Hvis du tar en titt på Filmpolitiets toppliste over de beste spillene i 2016, er det ingen tvil om at vi har lagt et godt spillår bak oss. Kan det være mulig at 2017 blir enda bedre? Det er i alle fall mange interessante titler som potensielt kan bli veldig bra i året som kommer!

2017 ser ut til å bli året flere utsatte titler omsider lanseres, og det skal bli veldig spennende å se om noen av de etterlengtede titlene du finner i topplista holder mål.

Å skjære omkring hundre forhåndsfavoritter ned til ti er ingen enkel oppgave, og Conan Exiles, Outlast 2, Scalebound, God of War og World to the West, er noen eksempler på spill som ikke nådde helt til topps.

Og hvor i all verden er Death Stranded og The Last of Us Part 2, lurer du kanskje på? Vel, siden det er svært lite sannsynlig at de to spillene kommer i 2017, venter jeg et lite år før jeg for alvor begynner å glede meg til dem.

Er du ikke enig i topplista? Kom med dine egne forhåndsfavoritter og diskuter i kommentarfeltet!

2016: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Below
Below. (Foto: Microsoft).
Below. (Foto: Microsoft).

Below har virkelig latt vente på seg! Spillet var på topplisten over forhåndsfavoritter også i fjor, men utvikleren Capybara Games (Superbrothers: Swords & Sworcery EP) utsatte spillet på ubestemt tid for å være sikre på at Below blir det produktet de ønsker å levere.

Spillet gir inntrykk av å være et mystisk og mørkt eventyr, og skal i stor grad handle om overlevelse. Du spiller en kriger som skal utforske det ukjente, men det er visstnok lettere sagt enn gjort.

Vanskelighetsgraden i spillet skal være knallhard, med brutale kamper og en permanent død om du stryker med. Below virker med andre ord å være et spill for deg som elsker de heftige utfordringene du finner i spill som Dark Souls-serien, bare pakket inn i et kunstnerisk og stilistisk uttrykk.

Det er fortsatt ingen ofisiell lanseringsdato for spillet enda, men vi både håper og tror at 2017 blir året vi endelig får teste Below.

Lansering: 2017
Plattform: Microsoft Windows, Xbox One.

Resident Evil 7: Biohazard
Resident Evil 7: Biohazard. (Foto: Capcom).
Resident Evil 7: Biohazard. (Foto: Capcom).

Sannheten er vel egentlig at jeg gruer, mer enn gleder meg til Resident Evil 7: Biohazard. Spillet har jo støtte forPlaystation VR! Det betyr at denne anmelderen må snike meg rundt i mørke ganger, livredd for at lommelykta skal streife over noe skummelt som plutselig står fryktelig nærme. Sånt kan da ikke være bra for hjertet!

Men så er det samtidig et nytt Resident Evil-spill, da! Spenning, hjernenøttknekking, sanking av ressurser og alt det som gjør spillene i serien bra skal være med.

Det er ikke lang ventetid igjen til stua gjøres om til en skremmende verden full av mutanter. Det er med skrekkblandet fryd jeg ser frem til spillet, som kommer i slutten av januar.

Lansering: 24. januar
Plattform: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One.

Prey
Prey. (Foto: Bethesda Softworks).
Prey. (Foto: Bethesda Softworks).

Jeg spilte aldri skrekkspillet Prey som kom i 2006. Jeg har derfor ikke ventet i spenning på oppfølgeren Prey 2, som aldri ble noe av. Det var da Arkane Studios tok over utviklingen at jeg fikk øynene opp for spillet.

Istedenfor en oppfølger har Arkane Studios, som står bak de fabelaktige Dishonored-spilleme, tatt utgangspunkt i originalen og laget en slags reboot.

Prey forteller en science fiction-historie i nær fremtid, der du spiller en astronaut på en romstasjon full av fiendtlige romvesener. Fokuset skal være mer på psykologisk skrekk enn ren horror, og ut i fra traileren ser det ut til å bli en nervepirrende affære.

Lansering: Våren 2017
Plattform: Playstation 4, Xbox One.

Detroit: Become Human
Detroit: Become Human. (Foto: Sony Interactive Entertainment).
Detroit: Become Human. (Foto: Sony Interactive Entertainment).

Helt siden Heavy Rain-skaperen Quantic Dream viste frem sin konseptvideo Kara under Game Developers Conference i San Fransisco i 2012 har vi ventet på dette spillet, og i år skal det endelig komme.

I Detroit: Become Human skal du omsider få spille androiden Kara, som har utviklet bevissthet. Hun er en av flere spillbare rollefigurer i spillet, og som vil få muligheten til å påvirke handlingen i historien som fortelles.

Manusforfatter David Cage brukte to år på å skrive manuset for spillet, og jeg er spent på hvilke valg vi vil bli stilt overfor, og hvilke konsekvenser de valgene vil få.

At Quantic Dream bygde en helt ny motor for spillet gjør meg heller ikke mindre spent. Jeg må si jeg gleder meg til å se hvordan kombinasjonen av Detroit: Become Human, PS4 Pro og en 4K-skjerm vil se ut.

Lansering: 2017
Plattform: Playstation 4.

Horizon Zero Dawn
Horizon Zero Dawn. (Foto: Guerrilla Games / Sony Interactive Entertainment).
Horizon Zero Dawn. (Foto: Guerrilla Games / Sony Interactive Entertainment).

Nok et 2016-spill som ble utsatt, men nå er det ikke lenge igjen til Horizon Zero Dawn! Killzone-utvikler Guerrilla Games er kjent for å virkelig utnytte det Playstation-konsollene opp gjennom årene har vært gode for. Både Killzone 1, 2 og 3 er blant de peneste spillene i sine respektive konsollgenerasjoner, og med Horizon Zero Dawn fortsetter de trenden.

Spillet tar oss med til en postapokalyptisk verden der mekaniske dinosaurer og andre robotbeist vandrer slettene, og det ser aldeles nydelig ut. Når spillet har blitt vist frem på E3-messene de siste to åra har det kjørt på PS4, og Guerrilla bedyrer at det vil se enda bedre ut på PS4 Pro.

Horizon Zero Dawn er et actionrollespill der du spiller Aloy, en jeger og bueskytter som ser ut til å ha ganske så bra med bein i nesa. For å overleve må du ta knekken på dine fiender, og du skal visst ha en rekke forskjellige måter å gjøre dette på.

Ved første øyekast minner selve gameplayet meg litt om Tomb Raider, bare med større monstre.

Lansering: 28. februar
Plattform: Playstation 4.

Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2. (Foto: Rockstar Games).
Red Dead Redemption 2. (Foto: Rockstar Games).

Nå er det snart syv år siden Red Dead Redemption satte standarden for hva westernspill kunne være, og er fortsatt ansett som et av de beste spillene i spillhistorien.

Noe av det beste med Read Dead Redemption er hvordan utvikler Rockstar Games lar deg bestemme hvordan du selv ønsker å spille spillet. Du har en enorm frihet til å gjøre spillet og rollefiguren John Marston til din.

Hvem som skal i sadelen når den lenge etterlengtede oppfølgeren lanseres til høsten vites ikke, Rockstar holder kortene veldig tett til brystet. Men Internett har selvfølgelig kastet seg ut i oppgaven med å finne ut av hvilke rollefigurer fra originalen mennene på bildene og traileren som er sluppet kan være.

Lansering: Høsten 2017
Plattform: Playstation 4, Xbox One.

Ghost Recon: Wildlands
Ghost Recon: Wildlands. (Foto: Ubisoft).
Ghost Recon: Wildlands. (Foto: Ubisoft).

Det tiende spillet i Tom Clancy’s Ghost Recon-franchisen er det første spillet i serien som har en åpen verden. Og ikke nok med det – skal vi tro Ubisoft er dette også den største åpne spillverdenen de har laget noensinne.

Denne gangen går turen til Bolivia og krigen mot narkokartellet Santa Blanca, og siden spillet foregår i vår egen tid, er utstyret og våpnene du har til rådighet mer realistiske enn i flere av de andre spillene i serien.

Traileren som kom under E3-messa i 2015 får det virkelig til å krible i magen, og undertegnede har allerede begynt å telle dagene til lanseringen i mars.

Lansering: 27. mars
Plattform: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. (Foto: Activision).
Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. (Foto: Activision).

Punggrevlingen (ja, det er et dyr) Crash Bandicoot var en av de store Playstation-heltene på 90-tallet. Jeg elsket de fargesprakende 3D-plattformspillene til Naughty Dog, med det smågale, merkelige dyret som måtte hindre Doctor Cortex fra verdensherredømme.

Siden 1996 har det kommet 18 spill i serien, men de tre første kom eksklusivt til Playstation, og det er disse tre, Crash Bandicoot, Cortex Strikes Back og Warped, som nå har fått seg en overhaling.

Vicarious Visions har pusset opp spillene for Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, som kommer i år. Jeg gleder meg noe helt vanvittig til å kose meg med disse plattforspillperlene igjen.

Lansering: 2017
Plattform: Playstation 4.

Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda. (Foto: Electronic Arts).
Mass Effect: Andromeda. (Foto: Electronic Arts).

Commander Shepards fortelling i Mass Effect-trilogien er over, men det betyr vel ikke at Mass Effect er over?! Det store universet har flere andre historier å fortelle, og historien i Mass Effect: Andromeda starter 600 år etter det siste eventyret tok slutt.

Det ser ut til at spillet skal handle om å finne et nytt hjem for menneskeheten, og du må legge ut på reise til en galakse langt, langt borte for å finne det. Andromeda skal visstnok være navnet på galaksen handlingen utspiller seg i, og jeg er vanvittig spent på hva Bioware har planlagt for oss denne gangen.

Mass Effect var en fantastisk romopera, når serien nå er tilbake forventer jeg meg en episk historie, enorme områder å oppdage, heftig action og ikke minst gode utfordringer. Selvfølgelig akkompagnert av interessant karakterutvikling og spennende dialogvalg!

Lansering: Våren 2017
Plattform: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild
The Legend of Zelda: Breath of the Wild. (Foto: Nintendo).
The Legend of Zelda: Breath of the Wild. (Foto: Nintendo).

Nå blir det tredje året på rad vi gleder oss til det nye The Legend of Zelda-spillet, men denne gangen, denne gangen er det bankers. The Legend of Zelda: Breath of the Wild kommer i 2017.

Da Nintendo avduket spillet under E3-messa i 2014, annonserte de at dette blir et Zelda-spill med en åpen verden uten grenser, med muligheten til å reise til alle områder fra alle kanter. Ser du det, kan du reise dit, og dermed blir dette en helt spesiell Zelda-opplevelse.

Det nye spillet utfordrer selve grunnfilosofien i hvordan spillene i serien har vært bygd opp. Nå er det ikke lenger en lineær spillopplevelse, der du blir møtt med puslespillutfordringer før du kommer videre. Det blir veldig spennende å se hvordan Nintendo har løst dette.

Till tross for mange utsettelser og en ny konsoll på trappene, lovet Nintendo og Shigeru Miyamoto at spillet skulle komme til Wii U. Og når spillet lanseres i 2017 får du kjøpt det til Wii U, men det kommer også til Nintendos nye konsoll Switch.

Noen dato for lanseringen er ikke satt enda, men Switch skal komme i mars, og da er nok The Legend of Zelda: Breath of the Wild like rundt hjørnet også. ENDELIG!!

Lansering: 2017
Plattform: Wii U, Nintendo Switch.

Hvilke spill er glemt, mener du? Sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet!
Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Jan Olav Øksnes

  Bare 30 dager til Conan Exiles kommer i early access! Gleder meg sinnsykt!

 • brekken

  Kingdom Hearts 3. Can´t wait!

  • fugl1

   Eg bytter lett ut denne listas førstevalg med KH3.

 • Pål Karakka

  Jeg savner anbefalt aldersgrense på spillene.

  • Diablo1234

   Merkelig ting å savne…

   • Pål Karakka

    Hvis du oppfatter dette som merkelig har du vel ikke barn, eller så bryr du deg ikke om hva de driver på med…

   • Pål Karakka

    For oss som har barn er det relevant…

  • Mender

   Spill pleier ikke få aldersgrense før de er ferdige og NICAM har tatt en beslutning.

  • John Vileur

   Ut av i erfaring om å være et barn, vet jeg at aldersgrenser og foreldrenes synspunkter ikke hindrer barnet i å utforske ting man mener ikke er tilberegnet de unge. 🙂

 • Markus Hansen

  Venter spent på spill som:
  Mount & Blade II: Bannerlord
  Kingdom Come: Deliverance
  Outlast 2
  Agony
  P.A.M.E.L.A.

 • Diablo1234

  Håper japanerne ikke har vesternisert Zelda, slik dem gjorde med final fantasy xv.

 • Unni Solås

  Torment: Tides of Numera.

 • Arnfinn

  Persona 5. En ny megaten-tittel, Skal i alle fall sjekkes ut

 • Daniel Eik

  Ingen Shenmue 3?

 • Jan Dons

  Destiny 2

  • Kverulv

   Kommer nok ikke i år selv om jeg håper. Inge informasjon om spillet er sluppet

 • zteinr

  Ingen overraskelse med Zelda på første. Det ser veldig bra ut.

 • Caroline Olsen

  Gru-gleder meg til FFVII-remaken, og håper de ikke ødelegger mesterverket!

  • Sinfour

   Samme her! Har jo markert armen min med comet logoen, så da synes jeg Enix burde levere 🙂

 • Robert Paulsen

  Nær halvparten av spillene på lista er ikke engang en fotnote i spillmiljøene engang. Hvordan kan noen utelate ikoniske serier som Tekken i en liste over mest etterlengtede spill i 2017?
  Selveste Tekken 7 kommer ut i første kvartal i 2017!
  Og spillet ser bedre ut enn noensinne og har en spillmekanikk som er vesentlig slanket for innavlete detaljer slik at det er mer mindgames og mindre tilfeldige faktorer som må til for å vinne.

  • Hei! Dette er en liste over hva jeg gleder meg mest til i 2017. Jeg digger Tekken-serien (er en badass med Line Xiaoyu, om jeg får si det selv), og skal selvfølgelig anmelde det siste spillet i serien når det kommer. Men det nådde altså ikke opp til de ti spillene jeg gleder meg aller, aller mest til.

   • hephlathio

    Skjønner godt at dette er en liste over spill du gleder deg mest til, men savner en viss sjangervariasjon blant spillene. Er såvidt jeg kan se utelukkende spill langs adventure/action/rpg-aksen, kunne godt hatt et spill eller to med annerledes fokus. Ellers bra artikkel!

    • Ja, det blir jo litt smak og behag. 🙂 Mangler et skikkelig FPS og strategispill, men ellers er det jo relativt variert. Hvilke gleder du deg mest til?

     • hephlathio

      Litt tynt på nyhetsfronten for strategispill etter et bra 2016, spent på Urban Empire som kommer ut senere i januar, i tillegg til Zelda- og Red Dead Redemption-spillene fra lista over.

 • Thomas Løtvedt

  FFVII remake, Torment: Tides of Numera, State of Decay 2, kanskje Star Citizen?,

  • Terje Nesthus

   Gleder meg til Torment!

 • moy

  Eg blir så forbanna på at Horizon zero dawn e eksklusiv til ps

 • Sinfour

  Jeg håper det ikke blir for mye hype rundt spillene som det var i fjor, for det ble dessverre noen skikkelig skuffelser også. No Mans Sky er jo bare ett av dem…
  Men jeg håper det kommer flere indie spill som overrasker slik som Owlboy gjorde.
  Ser frem til Boundless, for det ser ut som et spill som kan bli bra.

 • Kverulv

  The last of us 2

  • Sjarlatan

   Kommer neppe i år.

   • Kverulv

    Seff kommer det i år 🙂 ser frem til en fin julepresang

    • rmg93

     Tror heller på en 2020 lansering. Sikkert mål om 2019, så utsatt til 2020. De har knapt begynt på utviklingen. De har brukt 2 år på å i det hele tatt finne en story som er verdig. Dette vil ta tid.

 • Thomas Ramsfjord Dale

  Har rett og slett ikke tid til å spille alle disse fantastiske spillene. Men Zelda har man alltid tid til! Flott liste!

 • Jacob Kolstad

  Lurer på hvorfor dere ikke hadde noen anmeldelse av Final Fantasy XV.
  Men er vi sikre på at Breath of the Wild kommer ut i år? Har hørt at spillet er nesten ferdig siden 2015, så nå begynner jeg å lure. Ellers er det vel ikke altfor mange JRPGs som kommer i år, spesielt ikke av den skalaen som Nintendo og Square Enix har.

  • Jeg begynte på FFXV, men rakk det rett og slett ikke før jul, dessverre.

   Er rimelig sikker på at Breath of the Wild kommer i år. Tviler på at Nintendo lanserer Switch nå uten Zelda nært forestående. Også promoterte de jo spillet ganske heftig på Jimmy Kimmel, så regner med det ikke er så langt unna. Men jeg kan selvfølgelig ta feil! Det har skjedd før, hehe. 🙂

 • Nils

  Ser fram til Conan: Exiles. Men det er mest pga. at jeg håper å se den norske spill-industrien i vekst.

  • CommanderHairGel

   Eg er litt skeptisk til det der. Eg likar Robert E. Howard og Hyboria veldig godt, men det ser litt ut som om Funcom berre har lyst til å gi ut Age of Conan på nytt i eit litt anna format. Håpar likevel at det blir bra.

   Eg er litt spent på spelet Draugen. Aner ikkje om det kjem ut i 2017, men det ser interessant ut.

 • Rykkinn97

  Dere mangler Fifa 18 på listen

 • Eivind Haukeberg

  Hvor er Yooka Laylee?
  Vil tørre påstå at det er mer spennende enn en remake av Crash Bandicoot

 • ola hansen

  Horizon ser bra ut men utvikleren er beryktet for rævva gameplay… skeptisk.

 • BigDMalfoy

  Jeg gleder meg mest til Mount&Blade Bannerlord. Ble helt hekta når Warband kom til Xbox.

 • Ari August Segebarth-Bjerga

  Kun 4 av disse spillene utgis til PC. Det må da være plass til spill som Star Citizen og Mass Effect: Andromeda? Filmpolitiet har alltid vært mer opptatt av Xbox/Playstation/Wii enn PC, men virker som det blir verre.