gladeste Jul. (Foto: SF Studios)
Engasjerende lydspor

Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul er altså en tysk film, men som du kanskje forstår, er den dubbet til norsk. Dette er gjort svært sjarmerende og kompetent av Per Skjøldsvik som Pettersen og Magnus Moen som Findus, under Harald Lindebrekkes kyndige instruksjon.

De lever seg utmerket inn i rollene, og gjør lydbildet så engasjerende at voksne kinogjengere aldri vil savne å høre de originale stemmene.

Historien fornorskes så godt i Sølvi Hammerseths oversettelse at man godt kan forestille seg at den faktisk foregår her hjemme, selv om den kunstige tegneserieverden selvsagt skal forestille et slags fantasi-Sverige.

Anmeldelse: Neon Bull er het, dirrende og stemningsfull om moderne cowboyer i Brasil

Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul er full av kjappe filmgrep, morsomme innfall og fartsfylte episoder. Innimellom overdriver regissør Ahadi litt, og tyr til slapstick i Benny Hill-hastighet. Det skader filmens kvalitet litt, men ikke så mye at de den er ment for vil bry seg det spor.

Målgruppa vil også gå glipp av noen homoerotiske antydninger mellom Pettersen og naboen Gustavsen, som kan forklare hvorfor de bor alene.

Akkurat som i Snekker Andersen og Julenissen har julestemningen et kunstig preg over seg, blant annet med store mengder falsk snø, som ikke overbeviser.

Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul satser på sjarme, nostalgi og hjertevarme, men det er ikke nok til å heve filmen over et middels nivå, selv om de norske stemmene er gode.

Om FILMEN

Gubben og katten - Tidenes gladeste jul
 • Gubben og katten - Tidenes gladeste jul
 • Slippdato: 25.11.2016
 • Regi: Ali Samadi Ahadi
 • Utgiver: SF Studios
 • Originaltittel: Petterson und Findus II - Das schönste weihnachten überhaupt
 • Aldersgrense: Tillatt for alle
 • Sjanger: Barn, Familie

 • SO

  Gleder meg til å se denne. Har stor sans for Gubben og katten. At den smågretne, lett usympatiske naboen Gustavsen bor alene, og ikke sammen med sin Elsa og sønnen Aksel, får vi skrive på kontoen for kunstnerisk frihet.

 • Tor

  Hvor gamle er disse anmelderne av barnefilmer?

  • Andre

   Man trenger ikke være barn selv for å se hva som er bra/dårlig ved en barnefilm. Det er en klassisk misforståelse. Vi har alle både vært barn selv, sett ufattelig mye film å sammenlikne med, samt har barn selv…

   • Tor

    Da håper jeg at de kan hjelpe deg med anmeldelsene på barnefilmer.
    Da blir det mer troverdig for oss voksne å velge for våre barn.

    • Andre

     Skulle veldig gjerne hatt med barn på barnefilmer, men det lar seg dessverre ikke gjøre, av praktiske grunner siden pressen ser film på dagtid…

     • HPE

      Merkelig begrunnelse. Bare invitere en barnehage eller noen barn med foreldre det. Ikke bare blir anmeldelsen bedre,barna synes sikkert det er spennende også. Når voksne alene anmelder barnefilm blir det feil. Som småbarns far har jeg selv sett at hva jeg mener er topp ikke alltid treffer like godt hos de små.

      • Andre

       Hvem skal subsidiere og betale den barnehagen da? Eller betale foreldrene til å ta ut barnet fra barnehagen/skolen, samt selv droppe jobb for å gå på kino?
       Poenget er at pressevisninger går på dagtid, og det er praktisk umulig å gjennomføre en slik ting for hver barnefilm som kommer på kino.
       Kan alltids annsette barn til å bedømme film, men det kalles barnearbeid, så… 🙂
       Ellers er filmanmeldere flest veldig godt vandt med å tenle utenfor boksen, ta med aspekter som gjeder for både barn og voksne, vektlegge filmtekniske sider, samt sette filmen inn i en filmhistorisk setting, noe de færreste barn er i stand til.

       • HPE

        Hvem betaler din billett ifb. Pressevisning? Trodde pressen fikk billetter,og om det er slik at dette ikke er tilfelle så er det jo bare gi et tilbud til barn m/foreldre om f.eks et mindre antall billetter etter førstemann til mølla prinsippet mot at en fikk spørre barna hva de synes om filmen. Tv2 har jo f.eks hatt programmer der de spør barna selv om typiske produkter for barn. Nei her virker det mer som om man ønsker å komplisere ting litt mer enn nødvendig.

        • Andre

         Min arbeidsgiver betaler meg, dette er min jobb.

         Men det kunne vært interessant å spurt en større gruppe barn, kan være enig i det! Da tror jeg kanskje likevel at man faller noen lunde likt, tross alt…

         Hvis det er «TV2 hjelper deg» du henviser til, så tror jeg at jeg må le litt… Å se barn teste mat og liknende slik de gjør der, er noe av det latterligste og mest useriøse jeg ser. Ikke velger barn ting på saklig nivå, de ombestemmer seg hver annet sekund, ofte på bakgrunn av helt andre kriterier… Påvirkes av hverandre, o.l. Barn har rett og slett ikke utviklet en selvstendig sterk nok evne, eller klarer å skille mellom subjektivitet og objektiv saklighet som kvalitetssikrer en bred nok allmenn vurdering.

         Har du barn selv?

        • HPE

         Har barn selv og min erfaring med de og tilbakemeldinger er at de er dønn ærlige. De er garantert veldig forskjellige akkurat som vi voksne er,og kan sikkert lett manipuleres. At vi selv har vært barn og følgelig skal kunne relatere noe om hva dagens barn liker mener jeg er vås. Nei,barn burde fått lov til å mene noe om barnefilmer.

        • Andre

         Men da er vi jo enige i det meste? 🙂

         Men likevel mener du at du som forelder altså ikke har peiling på hva dine barn kan like innen film? Virkelig?
         Har vi absolutt ingen ting til felles med våre barn innen tanker, opplevelsesminner og smak og behag? Det tror jeg!

         Liker barna våre virkelig helt andre ting enn det vi gjorde? Det tror ikke jeg…så dette henger ikke helt på greip…

        • HPE

         Ja,barn liker ikke nødvendigvis de foreldere liker og foreldre liker ikke nødvendigvis det samme. Barn er individer som alle er unike og så har de noen egnskaper og meninger felles som kan være helt forskjellig fra hva voksne. Trodde faktisk alle voksne forstod dette….

 • Lonya L. Monod

  hei venner, se på deg HD-kvalitet.

  her : ɴᴏʀᴅɪsᴋ-ʟᴏᴄᴋᴇʀ71.ʙʟᴏɢsᴘᴏᴛ.ᴄᴏᴍ

 • Caroline Olsen

  Jeg for min del tviholder på SVT sin julekalender basert på «Tomtemaskinen» fra 1993. Fantastisk godt spilt av Ingvar Hirdwall og Ika Nord i hovedrollene ♡ Denne har vært fast julekalender hos oss siden barndommen, men virker som få vet om den?

  • Vanny Wullan

   FULL FILM HD 2016-2017 HD 1080

   ===> 𝐧𝐨𝐫𝐝𝐢𝐬𝐤-𝐥𝐨𝐜𝐤𝐞𝐫71.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

  • Vanny Wullan

   A ROGUE : STAR WARS STORY ==> _𝐧𝐨𝐫𝐝𝐢𝐬𝐤-𝐥𝐨𝐜𝐤𝐞𝐫71.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦_

   https://uploads.disquscdn.com/images/711828243972ef945b36a885a9c3bd94d03a92da1a8c72fd774b52c618cd4346.jpg

   A ROGUE : STAR WARS STORY ==> _𝐧𝐨𝐫𝐝𝐢𝐬𝐤-𝐥𝐨𝐜𝐤𝐞𝐫71.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦_

 • Lilla Nasrie

  se og laste ned gratis film HD 2016

  ====> _ɴᴏʀᴅɪsᴋ-ʟᴏᴄᴋᴇʀ71.ʙʟᴏɢsᴘᴏᴛ.ᴄᴏᴍ_

  • Lonya L. Monod

   takk, må du oppdatere norge tv-serien