Det er mye som står på plakaten på seriefronten i 2015. Et drøss av serier fortsetter med nye sesonger, Mad Men, Parks and Recreation, Justified og Glee skal få sin endelige slutt, samtidig som nye serier ser dagens lys.

På denne topplisten har vi kun med serier som blir tilgjengelig i Norge i 2014, og Filmpolitiets redaksjon har gått demokratisk til verks for å bestemme hvilke som skulle med på topp 10.

På lista over boblere finner vi blant annet serier som Mad Men, Fortitude og Bosch, er du misfornøyd med at disse, eller noen andre serier ikke kom med?

Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nederst!

2014: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Daredevil S01
Mai 2015 (Netflix)

Daredevil. (Foto: Netflix).

Den store Daredevil-fadesen i 2003 – vi husker den alle sammen. Daredevil er den eneste filmen Ben Affleck angrer på, og da Netflix annonserte at de skulle samarbeide med Marvel på en serie om den blinde superhelten var det derfor mange tegneserieentusiaster som ble nervøse.

Litt nervøse er vi fortsatt, men vi puster noe roligere fordi vi vet at det er Drew Goddard, manusforfatter for World War Z, Cloverfield, og serier som Buffy the Vampire Slayer og Lost, som holder i serien.

I tillegg er vi spente på hvordan Stardust-stjerna Charlie Cox blir i hovedrollen. Han er en supersjarmerende skuespiller, men vil han passe som rettferdighetens blinde forsvarer?


Justified S06
2015 (TV2, TV2 Sumo)

Justified. (Foto: TV2).

Den føderale lovens lange arm Raylan Givens har gjennom fem sesonger delt ut hard justis på sin særegne måte i hjembyen Harlan i Kentucky. Timothy Olyphant har vokst med rollen og skapt en av moderne tv-histories beste politifigurer.

Sjette sesong har vært planlagt som den siste i lang tid, å se en kvalitetsserie styre sin egen ferd mot slutten er ofte et privilegium.

Serieskaper Graham Yost startet karrieren med å skrive manus for Band of Brothers, og har de siste årene begynt med flere andre serieprosjekter, inkludert Falling Skies og The Americans. Sistnevnte en kvalitetsserie det er verdt å merke seg.

https://www.youtube.com/watch?v=lGxlgiz2zqY


The Walking Dead S05 – del 2
9. februar (FOX)

The Walking Dead. (Foto: FOX).

At serieskaperne bak The Walking Dead alltid velger å dele seriens sesonger i to, fører til at nyåret alltid blir innledet med stor iver etter fortsettelsen på eventyret.

Første halvdel av den femte sesongen avsluttet på sjokkerende vis, og brutaliteten og hjelpeløsheten i den postapokalyptiske verdenen serien er satt i var til å ta og føle på.

Målet som gjengen har hatt siden midten av forrige sesong falt i fisk, så det skal bli veldig spennende å se hvor veien går videre for den tidligere sheriffen Rick Grimes og vennene hans.


True Detective S02
2015 (HBO Nordic, C More)

Colin farrell i 2014. (Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS, NTB Scanpix).

Bare for å ha sagt det med en gang: Det vil ikke være mulig for den andre sesongen av True Detective å overgå den første.

Serien fikk en velfortjent førsteplass på topplisten over de beste seriene i 2014, og vi har vanskelig for å tro at Colin Farrell og Vince Vaughn kan nå opp til det Matthew McConaughey og Woody Harrelson presterte i rollene som Rust Cohle og Marty Hart.

Men – for det er et stort men her – det kan jo hende vi tar feil. Og det er det som gjør oss så spente på andre sesong av True Detective.

I motsetning til den første sesongen, der Cary Fukunaga hadde regi på alle episodene, skal den andre sesongen regisseres av flere, men det er heldigvis fortsatt den fabelaktige Nic Pizzolatto som har manuset. Vi krysser fingrene og venter i spenning!


Parks and Recreation S07
22. januar (C More)

Parks and recreation. (Foto: C More).

Å se tilbake på de første seks sesongene til komedien Parks & Recreation er en spesiell øvelse. Flere av de sentrale skuespillerne har i løpet av de siste fem årene gått hen og blitt superstjerner. Det er merkelig å se på den litt sosialt utfordrede, og småfeite, Andy Swyver – for så å putte Guardians of the Galaxy i Blu-ray-spilleren for å se Hollywood-hunken Chris Pratt strutte omkring.

For hovedrolleinnehaver, og primus motor, Amy Poehler har reisen ført henne til posisjonen som en av USAs viktigste kvinnelige komikere.

Syvende sesong blir den siste, de involverte tar en velfortjent seiersgang, mens vi som har fulgt den ubrukelige etaten i den lille småbyen i Indiana bare kan klappe sakte i takknemlighet.

Og forresten; Nick Offerman, eller jeg mener Ron Swanson, har tidenes beste bart. Punktum.

https://www.youtube.com/watch?v=oJiqVXQGz70


The Flash S01
2015 (MAX)

The Flash. (Foto: MAX).

De neste årene satser DC Comics og Warner Bros knallhardt på å realisere et stort antall filmer basert på førstnevntes store stall av superhelter. Med The Flash får vi i Norge den første titten på hvordan de skal nedkjempe Marvels enorme suksess.

Selv om det er Grant Gustin, og ikke Justice League-annonserte Ezra Miller, som spiller hovedrollen som den superraske superhelten, er et ankerpunkt blant kritikere. Det er forståelig. Men etter skuffelsen i Gotham har de første reaksjonene på The Flash i USA vært oppløftende. 

Og er det en ting som er sikkert; tv-ruta trenger flere superheltserier!

https://www.youtube.com/watch?v=Yj0l7iGKh8g


Wayward Pines S01
14. mai (FOX)

Wayward Pines. (Foto: FOX).

En gang iblant kommer det en TV-serie som blir sammenlignet med Twin Peaks på grunn av en spesiell stemning, eller en lignende setting. Det kan ofte være en kjedelig sammenligning å få, for sjelden klarer gitte serie å måle seg med David Lynch sitt merkelige mesterverk.

I Wayward Pines ender Secret Service-agenten Ethan Burke, spilt av Matt Dillon, opp i den lille byen i Idaho, når han er på leting etter to savnede FBI-agenter. Wayward Pines er en sær liten by, med sære folk, der det viser seg at alt ikke er som det skal være.

Lyder dette kjent? Ja, Wayward Pines minner om Twin Peaks både når det gjelder setting og stemning, plusj en dæsj Once Upon a Time, av alle ting. Skuespillertruppen, bestående av blant andre Juliette Lewis, Terrence Howard og Carla Gugino, i tillegg til Matt Dillon, gir oss tro på at dette kan bli interessant. Så får det bare være at M. Night Shyamalan er produsent for serien og regissør for første episode.


Westworld
2015 (HBO Nordic)

Ingrid Bolsø Berdal. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix).

Når Lost-skaperen og effektmakeren J.J. Abrams skal produsere science-fiction-serie for HBO, så fanger det vår interesse. Da det ble klart at Norges store heltinne på den internasjonale stjernehimmelen Ingrid Bolsø Berdal i tillegg skal spille en av seriens hovedroller, ble det nesten for mye for oss.

Westworld er inspirert av Michael Crichtons film fra 70-tallet med samme navn, og er et mørkt sci-fi-drama om en tid der roboter med kunstig bevissthet har begynt å komme på banen.

Jonathan Nolan (The Dark Knight, The Dark Knight Rises) står for manuset sammen med Lisa Joy (Burn Notice), og Bolsø Berdal spiller en brutal banditt ved navn Armistice i serien, som også har navn som Anthony Hopkins og Ed Harris på rollelista.


Kampen om tungtvannet S01
4. januar (NRK1)

Kampen og tungtvannet. (Foto: Filmkameratene AS).

Ja, en NRK-serie. Vi vet. Ikke helt habilt å skrive om noe som vår egen arbeidsgiver har laget, men Kampen om tungtvannet må likevel med på lista. Hvorfor? Vi gleder oss!

Med Espen Klouman Høiner i rollen som Leif Tronstad, vitenskapsmannen som var med på å bygge tungtvannsanlegget på Vemork i Telemark, og som støttet britene i arbeidet med å sprenge fabrikken under krigen.

Serien er NRKs dyreste dramaproduksjon gjennom tidene, med både norske og internasjonale stornavn for og bak kameraet. Og når historien, som vi allerede kjenner godt til, er så god, kan vi ikke annet enn å sitre av spenning og forventning.


Game of Thrones S05
6. april (HBO Nordic, C More)

Game of Thrones, sesong 5. (Foto: HBO Nordic).

Selvfølgelig – vi kunne jo ikke gå for noe annet!

«Følelsen av store forventninger lå i lufta da Arya skuet utover havet på vei til Braavos, i sesongfinalens siste bilder. Det skal bli en fryd å se hvor ordene «valar morghulis» tar henne.»

Sitatet over er hentet fra Filmpolitiets anmeldelse av den fjerde sesongen av Game of Thrones, og med det i tankene er det kanskje ikke så overraskende at HBOs storproduksjon ender opp på førsteplassen av serier vi gleder oss til i 2015.

Vi er kommet til et veiskille i forfatter George R.R. Martins historie, og det skal bli svært interessant å se hvor TV-serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss tar serien herfra.

Selv for dem som har lest bøkene vil denne femte sesongen by på overraskelser, for sesongen skal være basert på bok fem og seks i serien A Song of Ice and Fire, og handlingen i dem går parallelt med hverandre, så det er umulig å vite hvor mye av historien vi får se i den kommende sesongen.


Er du uenig i topplista? Vi vil høre din mening! Sett opp din egen liste i kommentarfeltet under videoen!