Jeg elsker hard action. Arnold Schwarzenegger har en høy stjerne i boka mi. Men Sabotage er for det meste bare stygg.

Filmen er ikke noe gøy, bare utmattende og umenneskeliggjørende. Det bøttes på med blodige kuletreff og grotesk tortur uten å kompensere med avvæpnende humor og varme.

Breacher (Arnold Schwarzenegger) fyrer løs i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Breacher (Arnold Schwarzenegger) fyrer løs i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

Jeg forstår hvordan det på papiret kunne se ut som en god match å koble en aldrende Schwarzenegger med regissør David Ayer, som imponerte med sin forrige film, End Of Watch.

Han fører mye av det samme formspråket i Sabotage, men den mangler den intense spenningen som den forrige hadde.

LES: Anmeldelsen av End Of Watch

Tøff prat og brutal skyting

John (Arnold Schwarzenegger) leder en gruppe tøffe og uortodokse politifolk som bekjemper narkobander i California.

Nå har de bestemt seg for at det er lønningsdag, og skummer ti millioner av et dollarberg som de destruerer. Men så forsvinner de ti millionene, samtidig som noen begynner å drepe dem en for en.

Dette er utgangspunktet for mye tøff prat og brutal skyting.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Joe Manganiello, Josh Holloway, Terrence Howard, Mireille Enos og Sam Worthington i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Joe Manganiello, Josh Holloway, Terrence Howard, Mireille Enos og Sam Worthington i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

Er det noen som liker action, så er det meg! Sabotage har flere effektive actionscener, og inneholder mye vold.

Den norske distributøren har valgt og ikke vise filmen for Medietilsynet, noe som automatisk gir den 18-års-grense, en helt riktig aldersgrense for Sabotage.

Et torturoffer obduseres i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Et torturoffer obduseres i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

Dessverre er den samtidig så kald at det er lite for publikum å hekte seg på. Jeg blir nummen av nedslaktingen. Selv når sentrale figurer dør, er det ikke følbart. Hvor er moroa?

Spiller i overkant tøft

Arnold Schwarzenegger sliter litt med å finne roller som passer hans alder og skuespillerevner.

Rollen som John i denne filmen er kanskje en passende match, men det finnes scener her som hadde blitt mye bedre med en sterkere actionskuespiller i samme alderssegment, for eksempel Mel Gibson. Schwarzenegger er ikke flink nok til å vekke de emosjonene som filmens John burde kunne formidle.

Olivia Williams og Harold Perrineau spiller politietterforskere i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Olivia Williams og Harold Perrineau spiller politietterforskere i Sabotage (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

Han er omringet av et knippe skuespillere som blant andre Sam Worthington, Terrence Howard og Max Martini. Noen av dem spiller i overkant tøft, slik at det nesten blir parodisk av og til.

Den beste er Mireille Enos som iskald og nær psykotisk narkopurk, som har blitt litt for glad i stoffet hun etterforsker.

LES: Anmeldelsen av Schwarzeneggers The Last Stand

Det finnes ting jeg liker i Sabotage, men jeg føler at jeg er litt mindre menneske etter å ha sett filmen. Det er ikke en spesielt god følelse å ta med seg.

Jeg skulle ønske at regissør David Ayer hadde inkludert litt varme mellom alt det vonde. Selv vitsene i Sabotage er mollstemte.

Derfor ender filmen opp med å være litt for mye vold, og alt for lite gøy.

Om FILMEN

Sabotage
 • Sabotage
 • Slippdato: 20.06.2014
 • Regi: David Ayer
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Sjanger: Action

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Trollzor

  For en amerikansk fullblods actionfilm så er jo terningkast 3 det samme som en sekser for en vanlig film.

  • Nja, ikke helt. Predator, Commando og Die Hard er blant mine favorittfilmer. Sabotage når ikke helt opp. Se filmen, så skjønner du.

 • Jomar Bakkeli

  «Slakter Schwarzeneggers nye film» står det på NRKs forside. Terningkast 3 står det her. Er det altså slakt?

  • Som skrevet over, jeg har ikke brukt ordet slakt i anmeldelsen.

 • Zero Sum Film

  Du, Birger, kanskje du skal lese din egen anmeldelse en gang til? Prøv gjerne og legg til litt kritisk tenkning samtidig, så kanskje du vil se hvor absurd denne teksten fremstår. Du klager på en voldsfilm – ikke fordi den er for voldelig i seg selv – men fordi volden ikke er «morsom» nok. Samtidig klander du filmen for å være umenneskeliggjørende? Problemet ligger jo med deg – du er jo åpenbart blitt helt avstumpet av all denne gladvolden du konsumerer så ukritisk.

  Sitater fra Birgers anmeldelse:

  «Det finnes ting jeg liker i Sabotage, men jeg føler at jeg er litt mindre menneske etter å ha sett filmen. Det er ikke en spesielt god følelse å ta med seg.»

  «Selv når sentrale figurer dør, er det ikke følbart. Hvor er moroa?» Så dette er altså noe du forventer skal være gøy da eller Birger?

  • Må bare si meg enig. Dette er nok kanskje den verste filmanmeldelsen jeg har lest, men kanskje også den mest psykologisk interessante. Det er faktisk så jeg tenker at Birger må ha et ganske alvorlig mentalt problem. Eller kanskje den avstumpetheten som kommer til uttrykk her er den nye «normalen» etter 30-40 år hvor landet har blitt oversvømmet av mer eller mindr voldelig og «morsom» underholdning ?

   • Why so serious? Ser ikke helt problemet med å ønske seg morsom gladvold.

    • Jens Pedersen

     Gladvold? Trur du at det som skjer i virkeligheten? Er det ikke bra at man slipper virkelige filmer ut,Birger? Jeg håper de har skiftet deg ut som film anmelder nu dag i dag. Ikke vondt ment!

 • Erik

  Siden Sabotage fikk en 3’er og blei kalt for slakt. Da er jo Torden & Magi og Antboy også slakt siden de fikk samme karakterer. Trodde en 3’er betydde at den var middels bra. Men tydeligvis ikke. Så heretter er en 3’er slakt 😛

  • Enig i at dette ikke er slakt. Det var en forsideredigerer som tok i bruk det ordet, ikke jeg. Men det er jo umulig for leserne å vite.

 • Olemann

  Kven er det som har sagt at filmen skal vera morsom? Er Birger Vestmo rett og slett ein nerd med altfor stort markeringsbehov? Flaut, Vestmo.

  • Jeg synes ikke det er flaut å si at en film ville vært bedre med humor.

   • Jens Pedersen

    Jeg har sett filmen nu. En klar 5 her. Humor og vold sammen er ikke det på et laft nivå? Du gir vel Leon filmen fra 1994 en 1?

 • Dennis

  Det jeg tror birger mener er at den er med lite mening, samtidig som den ikke fenger med volden. Det er altså kjedelig å se på.
  F. Eks: Birger ga 5’er til expendables og sa at filmen var egentlig en drittfilm, men med volden blir dette gøy. Noe i den duren, i hvertfall.

  I sabotage mener birger at filmen ikke har god handling, og volden fungerer ikke slik at man liker filmen. Det er bare stygt å se på. Det er nok det han mener.

 • vaffelhjerte

  Tragisk filmanmeldelse. Anmelderen burde ikke kommet med uspiseligheter som mangel på humor i voldsfilmer.

 • Vampire32

  Har akurat sett filmen og synes den var veldig bra, med sterke rolleprestasjoner og kvinnlige roller som passer. Dvs at det er mer en virkelighet film.Antar at en spesialgruppe fra virkeligheten etter mange opdrag av denne typen blir avstupa og faktisk var det humor i den og synes jeg uten og røpe handlingen, Men skal gi rett i at volden var grov ufølsom og i stor grad vakte sterke reaksjoner, men det er jo sånn det er ikke alle filmer kan være som bad taste. Hvor man ler seg spent ihel når noen blir kutta opp.

 • PeeWeeMadman

  Du skriver at filmen har mye vold, men hvordan er mengden vold i forhold til indonesiske The Raid? Mitt inntrykk er at amerikanske filmer aldri får samme kvanitet og kvalitet av vold som det man ser i de beste action filmene fra Sørøst Asia.

 • Asle Nymann

  Høres ut som en film jeg bør se. Jeg er temmelig lei av at alle amerikanske actionfilmer skal være komedier. Det er ikke noe morsomt med vold i og for seg selv, og det er ikke så mye å spøke om heller.

 • Karsten Berg

  Birger, har du tenkt på at du kanskje ikke liker voksenfilmer? Jeg likte filmen, dels fordi den er tøff og barsk, men en liten del av det som gjorde at jeg likte den er det ubehaget du snakker om. Man blir slettes ikke mindre menneske av det, man får tvert i mot bekreftet at man ikke liker å få slikt for tett innpå seg. For filmen beskriver en virkelighet som finnes rett på andre siden av vår lille planet, og det kan vi ha godt av å minnes på innimellom. Min favoritt er Sam Worthington denne gangen, men konen hans var selvfølgelig flott hun også. Terningkast 4 fra meg, en ganske solid 4’er uten at det er snakk om at det kanskje kunne blitt 5.