Barneskrik fra bibelbeltet

Honningbarna brøler sterkere enn det alderen skulle tilsi.

Hadde det ikke vært for kjipe familiemiddager kunne kanskje Sørlandets søteste pønkere vunnet Urørtfinalen med tidenes mest uforskammede bandnavn.

Det er kanskje like greit at de seks guttene i bandet «Å faen» valgte å kalle seg Honningbarna i stedet.

Hør Honningbarnas finalelåt:[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/01/Honningbarna-Borgerskapets-utakknemlige-sønner.mp3|titles=Honningbarna – Borgerskapets utakknemlige sønner]

De går alle på videregående. De har blitt et av Norges nye snakkis-band for 2011, og har fått mer oppmerksomhet enn mange av sine konkurrenter i Urørtfinalen. Er det kanskje derfor Honningbarna fortsatt har hvilepuls?

– Akkurat nå er vi ganske tilbakelente, og veldig avslappa på hvordan resultatet blir, men når vi sitter og føler på stemninga blir det nok hakket mer intenst og spennende, sier Edvard Valberg, vokalisten i Honningbarna.

– Vi er jo veldig glad for den oppmerksomheten vi har fått. Vi synes jo selv at vi ikke er så altfor dårlige, så lenge vi innfrir er jo det bra, men når vi begynner å suge er jo det verre, ler Edvard .

Store forventninger

Men suge gjør de neppe med det første. I VG trakk 4 av 11 musikkeksperter frem Honningbarna som band de hadde trua på i det kommende året, og Lydverkets Rannveig Falkenberg Arell sa følgende:

– Raddispunk med en vokalist på cello høres vel i utgangspunktet ikke ut som noen suksessoppskrift. Men det er det, ikke minst live – og det er nettopp konsertene som kommer til å overbevise alle som ser disse sørlendingene i året som kommer.

Raskt opp og frem

Honningbarna har bare spilt sammen i litt over et år, og fremgangen har vært utrolig for de seks guttene fra Kristiansand.

– Hele prosessen gikk veldig raskt. Vi lasta opp ei låt på Urørt, og ble ukas Urørt nesten dagen etter, og da begynte hjulene å rulle. Vi har fortsatt ikke satt oss ned og reflektert over alt som har skjedd, men alt er selvfølgelig fantastisk, sier Edvard.

Honningbarna er nemlig pønkbandet som slår hardt, men smiler for fotografene, for de er egentlig ikke særlig sinte. De er bare ganske bestemte.

– Vi er ikke sinte i den forstand som mange ser på det i dag, som en destruktiv type aggresjon, men vi skriver om alle de store tingene som ungdom bryr seg om i dag, enten det er kjærlighet, krig, eller fattigdom. Aggresjonen blir heller en type energi, og en kreativ drivkraft, sier Edvard.

Honningbarna har allerede fått mye liveerfaring. Her fra Norwegian Wood. (Foto: Rashid Akrim, NRKP3)
Honningbarna har allerede fått mye liveerfaring. Her fra Norwegian Wood. (Foto: Rashid Akrim, NRKP3)

Dere kan kalle oss for raddispakk, ja hva dere vil
Dere kan beskylde oss for blåøydhet og skuespill
Men vi skal se hva som skjer når du ligger der blå
og lurer på hva som skjedde med å være snill

– Fra Borgerskapets utakknemlige sønner

Edvard mener at miljøet de kommer fra har hatt mye å si for musikken de spiller. For det er ikke alltid greit å spille pønk i den delen av landet hvor guds ord høres høyest og ekkoet av det henger lengst igjen.

– Hele det samfunnet som har blitt opprettet på Sørlandet har jo påvirket oss en god del. Småborgeligheten står veldig sterkt, med uskrevne regler som du føler du må følge om hva du skal gjøre og hvordan du skal se ut. Vi er noen som faktisk skriker, brøler og herjer i stedet for å tenke, «jaja, her har vi det greit», sier Edvard.

Se Honningbarna akustisk i Lydverket spanderer.

Les også: Honningbarna mot Oslo Ess

Bodø og Sex Pistols

Sjangermessig er ikke Honningbarna de som er vanskeligst å plassere i årets Urørtfinale. Vi skjønner hvilke band de digger, men noen guilty pleasures vil de ikke gi oss.

– Vi kommer fra veldig varierte musikalske skoler. Det er rimelig mye forskjellig vi har hørt på gjennom årene, men det tør vi jo selvfølgelig ikke å si offentlig, ler Edvard. Vi hører jo bare på Rage Against the Machine og Sex Pistols.

For det er å spille med sistnevnte artister Edvard oppgir som tidenes drømmegig, etter å ha lagt ned veto på et annet bandmedlems svar om «å spille en konsert på mars». Det blir litt for luftig, liksom.

Sex Pistols og The Clash på Anarchy in the UK-turneén hadde vært så utrolig fett. Helt sinnssykt! Men vi hadde det ganske fint i Bodø også da, sier Edvard.

Teenage dirtbag

Honningbarna stiller i Urørtfinalen med låta Borgerskapets utakknemlige sønner, men har også covret Raga Rockers Noen å hate. I Popsalongen i dag skal de derimot covre en helt annen type låt.

– Vi brukte veldig lang tid på Noen å hate, for Raga er jo et band vi ser veldig mye opp til, og da blir det litt vanskeligere. I Popsalongen skal vi covre Wheatus med Teenage Dirtbag, og den valgte vi litt mer for betydningen sin del, ler Edvard.

Det har seg jo slik at Edvard, Christoffer, Fredrik, Lars, Mathias og Anders enda går på videregående, men det ser ikke ut til å plage dem at de i dette tilfellet er yngst i «klassen».

– Det er ikke uten grunn at vi skal covre Teenage Dirtbag i Popsalongen. Vi har det jo gøy med at vi er de yngste representantene for urørt musikk i Norge, men jeg tror ikke folk bryr seg noe om til eller fra med at vi er yngre enn de, og det håper vi ikke folk tenker på heller. Vi skal ikke ha noe sympatigeier fordi vi er yngre, sier Edvard.

Se intervjuer med de andre Urørt-finalistene

Machine Birds – Med Lynch som Muse

Forza – 2011 blir crazy

Brighton – Opium og England

Oslo Ess – Oslos råeste kort