Tiden er her – året er snart over og nå er det på tide å se tilbake på de siste 12 månedene.

Hva er de beste spillene fra 2010?

Jeg har en anelse om at min liste vil skille seg noe ut fra resten av anmelderstanden her i landet, og jeg føler at jeg bør poengtere et par premisser.

For meg er det viktig å se på hvilke spill som setter spor etter seg, noe som betyr at terningkast kommer i andre rekke. Et spill med terningkast 5 kan havne over et spill med terningkast 6 fordi jeg mener det rett og slett er et viktigere spill.

Fortellinger er viktig

Jeg belønner originale historier og originale måter å fortelle historier på – dermed er det ikke plass helt i toppen til gamle travere som NHL-serien (som for andre år på rad har fått terningkast 6 av NRK).

Som jeg skriver i min kommentar «Spillenes gullalder starter nå» så applauderer jeg gode fortellinger og nyskapende måter å fortelle de på – faktisk så mye jeg jeg for andre gang på tre linje må si det. Trenger du en grundigere begrunnelse foreslår jeg du leser kommentaren HER.

Hva mener du er årets beste spill? Legg inn din kommentar helt nederst!

Føler jeg også må nevne noen av spillene som ikke nådde opp i årets liste – jeg kan avsløre det var hard konkurranse. Hederlig omtale går til: Limbo, Gran Turismo 5, Enslaved: Odyssey to the West, Halo: Reach, FIFA11, Super Mario Galaxy 2, Metroid: Other M, Star Craft 2, Skate 3, Final Fantasy XIII og Battlefield: Bad Company 2.

10. Call of Duty: Black Ops

Det kom mange store actionspill i 2010, men nesten ingen innfridde de enorme forventningene.

Nærmest kom det siste spillet i blockbusterserien Call of Duty.

KOMMENTAR: Krig + spill = sant!

Black Ops solgte millioner, ikke uten grunn. En grei spillhistorie med en uovertruffen flerspillerdel  sikrer en hårfin plassering på årets topp 10-liste.

Se anmeldelsen her

Call of Duty: Black Ops. (Foto: Activision)

9. Civilization 5

Først var jeg skuffet over Civilization 5, jeg var redd forenklingen av spillmekanikken ville drive vekk «hardcore»-spillerne. Samtidig har Firaxis gjort noen viktige grep for å ta med spillserien inn i en ny tidsalder, og til et nytt publikum.

VIDEO: Møt sjefsutvikleren bak spillet her

Civilization 5 er det beste turbaserte strategispillet fra 2010, ferdig med den saken.

Se anmeldelsen her

Civilization 5. (Foto: 2K Games)
Civilization 5. (Foto: 2K Games)

8. Alan Wake

Det finske spillstudioet Remedy har tidligere stått bak de første Max Payne-spillene, og veit hvordan de skal formidle spennende spillfortellinger.

Alan Wake er et episodebasert skrekkeksperiment som virkelig gjorde at jeg måtte skru på lyset før jeg la meg.

Se anmeldelsen her

Jeg møtte Remedy under Game Developers Conference i San Francisco tidligere i år, trykk på bildet under for å se intervjuet!

[nrkvideo videotype=»brightcove» videoid=»82833228001″ bildeurl=»https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/05/AlanWake_03_CarCrash_720p.jpg»]

7. Dance Central

Huff, jeg har danset med Dance Central på riksdekkende TV. Det var ganske pinlig, men likevel morsomt.

Med dette spillet har Harmonix tatt rytmespillene inn i en ny tidsalder, bevegelseskontrollernes tidalder.

Video: Se, Rune danser (jeg gremmes)

Jeg gir blanke i hva folk tror om meg, jeg storkoser meg mens jeg vrikker på rompa til Lipps Inc. sin «Funkytown»!

Se anmeldelsen her

Dance Central. (Foto: Microsoft)
Dance Central. (Foto: Microsoft)

6. NHL 11

Hvert år kommer det nye sportsspill fra EA, og i noen tilfeller viser de virkelig hvordan et allerede perfekt sportsspill kan bli enda bedre.

NHL10 fikk terningkast 6 av NRK, det gjorde jaggu NHL11 også – ishockey er min nye favorittsport (etter curling, hopp og fotball da).

Se anmeldelsen her

NHL 11. (Foto: EA)
NHL 11. (Foto: EA)

5. Need for Speed: Hot Pursuit

Ja, hvor endte Gran Turismo 5 egentlig? Jeg kan røpe såpass at årets mest etterlengtede bilspill havnet rett utenfor årets topp 10-liste.

Need for Speed-spillene er en velkjent gammel traver i spillverdenen, og årets Hot Pursuit ramlet rett inn på lista med sin ekstremt morsomme og spennende spillmekanikk.

Det var Birger Vestmo som anmeldte spillet for Filmpolitiet, og han er klar i sin tale.

«Dette er et ekstremt godt racingspill, som bringer den gamle moroa over til den nye generasjonen spillkonsoller på en ytterst overbevisende måte.»

Se anmeldelsen her

Gjennom veisperring i Need For Speed Hot Pursuit. (Foto: Electronic Arts)
Gjennom veisperring i Need For Speed Hot Pursuit. (Foto: Electronic Arts)

4. God of War 3

Ja, jeg er en mann – noe som betyr at det ikke skal så mye til før jeg blir dratt tilbake til primalstadiet. I alle fall ikke når jeg spiller God of War 3.

GRRRRRRRRRROOOOOOOOOAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRR!

Det var med slike utbrudd jeg vekket naboer og samboere med i sene nattestimer da Kratos bega seg ut på sitt foreløpig siste eventyr – med hjelp fra Titanene skal selveste Olympus-fjellet besieres.

Ekstrem grafikk, utrolig historie og noen av de beste omgivelsene jeg har sett i et spill – God of War 3 er for mannen som trenger en testosteroninnsprøytning.

Se anmeldelsen her

God of War 3. (Foto: SCEE)
God of War 3. (Foto: SCEE)

3. Mass Effect 2

Star Wars, ta deg en bolle!

Som svoren tilhenger av det kjente Star Wars-universet satt denne formuleringa langt inne.

Selv etter å ha spilt igjennom Mass Effect 2 opptil flere ganger i løpet av de siste 11 månedene står dette actiondramaet til terningkast 6.

Mass Effect 2 har de samme kvalitetene som gjennomsyrer de spillene som har havnet på toppen av min topp 10-liste – en gnistrende god fortelling, engasjerende figurer og god fortellerteknikk.

Se anmeldelsen her

Jeg møtte produsent Jesse Houston i fjor og spurte om Bioware etterstrebet en filmopplevelse med Mass Effect 2. Trykk på bildet for å se intervjuet!

[nrkvideo videotype=»brightcove» videoid=»34835367001″ bildeurl=»https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/05/masseffect2-640×360.jpg»]

2. Red Dead Redemption

John Marston, du alene har gjenopplivet westernsjangeren for en ny generasjon. Jeg tipper salget av Eastwoods spagettifilmer gikk i taket i ukene etter lanseringen av Red Dead Redemption.

Rockstar Games er blitt kjent for sine spill med åpne historier, hvor du selv i høy grad kan velge veien videre.

Vi så det i Grand Theft Auto IV, og det var en naturlig fortsettelse å plassere neste spill i den amerikanske midtvesten.

Det lukter formelig hestedritt i stua etter en runde med Red Dead Redemption, opplevelsen av westernlivet på slutten av 1800-tallet har ikke vært mer engasjerende på spill noensinne.

Se anmeldelsen her

Red Dead Redemption (Foto: Rockstar Games)
Red Dead Redemption (Foto: Rockstar Games)

1. Heavy Rain

«Hæh? Hva driver du med Rune?»

Akkurat det er det nok noen som spør seg nå – jeg kårer herved Heavy Rain til årets beste spill.

«Men du ga jo Red Dead Redemption og Mass Effect 2 terningkast 6 jo? Heavy Rain fikk jo terningkast 5!»

Det er helt riktig, men i min vurdering har jeg sett på hva slags type spillopplevelse jeg fikk av spillene.

Heavy Rain pløyde ny mark med sitt fokus på emosjonelt engasjement med spillfigurene. Spillregissør David Cage satset høyt og klarte å komme i mål med sitt kunsteriske prosjekt.

De små feilene spillet har blir totalt overskygget av engasjementet jeg får mens jeg spiller. Heavy Rain er et spill uten sidestykke, med dype figurer og en gripende fortelling.

Det er ikke ofte jeg griner til et spill, men tro meg – tårene rant.

Se anmeldelsen her

I fjor hadde jeg gleden av å møte regissør David Cage, trykk på bildet og du får se intervjuet der jeg spør ham hvorfor han lagde et spill som Heavy Rain.

Legg inn din mening i kommentarfeltet under videoen.

[nrkvideo videotype=»brightcove» videoid=»34805345001″ bildeurl=»https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/06/ETHAN_MARS_CHARACTER_HEAD-screenshot-640×360.jpg»]