Se den sterke vinnerfilmen Snøkulen ved å klikke på Video øverst i på siden!

Fire ungdommer fra medialinjen på Bergen Handelsgymnasium kunne juble da de vant Amandusfestivalens publikumspris 2011 – stemt frem på filmpolitiets nettsider.

Fire spente prismottakere kom opp på scenen da Birger Vestmo fra Filmpolitiet og artist Ingrid Olava delte ut publikumsprisen under årets Amandusfestival.

Vinnere av publikumsprisen under Amandus 2011 (Foto: Kristin Evensen Giæver)
Vinnere av publikumsprisen under Amandus 2011 (Foto: Kristin Evensen Giæver)
Apokalyptisk bra

Christer Steffensen, Annette Høysæther, Audun Nydegger Wermundsen, og Tora Sanden Døskeland fra Bergen Handelsgymnasium har aldri tidligere jobbet sammen om et filmprosjekt, men de imponerte stort med filmen sin.

-Snøkulen imponerer med et ekstremt gjennomarbeidet visuelt uttrykk! Postapokalypsen er følbar i de styggvakre bildene, lekkert filmet i et bredt widescreen-format for den virkelig store kinofølelsen, sier en engasjert Birger Vestmo.

Han har hatt gleden av å dele ut denne publikumsprisen gjennom flere år, en pris som er spesielt viktig siden vinneren er stemt frem via nettet.

Standhaftig regissør

Christer Steffensen har regissert Snøkulen. Han ble overrasket og glad over seieren.

– Det betyr mye for meg å vinne denne prisen. Jeg har drømt om og hatt som mål å vinne en Amandus-pris. I fjor var jeg nominert med en film, uten å vinne. Året før der igjen sendte jeg inn en film, men ble ikke nominert, sier Steffensen.

-Hvorfor tror du filmen deres appellerte til publikum?

– Den er fint filmet og har flotte spesialeffekter. Dessuten er hun som spiller hovedrollen en utrolig sjarmerende jente. Jeg håper folk liker filmen.

Det var Steffensen som hadde idéen til filmen, og da klassen hans fikk et skoleprosjekt der de kunne lage en fiksjonsfilm ville han gjøre idé til handling.

– Jeg fikk med meg noen veldig dyktige folk fra klassen og vi laget manus sammen. Jeg hadde lenge hatt lyst til å lage noe litt stort og post-apokalyptisk.

Han forteller videre at det å vinne er en inspirasjon til å jobbe videre med film.

– Det er dette jeg vil drive med. Målet er å drive med spillefilm i fremtida.

Snøkulen er en sterk kortfilm.
Demokratisk valg

De andre prisene under Amandus er juryerte priser, men publikumsprisen er den eneste hvor folket får bestemme direkte. Birger Vestmo mener at dette derfor kanskje er den vanskeligeste prisen å vinne, men også den mest demokratiske.

– Den lille jentas nydelige barneansikt er en sterk kontrast til de brutale omgivelsene. Filmen makter å fortelle hennes lille historie helt uten dialog. Tematikken omhandler tapet av uskyld, der tittelens snøkule symboliserer tilværelsen og tryggheten som har gått tapt. Jenta har levd beskyttet i sin glasskule, men nå er glasset knust, og figuren er eksponert for den nye og ubarmhjertige virkeligheten, forteller Birger om filmen.

Den lille jentas nydelige barneansikt er en sterk kontrast til de brutale omgivelsene.

-Jeg er gledelig overrasket over filmens høye kvalitet, både når det gjelder foto, klipp, scenografi, visuelle effekter, lydbruk og musikk.

– Dramaturgien, klipperytmen og skuespillet glir sammen til en enhetlig film, der alle elementer trekker mot samme mål. Dette signaliserer høye ambisjoner, som langt på vei blir innfridd.

Ekstremt høy kvalitet i år

NRK har fulgt Amandus i flere år og Morten Skogly, prosjektleder i P3nett, er veldig fornøyd med kvaliteten på årets finalister.

– Det flotte med Amandus-utdelingen er å se den ufordekte gleden de unge sprismottakerne viser når de vinner. Vi som jobber i media er så vante med at Oscar-vinnere og andre er så blaserte og distanserte. Vinnerne av Amandus derimot, har følelsene sine synlige på ermet og sjarmerer oss i senk år etter år, sier Skogly entusiastisk.

– Årets vinnere er navn vi håper å se igjen på rulleteksten på store, norsk spillefilmer i årene som kommer. Vi ønsker teamet bak Snøkulen lykke til fremover, og gleder oss nesegrust til å se hva de får til!

En verdig vinner

-Jeg er storfornøyd med at denne flotte kortfilmen vant Amandusfestivalens publikumspris, og håper filmskaperne er i startgropa til noe enda større, tiltrer Birger Vestmo, før feiringene av vinnerne av publikumsprisen, og de vinnerne av de øvrige kategoriene fortsetter utover natten.

Se alle de nominerte filmene til årets publikumspris her!

Filmpoltiet og NRK takker alle de nominerte, Høgskolen i Lillehammer, Amandus, og ikke minst alle som har stemt på bidragene til å bygge opp under norsk films framtid!

Alle prisvinnerne:

Fiksjon: Skuggeprinsen
Animasjon: Kjøp dem
Musikkvideo: Lemaître – Come Again
Ekstremsport: Buckle Up
Manus: Kontrakaos
Dokumentar: Livet under 1.30
Juniorprisen: Tempelriddernes skatt
Fagjuryprisen: Lemaître – Come Again
Talentprisen: Vinter in Hollywood – VIRUS
Publikumsprisen: Snøkulen