Partileder:Jonas Gahr Støre
Oppslutning ved forrige stortingsvalg: 30,8 %
LES OGSÅ: KrF for dummies
LES OGSÅ: Venstre for dummies
LES OGSÅ: SV for dummies
LES OGSÅ: Høyre for dummies
LES OGSÅ: Rødt for dummies
LES OGSÅ: MDG for dummies
LES OGSÅ: FrP for dummies
LES OGSÅ: Sp for dummies
Arbeiderpartiet ble starta i 1887, og er det tredje eldste partiet i landet vårt. Først kom Venstre, så Høyre, og så bare «nei, vi driter i retninger, vi velger en helt annen greie. Arbeidere FTW!». Funka ganske greit den taktikken der, partiet har faktisk styrt landet vårt i tilsammen 58 år. Det er ganske lenge når man tenker på at vi bare har hatt partier i Norge i 133 år.
Ideologi og sånn
Arbeiderpartiet ble i utgangspunktet stiftet for å samle arbeidstakere og fagbevegelsen i et parti. De kjempet for et mer rettferdig, og sosialistisk samfunn. Sosialisme, kort forklart, er et ønske om at staten skal bidra til å utjevne forskjeller mellom folk. En måte man kan utjevne forskjeller er for eksempel gjennom skattepolitikk. Som Ap sier det selv: De med sterkest rygg skal bære den tyngste børa. Folkelige folk, de der. Det blir ikke særlig mye mer folkelig enn flanellskjorte, DNT-lue og en statsministerkandidat som leker gjemsel i skogen.
Men Arbeiderpartiet er ikke et rent sosialistisk parti. De plasserer seg selv litt lenger mot midten av det politiske spekteret i Norge, som et sosialdemokratisk parti. Sosialdemokrati er en ideologi som på lik linje med liberalismen mener at enkeltmenneskets frihet står i sentrum, men som mener den beste måten å oppnå det for flest mulig er gjennom statlig kontroll. Aps slagord, «Alle skal med», oppsummerer denne tankegangen ganske godt. Flest mulig skal ha mest mulig frihet. Og det har funka i veldig mange år. Velgerne har flokket seg rundt Ap, som i lange perioder har hatt over 40 % av stemmene i Norge.
Fysikkens lover
Alt som går opp, må komme ned, også i politikken. De senere årene har lykken snudd for Arbeiderpartiet. Meningsmålinger for September viser at Ap i snitt har 27 % av stemmene. Om det er det de lander på etter valget så er det litt krise for partiet. Siden 1924 har de så langt bare vært under 30 % en eneste gang. Så hva er greia? Er det den nye lederen? Partileder Jonas Gahr Støre har lenge blitt kritisert for å være for akademisk, og for å være en såkalt «Tåkefyrste».
Ikke at Tåkefyrste nødvendigvis trenger å være negativt da.
I 2017 kommer de uansett til å trenge hjelp fra småpartiene. Ap gikk tidlig ut og meldte at de veldig gjerne ville samarbeide med Sp. Kanskje ikke så rart, Sp har jo doblet seg siden forrige stortingsvalg. Smart valg det der, Støre. De har også flørta litt med KrF, men snudde plutselig helt nå som Knut Arild Hareide (leder i KrF) ikke lenger vil garantere å kaste FrP ut av Regjeringa. Støre har også sagt at et regjeringssamarbeid med Rødt eller MDG er uaktuelt, de er for radikale. Tilslutt sitter man da igjen med en mulig trekant mellom Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV). Hallo, ikke en sånn trekant da… Herregud, skjerp deg.
Hva vil Ap endre?
Det er jo nesten umulig å holde denne artikkelen kort og forklare alt Ap står for, så denne listen er langt fra komplett. Les gjerne mer på Aps egne nettsider.
Skole
- Helse & ungdom
- Arbeiderpartiet vil at ungdom skal ha tilgang på skolehelsetjenesten hver dag, på alle skoler. De vil også at det skal være en egen «e-helsetjeneste» så ungdom kan kontakte skolehelsetjenesten på nett og mobil, og at det skal være helt gratis for de mellom 16 og 18 å gå til fastlegen. Per i dag betaler alle over 16 år en egenandel på 152 kroner for å gå til en allmennlege.
- Frukt, skolemat og bevegelse
- Ap vil at alle barn på ungdomsskolen skal få gratis frukt i skolen, og et enkelt skolemåltid og en times fysisk aktivitet hver dag for alle skolebarn. Skolematen blir ikke helt gratis, men skal spleises på mellom staten, kommunen og foreldrene. Ap mener dette vil gi barna gode vaner, bidra til at de har energi gjennom hele skoledagen og gi dem bedre helse i det lange løp.
Skatt
- Øke skattene for de rike.
- Arbeiderpartiet vil bruke skattepolitikken til å jevne ut de økonomiske forskjellene mellom folk. Om man tjener under 600.000 vil de gi deg samme skatt som i dag, tjener du mer enn en million i året vil de høyne skatten din.
- Øke formueskatten.
- Øke formueskatten.
Formueskatten er rett og slett en skatt på det du eier, heller enn det du tjener. Det kan være penger du har i banken, aksjer, verdi i en bedrift eller lignende. Eier du mer enn 1.480.000 kroner skattlegges du ca 1 prosent av det hver år. Arbeiderpartiet vil at grensa skal gå på 1,45 millioner, og at de som ender med å betale formueskatt skal betale litt mer.
- Øke formueskatten.
Miljø
- Redusere klimagassutslippene med 40 % innen 2030.
- Ap vil i likhet med de fleste andre partier følge opp målene som ble satt i Paris-avtalen, men de har en litt annen fremgangsmåte enn mange andre. De vil ikke frede Lofoten, Vesterålen eller Senja for oljeboring, men vil heller satse på klimavennlig veitransport, biodrivstoff, elektriske ferger og karbonfangst- og lagring.
Fun fact: I følge wikipedia er både «landsfaderen» og «landsmoderen Ap-politikere. Einar Gerhardsen + Gro Harlem Brundtland = Norge? Nei, æsj. Gerhardsen er jo 42 år eldre enn Brundtland. Men hvis de skulle få barn da, så hadde jo det barnet på en måte vært Norge. Og sånn her hadde vi sett ut da: