Ben Stiller og Adam Driver leverer en turbulent, småklein og strålende velspilt «bromance» i While We’re Young.

En film som treffer godt om ungdommens berusende makt og romantiseringen av fortiden – og som sender 40-årskrisa ned i hipsterkaninhullet.

ANMELDELSE: Frances Ha – Akkurat passe irriterende

Josh (Ben Stiller) smaker på hipstertilværelsen i «While We're Young». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Josh (Ben Stiller) smaker på hipstertilværelsen i «While We’re Young». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Begynner med Ibsen

Filmen åpner med dialog fra stykket Byggmester Solness, signert Henrik Ibsen. Om den eldre arkitekten Solness som vegrer seg for å møte en ung mann som står ved hans dør.

Regissør Noah Baumbach (The Squid and the Whale og Greenberg) sender den vegrende Josh (Ben Stiller) ut for å åpne den «døren». Og Josh sitt møte med den beundrende og energiske Jamie (Adam Driver) setter i gang en åndelig stormforelskelse mellom to generasjoner som både inspirerer og misunner hverandre.

Josh er en tidligere treffsikker dokumentarfilmskaper som har mistet skapergløden. Han har blitt en 44 år gammel barnløs filmlærer som traver hverdagen i et halvsloknet ekteskap med kona Cornelia (Naomi Watts).

Men han får en fan i Jamie. Som elsker en scene Josh filmet for lenge siden – av en søppelkasse og noen hunder. Og den unge filmentusiasten tar kontakt for å nettverke litt.

Jamie, og kjæresten hans Darby (Amanda Seyfried), er et ungt og bedre speilbilde av Josh og Cornelia. Mer harmoniske og mer livsglade.

De lager organisk iskrem, spiller i band tuftet på gamle reklamejingler, synes film er best på VHS-kasetter og at byen oppleves best fra bak bukkestyret på en vintage racersykkel.

De lever en eneste lang hipsterfest, men det eldre paret blir besnæret. De vil leve som 25-åringene, og Jamie får lokket med seg paret på både peyoteparty og sitt eget filmprosjekt.

I remember when this song was just considered bad. Josh i det Jamie spiller «Eye of the Tiger»

Cornelia (Naomi Watts) og Josh (Ben Stiller) (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Cornelia (Naomi Watts) og Josh (Ben Stiller) (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Skuespillernes film

Dansen mellom Josh og Jamie er en hektisk vennskapsforelskelse som fungerer på flere plan. Det viser den knallsterke beruselsen som kan oppstå i et nytt bekjentskap. Det er et oppgjør mellom de som pynter seg med fortidens popkultur, og de som faktisk har et ektefølt forhold til den. Den leter etter bristepunktet for kynisme i vennskap. Og den blir etter hvert et konfronterende møte mellom to radikalt ulike skoler av dokumentarfilmskapere.

Det hele er spilt av skuespillere som går fullt inn i sine lastefulle figurer.

Ben Stillers Josh har et ansikt som ikke klarer å maskere forakt for andres suksess – selv om ordene hans er sjenerøse og viljen til endring er til stede. Den komisk sinte og gretne mannen er en rolle Stiller har hatt stor suksess med i alt fra Friends, via Starsky and Hutch til Meet the Fockers. Men her treffer den rikere. Denne utgaven er mer troverdig, her gjør det litt vondt å le med.

Adam Driver har både autoriteten og den gutteaktige sjarmen til å klare balansen mellom oppriktig livsglad og truende kynisk. En dualitet som gjør Jamies noe lattervekkende hipster til en figur som aldri bli karikert eller kjedelig.

Naomi Watts er den som klarer å bringe punkteringskraft til den underliggende tristheten i filmen. Det er ofte i hennes nærvær at følelsene rundt selvtillit, forspilte sjanser og statusjag blir oppriktige og får rom til å synke inn.

Cornelia (Naomi Watts)  og Jamie (Adam Driver)(Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Cornelia (Naomi Watts) og Jamie (Adam Driver)(Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Nyansert om referansebekledning

While We’re Young er selv glad i å kle seg opp med nøye utvalgte referanser. Filmen er som en liten oppramsende toppliste over kredible dokumentarfilmer å regne, og den smykker seg med velvalgte Hollywood og musikkreferanser.

Sammen med rollefigurenes vinylvegger, retrosko, skrivemaskiner og drygt kreative strandfester i gata er det er det tydeligvis mye kjærlighet til den kvalitetsbevisste hipsteren. Til de som skamløst og oppriktig ønsker å bruke sin egen fortreffelige smak til å pynte seg.

Men Baumbach viser også avsmak for form uten innhold. Han bygger opp Jamies hipsterfasade med kjærlighet, men er nådeløs når han skreller av alle faktene lag for lag og lar den unge mannens statusjag stå nakent igjen.

Det er en prestasjon å blande Henrik Ibsen, Ben Stiller, ungdomslengsel, hipsteranalyser og Paul McCartneys slentrende Let’Em’In til en naturlig og helhetlig underholdningsfilm, så fedoraen av for Noah Baumbach!

Om FILMEN

While We're Young
  • While We're Young
  • Slippdato: 08.05.2015
  • Regi: Noah Baumbach
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
  • Sjanger: Drama, Komedie