Hannibal er en serie jeg beundrer. Det er en estetisk vakker og særdeles kontrastfylt serie som kombinerer en visuell opplevelse med seig og god krim. Men hovedårsaken til min beundring kommer av seriens kompromissløse stil, og tilsynelatende glede over å være seg selv fullt og helt.

Du må investere tid for å få utbytte av denne serien. Og du må venne deg til smaken.

Rollegalleriet for sesong 3 av Hannibal. (Foto: SBSDiscovery)
Rollegalleriet for sesong 3 av Hannibal. (Foto: SBSDiscovery)

Her er det lange og avanserte strekk hvor fantasi, fiksjonsvirkelighet og tidsplan flyter inn i hverandre. Hannibal henvender seg til de som omfavner dette uttrykket, og gjør seg i perioder ganske utilgjengelig for dem som ønsker seg en tradisjonell drivende serimorderjakt.

Dette er derfor ikke en serie for alle. Og jeg har selv kjent tålmodigheten tynes ved litt for lange matlagingssekvenser.

Men hvis du har mage for det makabre, en appetitt for drømmelogikk og sansen for komplekse og sjarmerende seriemordere, så vil du kunne ha stor glede av Hannibals tredje sesong.

ANMELDELSE: Hannibal sesong 1. Gir nytt liv til den legendariske seriemorderen

*Spoleradvarsel for dem som ikke har sett sesong 1 og 2*

På jakt i Europa

Det starter i kaoset etter forrige sesongs blodige og ville avslutning.

Hannibal Lecters (Mads Mikkelsen) kunstferdige «drep og spis»-aktivitet ble til slutt avslørt av hans samarbeidspartnere i FBI, og han har nå flyktet til en sofistikert tilværelse i Europa.

Sammen med sin tidligere psykiater, Dr. Bedelia Du Maurier (Gillian Anderson), havner Hannibal i Firenze, hvor han (under falsk identitet) inntar en posisjon som ekspert på den italienske poeten Dante.

Men, til tross for rikelig med åndelig føde makter ikke den sultne psykiateren å slutte med gamle vaner. Og da hans gamle etterforskerkollega Will Graham (Hugh Dancy) ankommer Italia på jakt etter seriemorderen, dukker det opp nok et gyselig dandert lik.

https://www.youtube.com/watch?v=9pNXLmDdrL0

En visuell opplevelse

Fra lange velkomponerte sekvenser med avansert og lekker matlaging, til bloddryppende menneskekadaver stilt ut i de grusomste positurer. Serieskaper Bryan Fuller har skapt en serie som er utmattende detaljert.

Seriens palett består av en lek med skygger og lys, reflekterende overflater og en teksturfylt detaljrikdom. Det hele intenst lydlagt, og med varigheter som gir serien et tidvis meditativt drag.

Også dagslyset har sine kjennetegn. Det er store lysflater, enten fra arkitektur eller natur, og et kledelig dust gråskjær holder oss unna de fleste muligheter for et befriende pusterom. Noe som spenner opp for sterke kontraster og gjør seriens mer lystige innslag, av både vakker musikk, humør og kjøkkenglede, ekstra oppløftende.

For Hannibal kan også komikk. Med fire enkle «bonsoir»-hilsener i starten av sesongens første episode, har Mads Mikkelsen klart å fange opp seriens makabre lekenhet på fornøyelig vis.

You no longer have ethical concerns Hannibal, you have aesthetic ones. Dr. Bedelia Du Maurier

Gillian Anderson som dr Bedelia Du Maurier i Hannibal. (Foto: SBSDiscovery)
Gillian Anderson som dr. Bedelia Du Maurier i Hannibal. (Foto: SBSDiscovery)

Skuespillerne gjør en finstemt jobb med å bekle denne verden. Mikkelsen gir oss en velkledd og ekstremt disiplinert kannibal, som kler både rollen som kjøkkenentusiast, morder og stoisk akademiker. Det er også gledelig at Gillian Anderson får mer skjermtid, hun gir serien et ekstra lag med spenning i måten hun balanserer sin frykt og fascinasjon for Hannibal på.

Starten av sesong tre har skrudd til den visuelle opplevelsen og fjernet seg enda mer fra seriens mer tradisjonelle krimdeler. Det gir serien en tydeligere egenart og kler det sammenvevde elsk/hat-forholdet mellom Hannibal og Will Graham.

Serien tør her å gi seg hen til seg selv, og for dem som elsker Hannibal for disse kvalitetene, er dette en gave.

Så får vi se om det opprettholdes. Serien har vært sparsom på å vise oss alle rollefigurene i de to første episodene, og Hannibals visuelle verden vil kanskje åpnes opp mer, etter hvert som andre figurer med andre perspektiver og interesser kommer tilbake.

Det er uansett beundringsverdig å se en serie gå så fullstendig inn for å skape og innrede sin egen verden. Er du fan er det bare å si vel bekomme, kos deg.

Hannibal har premier på sesong 3 på VOX på kvelden søndag 21. juni kl. 00:40

Hva synes du om Hannibal Lecter i TV-serieversjon?

Om SERIEN

Hannibal
  • Hannibal
  • Slippdato: 21.06.2015
  • Sesong: 3
  • Utgiver: VOX, NBC
  • Serieskaper: Bryan Fuller
  • Sjanger: Krim, Thriller