Artikkelen ble først publisert 10. oktober.

Tiden da du måtte gå i videosjappa for å leie film er forlengst forbi. I dag har du en rekke alternativ for leie av film på nett.

Nettsteder som Viasat on Demand, Headweb, Film2home og SFAnytime er noen av tjenestene som tilbyr streaming og digitalt kjøp av filmer.

De fleste av tjenestene har et relativt godt utvalg av de nyeste filmene på markedet. Av det nyeste som ligger ute nå finner vi blant annet Iron man 2, An Education, Robin Hood og Prince of Persia.

En annerledes filmtjeneste

I høst lanserer Sony en ny filmtjeneste til PlayStation 3. Tjenesten heter MUBI og fokuserer på en annen del av markedet enn de fleste andre filmtjenester.

Hvis du er glad i gamle klassikere, arthouse og utenlandsk film, så er dette plattformen for deg.

Da Filmpolitiets Rune Håkonsen besøkte GamesCom tidligere i år fikk han snakke med Efe Cakarel, grunnlegger og ansvarlig direktør for MUBI. Han fortalte at MUBI ønsker å gjøre nisjefilmen tilgjengelig for et større publikum.

– De store kassasuksessene fra Hollywood har distribuering. Samtidig ser vi at alle disse andre fantastiske filmene ikke blir distribuert og markedsført i særlig stor grad, selv om det er mange som er interessert i denne typen film.

– Jeg mener at MUBI kan være en alternativ plattform for distribusjon av disse vidunderlige filmene, forklarer Cakarel.

Han forteller at MUBI skal være en enkel brukeropplevelse, som bringer filmen inn i stuen din på et øyeblikk.

– Ideen er å lage en veldig enkel brukeropplevelse. Det skal være veldig enkelt å navigere og oppdage vakre filmer og å kunne se på dem øyeblikkelig. Ingen nedlasting, ingen ventetid – du trykker play og kan begynne å se på med en gang.

Zune gir deg filmer på din Xbox360. (Foto: Microsoft)

Får hjelp til å velge filmer

Når MUBI lanseres vil det, ifølge Cakarel, være 300 filmtitler tilgjengelig på MUBI. De planlegger å øke antallet til 500 i løpet av året og til 1000 innen utgangen av 2011. Hvordan velges imidlertid disse filmene ut?

– Flere medlemmer av staben vår er eksperter på film, i mye større grad enn hva jeg er. Jeg elsker for eksempel Stanley Kubrick. Likevel klarer jeg ikke å rangere filmene hans i reversert kronologisk rekkefølge, men vi har folk som kan sånt hos MUBI, forteller Cakarel.

– Vi samarbeider også med folk fra hele verden som hjelper oss med utvalget. Vi jobber for eksempel med Marie-Pierre Duhamel fra valgkommiteen for Filmfestifalen i Venezia.

– Hun hjelper oss med det europeiske utvalget. Vi har flere eksperter som henne, for indisk og sør-amerikansk film blant annet, som hjelper oss å finne og å velge ut de beste filmene fra hele verden til plattformen.

MUBI skal være lett å bruke. (Foto: Sony)

DVD-kvalitet

I motsetning til Zune vil ikke MUBI tilby streaming i HD-kvalitet. Cakarel mener at dette er vanskelig å få til på en god måte.

– Da ville vi mistet opplevelsen av å se på noe øyeblikkelig. For oss så er den øyeblikkelige opplevelsen den beste.

– Hvis vi skulle hatt HD-kvalitet måtte du ha lastet ned innholdet for å se det. Da måtte du ha ventet en times tid for å se filmen, sier Cakarel.

Dette er kanskje litt rart at han sier, satt i sammenheng med at Zune tilbyr nettopp dette på sin plattform.

– Det er ikke HD, men det er likevel høy oppløsning og veldig høy bitrate og det er en fantastisk opplevelse, sier Cakarel.

Walter Salles Motorsykkeldagbøkene er en type film vi kan få se på MUBI:
[nrkvideo videotype=»brightcove» videoid=»628557501001″ bildeurl=»https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/10/motorcycle-diaries.png»]

Litt stive priser

Prisene på leie av film ligger mellom 30 og 50 kroner. Da får du som regel filmen til rådighet i ett døgn hvor du da kan se filmen så mange ganger du vil. Hvis du vil ha en film til odel og eie, må du ut med alt fra 100 til 150 kroner. Noe som er litt dyrt med tanke på at du ofte finner de samme filmene til bare hundrelappen på Platekompaniet.

En ulempe med disse tjenestene er at mange av dem ikke er tilgjengelig på Mac og Linux. I tillegg så må du koble deg opp til tv-en din og bruke «split screen» for å se filmen på tv-skjermen.

Hvis du har Xbox360 kan du selvfølgelig bruke filmtjenesten Zune Movie Marketplace til å se film på tv. Med Zune kan du se flere av de største kinofilmene via din Xbox og rett på tv-skjermen. Hvis internettlinjen din er god nok kan du også se filmene i HD-kvalitet.

Som et Spotify-abonnement

Ingenting i verden er gratis, heller ikke MUBI. Heldigvis så er ikke prisen på å se film via PlayStation 3 særlig skremmende.

Er filmen kortere enn 40 minutter koster det deg 7,95 kroner å se den. Er den lenger enn 40 minutter må du ut med 26 kroner.

Hvis du imidlertid punger ut med 99 kroner, får du 30 dager med så mye film du vil se til rådighet.

Med musikktjenester som Spotify i tankene, tror jeg dette kan være et overkommelig abonnement for mange.

– Hvis du betaler på et månedlig abonnement så kan du se så mange filmer du bare vil. Du kan sitte å se film hele dagen, sier Efe Cakarel.

Hvis MUBI blir en like god tjeneste som han beskriver, gleder i alle fall jeg meg til tjenesten blir tilgjengelig på PlayStation 3!