Gazas tårer. (Foto: Tour de Force)

– Da jeg så på hans ansikt og hans tårer, reiste jeg meg rett opp av stolen og ringte til Fritt Ord.

Vibeke Løkkeberg snakker rett fra hjertet om hvordan hennes nye film Gazas tårer ble til.

Hun beskriver hvordan hun reagerte da hun så en liten gutt på nyhetene, han gråt fordi faren og de tre brødrene hans var blitt drept – guttene ble ble 8, 10 og 12 år gamle.

Gazas tårer. (Foto: Tour de Force)
Det er 13 år siden Løkkeberg sist lagde film. (Alle foto: Tour de Force)

«‘Gaza’ is gut-wrenching to watch — perhaps the ultimate anti-war film»

Sitatet ovenfor er hentet fra det amerikanske bransjebladet The Hollywood Reporter, som mener filmen er et kraftig innlegg i arbeidet mot væpnede konflikter.

Godt mottatt

Det er ikke tilfeldig at det er Løkkeberg får omtale i amerikanske medier, filmen hennes hadde verdenspremiere under Toronto Internasjonale Filmfestival. Filmbonanza var tilstede i Kanada sammen med produsent og ektemann Terje Kristiansen.

– Det var en veldig rørende film. En veldig viktig å se! forteller en kvinne som nesten begynner å gråte.

Visningen i Toronto ble tatt godt i mot av publikum – Kristiansen og Løkkeberg har allerede blitt invitert til flere internasjonale filmfestivaler. I tillegg har filmen blitt plukket opp av utenlandske distributører, blant annet i Kanada og USA.

Trykk på bildet helt øverst i saken for å se videoreportasjen.

Usmiket virkelighet

Filmen er ikke sladdet eller sensurert – bildene er rå og ærlige. Mye av råmaterialet til filmen ble filmet av palestinere selv under krigen på Gazastripen, siden det israelske militæret ikke lot internasjonale journalister komme inn i konfliktområdet.

I tillegg har Løkkeberg møtt tre unge innbyggere på Gazastripen, de forteller sin historie. Det er vondt å se på.

– Jeg er en mamma. Når du ser barn bli drept og bombet, uskyldige sivile barn, da må man bruke de mulighetene man har for å belyse dette emosjonelt, forklarer Løkkeberg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gazas tårer. (Foto: Tour de Force)
Fra filmen "Gazas tårer". (Foto: Tour de Force)

Hva er virkelighet?

Noen kritikere har pekt på at Løkkeberg kanskje tar seg litt for store friheter i arbeidet med å få frem et emosjonelt budskap. Noen scener i filmen er nemlig iscenesatt – et tøft brudd på dokumentarfilmkonvensjonene.

– Du kan ikke betvile at det jeg viser er scener tatt fra der nedenifra. Gjør du? Det kan du ikke! Det er ingen vestlige som har tatt bildene, det er mange palestinske fotografer som har tatt bilder av krigen.

Løkkeberg avfeier hele problemstillinga rundt hennes bruk av iscenesetting. På spørsmål om hun føler hun bryter noen uskrevne regler innen dokumentarfilm svarer hun kontant.

– Jeg bryter alle dokumentarkonvensjoner, med glede. Det er jeg overhodet ikke redd for.

Det er noe som er viktigere enn å følge reglene mener Løkkeberg.

– Hvis jeg oppnår målet med identifikasjon og empati, så er alt greit for meg. Men det du ser, er ikke noe annet enn det som har skjedd.

Gazas tårer har premiere på norske kinoer den 5. november.