Actionfilmen Olympus Has Fallen ble en uventet pen suksess for Gerard Butler og Aaron Eckhart i rollene som henholdsvis livvakt og USAs president.

Derfor får vi oppfølgeren London Has Fallen, der handlingen naturlig nok forflytter seg fra Det hvite hus til Storbritannias hovedstad.

Regissør Babak Janafi (Snabba Cash II) går hardt til verks med stygge voldsscener, et gjennomført driv og Butler som nærmest parodisk tøff helt.

Dette er alt annet enn subtil og sofistikert filmkunst, men London Has Fallen fungerer greit på sine premisser som enkel og hardbarket action.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Secret Service-agent Mike Banning (Gerard Butler) ankommer i helikopter i London Has Fallen (Foto: Lionsgate/ Nordisk film Distribusjon)
Secret Service-agent Mike Banning (Gerard Butler) ankommer i helikopter i London Has Fallen (Foto: Lionsgate/ Nordisk film Distribusjon)
Jakt etter hevn

Den britiske statsministeren dør uventet. Statsledere fra hele verden kommer til begravelsen, deriblant den amerikanske presidenten Benjamin Asher (Aaron Eckhart).

Som vanlig beskyttes han av et Secret Service-team ledet av agenten Mike Banning (Gerard Butler).

Et massivt terrorangrep sender dem på rømmen gjennom Londons gater, på flukt fra den internasjonale våpenhandleren Aamir Barkawi (Alon Aboutboul), som er på jakt etter hevn fordi deler av familien hans ble drept i et amerikansk droneangrep.

LES: Anmeldelsen av Welcome to Norway!

Historiens utgangspunkt er kanskje ubehagelig aktuelt, men manuset gjør London Has Fallen unødvendig sort og hvit. En mer nyansert tilnærming til både handling og figurer hadde gjort filmen mer interessant.

Det den er best på, er tett og intens action med blodige konsekvenser. 15-års-grensen bør overholdes her. I en verden av snille actionfilmer rettet mot lavere aldersgrenser, er det befriende å få en film med såpass brutalt innhold.

Pent er det ikke, men det er tøft og effektivt. Spesielt imponerende er en lang kampsekvens gjennom en trang London-gate, tilsynelatende filmet i én tagning.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Full gatekrig i London Has Fallen (Foto: Lionsgate/ Nordisk film Distribusjon)
Full gatekrig i London Has Fallen (Foto: Lionsgate/ Nordisk film Distribusjon)
Litt tøffere underholdning

Gerard Butlers imponerende fysikk og firkantede ansiktsform er som skapt for action. Han valser i vei med troverdighet, om enn i en litt parodisk tøff skikkelse.

Han er dessverre ingen Bruce Willis i Die Hard, så hver gang Mike Banning kommer med en kommentar som jeg antar er ment å være morsom, vekker det mer himling med øyne enn latter.

Hvordan Aaron Eckharts figur er som president sier filmen lite om, men han utstråler i det minste den riktige typen autoritet.

Verre er det at skuespillere som Morgan Freeman, Robert Forster, Melissa Leo og Jackie Earle Haley har roller som de nesten ikke får gjort noe som helst med.

LES: Anmeldelsen av Hail, Ceasar!

London Has Fallen forsøker så godt den kan å være storskalafilm på et budsjett. Mange av de store effektene og eksplosjonene er åpenbart av det litt billigere slaget, med et altfor digitalt preg, men fungerer greit nok.

Regissør Babak Janafi fikk jobben bare en måned før innspillingen startet, da den forrige, Fredrik Bond, slutta.

Jeg synes han har greid å hale i land en respektabel actionfilm, som ikke får noen pluss i margen for interessant persongalleri eller tankevekkende manus, men som vil tilfredsstille actionglade kinogjengere som ønsker litt tøffere underholdning.

Om FILMEN

London Has Fallen
  • London Has Fallen
  • Slippdato: 4.3.2016
  • Regi: Babak Janafi
  • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action