Bjørn Floberg spiller svensk statsminister i Kingsman: The Secret Service (Foto: Fox film).
Bjørn Floberg spiller svensk statsminister i Kingsman: The Secret Service (Foto: Fox film).

Denne helga er det premiere på spionfilmen Kingsman: The Secret Service, med blant andre Colin Firth, Taron Egerton og Samuel L. Jackson på rollelisten.

Der dukker også norske Bjørn Floberg opp i en mindre rolle! Riktignok som sleip, SVENSK statsminister.

ANMELDELSE: Kingsman: The Secret Service – Skamløst underholdende agentaction.

Dette er slett ikke første gang norske skuespillere dukker opp i store internasjonale filmproduksjoner. Fra Sonja Hennie til Kristofer Hivju – det har vært flere norske stjerner på Hollywood-himmelen. Men noen er mer minneverdige og overraskende enn andre, og på denne listen er «kuriøst» like viktig som «kvalitet».

Blant boblene finner vi Morten Faldaas i Heart of Darkness (1993), Arve Juritzen i Imperiet slår tilbake (1980), Ingrid Bolsø Berdal i Hercules (2014) og nesten hele rollelisten fra The Thing (2011).

Her er våre favoritter.


Bjørn Sundquist i Hansel og Gretel: Witch Hunters (2013)

Gemma Arteton i forgrunnen, Bjørn Sundquist i bakgrunnen. (Foto: SF Norge)
Gemma Arterton (Gretel) i forgrunnen, og Bjørn Sundquist (Jackson) i bakgrunnen. Bildet er en skjermdump fra traileren. (Foto: SF Norge)

Bjørn Sundquist er en bauta i norsk film, og det er godt å se at han også får et internasjonalt publikum.

Jo da, her har vi også en nordmann i registolen. Men selv om Tommy Wirkola står bak denne amerikanske versjonen av det gamle tyske eventyret om Hans og Grete, så fikk vi tallerkenrunde øyne da vi så Bjørn Sundquist dukke opp i traileren.

Rett bak skuldra til Gemma Arterton, og på rollelisten sammen med Jeremy Renner og Famke Janssen. Sundquist gjør seg godt i filmen. Han spiller Jackson, som kommuniserer på klingende Finmark-engelsk.

ANMELDELSE: Hansel and Gretel: Witch Hunters – Godkjent som B-film-underholdning!


Hallvar Thoresen i Flukten til seier (1981)

(Foto: Paramount Pictures)
Fotballspiller Hallvar Thoresen (t.h) skulder til skulder med Sylvester Stallone i filmen «Flukten til seier» fra 1981 (Foto: Paramount Pictures)

Sylvester Stallone var keeper og nazistene sto på motsatt banehalvdel da fotballspiller Hallvar Thoresen fikk sin Hollywood-debut som krigsfangen Gunnar Hilsson.

Fotballfilmen fra 1981 er en sjangerklassiker, og handler om en gruppe fanger under andre verdenskrig som skal spille en oppvisningskamp mot sine tyske voktere.

Med ekte fotballspillere som legendariske Pelé, Osvaldo Ardiles og Hallvar Thoresen på fangelaget, så gjengen sitt snitt til å både prøve og vinne fotballkampen og rømme etterpå! Filmen anbefales.

Selv har Hallvar Thoresen beskrevet sin rolle på filmlaget til Ardiles og Pelé ganske beskjedent. Dette er fra et intervju med Bergens Tidende i 1993:

– Jeg spiste suppe og hadde en heller ubetydelig statistrolle. Men vi spilte i hvert fall på samme lag i den avgjørende kampen i filmen.

Trivia: Sylvester Stallone, som spilte keeper, skal visstnok ha blitt skuffet over manusarbeidet da han oppdaget at han ikke skulle score vinnermålet i kampen.


Julie Ege i James Bond i hemmelig tjeneste (1969)

Julie Ege, oppe til venstre, sammen med de andre Bond-pikene i filmen «James Bond I hemmelig tjeneste» fra 1969. (Foto: Filmweb)
Julie Ege, oppe til venstre, sammen med de andre Bond-pikene i filmen «James Bond I hemmelig tjeneste» fra 1969. (Foto: Eon Productions)

Det var Diana Rigg som var den sentrale Bond-piken i spionfilmen fra 1969, hun spilte forbryterdatteren Teresa di Vicenzo, som agent 007 forelsker seg i.

Julie Ege, her i filmen «Up Pompeii» fra 1971.  (Foto: NTBScanpix)
Julie Ege, her i filmen «Up Pompeii» fra 1971.
(Foto: NTBScanpix)

Men sett med norske øyne var norske Julie Ege også en viktig Bond-pike i filmen.

Hun spiller Helen, en av pikene i SPECTRE-sjefen Blofelds harem av hjernevaskede «Angels of deaths». Det består av tolv vakre jenter som etter planen skal sette ut et biologiske våpen mot verden.

Selv var Julie Ege litt skuffet over hvor lite tid hun fikk på kinolerretet:

– De hadde jo nesten kuttet bort alt. Bare to-tre scener igjen. En middagshappening og en fra en curlingbane, fortalte hun til VG i 1995.

Men i samme intervju forteller hun at de hadde det moro under innspillingen i Sveits:

– Det var forbudt for oss Bond-pikene å stå på skøyter eller ski, vi måtte jo ikke skade oss . . . Derimot hadde vi livlige kvelder i baren om kvelden og en spennende tid.

Sånn helt på siden kan det nevnes at Julie Ege ble valgt ut til å bli avbildet på albumcoveret til filmmusikken fra «On her Majesty’s Secret Service: Original Motion Picture Soundtrack».

Dette er forresten en Bond-film det er verdt å se igjen før årets film om agent 007 kommer på kino. I 2015 er det nemlig nok en gang skurkeorganisasjonen SPECTRE som er fienden.

Er James Bond i hemmelig tjeneste egentlig en Hollywood-film? Nei. Får den være med på lista likevel? Ja.

Les også: Léa Seydoux er den nye Bond-piken


Dennis Storhøi i Den 13. kriger (1999)

Dennis Storhøy som Herger i «Den 13. kriger» fra 1999. (Foto: Touchstone Pictures)
Dennis Storhøy som Herger i «Den 13. kriger» fra 1999. (Foto: Touchstone Pictures)

Med blondt hår, brede skuldre og flott skjegg skulle det egentlig bare mangle at Dennis Storhøi ble hyret inn da Disney ville lage vikingfilm.

Sammen med Antonio Banderas, Maria Bonnevie og ringreven Omar Sharif dro Dennis til Vancouver Island for å filme en mytisk film om vikinger, kannibalistiske huleboere og en arabisk kriger.

Vi synes Dennis kom ganske godt ut av det som den lystige Herger. Han fikk også gode skussmål av mer berømte kollegaer:

– Han er «the coolest guy». Dennis er dessuten så ekte og hyggelig og entusiastisk. Antonio elsket å jobbe med ham, fortalte Hollywood-stjernen Melanie Griffith til VG i 1999.

Melanie var da kona til Antonio Banderas, og hun hadde blitt kjent med Storhøi under den lange innspillingen i Canada.

Griffith er også mor til Dakota Johnson, så kjenner du Dennis Storhøi, er du bare «three degrees» unna Fifty Shades of Grey-stjernen.


Lars Arentz-Hansen i The Beach (2000)

Lars Arentz-Hansen (Foto: 20th Century Fox)
Leonardo DiCaprio (Richard) og Lars Arentz-Hansen (Bugs) i filmen «The Beach» fra 2000. Bildet er en skjermdump fra filmen. (Foto: 20th Century Fox)

Oslo (NTB): Norske Lars Arentz-Hansen (32) skal spille mot selveste Leonardo DiCaprio i Hollywood-filmen «The Beach» som kommer på norske kinoer i januar neste år.

Slik lød beskjeden fra Norsk Telegrambyrå, og det ble bra mediedekning her på berget da det ble klart at Hollywood-yndlingen DiCaprio skulle få norsk selskap under innspillingen på øya Phi Phi Lae, sydøst for Phuket i Thailand.

Lars Arentz-Hansen prøvespilte egentlig for en annen rolle, men endte opp som den sentrale figuren Bugs i filmen. Bugs er sørafrikaner, og noe av grunnen til at Arentz-Hansen passet godt i den rollen, er at han tok teaterutdanning i Cape Town. Derfor har han godt anlegg for å snakke engelsk med sørafrikansk aksent.

Vi i Filmpolitiet liker The Beach veldig godt, og Birger Vestmo omtalte også samspillet mellom Lars og Leo da han anmeldte filmen i 2000.

«Jeg kan kommentere at Lars Arentz Hansen får gjøre en ting i filmen som jeg tror mange menn har hatt lyst til de siste åra: nemlig å ta et realt klypetak rundt ballene til Leonardo!»

Lars fikk altså en del kroppskontakt med Leo i løpet av filmen. Han fikk også spille kjæresten til Tilda Swinton, og han fikk jobbe med Oscar-vinner Danny Boyle (Trainspotting og Slumdog Millionaire) i registolen.

Har du favoritter vi har glemt? Sitter du på god trivia? Fortell oss gjerne om dine norske Hollywood-favoritter i kommentarfeltet nedenfor.