Jackie Chan is the man, enkelt og greit. Hans actionkomedier er stappfulle av stilig kung fu-slåssing som gir deg lyst til å begynne med kampsport.

Chan kombinerer humor og kung fu som ingen andre, og ingen filmer har vel flere utrolige stunts enn hans.

Jackie Chan har bakgrunn som stuntmann, og i filmene sine utfører han alle stuntsene sine selv. Dette har ført til mange skader og Jackie har også vært døden nær ved flere anledninger.

LES OGSÅ: Legeden Jackie Chan

Videohelt

Her i Norge er det kanskje mange som ikke visste hvem Jackie Chan var før Rush Hour kom på kino i 1998, men karrieren hans startet lenge før det. Siden han var åtte år har han hatt en rekke småroller, og på 70-tallet begynte han å jobbe som stuntmann. I 1978 fikk han sitt første gjennombrudd med filmen Snake and the Eagle’s Shadow.

Samme året kom også Drunken Master ut. Dette ble starten på en lang karriere proppfull av sinnssykt fete filmer.

På 80-tallet ble mange av filmene hans gitt direkte ut på VHS her i landet, og Chan var et idol for mange kampsportinteresserte gutter og jenter.

Sjekk ut noen av Chans sykeste stunts!

Selv oppdaget jeg Jackie Chan da den ene storebroren min bestemte seg for å lære meg opp i actionfilm. Med Jackie Chans fantastiske kombinasjon av action og komikk ble han raskt den store helten.

Når man ser de halsbrekkende stuntsene Jackie Chan gjør, kan man begynne å lure på om det finnes noe den mannen ikke tør å gjøre.

Og Chan er kanskje klin gæren, men vi sitter til gjengjeld igjen med en rekke utrolig kule actionfilmer.

Ifølge imdb.com så har Jackie Chan i skrivende stund spilt i 105 filmer. Det var ekstremt vanskelig å velge ut hvilke fem som fortjener plassene på topp. Flere favoritter måtte kuttes på veien, men nå sitter jeg altså igjen med denne listen. Dette er filmer du må se før du dør; Topp 5: Jackie Chan-filmer!

4:

Armour of God II: Operation Condor

Armour of God II: Operation Condor
Her er Jackie Chan på tokt i ørkenen på jakten etter gull som er gjemt på en gammel nazi-base i Sahara.

Jeg liker Armour of God II ekstra godt på grunn av preget av eventyr. Filmen er spennende og jeg lover deg at du får mye bra kung fu-slåssing.

Scenen der Chan blir blåst til Blokksberg av en gedigen vifte er hysterisk morsom. Filmen er verdt å se, nesten bare på grunn av det!

Se klippet fra filmen her!

4:

Police Story

Police Story er en serie med filmer som kom ut mellom 1985 og 1995. Jeg synes alle Police Story-filmene er bra, men det er den første som vinner en plass på listen.

Denne filmen var en fantastisk suksess i Asia, og Police Story vant prisen for beste film på Hong Kong Film Awards i 1986.

Filmen byr på vanvittig bra action, og det er umulig å ikke la seg imponere av Jackie Chan i denne filmen!

Se traileren for filmen her:

4:

Jackie Chan’s Project A

Project A (også kjent som Pirate Patrol) er den aller første Jackie Chan-filmen jeg så. Da jeg så den, en gang tidlig på 90-tallet, var den dubbet til engelsk, slik mange av Chans filmer var den gangen. Heldigvis har jeg sett den på kinesisk i ettertid, for dubbingen var ikke noe å skryte av.

Med sine mange velkoreograferte slåsskamper i skikkelig kung fu-stil var filmen noe av det feteste jeg hadde sett den gangen.

I tillegg utfører selvfølgelig Jackie Chan stunts slik bare han gjør det. Hva med å slippe seg ned fra et klokketårn uten noen form for sikring? Det høres ut som en lur ide!

Kanskje ikke, men det er ihvertfall veldig kult å se på!

Se traileren her!

4:

Drunken Master

Denne filmen er et av Jackie Chans beste verk og er derfor «runner up» på min topp 5-liste.

Da Drunken Master kom ut i 1978 ble den en gedigen suksess i Kina. Kombinasjonen av humor og action fungerer veldig godt. Chan satte her standarden for stilen filmene hans har hatt siden.

Filmen er utrolig morsom og Chan viser frem hvilken dyktig kampsportutøver han er.

Denne filmen må du se!

Sjekk traileren for filmen her:

4:

Armour of God

Her kommer vi til min absolutte favoritt Chan-film. Tenk deg en slags kinesisk Indiana Jones-aktig film, full av stilig kung fu-action og sinnssyke stunts. Dette er topp underholdning!

Jackie Chan døde nesten under innspilligen da et stunt gikk galt, men det hindret ham ikke fra å fortsette innspillingen og gjøre flere ville stunts.

Et høydepunkt er når Chan kaster seg ut fra et fjell og flyr i fritt fall, for deretter å lande oppå en luftballong.

Armour of God er en utrolig kul film med høy underholdningsfaktor som bør sees av alle!

Se traileren for Armour of God her.

Se filmer på Youtube

Har du kanskje fått litt smaken på Chan-filmer nå? På youtube.com/movies så finner du flere av Jackie Chans filmer tilgjengelig helt gratis!

Blant annet finner du Young Tiger, som jeg har lagt inn i toppen av saken.

Mangler din favorittfilm fra listen? Fortell oss hvilken Jackie Chan-film du liker best i kommentarfeltet!