Forfatter Stephen King er i vinden for tiden. En filmatisering av fantasyeposet The Dark Tower er på vei, novellen The Mist skal bli TV-serie, og mandag denne uken er det premiere på miniserien 22.11.63, som er basert på Kings roman med samme navn.

Serien er den amerikanske strømmetjenesten Hulus nyeste forsøk på å ta opp kampen mot Netflix sitt egenproduserte innhold. Med James Franco i hovedrollen som trekkplaster og J. J. Abrams på produsentsiden har serien allerede fått mye oppmerksomhet.

22.11.63 stiller spørsmålet: hva hadde skjedd med verden om John F. Kennedy ikke ble skutt? Deretter reiser vi tilbake i tid til 60-tallet, der det graves i konspirasjonsteoriene bak attentatet på den amerikanske presidenten. Var det virkelig Lee Harvey Oswald som drepte JFK?

Seriens pilotepisode er spennende, morsom og litt merkelig. Jeg er noe usikker på hvilken retning serien kommer til å ta videre, men jeg har likevel tro på at dette kan bli åtte episoder med godt tidsreiseeventyr.

Anmeldelse: «Outlander» S02 – En fabelaktig blanding av romantikk, kostymedrama og tidsreise

Hva om JFK hadde overlevd?

James Franco spiller læreren Jake Epping, en sympatisk fyr som ser ut til å ha et spesielt bånd til elevene sine. Kameraten hans Al, spilt av Chris Cooper, driver en diner som har en helt spesiell egenskap. Det ene kottet på lageret er en portal til fortiden. En portal til 21. Oktober 1960, for å være helt nøyaktig.

Av forskjellige årsaker ønsker Al å bruke denne portalen til å stanse drapet på president John F. Kennedy. Han mener verden hadde vært et bedre sted om JFK aldri hadde blitt skutt, og forsøker å overtale Jake til å bruke tre år av livet sitt på 60-tallet, for å stanse attentatet som fant sted 22. November 1963.

James Franco og Chris Cooper i 22.11.63. (Foto: FOX).
James Franco og Chris Cooper i 22.11.63. (Foto: FOX).

Sjarmerende og fin tidskoloritt

Pilotepisoden er en time og 21 minutter lang, og bruker god tid på å legge frem premisset for handlingen og hvilke regler som gjelder for tidsreising i seriens fiksjonsunivers.

Jake kaster seg ikke umiddelbart ut i tidsreiseeventyret, men er motvillig til å endre på en fortid uten å kjenne til hva konsekvensene kan bli. Når han omsider reiser tilbake i tid er det gøy å se hvordan han sliter med å gli inn blant 60-tallsmenneskene.

Tidskoloritten er god, og Jake, som selvfølgelig må kle seg opp i dress og hatt for anledningen, koser seg med den gode maten, de fine bilene og med hvor billig alt er sammenlignet med dagens prisnivå.

Han flirer fornøyd når et stykke pai og en kopp kaffe koster 6 cent, og bryr seg ikke om at den fine cabrioleten han fikk for 750 dollar var overpriset.

Det er en artig og fleipete tilnærming som minner meg om da Marty McFly reiste til 50-tallet i Back to The Future. Noe miniserien også gjør et nummer ut av, ved å utstyre Jake med en almanakk med sportsresultater slik at han kan tjene penger.

Når Jake for alvor setter i gang med oppdraget sitt, får imidlertid pilotepisoden en mer seriøs tone, der overnaturlige elementer sørger for spenningen.

James Franco med JFK-sløyfe på kragen i 22.11.63. (Foto: FOX).
James Franco med JFK-sløyfe på kragen i 22.11.63. (Foto: FOX).

Fortiden vil ikke forandres

Noe av det mest interessante med konseptet bak historien er nemlig at fortiden ikke ønsker å bli forandret, den stritter imot når Jake er i ferd med å endre noe.

Overnaturlige fenomener, i ekte Stephen King-stil, oppstår når James begynner å forandre på ting. Merkelige mennesker kommer bort til ham for å fortelle at han ikke burde være der, elektriske apparater klikker, insekter angriper.

Jo større forandringen Jake ønsker å gjøre er, jo mer motstand møter han, og dette bidrar til å gi serien en god spenningskurve.

Kan bli en seriegodbit

James Franco passer godt i rollen som Jake, fordi han har registeret til å sjonglere mellom de komiske og de mer dramatiske scenene.

Pilotepisoden legger også opp til romantikk mellom Jake og en kvinne spilt av Sarah Gadon. Og basert på en kort, men fin scene i den første episoden ser det ut til at de to har god kjemi.

Vi får ikke vite nok i den første episoden til å vite hvordan serien kommer til å utvikle seg videre. At historien allerede er ferdigskrevet er imidlertid en fordel, som forhåpentligvis vil hindre miniserien fra å bli den typen der vi får et nytt problem som løses og avsluttes i hver episode.

Hvis 22.11.63 holder seg til konspirasjonen bak drapet på JFK så kan dette bli veldig interessant. Og serien er akkurat passe rar og sjarmerende til at jeg tror dette kan bli en liten seriegodbit i vår.

Hør også: Gjengen i Tvseriepodkasten liker også «22.11.63». Hør hva de synes om serien her!

«22.11.63» ser du på FOX, mandager klokken 21.55

Om SERIEN

22.11.63
  • 22.11.63
  • Slippdato: 11.04.2016
  • Utgiver: FOX
  • Serieskaper: Bridget Carpenter
  • Originaltittel: 11.22.63
  • Sjanger: Drama, Eventyr