Serieåret 2016 har vært preget av drøssevis av nye titler, en solid porsjon nostalgi, noen smårustne gjenopplivninger og så har «true crime» for alvor havnet i seriesjangernes elitedivisjon.
Noen gigaskuffelser har det vært her i redaksjonen. Ja, The Shannara Chronicles og Lethal Weapon – vi ser på dere.
Og i en stappfull seriehverdag begynner tålmodigheten å bli tynnslitt for storproduksjoner som har passert middagshøyden, kremt kremt House of Cards.
TOPP 10: Seriene vi gleder oss mest til i 2016
Men det har vært veldig mye å kose seg på skjermen, og det er spesielt gledelig at mange av seriene på vår toppliste er ferske titler.
Blant de amerikanske seriene er det halvtimesformatet som fortsetter å utforske grenser, sjangere og tematikk. Den prisvinnende Transparent leverte en ny sterk sesong, samtidig som nykomlinger som Atlanta, Better Things og den tidligere webserien High Maintenance har vært inspirerende god TV.
I det klassiske stordramaformatet kom både Netflix og HBO opp med noen nye tungvektere som imponerte – serier som allerede er fornyet for nye sesonger.
2015: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier
Blant boblene som nesten kom med på vår liste over seriefavorittene fra 2016, ligger blant annet OITNB, Daredevil, The 100, The Walking Dead og Vice Principals.
Men her er de ti seriene som ga oss aller mest glede i 2016:
Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nederst!
Black Sails S03
Black Sails entret seriehavet som en lett underholdende og ganske cheesy piratserie i 2014. Men i løpet av andresesongen skjedde det noe med historien om de legendariske sjørøverne Kaptein Flint og Long John Silver.
Black Sails ble en knallgod serie som beholdt sin underholdende tone og stil, men la til et troverdig og oppslukende storpolitisk bakteppe, og skrudde til et rollegalleri som stadig overrasket i både karakterutvikling og imponerende skuespill.
I sin tredje sesong har dette vært helt nydelig å følge. Storslått, veldig spennende og med rollefigurer en virkelig blir glad i – vi kan nesten ikke vente til fjerde, og siste, sesong som kommer på nyåret.
ANMELDELSE: Black Sails S02 – Markedstilpasset sjøsprøyt
The Crown
The Crown er elegant i alle ledd, og Netflix sin dyreste originalserie innfridde forventningene.
En grandios og vellykket historietime som tar for seg det britiske kongehuset i en spennende overgangstid fra skandaler, krig og dødsfall til stabilitet på tronen.
Serien er på sitt suverent beste i første halvdel, hvor den historiske dramatikken ligger like tykk som tåken i sesongens høydepunkt – episoden om «The Great Smog» som rammet London i desember 1952.
Dette var nok «Crownton Abbey» til å tilfredsstille epokedramafansen, og nok historisk snadder til å tilfredsstille både de som elsker kongehus og de som frydes av politisk spill – The Crown var verdt hver en krone.
ANMELDELSE: The Crown – Elegant i alle ledd
Making a Murderer
Jada, vi vet at Making a Murderer er fra 2015. Men siden vi i Filmpolitiet følger mediekarusellen og publiserer årslistene våre før juleferien, så er det noen serier som lanseres i romjula, og dermed faller mellom stolene – og der kan ikke denne glimrende dokumentarserien ligge.
Vi publiserte vår toppliste for 2015 den 18. desember i fjor. Det var samme dag som Netflix slapp Making a Murderer. En serie som ble 2016s første store seriesnakkis. En dokumentar som engasjerte, forarget og satte søkelyset på store feil med det amerikanske rettssystemet.
Serien er ikke uten skavanker i sitt journalistiske prosjekt. Her antydes det mye mellom linjene, og serieskaperne har fått kritikk blant annet for å utelate informasjon som ville nyansert bildet av Steven Avery.
Men serien er meget godt laget. Den treffer en nerve som har gitt den slagkraft og relevans langt utover å bevege TV-publikum. I 1988 kom dokumentaren The Thin Blue Line som var sentral i å frikjenne Randall Dale Adams fra en drapsdom i Texas, i 2016 har Making a Murderer vært sentral i å rette et kritisk søkelys på rettssaken mot to drapsdømte menn i Wisconsin.
LES OGSÅ: Aktor stanset nesten «Making a Murderer»
Skam S02 og S03
Det er ingen andre serier som har vært en større snakkis i Norge i år enn Skam. Tenåringsdramaet har satt viktige temaer som voldtekt og retten til å kunne være seg selv, uavhengig av legning, på dagsorden.
Ingen andre serier har vel heller satt Norge på det internasjonale seriekartet som Skam har gjort. Danskene har ledet an nordisk noir, men nå leder Norge an i skandinavisk tenåringsdrama.
Og for et drama! Alt fra Noora som satte Nikolai på plass med en strålende leksjon i Norges lover, til William som aldri svarte, Jonas som ikke hevet et øyebryn da Isak kom ut av skapet, Even og Isak, Isak og Even, og Magnus, la oss ikke glemme Magnus. For en berg-og-dalbane av følelser årets to sesonger har vært. Vi har elsket hvert sekund!
SE OGSÅ: Her kan du se alt av «SKAM»
Game of Thrones S06
Sesong seks av Game of Thrones har vært den mest ujevne i serien til nå. Sesongen har lidd av at serieskaperne ikke lenger har hatt forfatter George R.R. Martin sine bøker å lene seg på (ja, vi ser på deg, Arya), og har til tider vært både vinglete og dragekomisk.
Men dette har også vært en sesong med virkelig store høydepunkter. Hjerteskjærende trist, magekriblende magisk og så spennende at det knyter seg innvendig – sesongen har vært innom hele spekteret, og på sitt beste har vi fått noen av seriens beste scener.
Og nå begynner det for alvor å snøre seg til for flere av våre venner i Westeros. Sesong seks har lagt opp til at store ting skal skje når Game of Thrones kommer tilbake på skjermen sommeren 2017. Den ekstra lange ventetiden denne gangen gjør oss ikke noe mindre spente på fortsettelsen!
LES OGSÅ: Game of Thrones slo Emmy-rekord med sesong 6
Atlanta
Årets beste komiserie er en hip hop dramedie om en halvgammel gangsterrapper og hans blakke og melankolske fetter som ser en mulighet til å redde sin egen tilværelse gjennom å håndtere sin fetters karriere.
Komiseriens halvtimesformat fortsetter å være den mest spennende plassen for innovativ og smart TV-underholdning fra USA, og Atlanta er et kremeksempel på hvor bra serier kan bli når form og premiss trekkes ut av vante sjangernormer og forventninger.
Her er stilen hverdagslig, observasjonene treffende og tonen realistisk. Atlanta er den der rare og vidunderlige dramaserien som treffer i både hjerne, hjerte og lattermuskulatur.
ANMELDELSE: Atlanta – Stemningsfull hip hop-komedie
OJ Simpson – Made in America
Dokumentarminiserien O.J. Simpson – Made in America er en kompleks, ambisiøs og gnistrende godt fortalt «true crime». Og er som tittelen antyder – en velplassert kilevink mot USA.
Svakhetene og urettferdighetene i det amerikanske rettssystemet har vært refrenget i en rekke sterke «true crime»-suksesser de siste årene, hvor produksjoner som Serial, The Jinx og ikke minst Making a Murderer alle har pekt på ulike aspekter som truer rettssikkerheten til amerikanske borgere.
ANMELDELSE: OJ Simpson: Made in America–En bauta innen «true crime»-sjangeren
O.J. Simpson–Made in America plasserer seg inn som en bauta i denne tradisjonen. En bunnsolid produksjon som aldri mister den fengslende røde tråden som er O.J. Simpsons tragedie. Men rundt den tråden klarer serieskaper Ezra Edelman å brodere et fascinerende portrett av de sammensatte årsakene som snudde en enkelt drapssak til et mediesirkus med en helt annen agenda. Samtidig som han går i dybden rundt de historiske og kulturelle årsakene til et av de største problemene i det amerikanske rettssystemet–svartes rettssikkerhet.
2016 var det store O.J. Simpson-året på amerikansk fjernsyn, og vi anbefaler også den fengende dramaserien The People v. O.J. Simpson som gikk på skjermen tidligere i år.
ANMELDELSE: The People v. O.J. Simpson–Underholdende om 90-tallets store rettsdrama
Westworld
Hatten av for HBO for å klare å leve opp til forventningene.
Hatten av for HBO for å lage en elegant og visuelt vakker serie som virkelig treffer med sin visjon for kunstig intelligens og utviklingen av roboters selvbevissthet.
Hatten av for HBO for å lage den mest fanteorivennlige serien siden.. ja, siden deres egen Game of Thrones.
Selv om det gikk litt seigt til tider, og selv om finalen ble litt overforklarende–dette var en serie som virkelig engasjerte og imponerte.
Og la oss igjen hylle skuespillet. Thandie Newton var knallkul som Maeve, Anthony Hopkins briljerte som Dr. Robert Ford og Ingrid Bolsø Berdal fikk siste stikk i en av 2016s virkelige seriegodbiter.
ANMELDELSE: Westworld – hatten av for HBO
The Americans S04
I redaksjonen vår så finnes det folk som synes et godt og intenst spiondrama er noe av det beste som finnes her på jord. Og The Americans er virkelig et glimrende og velspilt spiondrama.
Dette er en serie som stadig utvikler seg og blir bedre og bedre. Historien om de to sovjetiske agentene som har infiltrert USA som jovial småbarnsfamilie treffer balansen mellom familiedrama, spionspenning og storpolitikk på en utsøkt måte.
Og selv om dette er fra tampen av den kalde krigen på 80-tallet, så har serien stor relevans for å forstå dagens verdensbilde og forholdet mellom USA og Russland.
Rollegalleriet bærer fram menneskelig drama på nydelig vis, det storpolitiske spillet flettes naturlig sammen med stolkantspennende oppdrag og tidskoloritten gjør at en får lyst til å pakke stresskofferten og flytte til 80-tallets Washington.
Hovedrolleinnehaverne, Keri Russell og Matthew Rhys, er begge nominert til Golden Globe-priser for innsatsen i sesong fire. Vi heier på begge to.
The Americans sesong 4 er kun tilgjengelig på amerikansk iTunes og på DVD og Blu Ray i internasjonale nettbutikker. I Norge vil sesongen trolig komme til TV6 og deretter Netflix i løpet av 2017.
ANMELDELSE: The Americans S02 – Glimrende spiondrama
Stranger Things
Midt i det som var en av de mest skuffende blockbustersommerne noensinne, kom en serie som reddet feriegleden fra tafatte Tarzan, rotete rominvasjoner og søvndyssende superskurker.
Ikke bare kanaliserte serien mange av 80-tallets magekriblende gode sommerfilmer, den serverte oss et mysterie, og ikke minst en heltinne, som etter vår mening er det beste serieåret 2016 hadde å by på.
Stranger Things hadde alt. Vi ble betatt av musikken, estetikken, historien, referansene og det deilige nostalgiske sløret.
Brødrene Duffer hadde finessen til å gripe tung tematikk på en smart måte som lot publikum selv velge hvor langt de ville gå under overflaten. En lekker overflate som serverte konspirasjoner, kjellerstuer, High School-romanser og barnlig eventyrlyst i skjønn forening. Det var rett og slett seriemagi.
Den er heller ikke helt uten julestemning, så Stranger Things tåler glatt et gjensyn nå i ferien!
ANMELDELSE: Stranger Things–Sår og kul retrofest