Narkotikabruk, vald, språkbruk. Ting det er vanleg at kinoane opplyser om at er i filmen, via Medietilsynets rangering av kinofilmar. No har den svenske kinoen Bio Rio – ein arthouse-kino i Stockholm – i tillegg lagt til ei ny form for rangering på alle filmane dei visar, nemleg om dei har aktive kvinner i historia.

Den såkalla Bechdel-testen vart skapt av teikneserieskapar Alison Bechdel i 1985. Om to namngitte kvinner i ein film snakkar saman om noko anna enn ein mann består dei «The Rule».

– Me ser for sjeldan ein kvinneleg superhelt eller kvinneleg professor eller person som går gjennom interessante opplevingar og meistrar dei. Målet er å få sjå fleire kvinnerelaterte historier og perspektiv på kinolerretet, seier kinosjef Ellen Tejle til Associated Press, som legger til at rangeringa ikkje seier noko om kvaliteten eller kvinnesynet i filmen elles.

The Rule, frå 1985 (Bilete: Alison Bechdel)
The Rule, frå 1985 (Bilete: Alison Bechdel)

Om ein film består Bechdel-testen vil den få eit A-merke av kinoen.

I Sverige har rangeringa fått merksemd, og god omtale av blant anna det svenske filminstituttet. Viasat Film i Sverige har no planlagt ein A-godkjend kveld den 17. november, med filmar som Hunger Games, Iron Lady og Savages på plakaten.

Les også: Tre TV-damer du kommer til å elske

«Transformers» består, «Løp Lola Løp» får stryk

Det er ikkje eit sikkert kvalitetsteikn på ein film om den består testen – verken for feminismen eller filmhistoria sin del. Filmar som Transformers og Expendables 2 består med glans. Både testen i seg sjølv, og kinoens avgjersle, har òg fått kritikk for valet sitt.

Den svenske filmanmeldaren Hynek Pallas kritiserer det statlege filminstuttet for å stille seg bak tiltaket:

– Det er altfor mange filmar som består Bechdel-testen som ikkje hjelper samfunnet i det heile teke med å bli meir likestilt eller betre – og mange filmane som ikkje består, men som er fantastisk på nettopp det, seier han.

Fleire gode filmar – òg framheva som gode kvinnehistorier – til dømes The Terminator, Mulan og Løp Lola Løp – får stryk. Det same gjer blant anna Star Wars, Ringenes Herre og Oscar-vinnar Hurt Locker.

Poenget med testen har dog aldri vore at alle filmar skal bestå den, men at den visar skeivfordelinga i kva historier filmselskapa vel å satse på. Tejle hevdar rangeringa i hovudsak har fått gode tilbakemeldingar frå publikum.

– For nokre har det vore ein augeopnar.

Består dine favorittfilmar? Sjekk på Bechdeltest.com.

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • ola normal’n

  Nesten utrolig – feminisme positivt. maskulinisme negativt, – etter påtrykk fra feministene selv og etter en stund vanligvis også av staten.

  • Bragi

   Er ikke akkurat så veeeeeldig vanskelig å finne en film som 1) har minst to menn, som 2)snakker med hverandre om 3) noe annet enn damer. Så maskulinisme, som du kaller det, har vel ikke akkurat blitt vurdert som så negativt fram til nå i hvert fall.

   • PUA

    Så du mener altså at kvinner skal få diktere mer av innholdet i marked de selv ikke bidrar like mye til? Er det så rart at menn hovedsaklig er hovedkarakterene i filmer når det er menn velger å studere regi og det er et mannlig publikum så finansierer det?

    At kvinner sitter i godstolen og peker fingre på at de ikke blir sett i et samfunn der menn KJEMPER for å bli sett for å komme seg opp og frem, skal belønnes med at de nå også får dele ut A-stempel til filmer som omhandler de ellers tamme og kjedelige livene deres?

    Den vesentlige forskjellen er at menn er opptatt av å skape historier som selger til massen, mens kvinner stadig kun er opptatt av seg selv og hvor vanskelig det er å være så selvsentrert. Sånt blir det ikke mye underholdning av, og jeg håper det svenske publikum protesterer mot dette ved å la vær å se filmer som får dette stemplet.

    • Kari Lovise

     Bechdel-testen seier ingenting om kvinnesynet i filmen, den seier noko om korvidt det er kvinner i filmen, og om dei har ei anna rolle enn tilhenget til ein mann. Det gjer at interessante kvinnekarakterar er i filmar som ikkje består bechdel-testen. Med tanke på at kvinner utgjer halvparten av menneska i verda, så er det få kvinner i film.

     Du kan gjera same testen med hensyn til etnisk diversitet. Er det to eller fleire karakterar som ikkje er kvite og snakkar dei saman om noko anna enn ein kvit person. Igjen stryk ganske mange filmar og heile tv-seriar her.

     Det kan godt hende at dei fleste kinogjengarar er menn. Eg har berre vore på kino 4 gonger i år, og 2 av dei filmane stryk på denne testen. Det var bra filmar, men det var få kvinner og enten snakka dei ikkje saman (SarTrek) eller så snakkar dei kun om ein mann (Supermann). Thor 2 står, men er omdiskutert, fordi at sjølv om Jane snakkar med dei 3 andre kvinnene i filmen (Siv den einaste kvinnelege krigaren i filmen), så snakkar dei i hovudsak om Thor, eller forskninga til Jane (som går på korleis få Thor tilbake til jorda). Eg har vore på ein film som hadde kvinneleg hovudkarakter (Frances Ha).

     Det er vanskeleg å gå på kino og finna filmar med kvinnelege hovudkarakterar. Her er eit bra blogginnlegg som syner litt om kvifor: http://www.npr.org/blogs/monkeysee/2013/06/14/191568762/at-the-movies-the-women-are-gone Dersom du ikkje gidd lesa så er oppsummeringa kort: Ei dame ville gå på kino i Los Angeles ein fredag. 90% av filmsyningane var historier om ein eller fleire menn, 5% om par eller balanserte grupper, og 5% var historier om kvinner. Det gjer at det er litt vanskeleg å gå på kino og sjå ein film om ei dame, synest du ikkje?

     Eg veit ikkje om fleire menn enn kvinner studerar regi, har du noko statistikk?

     • PUA

      Det som er greia er at de mannlige karakterene sjeldent er portrettert med noen sjelsevner eller videre nyanser der det kommer frem hvordan de grubler og undres over mellommenneskelige tema eller avslører alle erfaringer som har gjort den til den de nettopp er. De er mer eller mindre dybdeløse karakterer som skal passe inn i en underholdende fortelling, og å bytte ut disse karakterene med kvinner, ville antageligvis skapt diskusjon om hvilket forferdelig kvinnesyn dagens fiksjon demonstrerer.

      Disse feministene er helt uforstående til hva konseptet film og historie er. Det er ikke hovedsaklig til for å fortelle tårevåte eller tankevekkende historier om mennesker som viser hele spekteret av sitt følelsesliv, og for de kvinner som vil ha akkurat dette, da spesielt om kvinner, så er det bare å sette på paradise eller annen realitymøkk, eller feste blikket på den endeløse databasen av uinteressante og intetsigende blogger fra alle disse klisjefylte kaklejentene, men er dere også misfornøyd med hvordan dere ennå ikke får urinmarkere filmlerretet med følelsene deres, så får dere begynne å komme å stå på litt og for å bli regissører eller begynne å bli mer selektive med pengene dere bruker på film.

      Maskulinisme i film? hahahaah, i motsetning til kvinner så tenker menn på severdighet og underholdningsverdi, ikke makt, kontroll og ego-onani.

      • Kari Lovise

       Så du meiner at alle filmar laga av og med kvinner i hovudrollene er følelseslada klissestoff utan underhaldningsverdi?

       • PUA

        Det jeg sier er at det allerede finnes nok av kvinnevennlige filmer og programmer, som appellerer akkurat til det kvinner vil ha, og om det ikke er nok, så får dere som demografi bidra høyere økonomisk filmbransjen.

        Jeg ville ikke bli fortalt at jeg bør se denne filmen, fordi den har en kvinne i seg og at det er noe jeg bør prissette, som om film er blir et like forpliktet herk som det et forhold til en kvinne er, der han må se henne, der hun må bli hørt, der hun må sees som den multidimensjonale skapningen hun er osv osv osv.

        Ingen har behov for dette. Det er bare en form for kvinnelig sjåvinisme som sender signaler om at de er forpliktet til kvinners følelser og behov, og at om disse forsømmes, så vil det bli orden i det. Det er som en jævla ordensvakt som aldri slutter å fortelle oss hvordan vi skal dekke bordet for henne. Vi er lei, ha dere vekk, skap noe selv og hold fred.

        • Kari Lovise

         Tall til deg, side 13:
         http://www.mpaa.org/Resources/3037b7a4-58a2-4109-8012-58fca3abdf1b.pdf
         52% av alle kinogjengarar i 2012 i USA var kvinner, billettsalet var delt 50/50.

         Det er ikkje det at me ikkje går på kino, det er ikkje det at me ikkje bidreg økonomisk til bransjen. Me vil berre så gjerne ha eit val. Men me får ikkje lov til å ha det valet. For viss du ser på heile bloggposten som eg gav deg tidlegare, så ser du at det er minimalt med kinoar som sender filmar med kvinneleg hovudkarakter. Så då er me nødde til å sjå dei andre filmane som er der. Og dei er bra, det er berre det at me saknar kvinner i dei.

     • Kurt Hest

      Hvorfor betyr det noe hvor mange kvinner det var ui en film så lenge det var en bra film?
      Hva med raser, bør det være en rasemessig lik fordeling også i film?
      Eller religioner, bør det være en likevekt i film?

      Bør andre enn de kreative sjelene som skal lage film legge føringer for hva som skal lages?

      • Kari Lovise

       Det finnes versjonar både for etnisitet, LGBTQ, og religion 🙂

    • Bragi

     Nei. Nei det er ikke det jeg mener. Jeg mener (og følg nøye med nå) at maskulinisme i filmer ikke være så undertrykt og uglesett som du påstår med dine konspirasjonsteorier om kvinner og kvinners hemmelige agenda om undertrykke menn i filmverdenen, siden de aller fleste filmer handler om menn. Så hvor er denne «dikteringen» av innholdet i film som du mener kvinner driver med? Jeg ser den ikke.

  • Karl_Johnsen

   I den nye verdensorden må alle tenke «korrekt».
   Ellers er de potensielle «terrorister».

   Hørt den før?
   Historien gjentar seg.

   • Karl_Johnsen

    3 pro-feminister mislikte kommentaren min :'(

 • Like greit som først å innføre en feminismetest også: en samtale som ikke medfører at en mann får skyld for noe de måtte ha gjort–>ikke feminist.

  • demivee

   Feminisme er altså at menn for skylden for det de har gjort?

   Den var ny.

 • Veronica Moe

  Så utrolig ekstremt, totalitært og forbasket latterlig! Sverige er i sannhet i ferd med å bli et ekstremistland!

  • Karl_Johnsen

   Sverige har vært et tanke-diktatur lenge.
   Norge også.

   Freedom? What freedom?

  • demivee

   Hva er ekstremt med å påpeke at 50% av verdens befolkning er marginalisert i filmkunsten?

   Hva er totalitært med at en (1) kino skal sette en stjerne på filmer som har en viss representasjon av kvinner?

   • imladris

    Hvorfor ikke representasjon av funksjonshemmede, folk med downssyndrom, og sist men ikke minst de tvekjønnede. Er ikke disse gruppene marginaliserte, så vet ikke jeg.

    • demivee

     Man skal ikke sutre over at man får migreneanfall tre ganger i uka når man lever i en verden der folk dør av kreft.

     Det er for øvrig ingen som stopper folk fra å finne tilsvarende tester for mer marginaliserte grupper.

    • Kari Lovise

     Sjå kommentaren min over. Feilplasserte den 😛

   • Kari Lovise

    Sitat frå Wikipedia:
    «In 2013, the American lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) media organization GLAAD introduced the «Vito Russo Test», intended to analyze the representation of LGBT characters in films. Inspired by the Bechdel test and named after film historian Vito Russo, it encompasses three criteria:
    The film contains a character that is identifiably lesbian, gay, bisexual, and/or transgender.
    The character must not be solely or predominantly defined by their sexual orientation or gender identity.
    The character must be tied into the plot in such a way that their removal would have a significant effect.»

    Ein annan går på etnisitet:
    1) det skal vere 2 eller fleire namngite personar av farge.
    2) dei snakkar med kvarandre
    3) om noko anna enn eit kvitt menneske.

 • Karl_Johnsen

  Jeg blir sjuk av PK-landet Sverige.
  Og de kaller seg et demokrati?
  Her skal disse sosialistene TVINGE folk til å tenke «Korrekt»???

  Ja, ja… historien gjentar seg når folk ikke kjenner den.
  # Nazi-Tyskland, Sovjet

  Men herregud så deilig Catniss var i The Hunger Games.
  Hører dere feminister?
  SKAMDEILIG!

  • IngvildMD

   Hm, ok, la meg se om jeg forstår deg rett. En privateid kino i Stockholm innfører en test hvor utfallet er at filmen får et merke som viser om den består testen eller ikke. Hverken mer eller mindre. Ingen blir tvunget til å se disse filmene. Ingen blir forhindret i å se alle filmene som ikke består testen – et kjapt googlesøk viser at det er minst åtte andre kinoer i Stockholm sentrum man kan besøke dersom de ikke blir satt opp på denne kinoen. Ingen blir tvunget til å tenke noe som helst. Og dette velger du å sammenligne med…Holocaust? Hvor over 6 millioner mennesker ble drept? Noen velger å analysere kinofilmer = masseutryddelse av et folkeslag. Dra hodet ut av ræva før du skader deg selv eller andre.

   • Guest

    Jeg tror kanskje det kan medføre at han skader seg selv.

    (Forøvrig ble omtrent det dobbelte drept av Nazi-Tyskland i utrydningsleire o.l. Selv om enkelte jøder prøver å definere Holocaust til kun å være utryddelsen av dem og deres så bli omtrent like mange andre også rensket ut. (ikke fordi jeg mener det gjør poenget ditt noe mindre, bare at det er verdt å påpeke))

   • Karl_Johnsen

    Altså… når Viasat og hele dritten tar konseptet til brystet så vet du at det tar ikke lang tid før sosialistene syns dette er en fix ide!

    JA DITT HISTORIELØSE MEHE! DET GJØR JEG!

    Akkurat som nazistene ønsker sosialistene å bestemme hva folk skal tenke og mene.
    Bare det at vi vårt frie samfunn kalles det nå «politisk korrekthet».

    Og akkurat som nazistene er sosialistene også… vel… SOSIALISTER!

    Du er ustatt for tankedusjing!
    (Det er PK for hjernevasking!)

    PS: Du glemte å dra inn Sovjet som drepte mye mere folk enn Nazi-Tyskland.
    Og som var kommunister. En form for SOSIALISME det også!

    • demivee

     Det er fælt hvordan meningstyranniet skal utsette folk for statistikk.

     • Karl_Johnsen

      Ja, spesielt med tanke på hvordan historien bestandig skrives av makthaverne/vinnerne (sier ikke at jeg ønsker nazzene vant, God no!).

      Og spesielt siden statistikk aldri forvris til fordel for den som fører den.

      • demivee

       Særlig med tanke på at det overveldende flertall av økonomiske, politiske og sosiale makthavere er menn.

       Gidder du å forklare meg hvordan kjønnsstatistikken i film forvrenges, og for hva slags onde formål makthaverne forvrenger den?

       • Karl_Johnsen

        Akai!

        Den korte versjonen

       • Som min onkel, amandaprisvinnende filmskaper sa det en gang han var HELT oppgitt over kvotering i filmbransjen. Damer lager filmer ingen vil se, derfor er det heller ingen som vil satse på dem.

        Nei, han er på ingen måte en mann som hater kvinner,… bare så det er oppklart.

    • IngvildMD

     Bechdeltesten har eksistert og blitt flittig brukt siden midten av 80-tallet uten at filmindustrien eller resten av verden har endret seg noe nevneverdig, så det er liten fare for at din eksistens er i fare bare fordi en kino i et annet land har tatt den i bruk på denne måten.

     Ironien i at du kaller meg historieløs er fantastisk, takk for den! Hyggelig at du er bekymret for mine evner til å gjøre opp mine egne meninger, men det er ikke nødvendig. Du som er så opptatt av at ingen skal bestemme hva andre skal tenke og mene burde virkelig prøve å slutte å slenge usaklig dritt etter alle som ikke er enig med deg. Stein, møt glasshus.

     PS: Jeg glemte det ikke, det var bare så idiotisk at jeg hadde håpet vi kunne la det ligge.

     Hm, kjenner jeg angrer litt på at jeg brukte tre minutter av kvelden min på å skrive dette, for jeg har vanskeligheter med å tro at du er en virkelig person.

     • Karl_Johnsen

      Om du ikke ser paralellene mellom å tvinge folk til å være politisk korrekt og diktatur er du historieløs.

      Det dreier seg enkelt å greit om at man dikterer hva folk skal tenke og mene

      • Om du ikke ser parallellene mellom en gruppes dominans i samfunnet (menn) og diktatur er du også historieløs. Litt balanse hadde ikke skadet.

       • Karl_Johnsen

        REALLY???

        Så hvem er det egentlig som har alle fordelene i samfunnet?

        Juridisk? Ikke menn!
        Sosialt? Ikke menn!
        Seksuelt! Ikke menn!
        Økonomisk? Ikke menn!
        etc etc etc

        Gå spy den ekle pro-feministike rabiesen din ett annet sted!
        Ottar er en gjeng med jævla sosiopater!
        Dessuten er de skikkelig schtøgge også!

  • Kari Lovise

   Bra du tenkjer slik om ein karakter på 16-år 😀
   Men Jennifer Lawrence er flott!

   Hovudkritikken på val av Jennifer Lawrence som Katniss er vel eigentleg at ho er har olivenfarga hud i bøkene, medan rollebeskrivinga som gjekk ut såg etter nokon med lys hud…

   • Karl_Johnsen

    Jeg ante vel ikke at hun var 16 år.
    So what? Lovlig alder det, så f*** off!

    Anyway… Jennifer Lawrence var flott i den filmen.
    Har sett andre filmer der hun ikke er like fantastisk å se på.

    • Kari Lovise

     Jennifer Lawrence er 23, så det er litt vanskeleg å sjå at ho spelar ei 16 år gamal jente 😛

     • Karl_Johnsen

      Åhhå! OK!
      Så hva var poenget ditt i utgangspunktet ditt da??
      DUH!

 • Maja

  «Lola rennt!» is the best german film I have ever seen! 🙂

 • Svein Kristiansen

  Dette blir bare for dumt.

  • demivee

   Fordi?

   • Karl_Johnsen

    Fordi skal en films kvalitet generelt avgjøres bare pga «helten» er ei kjerring?

    • demivee

     Bechdeltesten er ikke en kvalitetstest.

     • Karl_Johnsen

      Ergo: Den er idiotisk!

      • Kari Lovise

       Nei, den syner eit problem.

       • Karl_Johnsen

        Som er hva, nøyaktig?

        • Kari Lovise

         At kvinner er underrepresenterte i film.

         55% av dei 4500 filmane på bechdeltest.com står på testen. 11% stryk på at kvinnene ikkje snakkar om anna enn menn, 23 % stryk på at dei ikkje snakkar saman, og 11% stryk på at det ikkje er to namngitte kvinner i filmen.

        • imladris

         Ser ikke helt problemet. En står da fritt til å velge hvilke karakterer man vil ha i filmene sine.

        • Kari Lovise

         Jodå, men det seier noko om korleis ein ser verda, og korleis dei som finansierar filmar ser verda.

         Ta den nyaste StarTrek-filmen. Den stryk på Bechdel-testen fordi dei TO namngitte kvinnene i filmen aldri snakkar med kvarandre. Denne filmen syner ei framtid der dei viktegaste militære leiarane alle er menn. Er det slik du ynskjer framtida skal vera?

         Thor: 4 kule kvinnelege karakterar. Den passerar, men i hovudsak snakkar dei om menn, eller om ting som relaterar seg til menn (Jane si forskning for å finna Thor f.eks.). Alle krigarane i Åsgard er menn. Kvar er valkyriene? Siv er einaste kvinnelege krigaren me ser. Frigg slåss, men ho er ikkje presentert som krigar.

        • imladris

         Kvinnene i Star Trek 2 har jo bare biroller, og det er jo begrenset hvor mye tid en film bruker på biroller.

         Thor er vel ikke så veldig basert på Åsatro, slik vi kjenner den. Den er vel heller lett inspirert.

         Når det gjelder finansiering og lignende, ser det ut til å være en økende trend med spenningsfilmer for tenåringer, der hovedpersonene er jenter. Så det kommer vel mer og mer av den slags.

        • demivee

         Så hvorfor har kvinner bare biroller?

         Deri ligger spørsmålet.

         (og hvis svaret er «fordi sånn var originalen», så er mitt spørsmål hvorfor man ikke reboota Voyager i stede for)

        • imladris

         Originalen var en større kassasuksess enn Voyager. Personlig foretrekker jeg TNG, men sutrer ikke over at de ikke reboota den.

        • Kari Lovise

         Dei er berre biroller, ja, men det er urovekkande få av dei. Ein kunne jo håpa at 250 år inn i framtida ville kvinnene vore med å styra.

         Eg har merka at det er lett inspirert 😛 *mumlar noko om horn og hjelmar*
         Valkyriene er likevel såpassa kjent at det ikkje hadde vore vanskeleg å hiva dei inn. Er vel og så vidt med i teikneserien.

         Den aukande trenden går på 3 seriar. Hunger Games, Divergent, og Immortal Instruments.

        • Kurt Hest

         Vent et øyeblikk.
         Prøver du å si at science fiction og eventyr skal speile hva slags samfunn de politisk korrekte vil ha i fremtiden?

        • Karl_Johnsen

         La meg gjette: Du er for KJØNNSKVOTERING også?
         Altså… la oss si at hele jordkloden skulle bli utslettet av en astroide og 5000 mannlige forskere med overlegen IQ var satt på saken så er din logikk å sparke 2500 av dem og ansette 2500 middelmådige kvinnfolk bare for at det skal være «politisk korrekt»?

         GTFO!

        • Kari Lovise

         Eg vil gjerne ha fleire menn i barnehagane og i helsevesenet, viss det var det du lurte på 😀

         Nei, for du ser at det har seg som regel slik at når ein ansetter 5000 menn som ein antar at har overlegen IQ, så vil kvinnene med same IQen ikkje vorte annsett fordi dei er kvinner.

        • Karl_Johnsen

         Åh herregud!
         Noe sier meg at du er 17-åring som akkurat har lest «Fittstim» eller noe sånt piss.
         Ta deg en bolle a, for f….!

        • Hahahaha, tenkte akkurat det samma.

         Dette er en av de mest latterlige debatter jeg har lest og jeg har lest veldig mange 🙂

        • Ebb

         Har du lest dine egne innlegg? Det er ikke akkurat Kari Lovise som gir inntrykk av å være en 17-åring her. Just saying.

        • Hei der! I Filmpolitiet sine kommentarfelt diskuterer vi film, ikke folk. Behave, værsåsnill. – Maria, vaktsjef.

        • Kari Lovise

         Takk, Maria 🙂

        • ByeByeBadman

         I arbeidmarkedet vurderes arbeidstakerne etter kompetanse, ikke kjønn.

        • Kari Lovise

         Skulle verkeleg ynskje det var slik, men kvar gong nokon sender ut like søknader med ulike namn, så er det mennene som får flest intervjuinkallingar. Hadde ei kjelde, men huskar ikkje kvar eg fann ho…

        • Kurt Hest

         Hvorfor er dette et problem?
         Du sier det er et problem, men ingen argumenter for hvorfor?

        • Kari Lovise

         Fordi 50% av menneska på planeten er kvinner, så kvifor er ikkje 50% av alle karakterar i bøker, filmar, spel kvinner?

        • Karl_Johnsen

         ‘CAUSE THIS IS A MAN’S WORLD!!!

 • Astraios

  Nok et bevis for at Sverige er feminismens svar på Saudi-Arabia. Hva gikk galt i Sverige for 20 år siden?

  • Anders Voll Kimestad

   Fornuften døde med Olof Palme, kunne man kanskje si.
   Ikke det at jeg vet det granne om Palme, men det passer så greit å kaste ut som en platitud.

   • Astraios

    Sverige har alltid hatt et elitistisk og sentralisert styresett. Norge avskaffet adel for 200 år siden – i motsetning til Sverige hvor en liten maktelite dominerer media og de politisk korrekte meninger. Nettdebatter er underlagt streng sensur og enhver kritikk mot regimet og politisk korrekthet kan straffeforfølges. Dette er regimer vi må tilbake til østblokken for å finne maken til. Og feminisme er en totalitær ideologi.

    • demivee

     Definer totalitær.

     Og les deg opp på de førti tusen greiene innafor dagens feminisme.

    • Karl_Johnsen

     Javisst! En liten nepotistisk elite på vestkanten styrer jo IKKE i Norge!
     Næh!!

  • Yeggman

   Femismen snubler i egne føtter, gang på gang, særlig når ayatollane er de mest fremtredende talskvinnene…

  • Digger alle disse sjuke konspirasjonsteoriene dere lager. Flott underholdning!

  • numberedK

   Jau, det er en kjent sak at menn i Sverige ikke får lov til å kjøre bil. Heller ikke har de stemmerett, dvs, nå er det vel egentlig ikke stemmerett for noen i monarkiet Sverige. Dessuten må menn ha en kvinne som verge, normalt en søster, mor eller kone. Denne vergen må gi tillatelse om mannen skal ut og reise hvis mannen er under 45 år, åpne en bankkonto, gifte eller skille seg.
   Menn i Sverige jobber sjeldent pga at de ikke får lov, men det er unntak. Er de borte fra hjemme og ikke dekker seg helt til kan de bli tiltalt for prostitusjon. Det de kan gjøre er å gifte seg unge. Det er akseptert at menn kan gif… bli giftet bort når de er ni år gamle.

   Og nå altså det siste påskuddet i den sterke kjønnsdiskrimineringen i Sverige. Noen filmer kan blir merket med en A hvis to kvinner har en samtale i filmen som ikke dreier seg om en mann. Dette er selvfølgelig et påskudd for å ramme menn, men det kan virke noen uklart hvordan da menn ikke får gå på kino uansett.

 • Ebb

  Synes ikke dette er noen god måte å gjøre det på… Bechdel-testen er ikke ment å brukes på den måten, og fungerer dårlig til det.

 • Yeggman

  Alison Bechdel, militant aktivistisk lesbisk tegner; skal definere om en film er godkjent i følge hennes standard for hva som er god film. WTF ? En film er en film, om den er god eller dårlig er opp til den enkelte, ikke til personer som på forhånd definerer rammeverket og kriteriene, og som derfor mener at de vet bedre enn andre. Trodde ærlig talt at den «gjengen» viste bedre, med gjengen mener jeg aktivister som kjemper for sine saker og rettigheter og ender opp med å bli sin egen nemesis.

  • Kari Lovise

   Bechdel-testen seier ingenting om kvaliteten av filmen, filmen kan vera knallbra, ha strålande kvinner og fortsatt stryka. Det Bechdel-testen syner er kvinneleg tilstadeverelse i film. Er det meir enn to namngitte kvinner i filmen? Snakkar dei saman? Om noko anna enn ein mann?
   Det er ikkje så vanskeleg å få til. Det kan vera ein samtale om grønnsaker på ein butikk, det kan vera skule, det kan vera kva våpen som funkar best.

   Problemet er at kvinner er underrepresenterte i film. Bechdel-testen er ein måte å syna det på.

   • Yeggman

    Man må ikke blande politikk inn absolutt alle sammenhenger.

    • Kari Lovise

     Kanskje ikkje, men eg trur at i forhald til film, tv og massemedia så er det lurt. Det handlar om kva dei neste generasjonane ser, kva som vert oppfatta som «normalt» etc. Det handlar om at unge jenter skal ha førebilete i film, førebilete som ikkje berre går på utsjånad, men som er smarte, sjølvstendige, sterke og sårbare, med moral, som er trygge på seg sjølv. Og det hadde vore fint om desse førebileta kunne vore kvinner.

     Eg visste ikkje at det fantest kvinnelege superheltar då eg var liten. Ikkje at eg kjente til mange (Fantomet, Supermann, Batman og Spiderman), men når eg tenkjer superhelt, så tenkjer eg framleis «mann». Det er litt trist.

 • Så morsomt med alle menneskene som blir forbanna hver gang det påpekes at verden domineres av menn. Hva er det dere er så redde for? Kvinnesynet som fremstilles i de fleste filmer er patetisk. Kravene i denne testen er så lave at hele testen var konstruert for å demonstrere hvor latterlig kjønnsrollemønsteret i film er.

  • ByeByeBadman

   «Kvinnesynet som fremstilles i de fleste filmer er patetisk.»

   Nevn i fleng.

 • Allment_interessert

  Hva blir det neste? Krav om flere filmer med fokus på kvinner nå som det kan bygges statistikk? Overkjør hva publikum vil se i den politiske korrekthets navn.

  Feminismen slutter aldri å forbause.

  • Karl_Johnsen

   Vel, konseptet bak diktaturiske former er å få SITT synspunkt frem.
   Og NÅDE DEN JÆVELEN som ikke er enig.

 • Ingrid Hellwege Haveland

  Blei fryktelig skuffa når filmen «The fifth Element» ikkje klarde seg gjennom Bechdeltesten. Betre kvinnelege superheltar skal ein leite lenge etter. Det er noko av det som gjer denne filmen ikonisk for meg… Eg lurer på om kriteria i Bechdeltesten er gode nok til å skilje ut dei beste feminine superheltfilmane?

  • Kari Lovise

   Bechdel-testen syner ikkje om filmen har gode kvinnelege karakterar. Bechdel-testen syner OM det er kvinnelege karakterar (i fleirtal).

   • Karl_Johnsen

    Og da er det korrekt og riktig og burde innføres overalt!
    Alle som er uenige tenker ikke korrekt og burde svartelistes og boikottes inntil vi får en aldri så liten kristallnacht iscenesatt mot disse tankekriminelle.

  • Bechdel-testen sier ingenting om filmen er bra eller dårlig, men om filmen er mannsfokusert eller om den har et minimum av balanse. Fifth element er min absolutt favorittfilm, men den har plenty med problemer i forhold til hvordan den fremstiller kvinner og er helt klart mannsfokusert, men har også masse positive elementer som for eksempel at den leker med et veldig bredt spekter av kjønnsroller. Hele poenget med filmen er jo å lage en film med endimensjonale karakterer og en banal historie. Måte dette er gjort på er helt genial.

   Verdien av Bechdel-testen er at den illustrerer en trend, men testen er fra en tegneseriestripe, og er ikke et grunnlag for en analyse av film. Å evaluere en film på denne alene blir tullete, men når jeg skriver filmanmeldelser tar jeg alltid med om den består testen eller ikke, bare som en siste kommentar.

   • imladris

    Fifth Element er jo ramm på kjønnsroller. Se bare på Ruby Rod!

    • Jepp. Strålende karakter 🙂

 • Lin Christiane Henriksen

  Det virker som det er altfor mye fokus på feminisme i seg selv, men det man må skjønne er at man må ha en balanse av det feminine og det maskuline for å få den riktige balansen! Både kvinner og menn trenger begge deler!

  • demivee

   Hele poenget er jo at det ikke er balanse. Google Bechdel-testen og se for deg sjøl hvor stor prosentandel av filmene som IKKE består den. Og om 50% av alle filmer besto Bechdel-testen så blir det antakeligvis fortsatt ikke balanse, fordi de fleste filmer uansett har et overveldende fokus på mannlige rollefigurer.

  • Kari Lovise

   Her er eit blogginnlegg som seier litt om kjønnsbalansen i film. Det er basert på ein fredag, i eitt område i USA, men er likevel interessant.
   http://www.npr.org/blogs/monkeysee/2013/06/14/191568762/at-the-movies-the-women-are-gone

 • Fiskekake

  En film med to nakne damer som har sex med hverandre mens de utveksler tanker om hvor mye de elsker sex og hverandre vil altså bestå feminist-testen. Glimrende.

  • Kurt Hest

   Hvis denne kinoen skal sende masse lesbeporno, så tror jeg jammen jeg skal ta meg en tur!

 • Karl_Johnsen

  Sier jo ingenting om filmens kvalitet!
  Like latterlig som kjønns og rase-kvotering!

 • imladris

  Irrelevant test

 • CatCat

  Nevn «feminist» og mørkets skapninger kommer ut i dagen for å lire av seg latterlige konspirasjonsteorier mens de klager på den totalitære staten som sensurerer og feminiserer alt det mannlige. Ja jøss, hver eneste kommentar som er kritisk til disse tingene har jo blitt umiddelbart slettet! Hvit mann i mellomklassen er den nye undertrykkede gruppen.

  En privat kino tar ibruk dette (ikke akuratt feilfrie..) systemet, og det blir for dere selve symbolet på alt som er feil med verden? Kan det forklares nøyaktig HVA den Svenske (eller Norske for den saks skyld) stat har med dette å gjøre? Kan det forklares nøyaktig hvorfor et slikt system vil undertrykke mannen og gjøre kvinnen til det dominante kjønn? HVA gjør at du, som mann, føler deg truet av dette?

  Kritiser gjerne systemet, jeg ser heller ikke hvordan den testen er spesielt hjelpsom. Den er ekstremt vag, og garanterer på ingen måte gode kvinnlige karakterer; bare at det er kvinner der. Forlat konspirasjonsteoriene og hatkulturen til de tankefulle doturene der du prøver å avgjøre hva som feiler dama som ikke ville bli med deg hjem. Dette tiltaket er «den nye nazismen» fordi de ønsker å fremme videre likhet mellom kjønnene; mulig de historiebøkene kunne nytt av besøket til en støvkost etter hvert.

 • Dette her er jo egentlig litt tåpelig. Jenter trenger da ikke å få filmer «feministgodkjent» for å kunne nyte dem. Nå er ikke jeg så opptatt av denne likestillingsdiskusjonen som aldri tar slutt, men når jeg ser slike debatter holder jeg nesten mer med menn enn kvinner, for all denne kvoteringen og ekstratiltakene er bare ekstra nedverdigende spør du meg.

  • Kari Lovise

   Nei, me treng ikkje femisintgodkjenning, fleire av dei beste filmane eg har sett i år stryk på testen.
   Bechdel-testen seier ingenting om filmen er feministisk eller ikkje, den seier ingenting om den er god eller ikkje. Den seier berre om det er kvinnelege karakterar i filmen. Mange gode filmar har bra kvinnelege karakterar og stryk på testen.

   Det Bechdel-testen syner er kvinner i film. 55% av dei 4500 filmane på bechdeltest.com står på testen. 11% stryk på at kvinnene ikkje snakkar om anna enn menn, 23 % stryk på at dei ikkje snakkar saman, og 11% stryk på at det ikkje er to namngitte kvinner i filmen. Kor mange filmar finn du som ikkje har 2 namngitte menn 😀

   • Nei jeg skjønner hva denne testen går ut på, men jeg ser fortsatt ikke poenget.

 • Linus

  Hej, jag är svensk och jag kan meddela att detta beslut av 4 biografer (kino) att inkludera Bechdel-testet i filmer inte är ett bevis på att vi är ett totalitärt kvinnostyrt extremland. Detta test kommer inte alls att påverka vilka filmer som visas i Sverige och jag tror inte heller att det kommer påverka de som går och ser på filmerna. Jag tycker att det är ett bra beslut att visa ett Bechdel-betyg på filmerna för att fler människor kommer att inse att film-branschen är mansdominerad.

  Sverige och Norge är väldigt lika land, med runt 50% av regeringen kvinnor, och nästan lika stor andel i riksdagen/stortinget.
  Förresten lade jag märke till att Norges nya statsminister är en kvinna, vilket jag tycker är underbart.

  Jag är ledsen för att min norska inte är bra och att jag fick skriva detta på svenska, men eftersom våra fina språk är så lika så hoppas jag att det är förståeligt.

 • Pingback: Feminisme-testen | Framtida()