Opprømte fotografar rundt den nye Xbox One-maskina til Microsoft. (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Opprømte fotografer rundt den nye Xbox One-maskinen til Microsoft. Den nye oppgraderte håndkontrolleren kan sees til venstre, mens den nye Kinect-sensoren kan sees til høyre. (Foto: REUTERS/Nick Adams)

I forkant av årets store bransjesamling på spillmessen E3 i Los Angeles kvesser både Sony og Microsoft sine strategier.

Tidligere i år fortalte Sony om sin nye konsoll, Playstation 4, og hvordan den skal revolusjonere underholdningshverdagen når den kommer ut i butikkene mot jul i år. I kveld var Microsoft sin tur til å presentere sin fremtid for Xbox-konsollen.

DEBATT: Si din mening og delta i kommentarfeltet her

– Navnet er Xbox One

Microsoft startet med å peke nese til sin japanske rival Sony ved å vise frem den nye konsollen helt i starten av sin pressekonferanse. Sony har ennå ikke vist frem selve boksen til sin konsoll, selv om de dedikerte en hel pressekonferanse til å fortelle om den tidligere i år.

Xbox One kommer ifølge Xbox-sjefen Don Mattrick ut på markedet i 2013 mot slutten av året, i likhet med Playstation 4, men det ble ikke spesifisert om forskjellige kontinenter får ulik lanseringsdato.

Operativsystemet på Xbox One blir en sammensmelting av dagens Xbox 360-system og Windows-plattformen, og får funksjoner som sømløs bytting mellom spill, tv-sendinger, filmstrømming og Skype. Dette integreres med SmartGlass-systemet som ble annonsert i fjor.

Blant de temaene det var knyttet størst spenning var om konsollen krever å alltid ha en aktiv nettilkobling, men det ble ikke nevnt under pressekonferansen. Ifølge en tweet fra den amerikanske spilljournalisten Geoff Keighly fortalte Mattrick etter pressekonferansen at konsollen ikke «alltid er på».

SimCity-skandalen: Det EA ikke vil snakke om

Microsoft la stor vekt på sammensmeltingen av tv-opplevelser og interaktive muligheter. Steven Spielberg er hentet inn for å skape en eksklusiv tv-serie basert på det populære Halo-universet, mens metadata fra sports-eventer og -kamper skal sendes rett til konsollen. Dette ble illustrert med typiske amerikanske sporter, og det er ukjent om denne funksjonaliteten vil komme til kamper i den norske Tippeligaen (svært lite sannsynlig om du spør meg).

Forza 5 Motorsport. (Foto: Turn 10 / Microsoft)
Konseptbilde fra «Forza 5 Motorsport». (Foto: Turn 10 / Microsoft)

Blant de nye spillene som ble vist frem og annonsert til den nye konsollen finner vi Forza Motorsport 5, FIFA 14 (og andre populære sportsspill), Quantum Break fra finske Remedy, og Call of Duty: Ghosts.

Mattrick fortalte videre at Microsoft Game Studios har hele femten spill i produksjon til konsollen, åtte av dem er helt nye franschier.

Likevel var det påfallende få spill som ble presentert i løpet av den knappe timen Microsofts representanter brukte på podiet i det spesialbygde teltet som var satt opp ved hovedkvarteret til selskapet i byen Richmond. Det er ventet at spillene vil få mer plass på pressekonferansene på årets store spillmesser, E3 i Los Angeles i juni og på Gamescom i Köln i august.

Erkerivalen Sonys aksjekurs steg med omkring 9% i timene etter presentasjonen av Xbox One, mens Microsofts aksjekurs holdt seg relativt uendret.

VIDEO: Sjå den ferske «Call of Duty: Ghosts»-traileren her

Store uklarheter om bruktspill

Flere andre spørsmål som dukket opp i forkant av pressekonferansen ble ikke besvart, men amerikanske nettsider melder blant annet at du ikke lenger kan kjøpe brukte spill som vanlig.

Konsollen krever at du betaler en engangssum om du velger å kjøpe dine spill brukte for å få tilgang. Et sterkt fokus på kopibeskyttelse betyr også at du ikke lenger kan kjøre spillene fra en disk, men må installere på den innebygde harddisken.

Nettstedet Wired.com, som har en stor gjennomgang av den nye konsollen, forteller at en Microsoft-representant utdypet dette og skriver: – Det som følger naturlig av dette er at hver disk blir knyttet til en unik Xbox Live-konto, ellers kunne man tatt den spilldisken og sendt den til alle du kjenner og kopiert spillet så mange ganger du ønsket. Siden dette ikke er noe som skal skje, må hver disk bare installere spillet for en eier.

– Microsoft fortalte at om en disk brukes med en ny spillerkonto, kan den nye spilleren betale en avgift og installere spillet, noe som vil bety at denne nye kontoen nå også eier spillet og kan spille uten disken.

Dette er noe Sony også har eksperimentert med med sitt konsept «Playstation Pass», men dette blir altså første gang en hel konsoll er bygd opp rundt samme tanke.

Oppdatert: Microsoft har senere sagt at det ikke er fullstendig klargjort hva praksisen blir. Blant annet har redaktøren for Official Xbox Magazine skrevet at dersom spillet blir installert på en annen konsoll uten din bruker, så slettes spillet fra din maskin.

– Vi har ikke bekreftet noen spesifikke scenarier, sier Xbox Live-sjef Larry Hryb på bloggen sin.

Ikke bakoverkompatibel

Noe overraskende er det også at Xbox One ikke vil være bakoverkompatibel. Det betyr at spill som er kjøpt til Xbox 360-konsollen vil ikke fungere med den nye spillkonsollen. Microsoft-sjef Mark Whitten bekrefter til nettstedet The Verge at det snart kan bli aktuelt å legge Xbox 360-spillene på loftet. Dette inkluderer også nedlastbare spill som er kjøpt via Xbox Live.

– Systemet er basert på en annen prosessorarkitektur, så bakoverkompabilitet fungerer ikke sett fra et teknisk perspektiv.

I likhet med Sony har Microsoft valgt en såkalt x86-arkitektur på sin nye konsoll, (Playstation 3 bruker Cell-arkitektur, mens Xbox 360 bruker PowerPC-arkitektur) noe som betyr at gamle spill må omprogrammeres for å fungere på den nye konsollen. Ved siden av å satse på den mest populære og brukte CPU-arkitekturen i verden til sin nye konsoll, er det klart at Xbox One får 8 gigabyte med minne og innebygd harddisk.

Si din mening og delta i diskusjonen i vårt kommentarfelt – klikk her

Få fulloversikt over pressekonferansen ved å bla deg gjennom direkteoppdateringene under.


VIDEO: Se videopresentasjonen en gang til på avisen Forbes sine nettsider (ekstern lenke)


CoD Ghosts. (Foto: Microsoft)
Konseptbilde fra «Cod Ghosts». (Foto: Microsoft)

Kl. 20.05: Det var det hele. Microsofts nye spillkonsoll heter Xbox One, kommer i 2013, ny Kinect-sensor følger med i pakken når du kjøper konsollen, operativsystemet åpner for sømløs bytting mellom underholdning, mens nettskylagring blir en viktig funksjon for å spre innhold utover mobiltelefoner og PC i tillegg til selve konsollen.

Kl. 20.02: Price er en av hovedfigurene i Call of Duty: Ghosts. Pressekonferansen avsluttes med en trailer til spillet.

Kl. 20.00: Ny spillmotor betyr også dynamiske omgivelser, mer detaljerte figurer. Og ja, det blir hunder. Spillet skal fortsatt gå med 60 bilder i sekunder takket være den nye konsollen.

CoD Ghosts. (Foto: Microsoft)
COD Ghosts. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.59: – Det amerikanske militæret er ødelagt, du spiller en spesialsoldat som er en av få soldater som kan beskytte de gjenværende landområdene.

Kl. 19.57: Call of Duty: Ghosts-traileren vises snart for første gang. Ny spillmotor vil ta spillserien et langt skritt fremover, hevder utviklerne i en pressevideo fra utgiveren Activision.

VIDEO: Sjå den ferske «Call of Duty: Ghosts»-traileren her

CoD Ghosts. (Foto: Microsoft)
COD Ghosts. (Foto: Microsoft)

Later this year. (Foto: Microsoft)
– Later this year. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.56: Xbox One kommer ut i 2013.

Kl. 19.54: Don Mattrick, Xbox-sjefen, kommer ut på scenen igjen for å runde av pressekonferansen.

Kl. 19.52: Alt nedlastbart innhold til Call of Duty kommer først til Xbox One. Om dette stemmer er det et stort slag for Sony, spillserien er den mest populære i verdenen.

NFL on Xbox, for fansen. (Foto: Microsoft)
NFL on Xbox, for fansen. (Foto: Microsoft)

Steven Spielberg. (Foto: Microsoft)
Steven Spielberg forteller om sitt arbeid med «Halo»-serien. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.49: Direktesendt sport blir viktig, større interaktivitet mellom seere, spill og utøvere, men det er igjen ukjent hvor mye av slike tjenester som blir tilgjengelig i Norge.

Kl. 19.47: Steven Spielberg: – I løpet av årene har spillopplevelsen eksplodert, historiene har blitt mer engasjerende etter hvert som teknologien har utviklet seg.

Kl. 19.46: Steven Spielberg: – Jeg startet å spille Pong i 1974!

«Halo» blir TV-serie. (Foto: Microsoft)
«Halo» blir TV-serie. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.44: Halo blir TV-serie på Xbox One skapt av ingen ringere enn Steven Spielberg.

Kl. 19.43: Nancy Tellem, jobbet tidligere ved den amerikanske TV-kanalen CBS, kommer inn på scenen: – En helt ny plattform for både seere og produsenter, TV er ikke lenger en enveisopplevelse. Vi står på randen av en ny revolusjon i TV-bransjen.

Kl. 19.41: – Investerer mye i originale spill til den nye konsollen. Flere spill under utvikling nå enn noensinne. Planlegger å lansere 15 eksklusive spill i løpet av det første året, med hele åtte nye franschier.

Kl. 19.40: Finske Remedy (Alan Wake) står bak det nye spillet Quantum Break. En teasertrailer viser en båt som krasjer inn i en bilbru.

Kl. 19.38: Phil Spencer fra Microsoft annonserer Forza Motorsport 5 fra Turn 10-studioet. – Så ekte at du også ser den skitne lakken.

Forza Motorsport 5. (Foto: Microsoft)
Forza Motorsport 5. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.35: FIFA 14 Ultimate Team blir eksklusivt til Xbox One, mens spillet kommer på alle plattformer. Wilson avslutter med å vise en demonstrasjonsvideo. De fleste videoene på denne pressekonferansen avsluttes med «Inception»-drønn. En litt overivrig lyddesigner?

Kl. 19.33: Wilson fortsetter å prate om hvor mye dette endrer alt, men avslutter med å si at de skal vise mer snart uten å være noe særlig konkret. En liten smakebit dette altså.

Don Mattrick presenterer Xbox One. (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Don Mattrick presenterer Xbox One. (Foto: REUTERS/Nick Adams)

Kl. 19.29: En av toppsjefene for EA sin sportsavdeling, Andrew Wilson, kommer inn på scenen. Viser frem en ny spillmotor med navn «Ignite», har som mål å viske ut grensene mellom spill og virkelighet.

EA har hentet inn verdens største sportsstjerner for å fortelle om hvordan det er å drive med sport. Tipper hver enkelt utøver får klekkelig betalt.

Kl. 19.26: 300 000 servere vil betjene den videreutviklede Xbox Live-tjenesten. Alt innhold lagres i skyen, både spill, filmer og musikk.

#XboxReveal. (Foto: Microsoft)
Den nye Kinect-sensoren lover større nøyaktighet, blant annet at den kan lese hjertefrekvens. (Foto: Microsoft)

#XboxReveal. (Foto: Microsoft)
#XboxReveal. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.23: En ny Kinect-sensor vil bli solgt sammen med konsollen. Mens håndkontrolleren ser ut som den gamle har den fått en rekke nye funksjoner. SmartGlass, som ble introdusert i fjor, vil koble sammen forskjellige enheter på en sømløs måte, loves det fra scenen.

Kl. 19.22: Operativsystemet er en sammensmelting av dagens Xbox-system og Windows. En nærmere, og forventet, sammensmelting av PC, konsoll og mobiltelefoner.

Kl. 19.19: – Maskinvare, kontrollsystemer og nettilkobling er fundamentene for den nye konsollen.

Den vil ha Blu-ray-spiller og åtte gigabyte minne. Noe som stemmer godt overens med tidligere lekkasjer.

Slik skjer hovedskjermen til den nye konsollen ut. (Foto: Microsoft / Reuters / Nick Adams)
Slik skjer hovedskjermen til den nye konsollen ut. (Foto: Microsoft / Reuters / Nick Adams)

Kl. 19.17: Det første Microsoft viser frem er TV-funksjonalitet som neppe vil være tilgjengelig i samme omfang i Europa eller Norge. Viser at de satser på underholdning i sentrum, ikke bare spill.

Kl. 19.15: Mehdi demonstrerer også muligheten til å kjøre flere applikasjoner samtidig på skjermen. Blant annet film, nettleser og Skype.

Slik er Xbox One. (Foto: Microsoft)
Slik er Xbox One. (Foto: Microsoft)

Kl. 19.11: Konsollen kan skrues på med stemmeaktivering. Yusuf Mehdi demonstrerer hvordan konsollen kan bytte sømløst mellom direktesendt TV (ukjent om denne tjenesten blir tilgjengelig i Norge), andre tjenester og spill.

Frå innsida av Xbox Campus. (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Frå innsida av Xbox Campus. (Foto: REUTERS/Nick Adams)

Kl. 19.07: Navnet på den nye spillkonsollen er Xbox One. Konsollen ser ut som en liten firkantet datamaskin og er ren i designuttrykket. Navnet spiller på at maskinen skal bli den ene tingen du trenger å ha i stua. Microsoft starter med å vise frem konsollen, i motsetning til Sony som kun snakket om sin nye konsollen uten å vise den under sin pressekonferanse tidligere i år.

Kl. 19.05: – Med Kinect gjorde vi deg til spillkontrolleren. Xbox 360 er fortsatt en levende spillplattform. Stua har endret seg enormt de siste åtte årene.

(les flere oppdateringer under bildet)

Xbox Campus i Redmond, Washington (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Xbox Campus i Redmond, Washington (Foto: REUTERS/Nick Adams)

Kl. 19.03: Pressekonferansen starter med en video som forteller at alt skal endres, sånn passe storslagent det altså. Steven Spielberg, Cliff Blezinski og mange andre. Xbox-sjefen Don Mattrick går først ut på scenen.

Kl. 19.00: Annonsert start på direktestrømmen.

Xbox Campus i Redmond, Washington (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Vakter står utenfor lokalet hvor det ventes at en ny Xbox-konsoll skal vises frem. Bildet er tatt tidligere i dag tirsdag 21. mai. (Foto: REUTERS/Nick Adams)

Kl. 18.55: En kvinne tar bilder utenfor teltet som er satt opp for å huse Microsofts pressekonferanse om fremtiden for Xbox.

Kl. 18.45: Sonys og Microsofts nye konsoller inngår i den åttende generasjonen hjemmekonsoller (les mer om temaet her). Nintendo tjuvstartet ved å gi ut sin nyeste konsoll, Wii U, allerede i fjor – da fokuserte den japanske spillgiganten igjen på tilgjengelig teknologi, fremfor å være bransjeledene med siste nytt. Det har ikke fungert godt og Nintendo sliter med salgstallene. Les Filmpolitiets dom over Wii U-konsollen her og si din mening.

Kl. 18:40: Les mer om kampen mellom Microsoft og Sony her