Lena Headey spiller Cersei Lannister i Game of Thrones. (Foto: HBO).

Som den fantasynerden jeg er, er jeg ekstremt spent på HBO sin nye TV-serie Game of Thrones, som er basert på den første boken i George R. R. Martins A Song of Ice And Fire.

Jeg er også liveredd for å bli skuffet, for vi vet jo alle at overgangen fra bok til skjerm ikke alltid går like bra.

Forrige uke så Vegard Larsen fra Filmbonanza de to første episodene av Game of Thrones sammen med Outland-medarbeider Frida Sofie Jansen og forfatter og dramatiker Arne Berggren. De likte det de så og gledet seg til å se mer. Se innslaget her!

Game of Thrones kommer på NRK3 på nyåret i 2012! Canal + viser den fra 4. mai.

Les også: Legend of the Seeker spytter på bøkene.

Handlingen i Game of Thrones finner sted i det oppdiktede landet Westeros sine syv kongeriker. Her kniver forskjellige klaner og ætter om makten og tronen.

Natt til mandag, norsk tid, kunne amerikanerne kose seg med første episode i serien.

På Twitter florerer det av utsagn som «Fantastic. Can’t wait till next week» og «Do yourself a favour and watch #GameOfThrones. EPIC!«.

Anmelderkorpset i USA er også tydelig begeistret for serien. På Metacritic kan vi se at de fleste anmeldelsene er overveldende positive.

Utfordrer filmens verden

Tim Goodman i The Hollywood Reporter skriver en svært rosende anmeldelse og mener at folk ikke bør bli skremt bort av at Game of Thrones er en fantasyserie.

«Det noe forlokkende over kostymedrama som setter mytologi sammen med elementer av krig, ære, stolthet, begjær, makt og til og med humor.

Thrones har alt dette i bøtter og spann, og støtter opp med enestående historiefortelling, godt manus, storartet skuespill og fantastiske visuelle effekter.»

Varietys Brian Lowry er også entusiastisk. Han tror dette er en serie publikum kommer til å bli hekta på.

«Denne serien utfordrer filmens verden med tanke på ambisjoner og atmosfære. Samtidig har den en episodisk innfallsvinkel, som lar flere historier flettes sammen på en måte som ingen film kan klare.

Hvis tempoet til tider er litt ujevnt i de senere episodene, så har kroken da allerede blitt så dypt plantet at det trofaste publikumet kommer til å overse de flyktige feilene med glede.»

Peter Dinklage som Tyrion Lannister i Game of Thrones. (Foto: HBO).

Bør vinne Emmy

Game of Thrones kan skilte med en rekke kjente skuespillere. Mary McNamara fra LA Times har spesielt lagt sin elsk på Peter Dinklage som spiller dronningens bror, dvergen Tyrion Lannister.

«Tyrion er så godt kjent med verdens harde realiteter at han knapt kan bære det. Dvergen er denne historiens ikke-magiske Merlin. En litt utsvevende en kanskje, men likevel en som snakker sannheten.

Han kjemper for sin egen overlevelse med så mye barmhjertighet han kan spare. Hvis ikke denne mannen vinner en Emmy er det virkelig noen hoder som burde rulle!»

Det er flere anmeldere som er enige i at skuespillerne i Game of Thrones er fabelaktige. Alan Sepinwall fra HITFIX kaller dem eksepsjonelle.

«Fra de velkjente skuespillerne som Sean Bean, som har den vanskelige oppgaven med få en mann som i stor grad er definert av sin godhet til ikke å virke kjedelig, til Mark Addy, som spiller heftig og dominerende og som er fullstendig ugjenkjennelig fra både Still Standing og The Full Monty. […] Til de relativt ukjente som Emilia Clarke, som gjør den jomfruelige Daenerys sin voksende bevissthet over sin makt både seksuelt sett og ellers, til en av seriens sterkeste historielinjer.»

Emilia Clarke spiller den jomfruelige Daenerys Targaryen i Game of Thrones. (Foto: HBO).

Nedlatende guttefiksjon

Game of Thrones er full av vold og sex. Alan Sepinwall mener at disse elementene er med av en grunn og at dette er en voksen serie på alle måter.

«Der tilsvarende program, som Starz sin nye serie Camelot, kanskje kaster inn nakenhet bare for å lure folk til å se på, så har sexscenene i Game of Thrones nesten alltid stor narrativ verdi.

Enten de etablerer en fremmed kultur, eller forteller oss mer om en rollefigur som holder kortene tett til brystet utenfor soverommet.»

Ginia Bellafante fra The New York Times er ikke like begeistret som mesteparten av anmelderkorpset i den amerikanske pressen.

Når det kommer til all sexen mener hun det stikk motsatte av det Alan Sepinwall skriver i sin anmeldelse.

«Den virkelige perversjonen er den følelsen av at alt det lysskye har blitt kastet inn som «a little something for the ladies», ut av en kanskje rettmessig frykt for at ingen kvinner i levende live ville sett på ellers.

Alt det lysskye har blitt kastet inn som «a little something for the ladies».

Selv om jeg ikke tviler på at det er kvinner der ute som leser bøker som Herr Martins, så kan jeg helt ærlig si, at jeg aldri har møtt en eneste kvinne som har reist seg i indignasjon under bokklubben sin og nektet å lese det siste fra Lorrie Moore, med mindre alle ble enige om å lese Hobbiten først.

Game of Thrones er guttefiksjon som henvender seg til populasjonens andre halvpart på nedlatende vis.»

På bakgrunn av å ha lest bøkene, er jeg personlig sterkt uenig med det Ginia Bellafante sier. Jeg synes hun undervurderer sitt eget kjønn og er fordomsfull mot fantasy som sjanger. Guttefiksjon? Jeg har tydeligvis gått glipp av at jeg egentlig er en mann…

Hva mener du om Game of Thrones? Gleder du deg til å se serien, eller kanskje du ikke liker fantasy i det hele tatt? Si din mening i kommentarfeltet!